تیتراسیون اسید قوی با باز قوی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه

تیتراسیون اسید قوی با باز قوی

در تیتراسیون اسید قوی با باز قوی که منحنی تیتراسیون اسید و باز قوی آن به شکل زیر می باشد ، نمك حاصل هيدروليز نخواهد شد و  pH خاتمه عمل 7 خواهد بود. براي مثال، مي توان واكنش بين  HCl  و  NaOH را در نظر گرفت. روابط به کار رفته برای رسم منحنی تیتراسیون اسید قوی بر اساس روش کار تیتراسیون با باز قوی به صورت زیر است. محصول واكنش شامل  نمك و آب  است. كلرايد سديم يك الكتروليت قوي است كه هيدروليز نمي‌شود. اما H2O الكتروليت ضعيف مي‌باشد و بنابراين pH  محلول در لحظه خنثي شدن بستگي به يونيزاسيون آب دارد.   -H2O  = H+  + OH در لحظه خنثي شدن، غلظت يون‌هاي H+ و OH با يكديگر برابرند، بنابراين، با توجه به رابطه زیر در مي يابيم كه، pH  محلول در لحظه خنثي شدن برابر 7 خواهد شد:

H+][OH] = KH2O = 10 -14  

روابط به کار رفته برای رسم منحنی تیتراسیون اسید قوی با باز قوی به صورت زیر است :

محاسبات تیتراسیون اسید قوی با باز قوی
منحنی تیتراسیون اسید و باز قوی

درباره تیتراسیون اسید قوی با باز قوی یا برعکس ، pH نقطه هم ­ارزی یا تعادل برابر 7 است. با این حال در کار تجربی پس از رسم منحنی تیتراسیون (به صورت pH بر حسب حجم سود معلوم­اعیار افزوده شده) به روش ترسیمی نقطه تعادل به دست می­آید. روش کار بدین ترتیب است که در قسمت قوس شروع جهش و نیز پایان آن دوخط مماس بر انحناء و موازی با هم رسم می­شود. (در شکل خطوط قرمز)، در ادامه دو خط به موازات هم و در نقاط تماس عمود بر نقطه مماس رسم می­شود. (خطوط سبز) بدین ترتیب یک مستطیل حاصل می­شود. حال قطرهای مستطیل رسم می­گردد. محل تلاقی قطرها نقطه تعادل است.

به عنوان مثال حداقل غلظت لازم برای اسید هیدروکلریک در آلکالیمتری (اسیدیمتری) آن در حضور شناساگری با دامنه تغییر رنگ pH 0.1±  متفاوت از pH تعادل و خطای 1%± باید بدین ترتیب عمل کنیم که یکبار غلظت برای پیش از تعادل و یکبار دیگر برای پس از تعادل محاسبه ­شود.(مقدار خطا تابعی از غلظت و pH ویراژ می­باشد)

تیتراسیون اسید قوی با باز قوی

در عمل می­توان اسیدهای قوی با غلظت حداقل 0.00001M را  اندازه ­گیری نمود، چراکه حداکثر خطا و حداقل تغییر دامنه شناساگر انتخاب شده است. در کل با توجه به منحنی تیتراسیون کمترین خطای تیتراسیون هنگامی است که جهش در منحنی به اندازه 4 واحد pH باشد. اگر در روابط مربوط به محاسبه pH به ترتیب زیر عمل نماییم خواهیم داشت:

منحنی تیتراسیون اسید و باز قوی

 

مقالات پیشنهادی

pH آب

pH آب

pH آب pH آب برای بیان اسیدی یا قلیایی یک محلول به کار می رود. آب های طبیعی دارای هر دو ترکیبات اسیدی و قلیایی هستند. به طوری که بر هم کنش این ترکیبات متضاد و نیز فرآیند های شیمیایی و زیستی در آب ، pH آب را نتیجه می دهد. چی اچ در بسیاری […]

حجم لجن ته نشینی

حجم لجن ته نشینی حجم لجن ته نشینی (SSV) حجمی است که یک لجن فعال ته نشین شده پس از گذشت زمان معین اشغال می کند. زمان ته نشینی بصورت ایندکس (برای مثال60 SSV نشان دهنده این است که مقدار گزارش شده در زمان60 دقیقه اندازه گیری شده است.) نشانداده میشود. حجم لجن ته نشین […]

روش اندازه‌گیری سختی، کلسیم و منیزیم در آب

روش اندازه‌گیری سختی، کلسیم و منیزیم در آب سختی  HARDNESS کاتیون فلزات دو ظرفیتی عامل اصلی سختی آب‌ها می‌باشند. مهمترین کاتیون‌های ایجاد کننده سختی در آب عبارتند از: کلسیم، منیزیم، استرانسیوم، آهن دو ظرفیتی و منگنز، نظر به اینکه استرانسیوم، آهن و منگنز در آب‌های صنعتی به مقدار جزئی وجود دارند. بنابراین می‌توان کلسیم و […]

باكتريهاي احياء كننده سولفات(SRB)

باكتريهاي احياء كننده سولفات(SRB) : به منظور بررسی باكتريهاي احياء كننده سولفات(SRB) ، تشكيل بيوفيلم هاي ميكروبي و به دنبال آن خوردگي در تجهيزات و شبكه ها که از جمله مسايل مهم در  انشعابات آب و فاضلاب مي باشد . موجودات مختلف مانند باكتريها, قارچها , جلبك ها و جانوران دريايي به طور مستقيم و يا غير مستقيم […]

آرسنیک در آب

آرسنیک در آب آرسنیک در آب آشامیدنی می تواند موجب بیماری های همچون سرطان پوست و ريه، كم شدن وزن، اسهال، خستگي مفرط، ورم ماهيچه هاي چشم، تورم بدن شود. به طور کلی  فلزات سنگين از نيمه عمر زيستي بالايي برخوردار بوده و با تجمع در خاك و انتقال به زنجيره غـذايي، بعـد از ورود بـه […]

TDS آب دیگ بخار

TDS آب دیگ بخار TDS آب دیگ بخار یکی از پارامترهای بسیار مهم در آب دیگ بخار است که باید مرتب آزمایش شود. آزمایش و اندازه گیری مقدار TDS به این خاطر انجام می شود که بتواند میزان غلظت آب دیگ مشخص شود. با مشخص شدن میزان TDS آب دیگ و غلظت آن می توان […]

روش‌های اندازه‌گیری کربن دی‌اکسید در آب

روش‌های اندازه‌گیری کربن دی‌اکسید در آب روش‌های مختلفی برای اندازه‌گیری کربن دی‌اکسید در آب وجود دارد که در پایین به آنها اشاره شده است. میزان کربن دی‌اکسید آزاد در آب‌های سطحی به طور معمول کمتر از 10 ppm می‌باشد، این در حالی است که در آب چاه‌ها مقادیر بیشتری از این ترکیب وجود دارد. کربن […]

تجزیه بی هوازی

تجزیه بی هوازی تجزیه بی هوازی شامل جدا کردن باکتری های بی هوازی مولد اسپور  مانند گونه های (clostridium) از نمونه های منبع آنها است. بیشتر باکتری های بی هوازی اجباری مولد اسپور به جنس کلاستریدیوم تعلق دارد بر حسب گونه بوتانل ،اسید بوتیریک، استون،اسیداستیک و ایزوپروپانل ممکن است توسط این باکتری ها تشکیل شود. […]

محیط کشت آزمایش mpn

محیط کشت آزمایش mpn آزمایش تخمیر چند لوله (Multiple-Tube Technique) برای تعیین باکتری های گروه کلیفرم و باکتری های آلاینده آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد. محیط کشت آزمایش mpn به شرح جدول زیر می باشد که در سه بخش آزمایش های پیش فرض (Presumptive) ، آزمایش های تاییدی می باشد. سپس محاسبات مربوط به […]

کیفیت آب آشامیدنی

کیفیت آب آشامیدنی : هر بدنه آب شيرين داراي کیفیت آب آشامیدنی خاصي است که از ويژگيهاي فيزيكي- شيميايي است كه عمدتا ناشي ازشرايط آب و هوايي، وضعيت ژئومورفولوژيكي و ژئوشيميايي حوضه آبريز و لايه هاي آبدار زيرين آن است. بيش از 90درصد آبهاي سطحي كه به طور كامل از تاثير فعاليتهاي بشري مصون مانده اند، […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید