ژیاردیا لامبلیا آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

ژیاردیا لامبلیا آب

ژیاردیا لامبلیا آب تک یاخته تاژک داری است که در مدفوع انسان و حیوان و بیشتر به شکل کیست می باشد و ژیاردیا لامبلیا اول بار در دهه 1960 در ارتباط با شیوع بیماری های زایش از آب در ایالات متحده آمریکا شناخته شد.  ژیاردیا لامبلیا باعث بیماری ژیاردیازیس می شود. اگر تعداد 10 کیست توسط انسان بلعیده شود، ممکن است تولید عفونت کند. بطور متداول ژیاردیا لامبلیا آب یکی از معمول ترین عوامل بیماریزای شناخته شده مسئول در بیماری های زایش از آب است.

سیکل زندگی ژیاردیا شامل مرحله کیست است، ارگانیسم در وضعیت کیست در حال کمون باقی می ماند (کیست می تواند در شرایط بسیار سخت زیست محیطی زنده بماند) و هنگامی که کیست توسط حیوان خون گرمی بلعیده می شود سیکل زندگی ژیاردیا در خارج از کیست ادامه می یابد. کیست ها نسبتا بزرگ هستند  µm)14-8) و می توانند بطور موثر در فرایند معمول تصفیه آب توسط فیلتراسیون با استفاده از خاک دیاتومه، بستر گرانولی یا غشاء ها حذف شوند.

ژیاردیازیس می تواند توسط بلعیدن کیستهای زنده از طریق غذا یا آب یا تماس مستقیم با مواد دفعی ایجاد گردد. علاوه بر انسان، حیوانات اهلی و وحشی نیز بعنوان میزبان ایفاء نقش می کنند. در 1965 تا 1984، 90 مورد شیوع بیماری و بیش از 23000 مورد ژیاردیازیس گزارش شده است.

بیشترین مدارک از شیوع بیماری، در شبکه آب شهری و نواحی که آب شرب از منابع آب سطحی برداشت و فقط کلریناسیون روی آن انجام شده است، گزارش گردیده است. کیست های ژیاردیا به گندزدایی مقاوم تر از باکتری های کلیفرم می باشند. آنها در مقابل کلر خصوصا در pH بالا و دمای کم نسبتا مقاوم هستند. البته می توانند بوسیله کلریناسیون تحت شرایط مناسب دما، pH، زمان تماس  و دز تزریقی، غیرفعال شوند، جدول زیر مقادیر CT در دمای 0.5 تا 5 درجه سانتی گراد و پی اچ  6 تا 8 را نشان می دهد. با این وجود کیست های ژیاردیا لامبلیا آب، در مقادیر کم در شبکه آب حضور دارند.

ژیاردیا-لامبلیا-آب

آنالیز آب برای ژیاردیا لامبلیا آب نیاز به تغلیظ، تخلیص و تشخیص دارد. کیست ها با استفاده از صافی های غشایی یا شنی عمیق با تخلخل میکرون، تغلیظ می شود. تخلیص کیست ها با استفاده از تکنیک شناورسازی با محلول های سولفات روی، ساکروز، سیترات پتاسیم، یا Percoll/Sucrose کامل می شود. تشخیص و شناسایی براساس آزمایشات میکروسکوپی روی نمونه تغلیظ و تخلیص شده با استفاده از کنیک رنگ آمیزی کروموژنیک یا آنتی بادی فلوئورسنت و معیارهای مورفولوژیکی صورت می گیرد.

در سال 1907، یک نوع یاخته به نام کریپتوسپوریدیوم توسط تیزر (Tyzzer) شناخته شد که عامل بیماری در آب است وشش گونه کریپتوسپوریدیوم و میزبانهاشان عبارتند از:

  • (پرندگان) C. baileyi and C.meleagridis
  • (پستانداران از جمله انسان) C.parvum
  • (ماهی ها) C.nasorum
  • (خزندگان) C.serpentis
  • (جوندگان) C.muris

ثابت شده که گونه های کریپتوسپوریدیوم که انگل حیواناتند می توانند در انسان نیز ایجاد عفونت کنند. ائوسیستها که بعنوان بخشی از سیکل زندگی تشکیل می شوند، کوچکتر از کیست های ژیاردیا هستند و بطور متداول قطری حدود 4-6 میکرومتر دارند. این ائوسیستها می توانند تحت شرایط نامناسب تا هنگام بلعیده شدن توسط حیوان خون گرم زنده بمانند و پس از خارج شدن از حالت کیست به زندگی خود ادامه دهند.

کریپتوسپوریدیوم انسانی اولین بار در سال 1976 گزارش شد. بعدها توجه علم طب نسبت به این ارگانیسم افزایش یافت. چون بروز این عفونت در بیماران دچار سندرم نقص ایمنی مانند کسی که به HIV/AIDS مبتلا شده، سرطانی ها، بیمارانی که جراحی کرده اند و مردمی که با ضعف سیستم ایمنی متولد شده اند بسیار خطرناک است. در چنین افرادی ریسک مبتلا شدن به کریپتوسپوریدیوزیس از آب صرف نظر از زمانهایی که شیوع همگانی اتفاق می افتد، بسیار بالاست.

امروزه در هر 5 قاره جهان گزارشاتی در مورد عفونتهای کریپتوسپوریدیوم در دسترس است. در سال 1987 یک شیوع با گرفتاری هزاران نفر در یک سیستم آب تصفیه شده در کارولتون (Garolton-GA) در آمریکا رخ داد. قبل از آن یک مورد شیوع دیگر با 177 مورد بیماری گزارش شده بود. علامت اولیه کریپتوسپوریدیوزیس، اسهال حاد است که در افرادی که نقص ایمنی دارند می تواند موجب اسهال مشابه وبا شود.

 

مقالات پیشنهادی

آب آشامیدنی

استاندارد آب آشامیدنی

استاندارد آب آشامیدنی: آب آشامیدنی: آب آشامیدنی بر اساس استاندارد 1053 سازمان ملی استاندارد آبی است، که ویژگیهاي فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیواکتیو آن در حدي باشد که، مصرف آن جهت آشامیدن، عارضه سوئی در کوتاه مدت یا دراز مدت، براي سلامت انسان، ایجاد نکند. مواد شیمیایی معدنی آب آشامیدنی: ترکیباتی هستند که معمولاً عنصر کربن در […]

آزمایش سیانور آب

آزمایش سیانور آب : بمنظور آزمایش سیانور آب در محيط های آبی ، سيانور ميتواند به صورت اسيد سيانيدريک يا هيدروژن سيانيد(HCN)غير قابل ديسوسيه شدن و يا بصورت يون سيانيد آزاد(CN) ويا کمپلکس ها ی آنيونی سيانور با انواع کاتيونها ی فلزی وجودداشته باشد . هيدروژن سيانيد اسيد خيلی ضعيفی است وبنابر اين در آبهای با […]

خوردگی دیگ بخار

خوردگی دیگ بخار   آب­ های طبیعی در اثر تبخیر، رسوباتی را بر جا می­ گذارند که موجب خوردگی دیگ بخار و بروز مشکلاتی می گردند. همچنین این گونه آب­ ها می ­توانند خوردگی سطوح دیگ ­های بخار را شامل شوند. این مشکلات علاوه بر متوقف شدن سیستم و لزوم به تعویض قطعات موجب افزایش […]

عوارض کلر آب استخر

عوارض کلر آب استخر از عوارض کلر آب استخر تحریک و سوزش چشم ، ایجاد لکه بر پوست و خشک شدن پوست وایجاد قارچ های موضعی بر روی پوست و مو نام برد. ممكن است سوزش چشم در اثر شنای طولانی در آب با pH= 7 همراه با کلر ترکيبی باقيمانده کلر آمين ها یا تری کلرید […]

آزمایشگاه تست آب

آزمایشگاه تست آب : در آزمایشگاه تست آب شرکت آبرام کلیه آزمون های آب شامل آزمایش های میکروبی و شیمی آب انجام می شود. این آزمون ها شامل آزمایش آب شرب،آزمایش آب معدنی،آزمایش آب چاه،آزمایش آب چشمه،آزمایش آب دریا می باشد. تمامی تست ها آب شامل بررسی آب از لحاظ شیمیایی و میکروبی آب می […]

استانداردهای بهداشت آب

استانداردهای بهداشت آب :   با توجه به استانداردهای بهداشت آب   و بر اساس استاندارد هاي ملي به شماره 4208نمونه برداري از آب آشاميدني جهت انجام آزمايشات باكتريولوژي آب انجام و نتايج آزمايش در پرونده آب شهر نگهداري گردد. در صورت مشاهده موارد آلوده ضمن بررسي علت آلودگي نتايج آزمايشها بر اساس محل نمونه […]

آزمایش تعیین قلیاییت آب

آزمایش تعیین قلیاییت آب : آزمایش تعیین قلیاییت آب عبارت است از ظرفيت کمی واکنش آب با يک اسيد قوی ويا به عبارتی توان آب برای پذيرفتن پروتونها می باشد . عموما يونهای هيدروکسيد ، کربنات ، بيکربنات ونمک اسيدهای ضعيف از عوامل مهم ايجاد کننده قليائيت آب می باشند . آزمايش قليائيت نتايجی را که […]

دستورالعمل نمونه برداری آب

دستورالعمل نمونه برداری آب توصــيه هــاي زيــر دستورالعمل نمونه برداری آب در برداشــت نمونــه هــا  از منابع آب بــراي ســنجش پارامترهــاي فيزيكــي و شــيميايي آب بايــد بــه كــار گرفتــه شــوند. قبل از برداشت نمونه از درستي موقعيت مكاني نمونه برداري و تطابق آن با ايستگاه مورد نظر اطمينان حاصل گردد. اين كار با بررسي مشخصات ايستگاه در […]

منابع تامین آب آشامیدنی

منابع تامین آب آشامیدنی منابع تامین آب آشامیدنی ، شامل آب های سطحی مانند رودخانه ها، چشمه ها و آب های زیر زمنیی و سایر منایع تامین کننده آب که قبل از استفاده از آن باید تصفیه گردد مانند آب دریاها و اقیانوس ها. آب دریا ها و اقیانوس ها به علت شوری بالا و […]

گندزدایي آب چاه ها

گندزدایي آب چاه ها بمنظور گندزدایي آب چاه ها ، در زمان سیلاب، زلزله، آشوب هاي داخلي و سایر بلاهاي طبيعي وساخت بشر موجب آسيب به چاه هاي دستي مي شوند. در این بخش هدف ارائه اقدامات لازم براي بازسازي و تعمير چاه هاي دستي جهت بازگشت به شرایط اوليه مي باشد. اقدامات تعمير و بازسازي […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید