آب آشامیدنی سالم و فاضلاب :

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

آب آشامیدنی سالم و فاضلاب :

آب آشامیدنی سالم ، هم به لحاظ مدیریت منابع آب قابل دسترس، و هم به لحاظ دستیابی به آب آشامیدنی و بهداشت  جامعه جهانی، یک چالش جهانی را براي قرن 21ایجاد میکند. در سال 2000 سازمان ملل تشخیص داد  که دستیابی به آب یک حق ضروري بشر بشمار میرود، و با همکاري دولت هاي ملی، براي افزایش دستیابی  به خدمات آب آشامیدنی سالم  و فاضلاب، که شامل دفع سالم  یا استفاده مجدد از پسماندها است، به ویژه در کشورهاي در حال توسعه، اهداف والایی را آغاز کرد.

سیستمهاي تامین آب آشامیدنی سالم :

این سیستمها میتواند متمرکز یا درمحل باشد.
ارائه شماتیک عناصر یا اجزاء سیستمهاي آب آشامیدنی و ارتباط بین اجـزاي مختلـف نشـان داده شده است. تامین میتواند مستمر یا نوبتی باشد؛ آب ممکن است توسط لوله به طور پیوسته یا توسط روشهـاي دیگـري (براي مثال تانکر، بطري و غیره) به طور نوبتی به کاربران تحویل گردد. علاوه براین واحد شاید به واحـد هـاي
دیگري وصل شود تا آب خام یا تصفیه مبادله شود.

در بعضی سیستمهاي آب آشامیدنی سالم ممکن است امکانات تصفیه، بدلیل کیفیـت آب خـام موجـود نباشـد و یـا فقـط  امکانات گندزدایی موجود باشد. در بیشتر سیستمهاي پیچیده آب آشامیدنی ممکن است در سیسـتم انتقـال  منابع متعدد، ایستگاههاي پمپاژ متعدد و آب انبارها و در سیسـتم توزیـع امکانـات تصـفیه چنـد مرحلـه اي، فرآیندها، پمپاژ و محلهاي تصفیه مجدد وجود داشته باشد.

منبع آب آشامیدنی سالم :

آب آشامیدنی سالم اعم از آب زیرزمینی یا آب سطحی میتواند یک منبع آب باشد. منابع آبهاي سطحی شامل چشمه ها، رودخانه ها، دریاچه ها یا آب انبارها میباشند. آب دریا و فاضلاب تصـفیه شـده بـ هعنـوان منـابع آبـی اهمیـت فزآیندهاي دارند. آب زیرزمینی آبی است که به وسیله چشمه ها، چاه ها یا حفاري ها بهدست میآید.
واحدهاي تصفیه آب آشامیدنی بهطورکلی از آبی استفاده میکنند که برایشان دردسـترس باشـد . منـابع آب  زیرزمینی معمولاً نسبت به آب سطحی کمتر در معرض آلودگی میکروبی و دیگر خطرات میباشند. واحدهاي تصفیه بزرگ ممکن است تعدادي منابع آبی مستقل داشته باشند.

سیستم آبگیري  آب آشامیدنی سالم  معمولاً به ایستگاههاي پمپاژ آب خام از زیرزمین یا از یـک منبـع سـطحی و انتقـال آب بـه  تصفیه خانه، نیاز دارد. در بعضی واحدهاي تصفیه ممکن است یک منبع آب این مزیـت را داشـت باشـد کـه  انتقال براساس نیروي جاذبه انجام شود. شبکه انتقال ممکن است آب انبارهایی براي انبارش در سیستم باشد.  براي حفاظت آب از خطرات میکروبی، ممکن است سیستمهاي گندزدایی به کارگرفته شود.

تاسیسات تصفیه  آب آشامیدنی سالم  میتواند از سیستمهاي پایه گندزدایی تا فرآینـدهاي چندگانـه شـفاف سـازي (براي مثال مراحل انعقاد، لختهسازي و فیلتراسیون) با تنظیم pHدر صورت ضرورت براي فرآورش و تصـفیه  بهینه، متفاوت باشد. فیلتراسیون مکانیکی با استفاده از میکروفیلتراسیون یا تکنولوژي اسمز معکوس نیز بطور  فزایندهاي بکار برده میشود (براي مثال نمکزدایی از منابع آبهاي شور).در مرحله نهـایی تصـفیه اغلـب از  گندزدایی براي غیر فعال ساختن بیماريزاها و براي اطمینـان از وجـود گنـدزدا در سـیتم توزیـع، اسـتفاده
میشود. تکنولوژيهاي پیشرفتهتر میتواند در صورت ضرورت و مناسب بودن بکار برده شود.
باقیماندهها ممکن است در تعدادي از مراحل فرآیند تصفیه آب تولید شوند. بعضی از واحدها با منابع آبی با کیفیت بالا ممکن است هیچ تاسیساتی براي تصفیه  آب آشامیدنی سالم  نداشته باشند.

استاندارد 1053 آب آشامیدنی- ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آب 

مقالات پیشنهادی

طرز تهیه محیط های کشت میکروبی

طرز تهیه محیط های کشت میکروبی طرز تهیه محیط های کشت میکروبی ، معرف های که در آزمایشگاه میکروب شناسی آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد، متفاوت است. در ایتجا به تشریح ساخت محیط کشت لاکتوز ، سوربیتول ،آزمون های تخمیر سلولی ، تست ایندول و تست متیل رد می پردازیم. بر اساس […]

آزمایشات فاضلاب برای استفاده در کشاورزی

آزمایشات فاضلاب برای استفاده در کشاورزی : در سالهاي اخیر به دلیل رشد جمعیـت و توسـعه شـهر نشـینی  نیاز به آزمایشات فاضلاب برای استفاده در کشاورزی ، صنعت و کشاورزي، مصرف سرانه آب و بـه تبـع آن تولیـد فاضـلاب افزایش چشمگیري یافته است. به همین دلیـل، اسـتفاده از فاضـلاب تصفیه شده به عنوان یک منبع آب […]

آزمایش تعیین قلیاییت آب

آزمایش تعیین قلیاییت آب : آزمایش تعیین قلیاییت آب عبارت است از ظرفيت کمی واکنش آب با يک اسيد قوی ويا به عبارتی توان آب برای پذيرفتن پروتونها می باشد . عموما يونهای هيدروکسيد ، کربنات ، بيکربنات ونمک اسيدهای ضعيف از عوامل مهم ايجاد کننده قليائيت آب می باشند . آزمايش قليائيت نتايجی را که […]

تصفیه آب چاه

تصفیه آب چاه امروزه تصفیه آب چاه اهمیت خود را بیشتر از قبل نشان داده است و رشد روزافزون جمعيت و به تبع آن افزايش تقاضا در بخش آب كشور موجب شد كه نيازهاي آبي جامعه ما كه قـبلا از طريق چشمه ها، رودخانه ها و قنوات تامين ميگرديد. به سمت حفر چاه سوق داده شـود. تصفیه […]

كلر باقیمانده آب استخر

كلر باقیمانده آب استخر : كلر باقیمانده آب استخر از پارامترهای مهم در سنجش کیفیت آب استخر می باشد. آب استخر باید به دفعات مورد آزمایش برای تعيين کلر آزاد باقيمانده قرار گيرد و نمونه ها بایستی از قسمت کم عمق و عميق استخر برداشته شود و ميزان کلر آزاد و باقيمانده در مواقع عادي کلر […]

سودوموناس. آئروژینوزا

شمارش سودوموناس آئروژینوزا

شمارش سودوموناس آئروژینوزا: سودوموناس آئروژینوز ا گونه .ای از جنس سودوموناس است که گستردگی زیادی در محیط .های طبیعی دارد و آن .را می توان از آب، خاک و سبزی های خام جدا کرد . سودوموناس آئروژینوزا یک باکتری بیماری.زا و فرصت.طلب است که در افراد بیمار، به ویژه افرادی که سیستم ایمنی تضعیف شده دارند، ایجاد […]

نيتروژن نيتراتي آب

نيتروژن نيتراتي آب : برای اندازه گیری نيتروژن نيتراتي آب با روش بيولوژيكي در فرآيندهاي تصفيه ثانويه سيستمهاي صـافي چكنـده بـا بـار اسـتاندارد لجـن فعـال، مقـداري نيتريفيكاسيون آمونياك آزاد به نيتريت و سپس به نيترات اتفاق ميافتد. ابتدا اكسيداسيون آمونياك به نيتريـت(NO2) و سپس به نيترات(NO3)روي ميدهد. ميزان تشكيل NO3از NO2چنان سريع است كه با كمـي […]

اکسیژن خواهی شیمیایی COD

اکسیژن خواهی شیمیایی COD اکسیژن خواهی شیمیایی COD یکی از مهمترین شاخصهای سنجش آلودگی فاضلاب است. آلودگی فاضلاب ناشی اکسیژن خواهی شیمیایی از مواد خارجی است که وارد آب شده و بصورت معلق یا محلول باعث آلودگی آن و تولید فاضلاب شده اند. بدیهی است هرچه مقدار این مواد در فاضلاب بیشتر باشد، بارآلودگی آن نیز بیشتر […]

اندازه گیری کربنات و بی کربنات

اندازه گیری کربنات و بی کربنات : اندازه گیری کربنات و بی کربنات با روش تیتراسیون می باشد که برای محاسبه قليائيت نیاز به تعیین غلظت های کربنات و بی کربنات بر حسب کربنات کلسیم است. قليائيت آب بر اثر وجود يكي از تركيبات كربنات ، بي كربنات و هيدروكسيد ها حاصل ميگردد. معرف فنل فتـالئين […]

عوامل بیماری های منتقله از آب

عوامل بیماری های منتقله از آب سه گروه از عوامل بیماری های منتقله از آب شامل باکترى ها، ویروس ها و تکیاخته ها مىباشد که در جدول زیر خواص و مشخصات آنها نشان داده شده است.  باکتري ها باكترى ها ارگانيسم هاى تك سلولى هستند كه به طور متداول اندازه آنها در محدوده ١٠ تا […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید