انواع تیتراسیون

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

انواع تیتراسیون

يكي از مهمترين و ساده ترين روش هاي سنجش غلظت محلول ها استفاده از انواع تیتراسیون می باشد و درصد خلـوص مواد شيميايي كه در اكثر آزمايشگاه هاي صنايع مختلف هـم كـاربرد وسـيعي دارد استفاده از روش هاي تيتراسيون (سنجش حجمي) مي باشد كه با انتخـاب مناسـب مواد آزمايش كننده در آن مي توان آزمايش هاي مختلفـي از تيتراسـيون را جهـت اندازه گيري غلظت مواد شيميايي انجام داد كه با اين وجود اساس كار در همه آنها به يك صورت مي باشد به طوري كه تمامي آزمايش هاي تيتراسـيون از سـه بخـش اصلي تشكيل شده اند كه عبارتند از :

  • محلول مورد آزمايش -محلول تيتر شونده
  • محلول استاندارد-محلول تيتر كننده
  • معرف هاي شيميايي رنگين
تیتراسیون رسوبی
  • محلول مورد آزمايش محلول تيتر شونده انواع تیتراسیون

به محلـول مـورد نظري كه بخواهيم غلظت و يا درصد خلوص ماده موجود در آن را با استفاده از روش تيتراسيون مشخص كنيم محلول مورد آزمايش يا محلول تيتر شونده گفته مي شود كه ماده موجود در اين محلول ها مي تواند به دو صـورت كـاملا محلـول و يـا نيمـه محلول (رسوبي در محلول) وجود داشته باشد كه اگـر از نـوع كـاملا محلـول بـود تيتراسيون به راحتي انجام مي شود ولي اگر از نوع نيمه محلول بود و يعني بخشي از ماده در آن رسوب كرده بود بايد قسمت خالص مورد نظر از ماده رسوبي كـه درصـد خلوص ماده رسوبي هم بر اساس آن تعيين مي شود در طول عمل تيتراسيون به طور كامل به صورت محلول در آيد تا از اين طريق حضور خود را تا پايـان گـرفتن عمـل تيتراسيون توسط تغيير رنگ معرف هاي شيميايي رنگين اعـلام كـرده و در نتيجـه
بتوان آزمايش تيتراسيون را به دقت انجام داد.

  • محلول استاندارد محلول تيتر كننده انواع تیتراسیون

به محلـول هـايي كـه داراي غلظت و فرمول شيميايي مشخص و استانداردي بوده و از آنها براي سـنجيدن غلظت و يا درصد خلوص محلول هاي مورد آزمـايش اسـتفاده مـي شـود محلـول استاندارد يا محلول تيتر كننده گفته مي شود كه برخي از آنها را پس از تهيـه مـي توان به مدت طولاني نگه داري نمود ولي برخي ديگر را فقط بايد در زمـان اسـتفاده تهيه كنيم زيرا كه اين دسته از محلول ها پس از تهيه شدن به مرور زمـان خاصـيت تيتر كنندگي خود را از دست داده و به عبارتي فاسد مي شوند و در نتيجه آزمـايش تيتراسيون را به درستي انجام نمي دهند. 

  • معرف هاي شيميايي رنگـين 

از كليـه مـوادي كـه پايـان عمـل تيتراسيون را به سرعت با تغيير رنگ خود اعلام مي كنند مي توان به عنوان معـرف

  •  تورنسل ليتموس اين معرف در محـيط اسـيدي ( PHكمتـر از  5.5 قرمز رنگ و در محيط تقريبا خنثي  PH بين 8 تا 5.5تا  بنفش رنگ و نيز در محـيط قليايي (PHبين 8تا 14 )آبي رنگ مي باشد.
  • متيل اورانژ هليانتين : اين معرف در محيط اسيدي  PH كمتـر از  5.4 قرمز رنگ و در محيط تقريبا خنثي  PHبين 8 تا 5.4تا  نارنجي رنگ و نيز در محيط قليايي ( PHبين 8تا 14)زرد رنگ مي باشد.
  •  فنول فتالئين : اين معرف در محيط اسيدي و محيط تقريبا ) خنثي به طـور كل تا  8.3 PH بي رنگ ولي در محيط قليايي  PHبين 3.8تاحدود  14ارغـواني رنگ مي باشد و البته بايد در نظر داشت كه اين معرف در محيط قليايي غلـيظ بـي رنگ است. با وجود اينكه اساس همه آزمايش هاي تيتراسيون از سه بخش اصلي تشكيل شـده است ولي مي توان با تغييرات كمي كه در مراحل كار انجام مي دهيم آزمـايش هـاي تيتراسيون را به دو نوع كلي تقسيم بندي كرد كه عبارتند:
  • تيتراسيون نوع مستقيم
  • تيتراسيون نوع برگشتي -معكوس

كه مي توان از هر يك از اين دو نوع روش براي سنجش غلظت محلول هـا و درصـد خلوص مواد شيميايي استفاده كرد كه البته كاربرد تيتراسيون نوع مستقيم به دليل صرفه جويي در ميزان مواد مصرفي و راحتي كار بـا آن عمـومي تـر بـوده ولـي در شرايطي خاص.

مقالات پیشنهادی

بررسي درستي آزمایشات آب و فاضلاب

بررسي درستي  آزمایشات آب و فاضلاب بررسی درستی آزمایشات آب بر اساس اصل الکتروخنثایی و موازنه یون های موجود در نمونه های آب انجام می گردد. موازنه یون های آب شامل بررسی میزان کاتیون ها و آنیون ها بر حسب اکی والان می باشد. که از اختلاف کاتیون ها و آنیون ها بر اساس استاندارد […]

گوگرد در آب های آشامیدنی

گوگرد در آب های آشامیدنی گوگرد (S) در آب های آشامیدنی یک عنصر نافلز چند ظرفیتی، جزء گروه 16 جدول تناوبی، با عدد اتمی 16 و جرم مولی g/mol 32.065 است. گوگرد در طبیعت در: ذخایر گوگرد عنصری، کانی های سولفاتی و سولفیدی، موجودات زنده و مواد آلی و نیز در جوّ و آب وجود […]

محیط های کشت میکروبی آب

محیط های کشت میکروبی آب محیط های کشت میکروبی آب شامل محیط های برای رشد باکتری های آلاینده آب است که برای رشد باکتری های کلیفرم، LES Endo agar و M-Endo medium است. در صورت استفاده از محیط LES Endo agar، باید محیط را در یک لیتر آب حاوی  ۲۰ میلی لیتر اتانول ۹۵% حل کرده […]

مس و کروم آب آشامیدنی

مس و کروم آب آشامیدنی : امروزه، آلودگي مس و کروم آب آشامیدنی به دليل سخت تجزيه پذيري و مقاومت آنها تبديل به يكي از جديترين بحرانهاي زيست محيطي گرديده است. هدف از اين مطلب، بررسي كارايي حذف ساده و رقابتي +Cr6و+ Cu2با استفاده از منعقدكننده نـوين پليمريكي است. فلزات سنگين عناصر داراي وزنهاي اتمي […]

BOD

آزمایش مواد مغذی

آزمایش مواد مغذی: برای آزمایش مواد مغذی  در تصفیه خانه های بیولوژیکی به روش لجن فعال ، کمبود مواد مغذی (فسفر کل ، ارتوفسفات ، نیتروژن کل کجلدا ل، نیتریت و نیترات ) باعث ایجاد اختلال در سیستم می شود . وجود بیش از حد این ترکیبات در فاضلاب ورودی ، نشانه تخلیه غیرمجاز فاضلاب های صنعتی […]

تیتراسیون رسوبی

تیتراسیون رسوبی تیتراسیون رسوبی یکی از روشهاي حجمی است که بر مبناي تشـکیل نمکهـاي کـم محلـول است، این روش به طور معمول جهت تجزیه نقره و همچنین اندازه گیري یون هاي کلرید، برمیـد ، یدید و تیوسیانات مورد استفاده قرار می گیرند. اکثر کاربردهاي این روش بر مبناي استفاده از محلول استاندارد نیترات نقره قرار دارند. از […]

آزمایش آب شرب

آزمایش آب شرب : آزمایش آب شرب در آزمایشگاه آب شرکت دانش بنیان آبرام انجام می شود که به صورت کلی شامل آزمایش میکروبی آب و آزمایش فیزیکی – شیمیایی آب می باشد. هر کدام از آزمایش های ذکر شده خود شامل چندین پارامتر می شوند. همین طور هر کدام از پارامترها ویژگی خاصی از […]

رابطه کیفیت خاک با تولیدات کشاورزی

رابطه کیفیت خاک با تولیدات کشاورزی رابطه کیفیت خاک با تولیدات کشاورزی یک رابطه دو طرفه است، یعنی هر چه کیفیت خاک بهتر باشد میزان تولیدات کشاورزی نیز افزایش می یابد. به دلایل متعددی از جمله کمبود مواد آلی، ماهیت خاک های زراعی کشور(که عمدتاً آهکی می باشند)، بی کربناته بودن منابع آب آبیاری، استمرار […]

سختی آب

سختی آب سختی آب یکی از شاخص های شیمیایی آب است که در آزمایشگاه آب شرکت آبرام قابل انجام است که یکی از شاخص های تاثیر گذار در تعیین کیفیت آب است. سختی آب علاوه بر تعیین کیفیت آب شرب در تعیین کیفیت آب های صنعتی و آب های مورد استفاده در دیگ بخار نیز […]

قانون آب آشاميدني سالم

قانون آب آشاميدني سالم براساس قانون آب آشاميدني سالم EPA آلاينده هاي داراي اثرات نامطلوب بـر سـلامت عمـومي را تعيـين کرده و اسـتانداردهاي آب شرب ملي را تنظيم نمود. تمام فعاليتهاي آلاينده احتمالي در آن مناطق شناسايي شـود، كـه فعاليـتهـاي كشـاورزي بـه خصـوص اسـتفاده از كودهـا و آفتكش ها و مخازن فاضلاب از جمله اين آلاينده ها […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید