میزان مصرف آب در صنعت

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

میزان مصرف آب در صنعت :

از آنجا كه میزان مصرف آب در صنعت متفاوت است و هر صنعت معمولا به چندين نوع آب با كيفيتهاي متفاوت نياز دارد، لذا باتوجه به شاخصها، ميتوان آبهاي مصرفي در صنايع را به طور كلي به 4دسته طبقه بندي كرد. اين تقسيم بندي با توجه بـه  کیفيـت آب مورد نياز و ميزان تصفيه لازم براي رسيدن به كيفيت مطلوب صورت گرفته است. در هر گروه، مصارف عمومي و خـاص صـنايع مختلف مشخص شده است. مصارف عمومي شامل مصارف خنك كننده ها، بويلرها، مصارف بهداشتي، انتقال مواد، تهويه هوا، آبياري و شستشوي سطوح ميباشد كه اغلب در تمامي صنايع مشترك است. نيازهاي ويژه هر صنعت نيز به صورت جداگانه آورده شده اسـت.
لازم به تذكر است كه اين تقسيمبندي به صورت كلي ميباشد :

گروههاي میزان مصرف آب در صنعت :

 

گروه اول (گروه بسيار حساس) :

گروه اول آبهاي صنعتي شامل فرايندهايي در صنعت ميباشد كه آب مصرفي آنها داراي حساسيت بسيار بالايي بوده و تمامي و يـا بيشتر اجزاي آنها داراي اين حساسيت ميباشد. براي تامين آب اين گروه صنعتي بايد از روشهاي پيشرفته تصفيه و غالبـا تركيـب چند روش استفاده كرد كه از فرايندهاي زير ميتوان در اين گروه نام برد:
آب بويلرهاي پرفشار؛
آب شستشوي كمپرسور در نيروگاهها؛
آب خنك كننده چرخشي بسته؛
آب مصرفي در صنايع داروسازي؛
آب مصرفي در توليد قطعات حساس الكترونيكي؛
آب شستشوي دمين براي صنايع فولاد و آهن؛
آب مصرفي در فرايند رنگرزي چرمسازي؛
آب مصرفي در صنايع شيميايي پلاستيك و لاستيك.
حد بالاي مشخص شده براي هر شاخص، نزديكترين محدوده مطلوب براي فرايندهاي ذكر شده است، ولي به طور دقيق منطبق بر نياز آبي آنها نميباشد. همانطور كه قبلا هم ذكر شد در اين دسته بندي انطباق دقيق همه شاخصها بـا محـدوده مشـخص شـده مدنظر نميباشد. جدول زیر محدوده مطلوب شاخصهاي آب صنعتي گروه اول يا به عبـارت ديگـر گـروه بسـيار حسـاس را نشـان ميدهد.

کیفیت آب صنایع گروه اول- بسیار حساس

گروه دوم (گروه حساس) :

گروه دوم آبهاي صنعتي شامل فرايندهايي ميشود كه داراي حساسيت بـالايي هسـتند، ولـي ايـن حساسـيت شـامل تمـامي اجـزا نميباشد و نسبت به گروه اول از حساسيت كمتري برخوردارند. براي تامين آب اين گروه نيز بايد از روشهاي پيشرفته تصفيه استفاده كرد كه از فرايندهاي قابل ذكر در اين گروه ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
آبهاي بويلر با فشار متوسط (با در نظر گرفتن سختي ناچيز)؛
آب خنك كننده گردشي بسته؛
آب نرم براي شستشو در صنايع فولاد؛
آب مصرفي در صنايع كاغذ و مقوا براي تهيه كاغذ مرغوب، كرافت سفيد شده و خمير شيميايي سفيد شده؛
آب مصرفي در نساجي براي فرايندهاي آهار زني، فرايندهاي سفيد كردن، رنگرزي، شستشو و ساخت خمير ريون؛
آب مصرفي در صنايع شيميايي براي تهيه قلياييها و تركيبات كلردار ومواد آلي، صابون، دترجنت و رنگ؛
آب مصرفي در صنايع غذايي از جمله: كارخانجات شكر.
جدول زیر محدوده مطلوب شاخصهاي آب صنعتي گروه دوم يا گروه حساس را نشان ميدهد:

کیفیت آب صنایع گروه دوم- حساس

در اين گروه هم مانند گروه اول، حد بالاي مشخص شده براي هر شاخص، نزديكترين محدوده مطلوب براي فرايندهاي ذكـر شـده ميباشد ولي به طور دقيق منطبق بر نياز آبي آنها نيست. براي مثال ميزان جامدات محلول براي بويلرها بايد كمتر از 10ميلـيگـرم بر ليتر باشد ولي اين ميزان در صنايع كاغذ گاهي ميتواند تا 200ميلي گرم بر ليتر برسد.

 

گروه سوم (گروه نسبتا حساس) :

گروه سوم آبهاي صنعتي داراي حساسيتي تقريبا مشابه با آب آشاميدني ميباشد. براي رسيدن به كيفيت مطلوب اين گروه ميتـوان از روشهاي معمول تصفيه استفاده كرد كه از فرايندهاي قابل ذكر در اين گروه ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
آب بويلرهاي كم فشار؛
آبهاي خنككننده چرخشي باز؛
آب مصرفي در تصفيه هوا؛
آب مصرفي نورد گرم، نورد سرد، حرارت زدا، تميز كننده گاز و پرداخت در صنايع فولاد؛
آب فرايند در صنايع شيميايي براي تهيه مواد شيميايي غيرآلي و كود؛
آب مصرفي در صنايع كاغذ و مقوا براي كرافت سفيد نشده و خمير شيميايي سفيد نشده و خمير چوب؛
آب فرايندهاي عمومي در صنايع غذايي، تهيه غذاهاي كنسرو شده، شيرينيپزي و نانوايي و صنايع لبني و يخ؛
آب فرايندهاي دباغي و فرايندهاي پرداخت عمومي دباغي؛
آب مصارف بهداشتي.
جدول زیر محدوده مطلوب شاخصهاي اين گروه را نشان ميدهد
 :

کیفیت آب صنایع گروه سوم- نسبتا حساس

در اين گروه هم مانند گروه قبل، حد بالاي مشخص شده براي هر شاخص، نزديكترين محدوده مطلوب براي فرايندهاي ذكر شـده
ميباشد ولي به طور دقيق منطبق بر نياز آبي آنها نيست. براي مثال ميزان جامدات محلول براي بويلرهاي كم فشار بايـد در حـدود 20ميلي گرم بر ليتر باشد.

گروه چهارم (گروه با كمترين حساسيت) :

گروه چهارم آبهاي صنعتي كمترين حساسيت را نسبت به گروه هاي ديگر دارد. آب مصرفي در اين گروه معمولا بدون تصفيه و يا با حداقل تصفيه مورد استفاده قرار ميگيرد كه از فرايندهاي قابل ذكر در اين گروه ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
آبهاي خنككننده يكبار مصرف و چرخشي باز؛
آب شستشوي سطوح؛
آب مصرفي در صنايع شيميايي براي تهيه چسب؛
آب فرايند در پتروشيمي؛
آب فرايند در كارخانجات سيمان؛
آب مصرفي جهت انتقال مواد؛
آبياري؛
آب مصرفي در آتشنشاني

کیفیت آب صنایع گروه چهارم- با کمترین حساس

در اين گروه نيز حد بالاي مشخص شده براي هر شاخص در جدول بالا نزديكترين محدوده مطلوب براي فراينـدهاي ذكـر شـدهميباشد ولي به طور دقيق منطبق بر نياز آبي آنها نيست. با وجود اينكه سامانههاي آب خنككننـده يـك بـار مصـرف و چرخشـي، كيفيت آب متفاوتي را نياز دارند ولي هر دو ميتوانند در اين گروه قرار گيرند. اما از آنجا كـه هـر قـدر كيفيـت آب مـورد اسـتفاده در آبهاي چرخشي باز، بهتر باشد، ميتوان به دفعات بيشتر از آن در چرخه خنككننده استفاده كرد، لذا اين گروه در دسته بندي گـروه نيز قرار داده شده است.

 

مقالات پیشنهادی

آزمایش استافیلوکوکوس اورئوس

آزمایش استافیلوکوکوس اورئوس آزمایش استافیلوکوکوس اورئوس به عنوان یک باکتری شاخص برای کیفیت بهداشتی آب های سطحی که در آب های آلوده ایجاد عفونت های پوستی و ذات الریه می شود.امروزه باکتري استافیلوکوکوس اورئوس Staphylococcus aureus به عنوان یک عامل مهم بیماري زا مخصوصا در بیمارستان ها  شناخته می شود. در 50سال گذشته این باکتري تغییرات ژنتیکی زیادي را متحمل […]

کلر باقیمانده آب

کلر باقیمانده آب: اثرات کلرزني : کلريناسيون منابع آب و شبكه‌هاي آبرساني اولا سبب از بين بردن يا غير فعال کردن ميكرو ارگانيسم‌هاي بيماريزا مي‌شوند، ثانيا در تصفيه آب آشاميدني بعلت ترکيب کلر باقیمانده آب با آمونياك، آهن ، منگنز ،سولفور سبب بهبود آفيت آب مي‌شود. کلر زني ممكن است بعلت ترکيب با فنل‌ها و […]

مرحله تاییدی

مرحله تاییدی آزمایش مکیروبی آب مرحله تاييدي آزمایش میکروبی آب ، یک مرحله جهت تایید رشد باکتری ها در محیط کشت لاکتوز می باشد که این تاییدیه بایستی در محیط کشت BGB اجرا گردد. روش كار مرحله تاییدی آزمایش میکروبی آب مطابق با روش MPN جهت آنالیز آب می باشد که لوله هایی که در […]

آب آشامیدنی سالم و فاضلاب :

آب آشامیدنی سالم و فاضلاب : آب آشامیدنی سالم ، هم به لحاظ مدیریت منابع آب قابل دسترس، و هم به لحاظ دستیابی به آب آشامیدنی و بهداشت  جامعه جهانی، یک چالش جهانی را براي قرن 21ایجاد میکند. در سال 2000 سازمان ملل تشخیص داد  که دستیابی به آب یک حق ضروري بشر بشمار میرود، […]

آلودگی آب های سطحی

آلودگی آب های سطحی يكي از مشكلات به وجود آمده از پسابهاي صنعتي، ورود آنها به آبهاي سطحي و زيرزميني و آلودگی آب های سطحی ميباشد، كه خطـرات ايـن معضل در مورد منابع سطحی آب زيرزميني خود را بيشتر نشان ميدهد. به طور كلي تخليه آبهاي صنعتي در آبها ميتوانـد آلـودگي هـاي زير را توليد كند: موجب […]

اندازه گیری سختی کلسیم

اندازه گیری سختی کلسیم : بمنظور اندازه گیری سختی کلسیم در تيتراسيونهاي كمپلكسومتري آمينو اسيدهاي پلي كاربوكسيليك بهتـرين دارو در آنـاليز بـوده و دقيـق تـرين و ارزانترين آنها E.D.T.Aميباشد. جهت تشكيل چنين كمپلكسي pHمحـيط بايـد قليـايي باشـد كـه بـا افـزودن بـافر آمونياكي اين امر تحقق مييابد. در چنين محيط قليايي با استفاده از انديكاتور فلز قليايي […]

باکتری های تصفیه فاضلاب

باکتری های تصفیه فاضلاب باکتری های تصفیه فاضلاب ، شامل جمعيت مخلوطي از ميكروارگانيسم ها بـا تنـوع گـسترده است و فقط باکتری ها عمل تصفیه را انجام نمی دهند بلکه باكتري ها ، پروتوزوئر ها ، قارچ ها ، روتيفرها و احتمالاً جلبك ها نیز درگیـرتصفیه هستند.اساس طراحي فرآيندهاي تصفيه بيولوژيكي يا انتخاب نوع فرآيند بيولـوژيكي […]

اندازه گیری فیتوپلانکتون

اندازه گیری فیتوپلانکتون اندازه گیری فیتوپلانکتون ،به عنوان مواد تشکیل دهنده های اصلی که در جوامع آبزی زندگی می کنند و در چرخه اصلی مواد غذایی آبزیان قرار دارند. به همین دلیل آزمایش اندازه گیری فیتوپلانکتون دارای اهمیت فراوانی است. همچنین در محیط های آبی باید اثراتی که ممکن است بر محیط های آۤبی داشته باشد […]

رنگ آمیزی گرم

رنگ آمیزی گرم رنگ آمیزی گرم متداول ترین تکنیک رنگ آمیزی مورد اتفاده  برای شناسایی ارگانیسم های رشته ای است. تکنیک های مختلفی برای رنگ آمیزی گرم وجود دارد. روش اصلاح شده هاکر در آزمایشگاه بسیاری از تصفیه خانه های فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد.  محلول های مورد نظر برای برای رنگ آمیزی شامل […]

نمونه برداری از آب رود خانه

نمونه برداری از آب رود خانه به منظور کسب اطلاعات ارزشمند ،در نمونه برداری آب رودخانه بایستی تجزیه روی نمونه ای انجام شود که توده آن معرف ماده ای باشد نمونه از آن انتخاب شده است. هنگامی که ماده بزرگ و ناهمگن باشد، تلاش زیادی لازم است تا به یک نمونه نماینده برسیم. عیار سنجی […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 1
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید