آزمایش PH

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

آزمایش PH

آزمایش pH یکی از مهم ترین و رایج ترین آزمون های شیمیایی می باشد. آزمایش pH نشانگر میزان اسیدی بودن یا اسیدی نبودن نمونه  می باشد. pH در اندازه گیری قلیائیت، کربن دی اکسید و دیگر تعادلات اسیدی و بازی مؤثر می باشد. در دمای مشخص شدت اسیدی یا بازی بودن نمونه با pH یا فعالیت یون هیدروژن مشخص می شود. قلیائیت و اسیدیته ظرفیت خنثی سازی اسید و باز در آب می باشد.

آب خالص به مقدار خیلی جزئی یونیده می شود؛ در نتیجه، یون های هیدروژن آبدار به صورت H3O+، H5O+ و به صورت کلی H2O)nH+) تشکیل می شوند. واکنش ساده شده یونش آب را می توان به صورت زیر نوشت:

آزمایش PH

ثابت یونش آب (Kw) به صورت معادله 1 می باشد. ثابت یونش واکنش به صورت معادله 2 می باشد.  مقدار Kw به دمای آب بستگی دارد و با افزایش دما، افزایش می یابد (جدول زیر). در آب خالص، با توجه به اصل الکتروخنثایی معادله 3 را داریم.برای آب خالص و در دمای C ͦ 25 معادله 5 تصویر بالا صادق است.

آزمایش PH

 

با افزایش آلاینده های اسیدیه به آب، غلظت یون هیدروژن  آب افزایش و غلظت یون هیدروکسید کاهش می یابد. برعکس، با افزایش آلاینده های قلیایی به آب، غلظت یون هیدروکسید افزایش و غلظت یون هیدروژن کاهش می یابد.

آزمایش PH

برای بیان شرایط اسیدی یا قلیایی یک محلول به کار می رود. آب های طبیعی، دارای هر دو ترکیبات اسیدی و قلیایی هستند، به طوری که بر هم کنش این ترکیباتِ متضاد و نیز فرایندهای شیمیایی و زیستی در آب، pH نهایی آب را نتیجه می دهد. با لگاریتم گرفتن از رابطه  و ضرب طرفین آن در علامت منفی داریم:

 

مطابق شکل بالا ، با لگاریتم گرفتن از رابطه A و ضرب طرفین آن در علامت منفی داریم رابطه B  و سپس می توان معادله بالا را به صورت معادله C نوشت. در نتیجه برای آب خالص در دمای C ͦ 25 معادله F که نتیجه معادله ها می باشد بدست می آید.

با افزایش آلاینده هایی که هیدروژن یا هیدروکسید در آب آزاد می کنندpH آب تغییر می کند. آلاینده های آزاده کنندۀ یون هیدروژن و کاهش یون هیدروکسید را موجب می شود. ، که در این شرایط، pH محلول کمتر از 7 می شود. برعکس، آلاینده های آزاد کنندۀ هیدروکسید ، باعث کاهش غلظت یون هیدروژن و افزایش پی اچ می شود. محدوده pH معمولاً از صفر تا 14 است، اما وجود مقادیر کمتر از صفر و بیشتر از 14، به ترتیب در محلول های اسیدی و بازی یا بازی غلیظ ممکن است. در دمای C ͦ 25، مجموع pH و pOH، برابر است.

اهمیت pH

pH در بسیاری از جنبه های مهندسی محیط زیست نقش مهمی ایفا می کند. بسیاری از واکنش هایی که بر کیفیت آب تأثیر می گذارند، به pH بستگی دارند. در تصفیۀ آب و فاضلاب، pH روی کارایی فرایندهای شیمیایی و میزان مصرف مواد شیمیایی لازم در آنا و نیز کنترل فرایندهای زیستی تأثیر گذار است. درضمن pH بر کاربری های آب تأثیر می گذارد. آب های با pH کم یا زیاد، خورنده اند؛ بدین دلیل برای به حداقل رساندن خورندگی لوله های انتقال آب های اسیدی در مبدأ، به آب آهک افزوده می شود. مقدار استاندارد آب آشامیدنی، مقدار pH را بین 6.5 و 8.5 تعیین کرده است. بالا یا پایین شدن از این مقدار برای شرب غیر مجاز بوده و اثرات سو و بیماری در بدن ایجاد می کند. لذا بایستی همواره در تعیین مقدار آن نهایت دقت به عمل آورد.

در اکوسیستم های آبی، pH آب دارای اهمیت است؛ زیرا بر زندگی آبزیان تأثیر می گذارد. در آب های اسیدی و قلیایی آبشش ماهیان صدمه می بینند، به طوری که pH کمتر از 4 یا بیشتر از 9، باعث مرگ آنها می شود. در pH کمتر از 6.5 تولید مثل ماهیان و برخی از دیگر حیوانات آبزی متوقف می شود. به طور کلی، منابع آب باید به گونه ای در مقابل آلاینده های اسیدی یا قلیایی محافظت شوند که pH آنها بین 6.5 و 8.5 باقی بماند. اکثر آبهای طبیعی دارای pH نزدیک به خنثی و در 95 درصد از آنها، pH بین 6 تا 9 است.

مقدار pOH، یا غلظت یون هیدروکسیل، در واکنش های رسوب دهی ناشی از تشکیل هیدروکسیدها از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مورد کاهش یون منیزیم  در فرایند سختی زدایی آب با افزودن آهک و نیز فرایندهای انعقاد شیمیایی با استفاده از نمک های آهن و آلومینیم را می توان مثال زد. اسیدهای ضعیف، بازهای ضعیف و نمک های آنها، در آب یونیده می شوند و بین گونه های یونیده و نایونیده آنهاتعادل برقرار می شود. pH محلول، نقش مهمی در توزیع نسبی گونه های یونیده و نایونیده این ترکیبات دارد.

نقاط اندازه گیری پی اچ در تصفیه خانه

آزمایش PH و محل اندازه گیری
آزمایش PH و محل اندازه گیری و تعداد دفعات اندازه گیری

دستگاه اندازه گیری پی اچ آب

پی اچ متر

مقالات پیشنهادی

مواد فعال سطحی و دترجنت ها

مواد فعال سطحی و دترجنت ها مواد فعال سطحی و دترجنت ها به موادی اطلاق می شود که دارای خاصیت تقلیل کشش سطحی با سطحی که در تماس با  است ، می باشد. کم شدن کشش سطحی به صورت ایجاد کف ، تقویت خاصیت پخش شوندگی مایعات بر روی سطح جامدات ، معلق شدن جامدات […]

اکسیژن محلول در آب

اکسیژن محلول در آب (DO): آب در تماس با گازها می‌تواند مقادیر اندکی از آن‌ها را در خود حل کند. هوا حاوی مقادیر زیادی نیتروژن و اکسیژن است که در آب حل می‌شوند. نیتروژن گازی است بی‌اثر و حضور آن اهمیت چندانی ندارد، اما اکسیژن محلول (DO) در آب می‌تواند سبب خوردگی شود. همچنین فرآیند […]

آزمایشگاه معتمد محیط زیست تهران

آزمایشگاه معتمد محیط زیست تهران شرکت آب راهبر محاسب آزمایشگاه معتمد محیط زیست تهران می باشد که برای شرکت های مشمول طرح خود اظهاری محیط زیست خدمات زیست محیطی ارائه می دهد.با استناد به ماده 3و5 آئین نامه جلوگیري از آلودگی آب (دانلود) سازمان حفاظت محیط زیست ، تخلیه فاضلاب ها به محیط شامل چاه […]

نسبت غذا به میکرو ارگانیسم

نسبت غذا به میکرو ارگانیسم نسبت غذا به میکرو ارگانیسم یا نرخ رشد بیومس و نرخ تنفس (یاهمان نرخ حذف BOD ) همانگونه که در شکل زیر نشان داده شده است، با افزایش  BOD نیز افزایش می یابند. یعنی نرخ حذف BODدر تانک بیولوژیکی با بیومس لجن متناسب است. بیومس بالاتر، نرخ بالاتر حذف BOD را نیز به همراه خواهد […]

دتکتورهای کروماتوگرافی گازی

دتکتورهای کروماتوگرافی گازی دتکتورهای کروماتوگرافی گازی یا آشکار ساز ها بخشی از دستگاه GC می باشند که به FID ، TCD،ECD، TIDو تقسیم بندی می شوند. در اینجا به نکاتی در مورد آشکارساز ها می پردازیم. قبل از مطالعه این مطلب سیر مطالب مرتبط به کروماتوگرافی گازی و دتکتور ها را مطالعه بفرمایید. زمان پاسخ یک دتکتور زمان […]

نحوه کار با دستگاه gc mass

نحوه کار با دستگاه gc mass بمنظور نحوه کار با دستگاه gc mass ، ابتدا باید تمامی اجزا و بخش های مختلف دستگاه را بشناسیم پس به این منظور توصیه می گردد ابتدا مطلب کروماتوگرافی gc-mass ، آشکارساز کروماتوگرافی گازی ، پیکربندی ستون های کروماتوگرافی گازی  مطالعه گردد. در این مطلب به تشریح منابع یونش كروماتوگرافي گازي- طيف سنج […]

روش نورسنجی با استفاده از معرف دی فنیل کاربازید

روش اندازه‌گیری کرم در آب

روش اندازه‌گیری کرم (Chromium) در آب کرم (Chromium) یک نوع فلز واسطه می‌باشد که با روش‌های مختلف در آب آزمایش می‌شود. این فلز و همین طور بقیه فلزات سنگین موجود در آب و پساب، خاک و … در آزمایشگاه شرکت دانش بنیان آبرام آزمایش می‌شود. از روش‌های اندازه‌گیری کرم در آب، روش نورسنجی با استفاده […]

كاهش آلودگي ميكروبي آب

كاهش آلودگي ميكروبي آب : كاهش آلودگي ميكروبي آب دارای اهمیت بسیار زیادی در تصفیه آب و فاضلاب می باشد. آب سالم و بهداشتي يكي از نيازهاي مهم يك جامعه است. همچنين تامين آب در كشورهاي در حال توسعه يك مسئله مهم و حياتي است. معمولا آب به سرعت ميتواند آلوده شود كه موجب غير بهداشتي […]

کیفیت آب شرب

کیفیت آب شرب کیفیت آب شرب شامل کیفیت میکروبی و شیمیایی آب از لحاظ مصرف برای آشامیدن می باشد که استاندارد های متفاوتی از جمله استاندارد شماره ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ سازمان ملی استاندارد مشخص کننده میزان حضور این مواد می باشد. یکی از شاخص های آلاینده آب کل مواد جامد محلول TDS می باشد که حداکثر […]

آب برج خنک کننده

آب برج خنک کننده برای آزمایش آب برج خنک کننده مثل سایر تجهیزات صنعتی یکسری پارامترهای میکروبی، فیزیکی-شیمیایی و فلزات سنگین وجود دارد. در مورد پارامترهای میکروبی باید گفت که برج های خنک کننده باید عاری از هر گونه میکروب باشند. زیرا وجود میکروبها در آب سیستم های خنک کننده بیش از هر چیزی تشکیل […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 1
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید