اسیدیته (acidity) و روش‌های اندازه‌گیری آن در آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه

اسیدیته (acidity) و روش‌های اندازه‌گیری آن در آب

در این متن به بررسی اسیدیته (acidity) و روش‌های اندازه‌گیری آن در آب می‌پردازیم. اسیدیته (acidity)، ظرفیت کمی آب برای واکنش با یک باز قوی و خنثی‌سازی آن تا رسیدن به یک pH مشخص است. میزان اسیدیته به pH نقطه پایانی یا شناساگر مورد استفاده بستگی دارد. اسیدیته یک محلول حاوی اسید قوی و محلولی حاوی اسید ضعیف با غلظت‌های یکسان با هم برابرند هرچند دارای pHهای کاملاً متفاوتی هستند. اسیدهای معدنی قوی مانند اسید کلریدریک، اسیدهای ضعیف مانند اسید کربنیک و اسید استیک و نمک‌های هیدرولیرشونده مانند سولفات‌های آهن یا آلومینیوم در میزان اسیدیته نقش دارند. تعیین میزان اسیدیته از این دیدگاه مهم است که حضور اسیدها در خوردگی و سرعت واکنش‌های شیمیایی و بیولوژیکی نقش دارد. میزان اسیدیته همچنین نشان‌دهنده تغییر در کیفیت منبع آب می‌باشد. بنابراین بررسی میزان اسیدیته آب و روش‌های اندازه‌گیری آن مهم می‌باشد.

 اسیدیته (acidity) و روش‌های اندازه‌گیری آن در آب

یون‌های هیدروژن موجود در یک نمونه که حاصل تفکیک اسید یا هیدرولیز نمک‌ها می‌باشند، با باز استاندارد اضافه شده به نمونه واکنش می‌دهند. رسم منحنی تیتراسیون با ثبت pH نمونه پس از افزودن متوالی مقادیر کم تیترانت، امکان شناسایی نقاط عطف و ظرفیت بافری (در صورت وجود) را می‌دهد و باعث می‌شود که استدیته با توجه به هر pH تعیین شود. در تیتراسیون یک گونه اسیدی، دقیق‌ترین نقطه پایانی از نقطه عطف منحنی تیتراسیون به‌دست می‌آید. نقطه عطف، pHای است که در آن، شکل منحنی از محدب به مقعر یا برعکس تغییر می‌کند. از آن‌جا که شناسایی دقیق نقاط عطف ممکن است در مخلوط‌های بافری یا پیچیده، دشوار یا غیرممکن باشد، تیتراسیون در چنین مواردی در pH پایانی دلخواه مانند 8/3 یا 3/7 انجام می‌شود. برای تعیین سریع اولیه اسیدیته، ممکن است از تغییر رنگ یک شناساگر برای تعیین نقطه پایانی استفاده شود. نقطه پایانی تیتراسیون اسیدیته باید به نقطه هم‌ارزی استوکیومتری برای خنثی‌سازی اسیدهای موجود مطابقت داشته باشد. pH نقطه هم‌ارزی به نوع نمونه، انتخاب در بین نقاط عطف متعدد و در نظرگرفتن داده‌های مورد استفاده بستگی دارد.

 

روش‌های اندازه‌گیری اسیدیته

اسیدیته به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • اسیدیته معدنی[1] یا اسیدیته متیل اورانژ[2]
  • اسیدیته کل[3] (TA) یا اسیدیته فنول‌فتالئین[4]

روش‌های اندازه‌گیری اسیدیته در آب برای دو دسته اسیدته معدنی یا اسیدیته متیل اورانژ و اسیدیته کل (TA) یا اسیدیته فنول فتالئین در زیر توضیح داده می‌شود.

1- اسیدیته معدنی یا اسیدیته متیل اورانژ

اسید سولفوریک (H2SO4)، سید نیتریک (HNO3) و اسید کلریدریک (HCl) که اسیدهای معدنی آزاد[5] (FMA) نامیده می‌شوند، عامل ایجادکننده اسیدیته معدنی در آب می‌باشند. اسیدهای معدنی آزاد در صورتی که pH آب کمتر از 4/3 باشد حضور دارند، بنابراین احتمال یافتن آن‌ها در آب‌های خام طبیعی بسیار کم است.

برای به‌دست آوردن مقدار اسیدیته معدنی، نمونه مورد نظر با سدیم هیدروکسید یا سدیم کربنات در حضور شناساگر متیل اورانژ یا برموفنول آبی[6] تا pH=3/7 تیتر می‌شود. ترجیح بر آن است که به جای شناساگر، از تیتراسیون پتانسیومتری برای رسم منحنی و تعیین نقطه هم‌ارزی استفاده شود.

برای حجم مصرف شده از تیترانت (Vtitrant)، اسیدیته معدنی (FMA) بر حسب ppm CaCO3 محاسبه می‌شود:

اسیدیته (acidity) و روش‌های اندازه‌گیری آن در آب

 

2- اسیدیته کل یا اسیدیته فنول‌فتالئین

که شامل تمام یون‌های هیدروژن موجود در نمونه می‌باشد. در این نوع اسیدیته، اسیدکربنیک حاصل از انحلال CO2 در آب، اسیدهای ضعیف و نمک‌های هیدرولیزشونده بیشترین نقش را دارند.

برای به‌دست آوردن مقدار اسیدیته کل، نمونه مورد نظر با سدیم هیدروکسید در حضور شناساگر فنول‌فتالئین یا متاکروزول بنفش[7] تا pH=8/3 تیتر می‌شود (از سدیم کربنات نمی‌توان استفاده کرد). در صورت امکان، تیتراسیون پتانسیومتری به استفاده از شناساگر اولویت دارد.

براساس حجم مصرف شده از تیترانت (Vtitrant) و غلظت تیترانت (Ntitrant)، اسیدیته کل (TA) بر حسب ppm CaCO3 محاسبه می‌شود:

اسیدیته (acidity) و روش‌های اندازه‌گیری آن در آب

 

در نمونه‌هایی که حاوی یون‌های فلزی هیدرولیزشونده یا فرم‌های کاهش‌یافته کاتیون‌های چندظرفیتی می‌باشند، برای اطمینان از اکسایش کاتیون‌های چندظرفیتی، عمل پیش‌تصفیه با هیدروژن پراکسید داغ انجام می‌شود. برای این منظور، ابتدا pH نمونه را اندازه می‌گیرند، اگر pH بالاتر از 4 باشد، 5 میلی‌لیتر از محلول اسیدسولفوریک 0/02 N اضافه کرده تا pH به 4 یا کمتر از 4 کاهش یابد. سپس 5 قطره پراکسید هیدروژن 30% را اضافه کرده و به مدت 2 تا 5 دقیقه می‌جوشانند. پس از آن‌که نمونه تا دمای اتاق سرد شد، با استفاده از باز استاندارد (سدیم هیدروکسید) تا pH=8/3 تیتر می‌شود. در این حالت میزان اسیدیته کل (TA) برحسب ppm CaCO3 از رابطه زیر محاسبه می‌شود:

اسیدیته (acidity) و روش‌های اندازه‌گیری آن در آب

 

 

تداخل‌ها: ممکن است گازهای محلول مانند کربن دی‌اکسید (CO2)، هیدروژن سولفید (H2S) یا آمونیاک (NH3) در طول نمونه برداری، ذخیره یا تیتراسیون از بین بروند و یا تولید شوند. چنین تأثیراتی را می‌توان با تیتراسیون سریع تا نزدیکی نقطه پایانی بلافاصله پس از باز کردن درب ظرف نمونه، جلوگیری از تکان دادن شدید و محافظت از نمونه در برابر اتمسفر در حین تیتراسیون، به کمترین میزان رساند. در نمونه‌های حاوی یون‌های قابل اکسایش یا هیدرولیزشونده مانند ترکیبات آهن، آلومینیوم و منگنز، سرعت واکنش در دمای اتاق ممکن است خیلی کند باشد که باعث انحراف در نقاط پایانی می‌شود. همچنین کلر باقی‌مانده موجود در نمونه ممکن است شناساگر را بی‌رنگ کند، این تداخل را می‌توان با اضافه کردن 1 قطره سدیم تیوسولفات (Na2S2O3) 0/1 مولار از بین برد. وجود مواد رنگی و مواد معلق کلوئیدی سبب خطا در تشخیص نقطه پایانی می‌شوند.

در صورت استفاده از تیتراسیون پتانسیومتری، مواد روغنی و معلق به سطح الکترود چسبیده و سبب کندی پاسخ می‌شود. این موارد را از نمونه حذف نکنید زیرا ممکن است در اسیدیته سهم داشته باشند. تیتراسیون را آهسته انجام داده تا الکترودها به تعادل برسند.

 

نمونه‌برداری و نگه‌داری:

نمونه‌ها در بطری شیشه‌ای پلی اتیلن یا بوروسیلیکات جمع‌آوری و در دمای پایین نگه‌داری شوند. بطری‌ها باید کاملا پر شده و درپوش آن محکم بسته شود. از آنجا که نمونه‌های پساب ممکن است در معرض فعالیت‌های میکروبی و از بین رفتن یا افزایش CO2 یا سایر گازها باشد، باید بدون تأخیر (ترجیحاً در مدت یک روز) آنالیز شوند. اگر نمونه به فعالیت‌های بیولوژیک مشکوک است، می‌بایستی ظرف 6 ساعت آنالیز شود. از تکان دادن و قرار گرفتن نمونه در معرض هوا به مدت طولانی جلوگیری شود.

 

[1] mineral acidity

[2] methyl orange acidity

[3] total acidity

[4] phenolphthalein acidity

[5] free mineral acids

[6] bromphenol blue

[7] metacresol purple

 

منبع:

اسد آبادی، سمین و همکاران، (1399)، کنترل کیفیت آب مبانی و روش‌ها، انتشارات دانشگاه بوعلی سینا

مقالات پیشنهادی

کلنی باکتری ها

کلنی باکتری ها شکل و ساختمان کلنی باکتری ها ی مختلف متفاوت بوده و بر حسب نوع باکتری و شرایط محیط کشت و نوع آن تغییر می کند. کلونی عمقی اغلب باکتری ها دوکی شکل و کلونی سطح آنها دارای ویژگی هایی است که ارزش تشخیص دارد برای شناسایی باکتری ها باید مشخصات زیر را […]

استاندارد pH آب استخر

استاندارد pH آب استخر

استاندارد pH آب استخر استاندارد pH آب استخر در دامنه مطلوب بین 7.2 تا 7.8 می باشد چرا که گندزدایی آب در این طیف مؤثر می باشد. البته حداقل و حداکثر مجار pH ثبت شده برای آب استخر 7.2 تا 8 است. pH از مهم ترین خواص فیزیکی و شیمیایی آب استخر می باشد. که […]

کیفیت آب پرورش آبزیان

کیفیت آب پرورش آبزیان کیفیت آب پرورش آبزیان ، شامل پارامتر های  فلزات سنگين و تركيبات شيميايي همچون BOD و … می باشد كه ميتواند به نوعي با دقت و تجزيه دقيقتر اجزاي آن، بيانگر كل  کیفیت آب می باشد. در جدول زير، ميتوان از فاكتور TDSبه جاي ECاستفاده نمود، زيرا مـيتـوان بـا اسـتفاده از فـاكتور TDSمقـدار […]

آب سالم در شرایط اضطراری

آب سالم در شرایط اضطراری: پس از بروز بلایا و حوادث غيرمترقبه، یكي از مهمترین مسائلي که در زمينه حفظ سلامت عمومي مورد توجه قرار مي گيرد، آب سالم آشاميدني است. با اینحال دفع بهداشتي فاضلاب داراي اولویت کمتري نسبت به مراقبت هاي بهداشتي و تأمين آب و غذاي سالم در شرایط اضطراري نبوده،چرا که بسياري از […]

مشخصات آب آشامیدنی سالم

مشخصات آب آشامیدنی سالم : زندگي سالم مرهون داشتن آبی سالم که منطبق بر مشخصات آب آشامیدنی سالم بوده و عاري از هر گونه آلودگي باشد. امروزه ما انسان ها بدليل فراموشـي و عدم توجه به مسايل بهداشتي اقدام به دفع فاضلاب هاي شهري و صنعتي، دفع زباله هاي معمولي و ويـژه، اسـتفاده از حشره كش […]

آزمایش آب سالم

آزمایش آب سالم : آزمایش آب سالم ، برای آنالیز میکروبی و شیمیایی آب  در آزمایشگاه آب شرکت آبرام قابل انجام می باشد که بر اسا استاندارد شماره ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ سازمان ملی استاندارد پارامتر هایی شامل توتال کلیفرم، فیکال کلی ، سختی کل، نیترات ، نیتریت ، سولفات، سدیم،پتاسیم، کلسیم، منیزیوم و … و […]

آب آشامیدنی

آب آشامیدنی

آب آشامیدنی: آب آشامیدنی ،آبی است،که ویژگیهاي فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیواکتیو آن در حدي باشد که، مصرف آن جهت آشامیدن، عارضه سوئی در کوتاه مدت یا دراز مدت، براي سلامت انسان، ایجاد نکند. اب اشامیدنی در دسترس ما درصد بسیار کمی از کل اب موجود در سطح زمین را تشکیل میدهد درحالی که دسترسی […]

روش کار تیتراسیون

روش کار تیتراسیون دقت عمل در روش کار تیتراسیون بسیار با اهمیت می باشد چراکه یکی از مهمترین و متداولترین روشهای اندازه گیری کمی در آزمایشـگاه هـای شـیمی، حجـم سـنجی (تیتراسیون) است، که مـوارد کـاربرد گونـاگونی دارد. ماننـد تیتراسـیون اسـید- بـاز، اکسـایش- کـاهش (منگانومتری، یدومتری و …)، کمپلکسومتری، رسوبی، و… در تجزیه حجم سنجی، یک محلول […]

محيط كشت

محيط كشت : محیط کشت ، محيط آگار جامد سترون را با جوشاندن در آب و يا به كمك بخار آب در يك ظرف در بسته ذوب كنيد . از تماس طولاني غير ضروري محيط كشت با دماي زياد در حين ذوب و يا پس از آن اجتناب كنيد. ظروف حاوي محيط كشت را مجددا سترون نكنيد. چنانچه محيط […]

انتخاب زمان نمونه برداری آب

انتخاب زمان نمونه برداری آب انتخاب زمان نمونه برداری آب در مخازن آب بستگي به ويژگي هاي كيفي آب مخزن و كاربري آب و هدف عمليات پايش دارد.درمخازني كه تغييرات كيفي آب در آنها بيشتر است. فواصل زماني نمونه برداري بايد كمتر از مخازني باشد كه كيفيت آب در آنها نسبتا ثابت است. در صورت عدم […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید