آزمایش قلیاییت آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

آزمایش قلیاییت آب :

برای آزمایش قلیاییت آب آشامیدنی مقداری کربنات و بی کربنات به صورت کربنات سدیم ، بی کربنات سدیم ،و بی کربنات منیزیم وجود دارد. همچنین به ندرت سیلیکاتها و فسفات ها در آب دیده می شوند که در این صورت این یون ها نیز در قلیاییت آب موثر می باشند. منظور از آزمایش قلیاییت آب ، ظرفیت آب در خنثی کردن یک اسید تا رسیدن به یک PH مشخص  (8.3 -4.4) است. علاوه بر عوامل قلیاییت آب که در بالا به آنها اشاره کردیم ، وجود بی بوراتها ، بی فسفات ها و بی سیلیکاتها ( که به ميزان كم درآبها وجود دارند) نیز باعث افزایش قلیاییت آب می شود. علاوه بر آن وجود گازهايي كه تحت شرايط خاصي در آب حل شده و توليد يون مي كنند نظير CO2  و NH3 ،نيز بر ميزان قليائيت اثر دارد. به طور مثال در چاه هاي عميق گاز NH3  در آب به صورت زير حل شده توليد يون مي كند :

NH3 + H2O → NH4 + OH

  میزان  قلیاییت در فرآیند های شیمیایی آب و فاضلاب نظیر نرم کردن آب ،حذف آهن و خنثی سازی PH اهمیـت دارد. لازم  به  ذکر است از آنجـایی که تنـها در PH بالای 9.5 ، OH وجود دارد در آب های  طبیعی معمولاً  یون  هیدروکسید(OH) یافت نمی شود و اصطلاح قلیاییت با تعادل کربنات پیوسته است . مهمترین منبع ورود کربنات CO2 هوا و سنگ آهک CaCO3 است.

در نمونه ی دارای یون  هیدروکسید، پی اچ PH در حدود 9.5 به بالا می باشد. اگر میزان PH  و حجم اسید اضافه شده برای خنثی کردن  عامل  قلیاییت را در نموداری به صورت زیر نمایش دهیم ذکر نکاتی در مورد این نمودار ضرورت پیدا می کند. لازم به ذکر است که جهت رسم نمودار ، بدست آوردن مقادیر PH توسط دستگاه  PHمتر صورت می گیرد.

 

آزمایش قلیاییت آب

همانگونه که درشکل نیز مشخص است نمودار دارای نقاطی است که شیب منحنی در آن به طور قابل توجهی تغییر یافته است، تعدادی از این نقاط  نشان دهنده ی تغییر عامل قلیاییت و نقطه ی دیگر، نقطه ی خنثی شدن ، نقطه ی هم ارزی یا نقطه ی اکی والان است که در وسط  خط  با شیب تند قرار گرفته است.

برای عمل تیتر کردن نمونه از اسید هیدروکلریک HCl با درصد 0.02N  استفاده می شود. در آبی که دارای یون های هیدروکسید (OH) کربنات (CO32-) و بیکربنات (HCO3) می باشد با شروع عمل تیتراسیون همواره ابتدا یونی شروع به واکنش می کند که قلیاییت بیشتری دارد. که در نمونه ی ما یون هیدروکسید دارای بیشترین قلیاییت است .  تا زمانی که یون OH در محلول وجود دارد  PH  با اضافه کردن اسید تغییر چندانی نمی کند، و کاهش تدریجی دارد . تا جایی که تمامی یون های هیدروکسید از آب خارج شوند و اکی والان  OHو H+  برابر شوند  ، که این فرآیند بر روی نمودار وسط خط با شیب تند یا همان نقطه ی هم ارزی مشخص می شود.

 

آزمایش قلیاییت آب

پس از عامل قلیاییت OH ، یون کربنات (CO32-)که قلیلییت بیشتری نسبت به بیکربنات (HCO3) دارد، وارد واکنش می شود، این فرآیند در PHحدود 9.5 شروع میشود و تا PH حدود 8.3 ادامه می یابد. تا این مرحله نیمی از کربنات مصرف و به یون بی کربنات تبدیل می شود. بر روی نمودار فوق نیز تغییر عامل قلیاییت کربنات به وضوح قابل مشـاهده اسـت. از ایـن زمـان به بـعد یـون بـی کربـنات  وارد واکـش می شـود وتبـدیـل به CO32 می شود، تا PH حوالی 4.4 دیگر عامل قلیاییت در محیط واکنش باقی نمی ماند.

قلیاییت عملا توسط مقدار اسید مورد نیاز تا رسیدن به نقطه ی اکی والان مشخص می شود، جهت مشخص شدن اولین نقطه ی اکی والان تا PH برابر 8.3 اغلب از معرف رنگی  فنل فتالیین استفاده می شود . قلیاییت محاسبه شده تا این PH ، قلیاییت فنل فتالیین نامیده می شود .به کمک اسید مصرفی تا رسیدن به PH=4.5  (از 8.3= PH )، قلیاییت متیل اورانژ محاسبه می شود و مجموع این دو قلیاییت ، قلیاییت کل نامیده می شود.

در قلیاییت آبهای طبیعی و تصفیه شده ترکیباتی نظیر کربنات و بی کربنات و همچنین هیدروکسید ها ، باید در نظر  گرفته شوند. در تیتراسیون  به کمک فنل فتالئین همه ی هیدروکسید ها و نیمی از   کربنات ها تیتر می شوند.در مجاورت متیل اورانژ ،بی کربناتها تیتر می شوند( کربناتها به بی کربنات ها تبدیل می شوند ).در تیتراسیون در مجاورت متیل اورانژ ، بی کربنات ها تیتر می شوند.در صورتی که بخواهیم قلیاییت کل را با یک بار تیتراسیون مشخص کنیم از ابتدا از معرف متیل اورانژ استفاده می کنیم.

 

به طور کلی آزمایش قلیاییت آب ممکن است بصورت یکی از 5 حالت زیر باشد :

  • قلیاییت فقط مربوط به هیدروکسیداست
  • قلیاییت مربوط به هیدروکسید و کربنات است.
  • قلیاییت فقط مربوط به کربنات است .
  • قلیاییت مربوط به کربنات وبی کربنات است.
  • قلیاییت فقط مربوط به بیکربنات است.

آزمایش قلیاییت آب را میتوان به کمک محلول اسید سولفوریک 0.02 N نیز تعیین کرد.

 

مقالات پیشنهادی

Organic matter in water

Organic matter in water The laboratory-scale ultrafiltration (UF) experiments were conducted to determine the effect of the presence of powdered activated carbon (PAC) on the UF process performance, in terms of flux decline and the possibilities of membranes cleaning during backwashing. Poly(vinylidene fluoride) membranes formed by the phase inversion technique were used in the UF […]

دستگاه جذب اتمی

دستگاه جذب اتمی : به علت اختلاف بين مدلها و ساخت دستگاه جذب اتمی توسط کارخانجات سازنده آموزش يك روش فرموله شده قابل قبول برای طرز کار با هر وسيله امکان پذير نمی باشد. ولی بطور کلی روش کار به ترتيب زير می باشد : لامپ کاتدی فلزی را که می خواهيد اندازه گيری کنيد ، […]

روش اندازه گیری بو آب

روش اندازه گیری بو آب روش اندازه گیری بو آب به این صورت می باشد که ابتدا حجم دقیقی از آب بی بو را در ظروف ریخته می شود و سپس نمونه را داخل آب پیپـت کـرده (بـا چرخانـدن ظرف نمونه). با افزودن 200 میلی لیتر، 50 میلی لیتر، 12 میلی لیتر ، 2.8 میلی لیتر از […]

اندازه گیری هیدروکربن های آلفاتیک

اندازه گیری هیدروکربن های آلفاتیک : اندازه گیری هیدروکربن های آلفاتیک توسط دستگاه GC یا همان کرمواتوگرافی گازی قابل انجام است. هیدروکربن های آلفاتیک در واقع دسته ای از ترکیبات آلی هستند که خود به چند خانواده : آلکانها ، آکینها و سیکلوآلکانها و… تقسیم می‌شوند. منبع صنعتی آلکانها ، نفت و گاز طبیعی همراه آن است. ترکیبهای آلی پیچیده […]

مواد جارتست

مواد جارتست جارتست یک آنالیز جهت تعیین دوز بهینه مواد منعقد کننده جهت فرآیند انعقاد و لخته سازی می باشد. فرآیند انعقاد و لخته سازی یکی از فرآیند های تصفیه فاضلاب می باشد که جهت کاهش کدوت و مواد معلق در فاضلاب انجام می گردد. از این رو انتخاب و به دست آوردن مقادیر بهینه از […]

خورندگی آب

خورندگی آب : خورندگی آب واکنش فیزیکی- شیمیایی ناشی از تأثیر چندین عامل شیمیایی، الکتریکی، فیزیکی و بیولوژیکی می باشد. خورندگی برهم کنش فیزیکی شیمیایی مسیر انتقال با محیط اطراف است که سبب تغییر در خواص مسیر انتقال می شود. خورندگی و رسوبگذاری باعث کاهش بهداشت عمومی، کاهش کیفیت آب و کاهش عمر مفید تجهیزات […]

حد مجاز فسفات در آب آشامیدنی

حد مجاز فسفات در آب آشامیدنی حد مجاز فسفات در آب آشامیدنی مقدار کمتر از 0.03 میلیگرم بر لیتر بر اساس استاندارد سازمان حفاطت محیط زیست آمریکا(EPA) می باشد.  فسفر به شکل ارتو فسفات، وفسفات آندانسه (پيرو ، متا وارتو ) و فسفات با باندهاي آلي طبقه بندي شده است و ندرتا به مقدار زياد در آبهای طبيعی […]

نمونه برداری میکروبی آب

نمونه برداری میکروبی آب : به طور كلي همواره نمونه برداری میکروبی آب از محلي كه آب درحال جريان اسـت برداشـته و از نمونـهبـرداري از كنـارههـاي سـاحل رودخانه و جاهايي كه آب راكد است خودداري شود. در نواحي كمعمق براي جمعآوري نمونه با احتياط به محلي كه آب در حال جريان است رفته، و در […]

انواع روش های استخراج

انواع روش های استخراج انواع روش های استخراج ، بر پایه انتقال يك تركيب از يك فاز شيميايي به فاز ديگر می باشد. اساس اين روش ها بر مبناي اختلاف حلاليت يك جزء در دو حلال غير قابل امتزاج مي باشد. دو فاز مورد استفاده مي تواند به صورت مايع-مايع، مايع-جامد، گاز-جامد و … باشد.استخراج مايع-مايع متداولترين […]

آزمایشگاه تست آب

آزمایشگاه تست آب : در آزمایشگاه تست آب شرکت آبرام کلیه آزمون های آب شامل آزمایش های میکروبی و شیمی آب انجام می شود. این آزمون ها شامل آزمایش آب شرب،آزمایش آب معدنی،آزمایش آب چاه،آزمایش آب چشمه،آزمایش آب دریا می باشد. تمامی تست ها آب شامل بررسی آب از لحاظ شیمیایی و میکروبی آب می […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید