آب مجازی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

آب مجازی

آب مجازي، جمع کل آب مورد نیاز براي تولید مقدار معینی از محصول ، با توجه به شرایط اقلیمی، مکانی، زمان و راندمان تولید میباشد. سالانه حجم زیادي آب صرف نوشیدن، پخت و پز، شست و شو و سایر فعالیتهاي انسان میشودکه به عنوان مصارف مستقیم آب میتوان از آنها یاد کرد، اما احجام بسیار بیشتري از آب، صرف تولید محصولات کشاورزي، صنعتی و ارائه خدمات میشود.این مقدار آب علیرغم حجمزیاد، معمولا از سوي هیچ یک از مصرف کنندگان به دلیل نامحسوس بودن مد نظر قرار نمیگیرد، اما نقش بسزایی در تولید، مصرف و تبیین چشمانداز منابع آب در دسترس دارد.در واقع مفهوم آب مجازي نگرشی جدید به مصارف غیر مستقیم و پنهان آب در چرخه تولید و ارائه خدمات به نسل بشر است. شرایط جدید منابع و مصارف آب، شیوههاي نو در برنامه ریزي منابع آب را طلب میکند. در این راستا مفاهیم و شاخصهاي متعددي توسعه یافته و یا در حال توسعه هستند.

تا زمانیکه مورد توجه Allan از زمانی که مجامع علمی قرار گرفت، نزدیک به 10 سال طول کشید. اولین گردهمایی (Delft) بین المللی در خصوص این موضوع در دسامبر سال 2002 در دلف هلند برگزار شد. در سومین اجلاس جهانی آب در کشور ژاپن در مارس 2003 نیز یک نشست ویژه به موضوع آب مجازي اختصاص یافت.

محتوي آب مجازي براي هر محصول به شرایط محیطی و جوي در محل تولید محصول وابستگی مستقیم دارد. براي مثال براي تولید یک کیلوگرم از غلات بصورت دیم و در شرایط جوي مطلوب، بین یک تا دو متر مکعب آب نیاز است. در حالی که براي تولید همین مقدار غله در شرایط جوي نامطلوب (دما و تبخیرتعرق بالا) بین 3 تا 5 متر مکعب آب مصرف می شود.

نیاز آب مجازی:

نیاز آب مجازی براي تولید محصولات دامی نسبت به محصولات کشاورزي به مراتب بیشتر است. به عنوان مثال براي تولید یک کیلوگرم پنیر به 5 الی 5/5 مترمکعب آب و براي تولید یک کیلوگرم گوشت گاو تقریباً به 16مترمکعب آب نیاز است. در سالهاي اخیر مطالعاتی در زمینه آب مصرفی براي تولید محصولات و همکاران ( 2002 ) نشان Williams صنعتی انجام شدهاست. نتیجه تحقیق میدهد که براي تولید یک چیپ الکترونیکی 32 مگابایتی به وزن 2 گرم، 32 مترمکعب آب معادل 2 کیلوگرم گوشت قرمز یا حدود 15 تا 20 کیلوگرم گندم خواهدبود.

علاوه بر مسائلی همچون اقلیم و تکنولوژي تولید محصولات، رژیم غذایی مردم نیز تأثیر زیادي در حجم کل آب مصرفی جمعیت ساکن در یک محدوده جغرافیایی دارد. به عنوان مثال در صورتی که رژیم غذایی کل جمعیت کره زمین به رژیم غذایی کشور آمریکا تغییر یابد مقدار آب مورد نیاز براي تولید غذاي مورد نیاز مردم جهان 75 % بیش از شرایط .(and Renault,2003 Zimmer)  موجود خواهد.

تجارت جهانی آب مجازی:

تجارت جهانی کالاها، جریانی بین المللی از آب مجازي را به وجود میآورد که اصطلاحاً “تجارت آب مجازي” نامیده می شود تجارت آب مجازي میان کشورها را 1340 میلیاردمترمکعب در سال 2000 تخمین زده اند که 60 % آن مربوط به محصولات .(Renault ,2003)کشاورزي، 14 % آن مربوط به تجارت ماهی و غذاهاي دریایی، 13 % آن مربوط به تجارت دام و 13 % مربوط به تجارت گوشت بوده است. در نشان می دهد در همان سال این تجارت سبب ذخیره سازي 450 میلیارد مترمکعبی آب به شکل Oki &Kanae  عین حال تحقیقات ( 2004)مجازي در سطح جهان شده است.

کانالی پر از آب به عمق یک متر، عرض یک کیلومتر و طول هفت میلیون کیلومتر ( 180 برابر محیط 6 میلیاردنفري کره زمین در یک / کره زمین) براي تامین روزانه 3000 کالري انرژي براي جمعیت 5 سال، مورد نیاز است. در ارقام کوچکتر به ازاي تولید هر کالري، یک لیتر آب نیاز است . در حالی که کره زمین تا سال 2050 با 2 تا 3 میلیارد نفر افزایش جمعیت مواجه خواهد بود، تأمین آب و غذاي این جمعیت از هم اکنون جاي بحث است. مفهوم آب مجازي در دهه اخیر به خوبی توانسته است بحث آب براي غذا را بهگونهاي شفاف و کم به تصویر بکشد.در حالیکه توسعه هدفمند تجارت آب مجازي توسعه پایدار منابع آب را نشانه رفتهاست، مشکلات اجتماعی و فرهنگی ناشی از تغییر ساختارها و مشکلات حکومتی و سیاسی که تأمین امنیت غذایی برخی از کشورهاي وارد کننده را به چالش می کشد مسأله تجارت آب مجازي را به یک مسالهکلان و پیچیده تبدیل میکند که به نظر چارهاي به جز حل آنها در آیندهاي نه چندان دور نیست.

 

مقالات پیشنهادی

آب آشامیدنی

آب آشامیدنی

آب آشامیدنی: آب آشامیدنی ،آبی است،که ویژگیهاي فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیواکتیو آن در حدي باشد که، مصرف آن جهت آشامیدن، عارضه سوئی در کوتاه مدت یا دراز مدت، براي سلامت انسان، ایجاد نکند. اب اشامیدنی در دسترس ما درصد بسیار کمی از کل اب موجود در سطح زمین را تشکیل میدهد درحالی که دسترسی […]

کنترل کیفیت آب استخرهای شنا

کنترل کیفیت آب استخرهای شنا: کنترل کیفیت آب استخرهای شنا بنحوی که سلامت شناگران حفظ شده و از نظر خصوصیات فیزیکی، ظاهری و جنبه های زیباشناختی، آب مقبولیت لازم برای شناگران داشته باشد، دارای اهمیت است . جهت کنترل کیفیت آب استخرهای شنا توجه به موارد زیر ضروری می باشد: 1 کیفیت آب خام مصرفی 2 نوع استخر […]

نمونه برداری شیمیایی آب آشامیدنی

نمونه برداری شیمیایی آب آشامیدنی برای نمونه برداری شیمیایی آب آشامیدنی ، تجهیزات گوناگونی طراحی و ساخته شده است که بر اساس هدف آنالیز ، آنالیز آن انجام می شود. مثلا برای اندازه گیری اکسیژن محلول باید حداقل 1.5 لیتر نمونه برداشت شود که این نمونه هیچ تماسی با هوا نداشته باشد یا اینکه این آنالیز […]

دستگاه تست آب آشامیدنی

دستگاه تست آب آشامیدنی به طور کلی دستگاه تست آب آشامیدنی فقط شامل یک عدد دستگاه خاص برای آنالیز کامل میکروبی و شیمیایی و فیزیکی وجود ندارد. چراکه بررسی کیفیت آب لازم به بررسی آب از لحاظ شیمیایی ، میکروبی و فلزات سنگین آب آشامیدنی بر اساس استاندارد شماره ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ سازمان ملی استاندارد […]

pH خاک

pH خاک pH خاک یکی از عوامل مهم در حاصلخیزی خاک و رشد گیاه محسوب می شود. در واقع پی اچ خاک بیانگر واکنش خاک می باشد. pH هفت به معنای خنثی بودن خاک از نظر شیمیایی بوده، اعداد پایین تر از 7 اسیدی بودن خاک (یعنی غلظت زیاد یون هیدروژن H+ بر روی کمپلکس های […]

آب استخر پرورش ماهی

آب استخر پرورش ماهی تعیین میزان سمیت آب استخر پرورش ماهی برگرفته از استاندارد 8996 سازمان ملی استاندارد می باشد که این استاندارد شامل تعییـن غلظت ماده، تحت شرایط معین که برای 50درصد ازکل جمعیت موردآزمایش ازماهی گورخری(مخطط) که بـه مـدت، 48،24 وبرای آب جاری 72و 9 6ساعت، درمعرض آن ماده و آب باکیفیت ثابت بوده […]

بحران آب

بحران آب : بحران آب مساله ای جهان شمول است که مشکلات عمده ای ایجاد کرده است به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد ابعاد مالی و اقتصادی این مهم بررسی میگردد… استادیار اقتصاد مالی انستیتو فناوری استیونس گفت: باوجود اینکه ایران یکی از بالاترین نسبت‌های «مصرف بالفعل» به «آب شیرین تجدیدشونده» را در دنیا دارد […]

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب   تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب  در تاسيسات لوله كشی منازل و سيستم توزیع آب باعث نشت فلزاتی مانند سرب به آب آشاميدنی می شود. سرب به عنوان گسترده ترين عنصر سنگين و سمي در محيط زيست، به صورت طبيعي به ميزان ۱ تا ۱۰ ميكروگرم در ليتـر […]

پارامترهای کیفی آب

پارامترهای کیفی آب

پارامترهای کیفی آب محدوده استاندارد  پارامترهای کیفی آب به عنوان يکي از عوامل بهبود و رشد اقتصادي جوامع به شمار ميآيد، لذا مديريت بهينه منابع آب به ويژه آب شيرين، به عنوان يکي از مهمترين برنامه هاي کشورها محسوب ميشود. کيفيت آبهاي سطحي در مناطق مختلف بدليل تنوع سازندها و ساختارهاي زمينشناسي و عوامل هيدروژئولوژيکي تغيرات […]

آزمایشات کیفیت آب

آزمایشات کیفیت آب آزمایشات کیفیت آب عبارت است بررسی کیفیت آب از لحاظ  پارامتر های میکروبی آب و همچنین شاخص های شيميايي و فيزيكي آب. پارامتر های آب با توجه به كاربري هاي آشامیدنی ، کشاورزی و یا آبیاری و…  تعیین می گردد. آزمایشات کیفیت آب همواره جهت تعیین نوع آب اجرا می گردد. بر اساس […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 36
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید