تهران، حکیمیه، دانشگاه شهید بهشتی، پردیس شهید عباسپور، ساختمان دکتر حسابی، پارک علم و فناوری، شرکت دانش بنیان آبرام تلفن : 09127628430 - 73932113(021)

آنالیز COD

آنالیز COD

آنالیز COD یا (chemical oxygen demand) به معنی اکسیژن مورد نیاز و معرف ناخالصی های آلی نمونه است یعنی مواد آلی قابل تجزیه و غیر قابل تجزیه با باکتری ها. COD آلودگی فاضلاب ناشی از وجود مواد خارجی است. اندازه گیری این مواد برای تعیین مقدار آلودگی نمونه مورد التفات است. تنوع و تعداد این مواد به قدری زیاد است که عملا چنین کاری غیر ممکن است. یکی از مناسب ترین راه ها برای اندازه گیری مقدار این مواد تعیین میزان اکسیژن مورد نیاز برای اکسیداسون است.

آنالیز COD  توسط ویال و راکتور قابل اندازه گیری است.

همانطور که می دانیم برای اکسیداسون هر ماده به مقداری اکسیژن نیاز است و از این رو هرچه مقدار مواد اکسید شونده بیشتر باشد مقدار اکسیژن مصرفی برای اکسیداسون بیشتر خواهد بود. بنابراین برای تعیین مقدار مواد خارجی موجود در فاضلاب به جای اندازه گیری مستقیم,مقدار اکسیژن مورد نیاز آنها را اندازه گیری می کنند. در واقع COD مقدار اکسیژن مورد نیاز برای اکسیداسیون کل مواد می باشد.

فیلم روش آزمایش COD

در نتیجه COD یک فاضلاب یا آب آلوده عبارت است از میزان اکسیژن مورد نیاز برای اکسیداسیون مواد قابل اکسید شدن موجود در آن مقدار CODمعمولا با استفاده از یک عامل اکسیدکننده قوی مانند پتاسیم برمنگنات و یا پتاسیم دی کربونات در محیط اسیدی قابل اندازه گیری است.

با وجود اینکه شاخص BOD بسیار کاربردی است اما به بدلیل ضعف های مهمی که دارد شاخص COD تعریف شده که ضعف های BOD را جبران می کند.این دو ضعف عبارتند از:

طولانی بودن مدت آزمایش ، مهم ترین مزیت آزمایش COD نسبت به BOD آن این است که این آزمایش در کمتر از3hr قابل انجام است در حالی که آزمایش BODحداقل 5روز زمان لازم دارد. و اینکه امکان مسموم شدن و مردن میکروارگانیزمها مورد نظر در تماس با مواد آلوده در مدت طولانی.

در آنالیز COD علاوه بر اینکه دو نقض بالا را رفع شده است، در آن کلیه مواد،حتی موادی که به صورت بیولوژیکی هم اکسید نمیشوند،اکسید میشوند. لذا مقدار COD برای یک فاضلاب خالص همواره مساوی یا بزرگتر از مقدار BOD آن است. (حدود 1.5تا2برابر) در مورد پساب هایی که حاوی مواد سمی هستند این آزمایش را می توان تنها روش قابل قبول که بر BOD برتری دارد به حساب آورد. در اکسیداسیون مواد شیمیایی درجه اکسایش به نوع ماده،مقدار PH،دما،زمان واکنش،غلظت عامل اکسنده و همچنین به نوع شتابدهنده های اضافه شده بستگی دارد.

روش آنالیز COD

انواع روش های انجام آزمایش بر حسب مواد اکسیدکننده مورد استفاده تقسیم بندی می شود. بطور کلی مواد مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد که بهترین آنها در حال حاضر پتاسیم دی کرومات است که در اینجا به طور خلاصه روش انجام آزمایش آنرا شرح می دهیم.

مقایسه اندازه گیری COD به روش رفلاکس و اسپکتروفتومتری.

تجهیزات آنالیز COD

  • محیط اسیدی;PH<
  • وجود حرارت برای اکسداسیون سریعتر

اضافه کردن سولفات نقره به عنوان کاتالیزور،که سولفات نقره را به اسید سولفوریک غلیظ اضافه کرده و یک اسید به نام اسید مخصوص CODمی سازند.

  • پتاسیم دی کرومات استاندارد 0.25نرمال: پتاسیم دی کرومات را به مدت 2hrدر درجه حرارت103°C خشک کرده و مقدار 12.259gr از آنرا وزن نموده و در آب مقطر حل کرده و حجم آن را به 1Lit برسانید.
  • اسید سولفوریک مخصوص COD:15gr سولفات نقره جامد را در 300mg اسید سولفوریک غلیظ حل کرده و حجم آنرا به 1Litبرسانید.
  • فروئینFerroin:1gr فنانترولین منو هیدراته و 0.7grاز FeSO4.7H2Oرا در 1000ccآب مقطر حل کنید.
  • سولفات مضاعف و آهن و آمونیوم 1نرمال:مقدار 39gr از Fe(NH4)2(SO4)2.6H2O را در آب مقطر حل کرده و در20ccاسیدسولفوریک غلیظ اضافه کنید.بعد از خشک شدن با آب مقطر حجم آن را به 1Lit برسانید.

تعیین فاکتور محلول قبل از شروع آزمایش ضروری است.

روش تعیین فاکتور آنالیز COD

10mgمحلول غلیظ پتاسیم دی کرومات را با آب رقیق کرده و به حجم 100ml برسانید.به این محلول 30mlسولفوریک اسید غلیظ افزوده میشود.بعد از سرد شدن محلول 3قطره شناساگر فرویین اضافه شده و محلول حاصل را با فروآمونیوم سولفات تیتر میکنند.از مقدار حجم مصرفی Xبرای محاسبه ی فاکتور طبق فرمول:f=10/xاستفاده میشود.

در نهایت مقدار COD محلول از رابطه ی زیر محاسبه می شود:

COD  (mg/L)  =  200 (a-b).f.(1/v

aحجم فروآمونیوم سولفات نمونه

bحجم فروامونیوم سولفات شاهد

fفاکتور تیتراسون محلول فروآمونیوم

vحجم نمونه آزمایش

4.2/5 - (12 امتیاز)

برچسب ها : , , , , , , , , , ,

به اشتراک بگذارید :

سلام چرا من وقتی آزمایش انجام میدهم . حجم فروآمونیوم سولفات مصرف شده برای نمونه کمتر از حجم مصرف شده برای شاهد است. لطفا جواب سوالم رو به ایمیلم هم بفرستید. ممنون ضروریه.

سلام… به دلیل اینکه در محلول cod کروم ۶ ظرفیتی تبدیل به کروم ۳ ظرفیتی شده و حجم نمونه مصرفی کمتر می شود ولی در نمونه blank چون آب مقطر است واکنش مورد نظر اتفاق نمی افتد و حجم blank بیشتر است.

آیا برای هر روز باید بلنک جدید درست کرد یا یکی برای همیشه کافیه؟ بلنک دارای رسوب سفید رنگ میشه چرا؟ بعضی از نمونه ها داخل ویال ریخته میشود بعد از واکنش سفید رنگ می شود دلیلش چیست؟

با سلام و تشکر. برای آزمایش از ویال های cod hach استفاده میکنم ولی برای ساخت بلنک وقتی آب مقطر اضافه میکنم بعد از سرد شدن رسوب سفید رنگ ته نشین میشه دلیلش چی میتونه باشه؟

سلام.دربعضی فرمولهای COD از 8000 و بجای f از نرمالیته استفاده میشه..سوال من اینه که 8000 از کجا بدست میاد؟؟

با عرض سلام، میشه منو راهنمایی کنین؟ میخواستم ببینم برای غلظت های پایین مثلا صفر تا صد میلی گرم در لیتر، روش سنجش COD چی هستش؟

سلام
برای سنجش cod به روش اسپکتروفتومتر زمانی که فرار لجن هم داریم رقیق کردن نمونه بهتر است یا صاف کردن نمونه ؟
اصلا در این روش صاف کردن نمونه کار درستی هست؟

با سلام از یک نمونه فاضلاب تقطیر شده می خواهم COD بگیرم. اگر بلافاصله پس از تقطیر این کار را انجام دهم COD بالا است اما اگار به محصول تقطیری زمان چند ساعتی بدهم و سپس CODبگیرم، COD کم می شود. دلیل چیست؟

دلایل مختلفی می تواند داشته باشد… بستگی به نوع فاضلاب دارد… مثلا ممکن است بخشی از مواد آلی با تبدیل شده کربن دی اکسید از محل خارج شوند.

سلام من برای یک نمونه با دو ویال مختلف رنج بالا (high range) و رنج متوسط (mid range) cod سنجی داشتم ولی اختلاف 1000تایی وجود داشت. که توی رنج متوسط عدد کمتری نشون میداد. دلیلش رو میدونید؟

سلام دلایل مختلفی می تونه داشته باشه.. اگه احتمالا عدد رو با روش نوری خوندید شاید اختلاف به علت تمایز تو منحنی باشه

با سلام
برای اندازه گیری COD،عدد جذب نمونه بعد از نیم ساعت سرد شدن با جذبی که بعد از 2 ساعت سرد شدن خوانده می شود تفاوت دارد؟ اگر تفاوت دارد کمتر است یا بیشتر؟ چقدر؟
لطفا جواب را برای بنده ایمیل بفرمایید.
با تشکر

سلام وقت بخیر چرا فروسولفات مصرفی برای نمونه بیشتر از نمونه شاهد میشه و این اشتباهه.ولی همه مراحل را درست انجام دادم مشکل کجاست

سلام وقتتون بخیر.من یه سوال دارم حجم مصرفی برای نمونه شاهد ما دو سی سی شد و برای نمونه ۰.۵ سی سی.با محاسبات مقدار cod صدو پنجاه شده درسته؟ ولی برای نمونه فاضلاب مقدار کمی هست مشکل چیه؟

سلام معمولا شاهد در محدوده 2 سی سی مصرف میشه… اگر مقدار نیم سی سی هم برای خود نمونه فروس مضرف شده باشه، عدد نهایی شما در صورتی که نرمالیته فروس آمونیم سولفات 0.1 باشه باید عدد COD برابر با 600 میلی گرم بر لیتر باشه نه 150…

با سلام برای رقیق سازی باید از نمونه مقدار مشخصی برداشته (مثلا 1 سی سی) و مقدار مشخصی از آب مقطر برداشته (مثلا 9 سی سی) را در یک بالن 10 سی سی به حجم برسانید تا برابر با 10 بار رقیق سازی انجام شود. و در نهایت نتیجه بدست آمده را ضرب در 10 کنید.

بایستی به کتاب استاندارد متد (که در قسمت دانلود ها سایت قرار دارد ) مراجعه کنید و در بخش COD پارامتر های مورد نظر را استخراج کنید.

سلام، وقت بخیر
برای تهیه اسید سولفوریک نقره ایی اشتباها ۱۰ گرم سولفات جیوه به جای سولفات نقره به اسید سولفوریک اضافه کردم، آیا میتونم به همون محلول سولفات نقره اضافه کرده و استفاده کنم؟؟ ممنون میشم جواب رو به ایمیلم بفرستین

سلام وقت تون بخیر توی فیلم آموزشی تون برای اندازه دو cod به روش ویال و رآکتور استانداردkhp هم میزارید علت چیه امکانش هست توضیح بدید با تشکر

سلام
اگه راکتور cod نداشته باشیم،امکانش هست ک از آون تو همون دمای ۱۵۰درجه برای نمونه امون استفاده بشه!؟طول موج دستگاه اسپکتروفتومتر باید چند باشه واسه اندازه گیری cod!؟اگه نمونه رقیق سازی بشه مثلا ۲۵سی سی نمونه با ۲۵سی سی اب مقطر در یه بالن ۵۰ب حجم برسه،عدد نهایی ک دستگاه اسپکت نشون میده باید ضرب در ۲ بشه!؟چون دیدم اینجوری محاسبه کردن

از آون نمیشه به جای راکتور استفاده کرد.
طول موج دستگاه هم برای اسپکتروفتومتر باید 420 یا 600 نانو متر می باشد.
بله اگر دو بار رقیق کنید باید در نهایت ضرب در 2 بشه..

سلام ممنون میشم مجددا راهنمایی کنین
برای گرمخانه گذاری ویال cod،بجز راکتور cod دیگه از چه دستگاهی میشه استفاده کرد!؟
و اینکه دستگاه اسپکتروفتومتری ک ما داریم مدل unico 2100هستش،با این مدل هم میشه cod رو اندازه گرفت!؟
برای رقیق سازی هم قبلا دیده بودم فقط یه مرحله رقیق سازی انجام میدن فقط ۲۵سی سی نمونه اب فاضلاب رو با ۲۵سی سی اب مقطر تو بالن ۵۰ب حجم میرسونن،بعدش ۲سی سی برمیدارن داخل ویال cod میریزن،بعدش عددی ک دستگاه اسپکت نشون میده رو ضربدر ۲میکنن،ولی شما فرمودین بعد دوبار رقیق سازی ضربدر ۲بشه،یعنی اونا اشتباه حساب میکنن!؟
لطفا اگر امکانش هست دستورالعمل انجام ازمون رو برام ایمیل کنین،هم اینکه اگر سوالی پیش اومد بتونم از طریق ایمیل دسترسی داشته باشم و از راهنماییتون استفاده کنم.

سلام
با توجه کتاب استاندارد متد می توان از روش دیگر که با استفاده از آون می باشد نیز استفاده کرد.
دستگاه اگر در طول موج 420 یا 600 نانومتر امکان قرائت داشته باشد می توان با روش D5220 Closed Reflux, Colorimetric Method آزمون را انجام داد.
اگر دو بار رقیق کردید باید عدد نهایی ضرب در 2 شود. و اینکه رقیق سازی بستگی به شرایط نمونه و حجم نمونه دارد.
شماره روش بر اساس کتاب استاندارد متد ویرایش 23 م سال 2017 D5220 Closed Reflux, Colorimetric Method می باشد.

باید رجوع کنید به کتاب استاندارد متد که روش های آزمون اونجا کامل با شرح محلول سازی ها نوشته شده است.

whatsapp