آزمایش نیترات آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

آزمایش نیترات آب

نیترات متداول ترین گونه نیتروژن اُکسید شده در منابع آب است که عمدتاً از طریق فرایند نیترات زایی و نیز آب شویی خاک مناطق کشاورزی مصرف کننده کود نیتراته، وارد آب می شود.

غلظت نیترات در آب های سطحی تمیز به ندرت به بیش از  mg NO3 – N/L 0/1 می رسد، ولی در آب های تحت تأثیر فعالیت های انسانی ممکن است تا mg NO3 – N/L 5 نیز افزایش یابد. غلظت نیترات در آب های زیرزمینی معمولاً بیشتر از آب های سطحی است؛ به طوری که در مناطق کشاورزی که کود نیتراته مصرف می شود و در مناطقی که پساب به زمین نفوذ می کند، ممکن است به mg NO3 – N/L 500 هم برسد. غلظت نیترات در فاضلاب های بهداشتی معمولاً کم است، ولی در پساب تصفیه خانه ها نوعاً در گسترۀ 15 تا  mg NO3 – N/L20 است و ممکن است به mg NO3 – N/L 30 نیز برسد.

نیترات در آب بدون رنگ، بدون بو و بدون طعم بوده بنابراین تشخیص آن در آب های آشامیدنی بدون آزمایش امکان پذیر نیست. لذا انجام آزمایش نیترات آب برای آب مصرفی گروه سنی کودکان، زنان باردار، مادران شیرده و سالمندان ضروری می باشد. گروه های مذکور جزء گروه های در معرض خطر آلودگی آب به نیترات و نیتریت هستند. نیترات عامل اصلی اختلال در فرآیند اکسیژن رسانی به سلول های بدن است؛ مخصوصاً برای کودکان و زنان باردار عوارض جبران ناپذیری را به همراه دارد. نیترات احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد و خصوصاً در کودکان شیرخواره که بدن ضعیف تری دارند باعث ایجاد اختلالات جدی می شود. نیترات به طور طبیعی در حد غلظت کمتر از حد مجاز، در آب های آشامیدنی و آب های زیرزمینی وجود دارد. آزمایش اولیه نیترات، برای تعیین میزان نیترات منابع آب ضروری است، بنابراین اگر تاکنون نیترات منابع آبی آزمایش نگردیده، لازم است آزمایش اولیه نیترات آب انجام گیرد. حد مجاز نیترات بر حسب نیتروژن- نیترات  mg/L10 و بر حسب یون نیترات mg/L 50 می باشد.

منشاهای آلودگی آب به نیترات

  • هرزآب های کشاورزی که از کوهای نیتراتی بیش از حد استفاده می کنند؛
  • فاضلاب های انسانی که به درستی دفع و فراوری نشده باشد؛
  • پسماند کارخانه های کاغذسازی؛
  • پسماند کارخانه های مهمات سازی؛
  • سوزاندن سوخت های فسیلی توسط کارخانه ها، ماشین ها و موتورها و پخش شدن دود ناشی از آنها و بازگشت آنها به زمین به صورت باران های اسیدی.

نیترات را می توان با روش های: طیف سنجی فرابنفش، کروماتوگرافی یونی، الکتروفورز یونی مویینه ای، روش الکترود گزینشی نیترات، روش کاهش کادمیم و روش کاهش کادمیم خودگردان اندازه گیری کرد.

 

آزمایش نیترات آب
آزمایش نیترات آب

آزمایش نیترات آب به روش اسپكتروفتومتري

مواد مورد نیاز آزمایش نیترات آب:

  • نمک اشباع کلرید سدیم

مقدار 300 گرم کلرید سدیم را وزن کرده و به حجم یک لیتر برسانید.

  • محلول اسیدسولفوریک

مقدار500 سی سی اسید سولفوریک غلیظ را به 125 سی سی اب مقطر بیفزایید و ان را به درجه حرارت اتاق برسانیدودر ظرف در بسته و محکم نگهداری کنید تا آب جذب ننماید.

  •  محلول اسید بروسین سولفانیلیک

1گرم سولفات بروسین راوزن کرده و1.0 گرم اسید سولفانیلیک  به آن اضافه کنید و در 70 سی سی اب مقطر داغ حل کنید.سپس 3 سی سی اسید کلریدریک غلیظ به آن اضافه کنید، محلول حاصل را به حجم 100 سی سی برسانید و در شیشه تاریک نگهداری کنید . این محلول به شدت سمی است.

  • محلول مادر استاندارد نیترات

0.070گرم نیترات سدیم را وزن کرده و در یک بالن ژوژه یک لیتری پس از حل کردن به حجم برسانید .این محلول شامل 100 میلی گرم نیتروژن است

  •  محلول استاندارد نیترات

10 سی سی از محلول مادر استاندارد را با آب مقطر به حجم یک لیتر برسانید. این محلول باید در روز آزمایش تهیه شود.

  • محلول استاندارد نیترات

مقادیر 5،4،2 سی سی را از محلول استاندارد نیترات را با آب مقطر به حجم 100 سی سی برسانید. غلظت استانداردهای تهیه شده به ترتیب 0.2؛0.4 و0.5میلی گرم در لیتر میباشد. میزان غلظت استانداردهای تهیه شده از فرمول زیر محاسبه می گردد:

N-NO3 – ( ppm ) = N-NO3- mg × 1000 / cc Standard

جهت مشاهده ویدیو آموزشی اندازه گیری نیترات با دستگاه اسپکتوفتومتری کلیک کنید.

روش ازمایش نیترات آب

  •  استانداردهای مشخص شده را تهیه کنید.
  • 10 سی سی اب مقطر به عنوان شاهد در ظرف ازمایش بریزید.
  • 10 سی سی از نمونه را که قبلاً صاف کرده اید داخل ظرف آزمایش بریزید.
  • استانداردها و شاهد و نمونه های آب را داخل تشت آب قرار داده محلولهای زیر را به آنها بیافزایید.
  • ابتدا2 سی سی محلول اشباع نمک سدیم به آن افزوده و بهم بزنید تا مخلوط شود.
  • سپس 10 سی سی محلول اسید سولفوریک به آن افزوده به آرامی تکان دهید و زمان دهید تا سرد شود.
  • 0.5سی سی محلول بروسین سولفانیلیک اسید به آن افزوده و خوب هم بزنید.
  • پس از آن ظروف آزمایش را به مدت20 قیقه در داخل بن ماری که حرارت آب آن کمتر از 95 درجه سانتیگراد نباشد قرار دهید، بعد ظروف را بیرون آورده داخل آب سرد قرار دهید تا حرارت آن به درجه حرارت اتاق برسد.
  • دستگاه اسپکتروفتومتر، در طول موج 410 نانومتر قرار بدهید. حالا دستگاه را با شاهد تنظیم کنید و بعد استانداردها را خوانده و سپس غلظت نمونه ها را اندازه بگیرید

فیلم روش آزمایش نیترات آب

 

مقالات پیشنهادی

قلیائیت آب

قلیائیت آب

قلیائیت آب : ظرفیت آب برای خنثی سازی اسید را قلیائیت می نامند. بنابراین، قلیائیت برخلاف اسیدیته، یعنی ظرفیت آب برای خنثی سازی باز، است. قلیائیت آب های طبیعی عمدتاً مربوط به نمک های اسیدهای ضعیف است، لیکن بازهای ضعیف یا قوی نیز ممکن است در آن مشارکت داشته باشند. بی کربنات ها عمده ترین […]

نظارت بهداشتی

نظارت بهداشتی بر آب استخرهای شنا

نظارت بهداشتی بر آب استخرهای شنا نظارت بهداشتی بر استخرهای شنا از جنبه های مختلف دارای اهمیت می باشد . نظارت بر ساختمان استخر، تجهیزات و تسهیلات جنبی استخر، نظافت عمومی و رعایت نکات بهداشت عمومی و محیط همه دارای اهمیت می باشد. همچنین یکی از موارد مهم نظارت بر استخر شنا، نظارت بهداشتی بر آب آن می باشد. […]

استاندارد TDS آب کشاورزی

استاندارد TDS آب کشاورزی استاندارد TDS آب کشاورزی بستگی به نوع گیاه می تواند متفاوت باشد. تاثیر TDS (Total Dissolved Solids)یا کل جامدات محلول  در رشد گیاهان بستگی به ماهیت اسمزی دارد.  تحمل گیاهان نسبت به میزان TDS آب آبیاری متفاوت است و کشاورز با کاهش محصول می­ تواند مواجه شود. لذا تعیین کل املاح […]

آب مجازی

آب مجازی آب مجازي، جمع کل آب مورد نیاز براي تولید مقدار معینی از محصول ، با توجه به شرایط اقلیمی، مکانی، زمان و راندمان تولید میباشد. سالانه حجم زیادي آب صرف نوشیدن، پخت و پز، شست و شو و سایر فعالیتهاي انسان میشودکه به عنوان مصارف مستقیم آب میتوان از آنها یاد کرد، اما احجام بسیار بیشتري از […]

روش انجام آزمایش mpn

روش انجام آزمایش mpn   روش انجام آزمایش mpn  به صورت 15لوله ای شامل سه سری پنج تایی از محیط لاکتـوز بـراث 10 cc حـاوی لولـه دورهام می باشد. لازم به ذکر است که در لوله های سری اول محـیط کـشت بـا غلظـت دوبـل آن وارد شـد. سـپس 10 cc از نمونه آب به سری اول لوله […]

روش اندازه گیری بو آب

روش اندازه گیری بو آب روش اندازه گیری بو آب به این صورت می باشد که ابتدا حجم دقیقی از آب بی بو را در ظروف ریخته می شود و سپس نمونه را داخل آب پیپـت کـرده (بـا چرخانـدن ظرف نمونه). با افزودن 200 میلی لیتر، 50 میلی لیتر، 12 میلی لیتر ، 2.8 میلی لیتر از […]

مواد جامد آب

مواد جامد آب مواد جامد آب به مواد باقی مانده پس از تبخیر آب، و خشک کردن باقی مانده در فِر (آون) در یک دمای خاص، گفته می شود. بنابراین، تمام مواد موجود در آب (به جز گازهای محلول و مواد فرّار) در غلظت مواد جامد آب سهیم هستند. باران پس از رسیدن به سطح […]

استاندارد آب

استاندارد میکروبی آب آشامیدنی

استاندارد میکروبی آب آشامیدنی: اهمیت استاندارد آب آشامیدنی : مطالعات در مورد استاندارد آب آشامیدنی بسیاری نشان داده است که مصرف آب آلوده می تواند سلامت انسان را به خطر اندازد.  به دلیل اینکه آزمایش عوامل کیفی آب های آشامیدنی از نظر عملی و اقتصادی مشکل است، انجـام دادن آزمون ها باید براساس ویژگی های […]

آزمایش EC آب

آزمایش EC آب : آزمایش EC آب براي آزمونهاي آب, اغلب به صورت هدايت الكتريكي بيان ميشود و به عنوان معياري از غلظت مواد محلول قابل يونيزه موجود در نمونه بكار ميرود. واحد اين كميت بر حسب زيمنس بر متر بيان ميشود. علايم σو k نيز براي نمايش هدايت الكتريكي بكار ميروند. ثابت سلول, K در آزمایش […]

شفافیت آب

شفافیت آب شفافیت آب یا كدورت آب، توانايي آب در عبور مستقيم نور است. طيف وسيعي از ذرات، با اندازه ها و ماهيت هاي فيزيكی، شيميايي و بيولوژيك گوناگون، با جذب و يا پراكنده ساختن نور تابيده شده، مانع عبور مستقيم آن از آب می شود.در نتيجـه كـدورت یا شفافیت آب را سبب مي شوند. […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 7
  • در انتظار بررسی: 2
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید