باکتریهای آلوده کننده آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

باکتریهای آلوده کننده آب

چنانکه می دانیم باکتریهای آلوده کننده آب برای اولین بار توسط آنتونی ون لون هدک Antoni Van Leeuwenhoek دیده شدند. کشفیات لون هوک غریب بنظر می رسید زیرا علم شیمی برای اثبات رابطه بین میکروبها و تغییراتی که فراهم می کند به اندازه کافی گسترش نیافته بود.

پاستور پدر علم میکروبیولوژی برای اولین بار ثابت کردکه میکروبها عواملی هستند که در بسیاری از تغییرات نظیر فاسد شدنِ مواد آلی بیماری های عفونی در انسان، گیاهان، حیوانات و روند تخمیر الکلی و تولید سرکه از الکل دخالت دارند.

باکتری ها هم که خود گروه دیگری از میکروب ها هستند. در میان سلسله قارچ ها هم قارچ ها میکروسکوپی فراوانی وجود دارد که عمده آنها بیماری زا هستند. میکرو ارگانیسم ها و باکتری های زیادی درون آبها زندگی می کنند که بعضی از آنها بی ضرر و برخی اگر از بین نروند باعث به خطر انداختن سلامت می شوند. برخی از آن ها این موارد هستند :

باکتریهای آلوده کننده آب (کریپتو سپوریدیوم):

در آب دریاچه ها و  رودخانه باکتری های زیاد وجود دارند که اگر از روش های پیشرفته فیتراسیون انجام نشود  انگل و برخی از باکتری ها هنوز در آب باقی می مانند.

باکتری های آلوده کننده آب
باکتری های آلوده کننده آب

باکتریهای آلوده کننده آب (سیانو):

سیانو یک باکتری چند سلولی است که در آب های آشامیدنی رشد می کند و در استرالیا و اروپا و برخی از مناطق آسیا این باکتری درون برخی از آبهای لوله کشی زندگی می کند و تاکنون باعث مرگ و میرهای زیادی شده است.

باکتریهای آلوده کننده آب (روتیفرز):

یک میکرو ارگانیسم نسبتا شایع است که تقریبا در همه جای جهان یافت می شود و شایع ترین آلاینده آب های آشامیدنی به شمار می آید و فیتراسیون های قوی تنها قادر به از بین بردن آن هستند.

باکتریهای آلوده کننده آب
باکتریهای آلوده کننده آب

باکتریهای آلوده کننده آب (اشرشیاکلی)

نوعی باسیل گرم منفی از خانواده انتروباکتریاسه‌است که بطور شایع در روده جانوران خونگرم وجود دارد. بیشتر سویه‌های اشریشیا کلی، بی‌آزار هستند اما برخی از سروتیپ‌هامانند O157:H7 موجب مسمویت غذایی و اسهال می‌شوند.

اندازه گیری و آزمایش باکتریهای آلوده کننده آب :

برای شناسایی و شمارش کلی فرم ها محیط های انتخابی و افتراقی و روش خاصی لازم است.به این منظور دو روش اساسی شناخته شده است: الف – روش Most probable Number  ب – روش فیلتر غشایی

الف – روش MPN :در این روش کلی فرم ها را در چند مرحله شناسائی می کنند: ۱- مرحله احتمالی ۲- مرحله تأییدی ۳- مرحله تکمیلی. در مرحله احتمالی رقت هایی از نمونه آب را به لوله های محتوی آبگوشت لاکتوز دار و معرف PH (لاکتوز فنل رد براث ) اضافه کرده و آنها را تا ۲۴ الی ۴۸ ساعت در گرمخانه قرار می دهند.تخمیر لاکتوز به اسید و گاز نشانه مثبت بودن واکنش است. در آزمایش احتمالی متداول در ۱۵ لوله حاوی محیط کشت نمونه آب را کشت میدهند (در هر یک از ۵ لوله اول ۱۰ میلی لیتر ,در ۵ لوله دوم یک میلی لیتر و در ۵ لوله سوم ۱/۰ میلی لیتر) .اگر اسید و گاز در هیچ یک از لوله ها پیدا نشود آب از نظر بهداشتی رضایت بخش در نظر گرفتته می شود و از نظر آماری این حالت نشانگر کمتر از ۲/۲ کلی فرم در هر ۱۰۰ میلی لیتر آب است .

هرگاه یک سری از لوله ها در آزمایش احتمالی نتیجه مثبت نشان دهند,تست اضافی انجام می گیرد زیرا میکروب های دیگری غیر از کلی فرم ها می توانند لاکتوز را با تولید گاز تخمیر نمایند. در آزمایش تأییدی از لوله های مثبت برداشت کرده و بر روی محیط افتراقی (ائوزین متیلن بلو آگار ) به طور خطی کشت می دهند.با توجه به اینکه کلی فرم ها از لاکتوز اسید تولید می کنند لذا کلنی هایی با مرکز تیره رنگ ایجاد می کنند .در عین حال اشریشیاکلی کلنی های بزرگ با مرکز تیره رنگ با درخشندگی ویژه,متمایل به سبز ایجاد می کند که علت ایجاد این درخشندگی یا جلای فلزی سبز ,آزاد شدن آزاد شدن ائوزین از محیط E.M.B و اکسید شدن آن در مجاورت هواست .ائوزین در محیط به صورت ترکیب با سولفیت سدیم است.در اثر رشد اشریشیاکلی از تخمیر لاکتوز ماده حدوسطی از جنس استالدئید تشکیل می شود که این ماده با سولفیت سدیم ترکیب شده سبب آزاد شدن معرف ائوزین می گردد.

پیدایش این نوع کلنی ها نشانگر مثبت بودن آزمایش تأییدی و حضور باکتری است.در آزمایش تکمیلی تک تک کلنی ها را از محیط تأییدی برداشت کرده و در آبگوشت لاکتوز دار حاوی باکتری و همچنین در محیط TSI ,24 ساعت در ۳۵ درجه قرار می دهند.هرگاه در این محیط ها اسید و گاز ایجاد شود و کلنی جدا شده گرم منفی , میله ای شکل و بدون اسپور باشد نتیجه آزمایش تکمیلی را مثبت اعلام می کنند.

ب)کلی فرم ها را همچنین می توان با روش فیلترهای غشائی نیز شناسایی کرد. بدین ترتیب ۱۰۰ میلی لیتر از آب مورد آزمایش را از فیلتر غشائی که قطر منافذ آن ۴۵/۰ میکرون است عبور می دهند.باکتری ها بر سطح فیلتر باقی می مانند,آنگاه پالایه را بر روی محیط کشت قرار می دهند.باکتری های کلی فرم بر روی فیلتر آغشته به ماده غذایی کلنی هایی مشخص رشد می کنند.هرگاه فقط یک کلنی از این ۱۰۰ میلی لیتر آب رشد کند آب را معمولاٌ از نظر آشامیدن سالم و بهداشتی می شناسند

مقالات پیشنهادی

خورندگی آب

خورندگی آب : خورندگی آب واکنش فیزیکی- شیمیایی ناشی از تأثیر چندین عامل شیمیایی، الکتریکی، فیزیکی و بیولوژیکی می باشد. خورندگی برهم کنش فیزیکی شیمیایی مسیر انتقال با محیط اطراف است که سبب تغییر در خواص مسیر انتقال می شود. خورندگی و رسوبگذاری باعث کاهش بهداشت عمومی، کاهش کیفیت آب و کاهش عمر مفید تجهیزات […]

کیفیت آب آشامیدنی تهران

کیفیت آب آشامیدنی تهران کیفیت آب آشامیدنی تهران با آزمایش یکسری از پارامترهای میکروبی، فیزیکی – شیمیایی و فلزات سنگین مشخص می شود. در آزمایشگاه آب شرکت آب راهبر محاسب به عنوان آزمایشگاه معتمد محیط زیست کلیه پارامترهای مربوط به آب آشامیدنی آنالیز می شود. این شرکت در مرکز رشد دانشگاه شهید بهشتی – پردیس […]

آزمایشگاه آب در تهران

آزمایشگاه آب در تهران :   پيشگيري از بيماريهاي منتقله از آب در آزمایشگاه آب در تهران  قابل اندازه گیری است وتشخيص وسنجش انواع آلاينده ها در آب آشاميدني مستلزم داشتن اطلاعات و داده هاي قابل اطمينان مي باشد ودر اين راستا آزمايشگاهها ي بهداشت آب وفاضلاب مرجعي براي دسترسي به اين اطلاعات مي باشد […]

آب استخرهای شنا

آب استخرهای شنا: آب استخرهای شنا نه تنها دریافت کننده مواد دفعی بدن مانند ترشحات بینی، بزاق دهان، عرق ، مواد مدفوعی، ادرار و پوست مرده بدن می باشد، بلکه گرد و خاک موجود بر روی پوست و انواع لوسیون ها و کرم های مختلف بدن نیز ممکن است وارد آب شده و بهداشت شناگران را به […]

نحوه کار با دستگاه gc mass

نحوه کار با دستگاه gc mass بمنظور نحوه کار با دستگاه gc mass ، ابتدا باید تمامی اجزا و بخش های مختلف دستگاه را بشناسیم پس به این منظور توصیه می گردد ابتدا مطلب کروماتوگرافی gc-mass ، آشکارساز کروماتوگرافی گازی ، پیکربندی ستون های کروماتوگرافی گازی  مطالعه گردد. در این مطلب به تشریح منابع یونش كروماتوگرافي گازي- طيف سنج […]

آزمایشگاه خاک کشاورزی

آزمایشگاه خاک کشاورزی در آزمایشگاه خاک کشاورزی بمنظور تعیین مواد محلول و کیفیت خاک کشاورزی، آزمون های فیزیکی ، شیمیایی و فلزات سنگین بر روی نمونه های خاک انجام می شود. کیفیت خاک عامل مهمی در رشد و نمو گیاه است. پارامتر های متغیر و متفاوتی بر روی کیفیت خاک تاثیر دارد که این پارامتر […]

آزمایشگاه معتمد محیط زیست

آزمایشگاه معتمد محیط زیست آزمایشگاه معتمد محیط زیست به شرکت های خصوصی یا سازمان های دولتی گفته می شود که گواهینامه آزمایشگاه معتمد محیط زیست را دریافت می کنند. شرکت آب راهبر محاسب ، آزمایشگاه معتمد سازمان حفاظت محیط زیست کشور می باشد. این شرکت مجهز به آزمایشگاه میکروبی و آزمایشگاه شیمی می باشد. در […]

آزمایش آلودگی آب تهران

آزمایش آلودگی آب تهران : آزمایش آلودگی آب تهران ، ازدیاد جمعیت و گسترش شهرنشینی، صنعتی شـدن و کــاربرد نامناســب و اســتفاده بــی رویــه از زمــین ، مســایل زیست محیطی متعددی را ایجاد نموده است که آلودگی منـابع آب یکی از پیامدهای مهم آن به شمار میآید. مناطق مسـکونی تهران آب تراکم بالا و درمحل های […]

توتال کلی فرم

توتال کلی فرم توتال کلی فرم یکی از پارامتر های ميكروبي آب آشاميدني است. در واقع گروهی از باکتریهای خانواده انتروباکتریاسه که هوازی یا بی هوازی اختیاری بوده. قادرند در 37-32درجه سانتی گراد به مدت 44ساعت لاکتوز را تخمیر و تولید اسید و گاز نمایند. جنس های اشرشیا – سیتروباکتر- انتروباکتر – کلبسیلا از این دسته […]

آزمایشگاه معتمد محیط زیست کرمانشاه

آزمایشگاه معتمد محیط زیست کرمانشاه آزمایشگاه معتمد محیط زیست کرمانشاه یکی از واحدهای آزمایشگاهی شرکت آب راهبر محاسب می باشد. آزمایشگاه مرکزی این شرکت در دانشگاه شهید بهشتی- پردیس فنی مهندسی شهید عباسپور واقع شده است. آزمایشگاه معتمد محیط زیست کرمانشاه طرح خوداظهاری برای کلیه واحدهای صنعتی، تولیدی، کارخانجات و … را انجام می دهد. […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید