آزمایش جارتست

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه

آزمایش جارتست:

آزمایش جارتست آزمایشی است که برای نشان دادن تأثیر مواد شیمیایی، در تصفیه خانه ها طراحی شده است. آزمایش جارتست در آزمایشگاه آب شرکت آب راهبر محاسب انجام می شود. این آزمایش یک روش عمومی برای ارزیابی انعقاد، لخته سازی و ته نشینی در تصفیه خانه است. آزمایش جارتست در واقع یک مدل کوچک از واحدهای اختلاط سریع، انتقاد و ته نشینی در تصفیه خانه می باشد که در این روش افزودن مواد شیمیایی بخصوص موادی مثل آلوم، کلروفریک و پلیمرها که برای کاهش کدورت آب استفاده می شوند و می توان در مقیاس آزمایشگاهی ارزیابی نمود.

با استفاده از آزمایش جارتست، راهبر می تواند میزان تزریق مواد منعقد کننده را هنگامی که مقادیر کدورت، رنگ و سایر پارامترهای شاخص کیفیت آب خام تغییر می کند، به صورت تقریبی تعیین و با توجه به نتایج بدست آمده از این آزمایش میزان تزریق مواد شیمیایی را در تصفیه خانه تنظیم نماید. البته معمولا بر اساس تجارب، راهبران ممکن است چند درصدی بر مقدار تئوری بدست آمده اضافه کنند. به علاوه این آزمایش ابزار مفیدی جهت بررسی منعقد کننده های جدید (و مقایسه آنها با همدیگر) و حتی تغییر در فرایند انعقاد و لخته سازی با استفاده از تغییر در سرعت اختلاط، تغییر در مکانیزم ته نشینی و غیره می باشد.

عوامل موثر  آزمایش جارتست:

برخی عوامل که ممکن استدر تعیین نتایج بهینه آزمایش جارتست تداخل ایجاد کنند عبارتند از :
1 تغییر دما ( در طی آزمایش ) : جریان هاي گرمایی در بشر که در اثر اختلاف دماي ظرف و آب داخل آن بوجود می آید ممکن است در ته نشینی ذرات مشکل ایجاد کند. این مسئله می تواند با کنترل دما حل شود. همچنین استفاده از ظروف پلاستیکی شفاف بجاي ظروف شیشه اي می تواند تغییرات دمایی در هنگام آزمایش را کاهش دهد.
2 آزاد شدن گاز ( در طی آزمایش) : تشکیل حباب که بعلت همزدن مکانیکی، افزایش دما یا واکنش شیمیایی اتفاق می افتد موجب شناور شدن لخته ها می شود.
3 فاصله زمانی بین نمونه برداري و آزمایش : فعالیت بیولوژیکی یا عوامل دیگر ممکن است روي ویژگیهاي انعقاد اثر بگذارد. بهمین دلیل فاصله زمانی بین نمونه برداري تا آزمایشباید حداقل شود و این فاصله نیز ثبت گردد.

فیلم آموزشی آزمایش جارتست:

 

هدف از آزمایش جارتست چیست؟

هدف از آزمایش جارتست برآورد حداقل دوز انعقادی لازم و همین طور نوع مواد منعقد کننده برای دستیابی به اهداف خاص کیفیت آب و فاضلاب برای تصفیه است.

وسایل مورد نیاز برای آزمایش جارتست:

دستگاه هایی که برای آزمایش جارتست نیاز هستند عبارتند از:

  • پیپت 1، 5 و 10 میلی لیتری با دقت 0.1 میلی لیتر
  • استوانه مدرج
  • ترازوی حساس آزمایشگاهی
  • 6 عدد بشر به حجم 1 یا 2 لیتری
  • دستگاه جارتست 6 خانه با وسعت متغیر حدود 10 تا rpm 250 با پروانه های استاندارد
  • دستگاه های مورد نیاز برای اندازه گیری رنگ، کدورت، pH و قلیائیت.

 

مواد مورد نیاز برای آزمایش جارتست

  • منعقد کننده ها:

منعقد کننده ها معمولاً شامل کلرورفریک، آلوم، سولفات آهن III، سولفات آهن II، کلرید آهن، کربنات منیزیم و آلومینات سدیم هستند.

  • کمک منعقد کننده ها:

کمک منعقد کننده ها عموماً شامل آهک و پلیمرهایی از نوع کاتیونی، سیلیس فعال، پلی الکترولیت آنیونی، پلی الکترولیت کاتیونی و پلیمر خنثی می شوند.

البته باید موادی مثل خاک رس، بنتونیت، انواع کمک منعقد کننده ها را در آزمایشگاه گذاشت.

  • قلیاها

شامل کربنات کلسیم، کرینات سدیم، آهک هیدراته و هیدروکسید سدیم می شوند.

  • سایر مواد

شامل بنتونیت و کائولین می شود.

پلیمرهای مورد استفاده در انعقاد معمولاً از نوع کاتیونی می باشند. استفاده مقدار کمی از این مواد (کمتر از mg/L 1) می تواند مقدار تزریق منعقد کننده اصلی را به مقدار زیادی کاهش داده یا حتی آن را حذف کند و خود به عنوان منعقد کننده اصلی عمل کند. پلیمرها به دو شکل پودر یا مایع می باشند. نوع پودری با غلظت با غلظت % 0.1 تهیه می شود. برای مرطوب کردن، حل نمودن، و ذخیره پلیمر بهتر است از روش کار پینهادی سازنده پلیمر استفاده گردد. به علاوه تهیه محلول از اشکال مایع راحت تر است.

طرز تهیه محلول ها برای آزمایش جارتست

مقدار مواد شیمیایی برای تهیه محلول های غلیظ برای استفاده از بشر یک لیتری طبق جدول 1  می باشد:

طرز تهیه محلول ها برای آزمایش جارتست
  • نکته: برای بشرهای دو لیتری محلول ها باید با غلظت دو برابر تهیه شوند.

روش تزریق مواد:

با افزودن یک میلی لیتر از محلول یک دهم درصد به یک لیتر از نمونه آب، محلول mg/L 1  از منعقد کننده حاصل خواهد شد. اگر مقدار بالاتری از منعقد کننده نیاز باشد، برای بشر یک لیتری محلول 1 درصد از منعقد کننده و برای بشر دو لیتری محلول 2 درصد از منعقد کننده را باید تهیه کرد. در چنین شرایطی با افزودن یک میلی لیتر منعقد کننده به نمونه، mg/L 10 منعقد کننده حاصل می شود.

روش آزمایش جارتست:

در آزمایش جارتست در واقع تلاش می شود، کلیه شرایط فرایند انعقاد و ته نشینی که در تصفیه خانه اجرا می شود به صورت آزمایشگاهی شبیه سازی شبیه سازی شود. به همین دلیل برای آزمایش جارتست روش استانداردی وجود ندارد و در هر تصفیه خانه با توجه به نوع سیستم تصفیه باید روش تصفیه بهینه سازی شود. برخی از موارد شبیه سازی عبارتند از:

  • ظروف مکعب شکل در مواردی که حوضچه های انعقاد و لخته سازی مکعب شکل هستند و یا ظروف استوانه ای در حوضچه های استوانه ای با فلهایی جهت ایجاد تلاطم تعبیه شده به کار می رود.

زمان اختلاط سریع و سرعت همزن به مقدار G در تصفیه خانه بستگی داشته (نمودار 1) و بر اساس G بدست آمده، سرعت همزن از نمودار 2 تعیین می شود.

رابطه و سرعت همزمان استاندارد در دماهای مختلف

نمودار 1: رابطه و سرعت همزمان استاندارد در دماهای مختلف

 

روش محاسبه و کالیبره کردن مقدار G

نمودار 2: روش محاسبه و کالیبره کردن مقدار G

 

 

 

نحوه آزمایش:

  • 1 یا 2 لیتر آب خام در هر بشر ریخته شود (حجم انتخابی آب به اندازه ظرف بستگی دارد)؛
  • شروع به همزدن با سرعت 80 تا rpm 120 (این سرعت با توجه به مقدار G حوض اختلاط تعیین می شود)
  • با پیپت مقادیر متفاوت و صعودی از محلول منعقد کننده (آلوم یا کلرورفریک) با توجه به کیفیت آب خام به سرعت به هر بشر اضافه شود.
  • پس از 1 تا 2 دقیقه همزدن سریع، سرعت به rpm 20 تغییر داده و 20 دقیقه همزدن ادامه داده شود.
  • یادداشت کردن مشاهدات در خصوص اندازه و ویژگی های لخته ها در طی اختلاط
  • همزدن متوقف شود و در طی 30 دقیقه ته نشینی وضعیت لخته ها هر 10 دقیقه یکبار ثبت شود.
  • به منظور تعیین ویژگی های آب ته نشین شده، دما، کدورت و pH آن اندازه گرفته شود.
  • بسته به نوع ماده شیمیایی استفاده شده، باقیمانده آن باید در آب اندازه گیری گردد.
  • برای بررسی قابلیت فیلتر شدن، پس از ته نشینی ml 70 از آب از کاغذ صافی شماره یک (با تخلخل حدود μm 10)گذرانیده شود. این تخلخل بر اساس بستر فیلتر شنی عادی با تخلخل 10 μm 15 انتخاب شده است. ml 20 اول آب فیلتر شده که حاوی گرد و غبار یا ذرات ریز کاغذ صافی می باشد دور ریخته شود و زمان مورد نیاز برای فیلتراسیون ml 50 از نمونه ثبت گردیده و کدورت آب فیلتر اندازه گیری شود.
  • برای ایجاد ارتباط بهتر نتایج آزمایش جار با اجرای انعقاد و لخته سازی در تصفیه خانه بهتر است آزمایش های زیر روی نمونه آب انجام گردد:
  • قلیائیت (قبل و بعد از آزمایش جار)
  • pH (قبل و بعد از آزمایش جار)
  • کدورت آب خام
  • کدورت آب پس از ته نشینی (قبل و بعد از صاف کردن)

بعد از تعیین مقدار تزریق منعقد کننده با آزمایش جار، آزمایش با ثابت نگه داشتن مقدار بهینه منعقد کننده و تغییر pH تکرار شود (برای تغییر pH معمولاً از محلول آهک استفاده می شود.).

قیمت آزمایش جارتست:

قیمت آزمایش جارتست برای نمونه های آب و فاضلاب متفاوت می باشد. برای آگاهی از قیمت هر کدام شما می توانید با کارشناسان شرکت شرکت آب راهبر محاسب تماس بگیرید

 

مقالات پیشنهادی

BOD

آزمایش مواد مغذی

آزمایش مواد مغذی: برای آزمایش مواد مغذی  در تصفیه خانه های بیولوژیکی به روش لجن فعال ، کمبود مواد مغذی (فسفر کل ، ارتوفسفات ، نیتروژن کل کجلدا ل، نیتریت و نیترات ) باعث ایجاد اختلال در سیستم می شود . وجود بیش از حد این ترکیبات در فاضلاب ورودی ، نشانه تخلیه غیرمجاز فاضلاب های صنعتی […]

هدایت الکتریکی خاک

هدایت الکتریکی خاک هدایت الکتریکی (EC) خاک شاخصی است که میزان دسترسی به مواد غذایی خاک را نشان می دهد. وجود مقدار بالای هدایت الکتریکی در خاک نشان دهنده این است که میزان کاتیون های خاک از جمله پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، آمونیوم، آلومینیوم، آهن، مس، روی و منگنز (مواد مغذی مورد نیاز گیاهان) در […]

تفسیر نتایج آزمایش شیمیایی آب

تفسیر نتایج آزمایس شیمیایی آب تفسیر نتایج آزمایش شیمیایی آب بعد از انجام آنالیز آب یکی از مراحل مهم برای آزمایشگاه ها می باشد. بعد از انجام آزمایش باید نوع استفاده از آب مشخص شود بعد از مشخص شدن نتایج براساس نوع استفاده از آب تفسیر انجام می شود. آب ها برای اهداف مختلفی استفاده […]

آزمایشگاه تصفیه آب

آزمایشگاه تصفیه آب در آزمایشگاه تصفیه آب شرکت آبرام، آزمایش های سلامت آب خروجی از دستگاه تصفیه آب، آب شرب، آب چاه ، آب معدنی و … با تجهیزات روز دنیا انجام می گردد.   آزمایشگاه تصفیه آب در بخش میکروبی و شیمیایی قابلیت انجام آزمایش های سختی آب ، کلسیم ، منیزیم ، سدیم ، […]

روش‌های اندازه‌گیری کربن دی‌اکسید در آب

روش‌های اندازه‌گیری کربن دی‌اکسید در آب روش‌های مختلفی برای اندازه‌گیری کربن دی‌اکسید در آب وجود دارد که در پایین به آنها اشاره شده است. میزان کربن دی‌اکسید آزاد در آب‌های سطحی به طور معمول کمتر از 10 ppm می‌باشد، این در حالی است که در آب چاه‌ها مقادیر بیشتری از این ترکیب وجود دارد. کربن […]

آزمایش کدورت آب

آزمایش کدورت آب درواقع آب خالص در طبیعت به دلیل ویژگی حلالیت بالای آن وجود ندارد و دارای ناخالصی های گوناگون می باشد. ناخالصی های آب را به سه دسته کلی مواد جامد محلول، مواد جامد معلق و کلوئیدی و گازها دسته بندی می کنند. آب خالص بدون رنگ است ولی آب ناخالص با توجه […]

تیتراسیون رسوبی

تیتراسیون رسوبی تیتراسیون رسوبی یکی از روشهاي حجمی است که بر مبناي تشـکیل نمکهـاي کـم محلـول است، این روش به طور معمول جهت تجزیه نقره و همچنین اندازه گیري یون هاي کلرید، برمیـد ، یدید و تیوسیانات مورد استفاده قرار می گیرند. اکثر کاربردهاي این روش بر مبناي استفاده از محلول استاندارد نیترات نقره قرار دارند. از […]

استانداردهای طراحی آزمایشگاه شیمی

استانداردهای طراحی آزمایشگاه شیمی همانطور که در مطلب قبلی ، استانداردهای طراحی آزمایشگاه شیمی آب تشریح گردید، نکات کلی مربوط به این مسئله بیان گردید که در اینجا و در ادامه به تکمیل مطالب قبلی خواهیم پرداخت. دستگاه های ترازو باید باید بر روی میز توزین جداگانه و استاندارد قرار بگیرند. هر آزمایشگاه باید حتی المقدور دارای 3 […]

آزمایشگاه آب شرق تهران

آزمایشگاه آب شرق تهران در آزمایشگاه آبرام – آزمایشگاه آب شرق تهران- کلیه نمونه های مربوط به آب، پساب و … آزمایش می شود. در این آزمایشگاه کلیه پارامترهای میکروبی، فیزیکی، شیمیایی و فلزات سنگین مربوط به آب و پساب قابل آنالیز است. این آزمایش ها برای نمونه های آب آشامیدنی، استخر، کشاورزی، صنعتی، چاه، […]

آزمایشگاه آب صنعتی

آزمایشگاه آب صنعتی شرکت دانش بنیان آبرام دارای آزمایشگاه آب صنعتی است که انواع آب های صنعتی در این آزمایشگاه آنالیز می شود. در آزمایشگاه آب صنعتی شرکت دانش بنیان آبرام نمونه های آب صنعتی از شنبه تا چهارشنبه پذیرش می شود. زمان اعلام نتایج آزمایش آب صنعتی در این شرکت 5 روز کاری طول […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید