اندازه گیری چربی و روغن

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

اندازه گیری چربی و روغن

اندازه گیری چربی و روغن محلول با امولوسیون آب یا فاضلاب با تماس با حلال های استخراج کننده به روش Partition-Gravimetric قابل انجام است. برخی مواد قابل استخراج به خصوص چربی های اسیدی اشباع نشده به سرعت اکسید می شوند. بنابراین احتیاط خاصی که باید در این زمینه داشت این است که اثر دما و بخار حلال جا به جا شده را به حداقل رساند. حلال های آلی که برای تکان دادن برخی نمونه های استفاده می شوند ، ممکن است امولوسیون های تشکیل دهند که به سختی شکسته شوند. این روش شامل ابزار هایی برای کنترل کردن چنین امولوسیون های نیز می شود.

اندازه گیری چربی و روغن به روش  Partition-Gravimetric

تجهیرات مورد نیاز اندازه گیری چربی و روغن

  1. قیف جدا کننده حجم ۲ لیتری (TFE)
  2. بالن تقطیر ، ۱۲۵ میلی لیتر
  3. قیف مایع ، شیشه ای
  4. کاغذ صافی
  5. سانتریفیوژ
  6. ظرف سانتریفیوژ ۱۰۰ میلی لیتر
  7. حمام آب (نگه داری آب در دمای ۸۵ درجه سانتیگراد)
  8. پمپ خلا
  9. قطره چکان تقطیر با در و متعلقات ش
  10. حمام یخ
  11. دسیکاتور

محلول های اندازه گیری چربی و روغن

  1. هیدرولیک اسید یا سولفوریک اسید : به نسبت ۱ به ۱ حجم معادل از اسید و آب ترکیب شود.
  2. هگزان -n :(در دمای ۶۹ درجه سانتیگراد) حلال نباید هیچگونه بخار باقی مانده نداشته باشند.
  3. MTBE : (نقطه جوش ۵۵ درجه سانتیگراد) حلال نباید هیچگونه بخار باقی مانده نداشته باشند.
  4. سدیم سولفات
  5. مخلوط حلال ، ۸۰ درصد هگزان -n و ۲۰ درصد MTBE

روش اندازه گیری چربی و روغن

وقتی یک نمونه وارد آزمایشگاه می شود ، حجم و مقدار نمونه وارد شده و اسیدیته آن مشخص باید گردد برای اندازه گیری هایی که بعدا قرار است روی نمونه انجام شود. که اگر نمونه اسیدیته نشده است، با هیدروکلریک اسید ۱ به ۱ یا سولفوریک اسید ۱ به ۱ به پی اچ ۲ یا پایین تر رسانده شود. معمولا مقدار ۵ میلی لیتر برای یک نمونه ۱ لیتری کافی است. با استفاده از قیف مایع ، مقداری از نمونه را قیف جداسازی منتقل کنید. با دقت مقدار محلول نمونه را با محلول ۳۰ میلی لیتری استخراج کننده شسشته شود و ماده شسشتو قیف جداسازی اضافه شود و به خوبی به مدت ۲ دقیقه تکان داده شود. و اجازه داده شود تا لایه جدا شوند. لایه آبی تشکیل شده و لایه کوچک آلی تشکیل شده به ظرف اصلی نگه داری نمونه تخلیه شود.  لایه حلال را از طریق قیف که کاغذ صافی در آن قرار داد کشیده شود و مقدار ۱۰  گرم سدیم سولفات به بالن تقطیر و محفظه پاک شده حلال اضافه شود.

اگر لایه شفاف حلال دیده نشود و اموملوسیون به مقدار ۵ میلی لیتر وجود داشته باشد ، امولوسیون و لایه حلال باید مخزن سانترفیوز برای مدت ۵ دقیقه با سرعت ۲۴۰۰ دور بر دقیقه سانترفیوز شود. سپس ماده سانتیفیوز شده یه قیف جداسازی منتقل شود و لایه حلال از طریق قیف با کاغذ صافی و ۱۰ گرم سدیم سولفات به بالن تقطیر و محفظه پاک شده حلال اضافه شود. لایه های آبی  و هرگونه امولوسیون و جامدات در قیف دوباره ترکیب شود.

برای نمونه های با حجم اولوسیون کمتر از ۵ میلی لیتر ،فقط حلال شفاف از طریق قیف با کاغذ صافی گذاشته شده و مقدار ۱۰ گرم سدیم سولفات تخلیه شود. و دوباره لایه های آبی  و هرگونه امولوسیون و جامدات در قیف دوباره ترکیب شود. استخراج ۲ بار بیشتر با حلال ۳۰ میلی لیتر هر بار انجام شود ، اما قبل از اینکه ظرف محتوی نمونه با هر مقدار از حلال شستشو داده شود. باقی مانده ها در بالن تقطیر ترکیب شوند و شامل بالنی که مقادیر شسشتو های نهایی فیلتر شده در آن قرار دارد و سدیم سولفات با مقدار اضافی ۱۰ تا ۲۰ میلی لیتر حلال ترکیب شود.

حلال تقطیر شده بالن در حمام آب ۸۵ درجه سانتیگراد باید گذاشته شود. وقتی دیده می شود که سطح حلال پایین می آید ، ظرف از حمام آب برداشته شود. حمام آب و ظروف خشک بر روی کاور به همراه حمام آب در دمای ۸۵ درجه سانتیگراد به مدت ۱۵ دقیقه نگه داشته شود. هوا از طریق ظرف با خلا به کار گرفته شده برای ۱ دقیقه گرفته شود. در دسیکاتور سرد شود به مدت ۳۰ دقیقه و سپس وزن شود. به منظور تعیین حجم اولیه نمونه ظرف نمونه پر شود و با آب حجم یک لیتر رسانده شود.

اگر حلال آلی بدون هرگونه باقی مانده باشد ، مقدار وزن بالن تقطیر شده بستگی به چربی و روغن دارد. وزن کلی بدست آمده بالن A کمتر برای محاسبات باقی مانده از محلول حلال B در نظر گرفته می شود در نتیجه مقدار چربی و روغن عبارتست از:

فرمول محاسبه اندازه گیری چربی و روغن

 

مقالات پیشنهادی

خصوصیات شیمیایی آب

خصوصیات شیمیایی آب : ارتقاي خصوصیات شیمیایی آب محیط یک جامعه ارتباط مستقیم با کمیت و کیفیت آب مصرفی ان جامعه دارد . با افزایش مصرف آب در بخش صنعت ، و مصارف عمومی ، نیاز به تصفیه بیشتر آب امري ضروري است و در صورت فراهم بودن آب کافی توجه به کیفیت آب و […]

گاز متان فاضلاب

گاز متان فاضلاب گاز متان فاضلاب (CH4) یک گاز قابل احتراق ، بی رنگ و بی بو است که معمولا در چاه های فاضلاب یا در بعضی از سطوح آب های زیر زمین یافت می شود. فرار این گاز ها از سطح سیالاتی مانند آب و فاضلاب باعث انتقال این گاز به سطح اتمسفر می شود […]

مصاحبه محمد محمودزاده با رادیو تهران

مصاحبه محمد محمودزاده با رادیو تهران ساعت 21 دوشنبه 8 آذر ماه سال 1400 مدیر عامل شرکت آب راهبر محاسب آقای مهندس محمد محمودزاده مهمان برنامه ” برنامه علم بهتر است ” از رادیو تهران بود. موضوع کلی برنامه “آلودگی” (که شامل آلودگی هوا، آب، محیط زیست و …) بوده است. مصاحبه انجام شده با […]

باقيمانده فرار و ثابت در فاضلاب

باقيمانده فرار و ثابت در فاضلاب : باقيمانده فرار و ثابت در فاضلاب ممكن است با سوزاندن نمونه در دماي 550 50درجه سلسـيوس تعيين شود. اين اندازه گيري به طور تقريبي ميزان مواد آلي در بخش جامد فاضلاب، لجن فعـال، مـواد زائـد صـنعتي يـا رسوبات بستر را تخمين ميزنند. مزاحمت باقيمانده فرار و ثابت در […]

عوارض کلر آب استخر

عوارض کلر آب استخر از عوارض کلر آب استخر تحریک و سوزش چشم ، ایجاد لکه بر پوست و خشک شدن پوست وایجاد قارچ های موضعی بر روی پوست و مو نام برد. ممكن است سوزش چشم در اثر شنای طولانی در آب با pH= 7 همراه با کلر ترکيبی باقيمانده کلر آمين ها یا تری کلرید […]

انواع روش های شمارش باکتری ها

انواع روش های شمارش باکتری ها انواع روش های شمارش باکتری ها هتروتروف شامل روش پور پلیت ، بشقابک های پهن (spread plate) و روش فیلتر غشایی قابل انجام است. روشی که تعداد کلی و تقریبی از تعداد باکتری های که پتانسیل رشد را دارند، می دهند. باکتری های که مستعد رشد بوده و شاخصی […]

استاندارد ec آب آشامیدنی

استاندارد ec آب آشامیدنی : استاندارد ec آب آشامیدنی رابطه مستقیمی با مقدار tds  آب آشامیدنی دارد که مقدار آن را می توان کمتر از ۱۵۰۰میکرو زمینس بر سانتیمتر در نظر گرفت. البته این مقدار متغیر بوده و به سایر پارامتر های آب هم بستگی دارد. . ec معادل electrical conductivity  به معنای هدایت الکتریکی می […]

اندازه گیری نیتروژن به روش کلدال

اندازه گیری نیتروژن به روش کلدال دستور کار اندازه گیری نیتروژن به روش کلدال برای تجزیۀ خاک و گیاه مناسب است که برای آنالیز آب در آزمایشگاه آب در شرکت آبرام اجرا می گردد. یک روش اصلاح شدۀ ساده، تجزیۀ نمونه ­هایی را که شکل های اکسیدۀ بالاتری از نیتروژن را در بردارند ممکن می­ […]

آزمایشات کنترل کیفی آب

آزمایشات کنترل کیفی آب آزمایشات کنترل کیفی برای آب های مختلف در مراحل مختلف یک امر ضروری محسوب می شود. در کل برای آنالیز کنترل کیفی آب شامل آزمایش های فیزیکی – شیمیایی، میکروبی، بیولوژیک و فلزات سنگین می شود. هر کدام از این آزمایشات شامل پارامترهای مختلفی می باشد که در اینجا به ترتیب […]

آب معدنی بهتر است یا آب آشامیدنی

آب معدنی بهتر است یا آب آشامیدنی آب معدنی بهتر است یا آب آشامیدنی ؟ در جواب به این سوال باید به بررسی شیمیایی و میکروبی آب مورد نظر پرداخت. پارامتر های میکروبی مانند توتال کلی فرم و کلی فرم گوارشی هر دونوع آب آب آشامیدنی و معدنی باید صفر باشد. لذا تفاوت اصلی تمایز […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید