آب سالم در شرایط اضطراری

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

آب سالم در شرایط اضطراری:

پس از بروز بلایا و حوادث غيرمترقبه، یكي از مهمترین مسائلي که در زمينه حفظ سلامت عمومي مورد توجه قرار مي گيرد، آب سالم آشاميدني است. با اینحال دفع بهداشتي فاضلاب داراي اولویت کمتري نسبت به مراقبت هاي بهداشتي و تأمين آب و غذاي سالم در شرایط اضطراري نبوده،چرا که بسياري از بيماري هاي شایع در شرایط اضطراري ناشي از بهسازي ضعيف محيط و دفع غير بهداشتي مدفوع می باشد. دفع نامناسب و غير بهداشتي فضولات انساني انتقال بيماري هاي مدفوعي– دهاني و آلودگي منابع آب سطحي و زیرزميني را به همراه داشته و مي تواند محيطي مناسب براي رشد و تكثير مگس و حشرات ناقل بيماري را فراهم آورد.

شرایط اضطراري ممكن است در پي بروز حوادث طبيعي (سيل، زلزله، سونامي) و یا انسان ساخت ( عمداً یا سهواً) نظير آلودگي ميكروبي شبكه و منابع آب، ورود آلاینده هاي شيميایي ، رادیواکتيو و سموم به منابع آب ایجاد شود.

در شرایط اضطراري، منابع آب در دسترس جهت مصارف بهداشتي، شرب و طبخ غذا بسيار محدود است. لذا ضروري است تا با توجه به خطرات و فواید بهداشتي کاربردهاي آب در کوتاه مدت و بلند مدت، حجم مناسب آب جهت مصارف بهداشتي در دسترس مردم باشد تا از بروز بيماري هاي ناشي از کم آبي جلوگيري شود. بدیهي است فاکتورهایي نظير کميت آب در دسترس، قابل اطمينان بودن شبكه تأمين آب، یكسان بودن دسترسي مردم به آب، کيفيت آب خام، منابع آلاینده احتمالي، راهكارهاي حفاظت از منبع آب، فرایندهاي تصفيه مورد نياز براي تهيه سریع آب آشاميدني سالم، امكان تأمين آب بطري شده و یا بسته بندي شده، مقبوليت آب و ملاحظات اپيدميولوژیكي در مناطقي که تحت تأثير بلایا قرار گرفته اند، باید مد نظر قرار گيرد.

عملي و موثرترین راه براي حذف آلودگي آب و کاهش اثرات آن، حذف منشأ آلودگي و قطع ارتباط بين آلاینده ها و منابع آب است.

طور معمول تدوین، روزآمدنمودن و تهيه ساز و کارهای لازم در زمينه برنامه پاسخ به شرایط اضطراری، ابزار مفيدی جهت اقدام به موقع در زمان بروز بلایا بوده و راحت تر می توان امكانات بهداشتی مورد نياز اجتماع را تأمين نمود. برنامه پاسخ به شرایط اضطرار در تأمين آب سالم دارای عناصر هشت گانه زیر بوده که قبل از بروز بلایا باید تهيه گردد.

1- جمع آوري اطلاعات اختصاصي منبع تأمين آب
– اطلاعات سيستم تأمين آب
– نقشه و اطلاعات پایه
– ویژگي منبع آب
2-تعيين مسئوليت ها و نقش افراد
– سلسه مراتب مسئوليت ها (چارت تشكيلاتي)
– تعيين هماهنگ کننده جهت اقدام در شرایط اضطراري (مدیر بحران)
– تهيه سيستم مدیریتی جهت هماهنگي بين ارگان های تأمين کننده آب
3-روش هاي برقراري ارتباط با افراد
– ليست کامل مشخصات افراد مرتبط توأم با مسئوليت هاي آنها جهت افراد شاغل در ارگان هاي تأمين کننده آب
– ليست تماس با افراد مرتبط خارج از سيستم تأمين آب
– طرح و الگوي ارتباط بين ارگان ها در شرایط اضطراري
4-ایمني و حفاظت افراد
5-شناسایي منابع آب جایگزین
6-تجهيزات و لوازم یدکي جایگزین و تأمين مواد شيميایي مورد نياز
7-حفاظت از امكانات و تأسيسات موجود
8-برنامه نمونه برداري و پایش آب

این مرحله بلافاصله بعد از وقوع بلایا شروع شده و از مشخصه هاي آن ناپایداري محيط و بالابودن ميزان مرگ و مير است. عموماً هدف این مرحله تأمين آب سالم و کافي، شناسایي و حذف منابع انتشار بيماریها، ایجاد محل سكونت ایمن، به حداقل رساندن شيوع بيماري ها، دفن اجساد، مدیریت زباله ها و دفع بهداشتي مدفوع است. مدت این مرحله با توجه به نوع بلا ازچند هفته تا 3ماه به طول مي انجامد. منابع تأمين آب در شرایط اضطرار را می توان به سه گروه عمده زیرتقسيم نمود:
1.آب باران : بطور کلی آب باران مطمئن نبوده و منبع کارآمد و بهداشتی جهت تأمين آب به ویژه در اجتماعات بزرگ و در مواقع اضطراری نيست.
2.آب های سطحی : این منابع عمدتاً شامل دریاچه ها و رودخانه ها بوده که در بعضی مناطق در دسترس می باشند. این منابع از نظر ميكروبی نا سالم و غير قابل اطمينان بوده و نياز به تصفيه متداول دارند.
3.آب های زیرزمينی: آبهای زیرزمينی شامل چاه، چشمه و قنات می باشند. این منابع از نظر ميكروبی بدليل فيلتراسيون طبيعی خاك در اغلب موارد دارای کيفيت مطلوبی می باشند. با اینحال اطمينان از عدم آلودگی این منابع و گندزدایی آنها قبل از بهره برداری جهت شرب ضروری است. بطور کلی اولين اقدام در جهت تأمين آب سالم جمع آوری اطلاعات پایه و شناسایی خصوصيات منطقه مورد نظر بوده که بخشی از اطلاعات مورد نياز در این رابطه را می توان در صورت دسترسی به برنامه پاسخ به شرایط اضطرار (عناصر اصلي تأمين آب سالم قبل از شرایط اضطرار،) از مستندات آن استخراج نمود. شكل مراحل تأمين آب در حين بلا را نشان مي دهد.

آب سالم

آب سالم

مقالات پیشنهادی

کریپتوسپوریدیوم در آب

کریپتوسپوریدیوم در آب یک نوع تک یاخته به نام کریپتوسپوریدیوم در آب توسط تیزر Tyzzer شناخته شده است که این موجود به شش گونه کریپتوسپوریدیوم و میزبان های شان تقسیم می شوند. ثابت شده که گونه هاى کریپتوسپوریدیوم که جز عوامل بیماری زا آب هستند که انگل حیوانات هستند مى توانند در انسان نیز ایجاد عفونت کنند. ائوسیستها که به […]

آب آشامیدنی

استاندارد آب آشامیدنی

استاندارد آب آشامیدنی: آب آشامیدنی: آب آشامیدنی بر اساس استاندارد 1053 سازمان ملی استاندارد آبی است، که ویژگیهاي فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیواکتیو آن در حدي باشد که، مصرف آن جهت آشامیدن، عارضه سوئی در کوتاه مدت یا دراز مدت، براي سلامت انسان، ایجاد نکند. مواد شیمیایی معدنی آب آشامیدنی: ترکیباتی هستند که معمولاً عنصر کربن در […]

روش نمونه برداری آب

روش نمونه برداری آب روش نمونه برداری آب و فاضلاب توسط شرکت دانش بنیان آبرام (آب راهبر محاسب) در استان تهران و کرج انجام می شود. این شرکت در دانشگاه شهید بهشتی- پردیس فنی مهندسی شهید عباسپور ( قطب آب و برق ایران) مستقر است. شرکت دانش بنیان آبرام مجهز به آزمایشگاه آب و فاضلاب […]

روش های محلول سازی

روش های محلول سازی برای آگاهی از روش های محلول سازی در ابتدا باید اطلاعات شيميايي مربوط به ماده حل شونده نظير نام يا فرمول شيميايي، جرم مولكولي،درصد خلوص و … را از روي برچسبي كه بر ظرف نگهداري آن زده شـده است بدست آورده و سپس با تعيين نوع واحد غلظت براي محلول مورد […]

آزمون خاک کشاورزی

آزمون خاک کشاورزی آزمون خاک کشاورزی شامل بررسی کیفی خاک از لحاظ مواد محلول تشکیل دهنده و مواد مغذی موجود در خاک بمنظور آنالیز خاک کشاورزی و تقویت خاک برای رشد گیاه. تفسیر نتایج آزمون خاک کشاورزی بسته به نوع کاربری مورد بهره برداری برای خاک منطقه مورد مطالعه متفاوت است. ظرفیت تبادل کاتوینی ( Cation exchange […]

تصفیه فاضلاب

تصفیه فاضلاب : برای تصفیه فاضلاب بهداشتی يا تركيبي از فاضلاب بهداشتی و صنعتي و كشاورزي روش های مختلفی بر حسب کیفیت فاضلاب مورد نظر وجود دارد باشد. در اينجا ، ارائه روش تصفیه فاضلاب بیشتر ناشي از فعاليت هاي مسکونی و خانگی،مورد نظر است. اين فاضلاب، آبي است كه مواد زائد بدن انسان (مدفوع وادرار) و […]

آزمایش BOD5 و COD در فاضلاب

آزمایش BOD5 و COD آزمایش BOD5 و COD در فاضلاب یکی از شاخص های تعیین کننده برای طراحی تصفیه خانه فاضلاب و آلاینده بودن فاضلاب بهداشتی و صنعتی است. شاخص اصلی بار آلودگی، غلظت اکسیژن خواهی بیوشیمیایی 5 روزه (BOD5) است. برای تعیین بار وارده به تصفیه خانه ، محاسبه میانگین شناور 7 روزه، و […]

ترکیبات فنولی

ترکیبات فنولی ترکیبات فنولی در بسیاری از فاضلاب های کارخانه های صنعتی و منابع آب سطحی آب که در مناطق صنعتی قرار دارند یا تغذیه می شوند، یافت می شود. این ترکیبات ، مزه شوری کمی در آب های در حال حرکت یافت می شوند و همچنین ممکن است تاثیر بسیار عمیق و مخربی بر […]

خطرات گاز هیدروژن سولفوره

خطرات گاز هیدروژن سولفوره خطرات گاز هیدروژن سولفوره بسیار متنوع و گسترده می باشد. گاز هیدروژن سولفوره از مسموم كننده ترين گازهايي است كه صنعت با آن روبرو است و از اين رو لازم است كليه كسانى كه ممكن است به نحوى در معرض آن قرار گيرند با خطرات آن آشنا شوند. البتــه نبايد خاصيت انفجارپذيــرى […]

روش کار تیتراسیون

روش کار تیتراسیون دقت عمل در روش کار تیتراسیون بسیار با اهمیت می باشد چراکه یکی از مهمترین و متداولترین روشهای اندازه گیری کمی در آزمایشـگاه هـای شـیمی، حجـم سـنجی (تیتراسیون) است، که مـوارد کـاربرد گونـاگونی دارد. ماننـد تیتراسـیون اسـید- بـاز، اکسـایش- کـاهش (منگانومتری، یدومتری و …)، کمپلکسومتری، رسوبی، و… در تجزیه حجم سنجی، یک محلول […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید