آزمایش آب در نفت خام
آزمایش آب در نفت خام :
آزمایش آب در نفت خام دارای اهمیت است ، چراکه دنياي امروز تا حد زيادي به نفت وابسته است. مصرف روزانه نفت دنيا چيزي حدود 85 ميليون بشكه در روز است. هواپيماها، كشتيها، قطارها و خودروها، از فرآوردههاي نفتي به عنوان سوخت استفاده ميكنند. در نيروگاهها، كارخانهها، ادارات و منازل براي تهيه انرژي و گرما، نفت را به خدمت ميگيرند.
گرچه قسمت بيشتر نفت (حدود 85 درصد) براي تامين انرژي به كار ميرود، با اين حال حدود 15 درصد آن به سبب وجود انواع هيدروكربنها قابل تبديل به مواد گوناگوني از جمله پلاستيكها، كودهاي شيميايي، انواع داروها، حشرهكشها، پاك كننده و … ميباشد. بدين ترتيب صنعت پالايش نفت و تبديل و فرآورش تركيبات نفتي يا به عبارتي صنايع پتروشيمي، از صنايع بزرگ و مهم دنياي امروز به شمار ميروند.
نفتهاي خام داراي مقادير خيلي كم آب، رسوب و نمكهاي معدني ميباشد كه بيشتر آنها در آب محلولند و با آزمایش آب در نفت خام مشخص می شوند، باقي نمكها به صورت بلورهاي خيلي ريز موجود ميباشند. اين مواد با ايجاد خوردگي (Corrosion)، سايش(Erosion)، ايجاد رسوب(Deposits)، انسداد(Plugging)، مسموميت كاتاليزور (Catalyst poisoning) و غيره موجب تخريب تجهيزات ميشوند.
محتوای آبی نفت خام :
بخشي از آب موجود در نفت خام به صورت محلول و بخش ديگر به صورت امولسيون(Emulsion) نسبتاً پايدار ميباشد. پايداري امولسيون ناشي از حضور مواد آسفالتي(Asphaltenes) يا عوامل فعال سطحي(Surfactant agents) همچون مركاپتانها يا اسيدهاي نفتنيك است.
آزمایش آب در نفت خام به وسيله روشهاي استاندارد شده (NF T 60-113 و ASTM D95) تعيين ميشود كه انجام روش موجب ميشود آب با يك آروماتيك(عموماً زايلن صنعتي) تشكيل همجوش(Azeotrope) دهد. در دماي محيط اين همجوش به دو فاز جدا ميشود؛ آب و زايلن. سپس حجم آب اندازه گيري شده و با حجم كل نفت مورد آزمايش مقايسه ميشود.
به طور معمول پارامتر هایی که در آزمایش آب در نفت خام باید مورد جستجو قرار گیرد به شرح پاراکتر های زیر می باشد.
- آلومینیوم
- آرسنيک
- بور
- کادميم
- کبالت
- کروم
- مس
- آهن
- سرب
- منگنز
- نقره
- جيوه
- مولبیدنیوم
- نیکل
- چربی روغن
- سلنیوم
- وانادیوم
- روي
- طلا
- کل هیدروکربن های نفتی(TPH)
- هیدروکربن های آرو ماتیک چند حلقه ای