خورندگی آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

خورندگی آب :

خورندگی آب واکنش فیزیکی- شیمیایی ناشی از تأثیر چندین عامل شیمیایی، الکتریکی، فیزیکی و بیولوژیکی می باشد. خورندگی برهم کنش فیزیکی شیمیایی مسیر انتقال با محیط اطراف است که سبب تغییر در خواص مسیر انتقال می شود. خورندگی و رسوبگذاری باعث کاهش بهداشت عمومی، کاهش کیفیت آب و کاهش عمر مفید تجهیزات لوله کشی می شود. مشکلات ناشی از خورندگی و رسوب گذاری همه ساله هزینه قابل توجهی در صنعت آب را به خود اختصاص می دهد. مطابق معیارهای جهانی پایش تمایل آب خورندگی با استفاده از شاخص های خورندگی و رسوبگذاری باید حداقل باید هر سه ماه یکبار برای منابع آب های سطحی و هر شش ماه یکبار برای منابع آب های زیرزمینی انجام شوند.

خورندگی آب در شیر آلات و لوله های آب باعث کاهش عمر این لوله ها شده و مشکلات عمده ای را برای مصرف کننده ایجاد می کند. 

خورندگی باعث ورود فلزات سنگین از جمله سرب، مس، کروم و کادمیوم به آب و افزایش غلظت آنها می شود. ورود فلزات سنگین به آب مصرفی سلامتی مصرف کنندگان را به خطر می اندازد. این مسئله در بلند مدت باعث خسارت های جانی و بی میلی مصرف کنندگان نسبت به آب توزیعی می شود. از طرف دیگر ورود فلزات به آب باعث ایجاد ظاهری نامطلوب و مشکلات اقتصادی شود. میزان اثرگذاری خورندگی و رسوبگذاری و شدت آن به دو عامل یکی کیفیت آب و دیگری جنس لوله بستگی دارد. در ایران سالانه به علت پوسیدگی های حاصله از خوردگی لوله های انتقال و توزیع آب، بیش از 30 درصد آبهای توزیعی به هدر می روند. از راه حل های ممکن برای تقلیل خورندگی آب تنظیم PH، تنظیم غلظت کربنات کلسیم و تثبیت آب هستند.

اثرات خورندگی و رسوبی بودن آب :

  • تغییر ناگهانی کیفیت آب که می تواند منجر به ایجاد رنگ، بو و طعم بد در آب شود؛
  • تهدید سلامت انسان بطور بالقوه؛
  • تخریب مواد لوله در صورت بروز خورندگی در لوله های شبکه توزیع آب؛
  • کاهش کیفیت آب آشامیدنی به علت واکنشهای شیمیایی و بیولوژیکی که در سیستم توزیع آب اتفاق می افتد.
  • ورود فلزات سنگین از جمله سرب، مس، کروم و کادمیوم به آب و افزایش غلظت آنها و به خطر افتادن سلامت مصرف کنندگان

عوامل موثر در خورندگی آب:

عوامل موثر در پیدایش خورندگی آب عبارت اند از: عوامل شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی و یا هر سه عامل.

از عوامل شیمیایی موثر در خورندگی می توان به غلظت اکسیژن محلول، غلظ کل جامدات محلول (TDS) ، قلیائیت، pH و دی اکسیدکربن و غلظت کلر باقی مانده اشاره کرد. از عوامل شیمیایی موثر بر خورندگی می توان به اکسیژن محلول، TDS، قلیائیت، pH، دی اکسیدکربن و کلر آزاد اشاره کرد. از لحاظ فیزیکی نیز درجه حرارت، سرعت جریان و ترکیب فلزی لوله ها در خورندگی تاثیر دارند. از عوامل بیولوژیکی موثر نیز می توان به باکتریهای آهن نظیر گالیونلا و کرنوتریکس و باکتریهای احیاء کننده سولفات نظیر دی سولفوویبر یودی سولفوریکانس اشاره کرد.

 

روشهای تعیین وضعیت خورندگی و رسوبگذاری آب:

پدیده های خورندگی یا رسوبگذاری با استفاده از شاخص های کیفی شامل شاخص اشباع لانژیلر (LI)، شاخص پایداری رایزینر (RY)، شاخص رسوبگذاری پوکوریوس (PSI) و شاخص لارسون-اسکولد (LS) و همچنین شاخص کمی مهم دیگری با عنوان پتانسیل ترسیب کربنات کلسیم (CCPP) قابل بررسی است.

محدوده در نظر گرفته شده برای خورندگی آب برای هریک از شاخص های لانژلینر ، ریزنار، پوکوریس

در حالت کلی اگر شاخص لانژیلر بزرگتر از صفر باشد، آب رسوبگذار است. اما اگر شاخص لانژیلر کوچیکتر از صفر باشد، آب خورنده محسوب می شود.

 

 

 

 

 

 

مقالات پیشنهادی

فنّاور برتر دانشگاه شهید بهشتی

فنّاور برتر دانشگاه شهید بهشتی در تاریخ دهم دی ماه نود و هشت برای تقدیر از پژوهشگران برگزیدۀ دانشگاه شهید بهشتی مراسم با شکوهی با حضور دکتر نصیری رئیس دانشگاه شهید بهشتی، دکتر براتیان معاون وزیر صنعت ، معدن و تجارت و… برگزار شد. در این مراسم از 75 پژوهشگر برگزیده دانشگاه در حوزه های […]

آزمایش آمونیاک آب

آزمایش آمونیاک آب

آزمایش آمونیاک آب آمونیاک چیست؟ آزمایش آمونیاک آب یکی از آزمایش های مهم آب است. که مولکول آمونیاک از یک اتم نیتروژن و سه اتم هیدروژن متصل به آن تشکیل شده است. با توجه به وجود یک جفت الکترون ناپیوندی بر روی نیتروژن، این مولکول ساختار هرم مثلثی دارد و زوایای پیوند کم‌تر از 109 […]

آب مناسب برای پرورش ماهی

آب مناسب برای پرورش ماهی آب مناسب برای پرورش ماهی ، آبی است که ماهی و آبزیان بتوانند در آن زنده بمانند و رشد کنند. کیفیت آب پرورش ماهی بر اساس شاخص های شیمی و فیزیک و فلزات سنگین سنجیده می شود.  آب مطلوب و مناسب پرورش ماهی آب زنده یا قابل زیست می­ باشد […]

آزمایش سديم آب

آزمایش سديم آب : در آزمایش سدیم آب باید بدانیم که سدیم (Na) در گروه یک جدول تناوبی (گروه فلزات قلیایی)، با عدد اتمی 11، جرم مولی g/mol 22/99 و ظرفیت 1 است. از نظر فراوانی، سدیم در حدود 2/5 درصد وزن پوسته زمین را تشکیل می دهد و از 0/02 تا 0/62 درصد وزن […]

زاج در استخر

زاج در استخر زاج در استخر(سولفات آلومينيوم) یا آلوم ، ماده منعقد کننده اي است که قبل از فيلتر نمودن آب به داخل آب استخر تزریق مي شود تا مواد معلق آب را منعقد نموده و آنها را به اجزاي بزرگتري که به راحتي توسط فيلتر جذبميگردد،تبدیل نماید. وقتي ماده منعقد کننده به آب اضافه شود، در […]

تعیین آب و رسوب در مواد نفتی

تعیین آب و رسوب در مواد نفتی : تعیین آب و رسوب در مواد نفتی بر اساس آزمايش تعيين درصد حجمي آب و رسوبات در نمونه هاي نفتي برگرفته از استاندارد ASTM D 96 می باشد که پارامتر هایی از جمله فلزات سنگین ، کاتیون و آنیون ها ، هیدروکربن ها ، دانه بندی و ویزگی […]

اندازه گیری فلز جیوه در آب(بخش دوم)

اندازه گیری فلز جیوه در آب : مطلب اندازه گیری فلز جیوه در آب ، در دو بخش ارائه گردیده که پس از مطالعه بخش اول برای اجرای فاز دوم و سوم در اینجا به شرح و بسط آن می پردازیم. فاز دوم اندازه گیری فلز جیوه در آب : جداسازي بخار سرد و تغلیظ […]

آلودگي آب با نيترات

آلودگي آب با نيترات

آلودگي آب با نيترات: هنوز مي توانيد يك ليوان آب را با اطمينان از سلامت آن بنوشيد ولي قطعاً تا چند سال آتي اين گونه نخواهد بود. چند سال ديگر كه خيلي هم دور نيست . بي شك نخواهيد توانست يك ليوان آب را با اطمينان كامل بنوشيد . آلودگی آب با نیترات  واقعيتي است كه […]

آزمایشگاه کشاورزی

آزمایشگاه کشاورزی در آزمایشگاه کشاورزی شرکت آب راهبر محاسب آزمایش آب و خاک بر روی نمونه های آب و خاک انجام می شود. آزمایش خاک و آب کشاورزی به دلیل اینکه بستر اصلی برای تولیدات کشاورزی و مواد غذایی است مهم تلقی می شود. آزمایش آب و خاک اطلاعات جامعی در مورد خصوصیات فیزیکی و […]

آنالیز آب آشامیدنی

آنالیز آب آشامیدنی : منظور از آنالیز آب آشامیدنی ، بررسی پارامتر های کیفیت آب شامل TDS،PH،سختی آب، کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، نیترات، سولفات، کلراید، فلوراید، آهن، منگنز و … می باشد. لذا به منظور آنالیز آب آشامیدنی ابتدا باید نمونه برداری صحیحی داشت سپس آنالیز  بسته به نوع متغيرها و روشهاي آناليزي كه قرار […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید