روش تخمير چند لوله اي براي باكتري هاي گروه كليفرم

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه

تخمير چند لوله اي براي باكتري هاي گروه كليفرم

گروه كليفرم شامل گونه هايي از باكتري هاي متعلق به خانواده آنتروباكتريا سه ها هستند. تعريف قديمي از اين گروه بر اساس باكتري شناسي علمي نبوده.بلكه مبتني بر روش تخمير لاكتوز مي باشد. بنابراين در رابطه با روش تخمير، اين گروه تحت عنوان باكتري هاي هوازي و بي هوازي اختياري،گرم منفي،لاكتوز را ظرف 48 ساعت تخمير و توليد گاز و اسيد مي کنند. بدون اسپور و ميله اي شكل كه در دماي ۳۵ درجه سانتی گراد تخمیر می شوند.

 

آزمایش تخمیر چند لوله ای mpn برای تعیین باکتری های گروه كليفرم

آزمايش استاندارد جهت شناسائي گروه كليفرم بر اساس روش تخمير چند لوله اي و يا بوس يله روش (MF) صورت سه مرحله احتمالي ، تاييدي و تكميلي و نيز با تكنيك صافي غشائي سوبستراي كروموژنيك انجام مي شود . هر روش محدوديت هاي خاص خود را دارد و با توجه به اهداف آزمايش قابل كاربرد است . به منظور كسب نتايج معتبر نياز به اجراي جدي و دقيق شيوه هاي كنترل كيفيت كار است.
زماني كه چندين لوله با غلظت هاي مختلف از نمونه در آزمايش تخمير استفاده مي شود، نتايج ارگانيزم هاي موجود بيان مي شود . اين عدد، بر ( MPN ) آزمايش به صورت محتمل ترين تعداد ممكن اساس فرمول هاي احتمالات، تخميني از تراكم متوسط كليفرم ها در نمونه مورد بررسي ارائه مي نمايد . تراكم كليفرم ها همراه با ديگر اطلاعات به دست آمده از مطالعات مجمل بهداشتي يا مهندسي امكان بهترين ارزيابي از بازدهي فرآيند تصفيه آب و كيفيت بهداشتي منابع آب را فراهم مي سازد.

دقت هر آزمايش بستگي به تعداد لوله هاي به كار گرفته شده دارد . رضايتبخش ترين اطلاعات زماني به دست خواهد آمد كه بيشترين غلظ ت هاي ساخته شده از نمونه، در تعدادي يا همه لوله ها، تشكيل گاز را نشان بدهد و كمترين غلظت هاي نمونه تشكيل گاز در همه يا اكثريت لوله ها را نشان ندهد . تراكم باكتريايي در نمونه ها به كمك فرمول هاي مشخص يا با استفاده از جداولي مبتني بر تعداد لوله هاي مثبت در چندين غلظت مختلف، قابل تعيين است. تعداد حجم هاي برداشته شده از نمونه (يا ضرايب رقيق سازي بر اساس فرض توزيع MPN براي نمونه ها ) بستگي به دقت مورد نظر براي نتايج كار دارد.

جدول پوآسون (توزيع تصادفي ) تهيه شده است. هر چند، اگر پيش از برداشتن حجم مورد نظر در هر مرحله، نمونه كاملا به هم زده و مخلوط نشده باشد يا اينكه سلولهاي باكتريها به هم چسبيده و متراكم شده باشند، كمتر از تعداد واقعي باكتريها خواهد بود. MPN

  •  تعيين كيفيت آب آشاميدني

زماني كه نمونه آب آشاميدني براي سنجش كيفيت آب آن با استانداردهاي سازمان حفاظت محيط زيست آزمايش مي شود، پيشنهاد مي گردد كه از روش تخمير در ۱۵ لوله يكسان هر كدام حاوي 10 ميلي ليتر يا 5 لوله يكسان هر كدام حاوي 20 ميلي ليتر و يا يك بطري حاوي 100 ميلي ليتر نمونه استفاده شود . زماني كه آزمايش تمام نمونه هاي آب آشاميدني به وسيله روش تخمير صورت مي گيرد از مرحله تاييدي استفاده گردد . آزمايش تكميلي براي نمونه هاي انتخابي به صورت فصلي يا حداقل هر سه ماه يك بار جهت كنترل كيفي به كار مي رود.

براي آزمايش هاي روزانه در بيشتر شبكه هاي آبرساني عمومي، به ويژه آن مواردي كه گندزدايي مي شوند، هدف آزمايش كليفرم ارزيابي ميزان كارائي و بازدهي فرايندهاي تصفيه و راهبري است. بخش عمده اي از باکتری های گروه كليفرم در تصفيه خانه آب و فاضلاب از طريق سنجش نتايج با استاندارد هاي هاي موجود در سيستم توزيع لزوما نتيجه اشكال در كار تصفيه خانه يا منبع آب چاه نبوده بلكه دليل آن مي تواند مربوط به رشد مجدد باكتري در خطوط اصلي باشد.

از آنجائي كه تشخيص بين آلودگي ثانويه و رشد مجدد كليفرم ها در سيستم، كه مي تواند به دليل حضور مواد آلي باشد، مشكل است، بايد فرض را بر آلودگي مجدد و ثانويه قرار داد، مگر اينكه خلاف آن ثابت شود.

 

  •  تعيين كيفيت آب در مواردي غير از آب آشاميدني

در آزمايش آب هاي غير آشاميدني، يك گروه لوله حاوي نمونه كه با آب تا ده برابر رقيق شده را بسته به احتمال تراكم 10 ، 1 , 0.1  است ( از 10 ميلي ليتر شروع و مضاربي از 1 كليفرم تهيه شده و طي مراحل احتمالي و تاييدي اندازه گيري مي شوند.) در اين آزمايش مي توان از مرحله تكميلي نيز به عنوان يك معيار كنترل كيفي براي حداقل 10 % لوله هاي مثبت حاوي آب آشاميدني كه بر مبناي آزمايشات فصلي نمونه برداري شده اند، استفاده نمود . به طور كلي هدف از آزمايش آب غير آشاميدني ، بر آورد شدت آلودگي باكتريايي، تعيين منبع آلودگي، اجراي استاندارد هاي كيفي آب و يا رديابي نحوه بقاي ميكرو ارگانيسم ها مي باشد.

هر آزمايش داراي مقادير عددي براي گزارش نتايج براي تراكم كليفرم ها به MPN است. روش تخمير چند لوله اي مي تواند برآوردهاي معتبري بر اساس دست دهد . براي اين كار تعداد كافي نمونه بايد آزمايش شوند تا نتايج آنها نماينده واقعي وضعيت منبع مورد بررسي باشد . به طور كلي ميانگين هندسي يا عدد ميانه از نتايج آزمايش تعدادي نمونه، رقمي را ارائه مي كند كه در آن تاثير تغييرات در شرا يط نمونه هاي برداشته شده به حداقل رسيده است . در همين راستا روش شمارش مستقيم به كمك صافي غشائي، مي تواند شيوه هاي بهتري براي دستيابي به هدف باشد.

  •  آزمايش نمونه هاي ديگر

روش تخمير چند لوله اي براي آزمايش نمونه هاي حاوي نمك يا آب شور، به علاوه نمونه هاي گل و لاي، رسوبات و لجن كاربرد دارد . براي هر نوع نمونه مي بايست به موارد اشاره شده جهت انتخاب حجم مناسب و تعداد لوله هاي حاوي نمونه رقيق شده توجه گردد. براي آماده سازي نمونه ها ي جامد يا نيمه جامد، ابتدا بايد آنها را توزين نمود و سپس آنها را با رقيق كرد براي مثال، ابتدا 50 گرم نمونه را در ظرف استريل مخلوط كن ريخته، 450 ميلي با ضرايب 10 % به آن اضافه نمود و مخلوط را به مدت 1 تا 2 دقيقه با  ليتر بافر فسفات استريل يا آب پپتون دار 18000 بهم زد. از اين مخلوط يكنواخت آبكي، محلول هاي رقيق شده اي با رقت سرعت كم برابر، سريعا و پيش از ته نشيني آن تهيه مي شود.

مقالات پیشنهادی

نیتروژن آب و فاضلاب

نیتروژن آب اشکال مختلفی از نیتروژن آب و فاضلاب وجود دارند که در فرم های نیترات، نیتریت، آمونیاک و نیتروژن آلی وجود دارند. تمام فرم های نیتروژن، و همچنین گاز نیتروژن (N2) ، از لحاظ بیوشیمیایی قابل تعویض هستند و جزء چرخه نیتروژن می باشند. نیتروژن آلی به صورت حالتی که به عنوان نیتروژن متصل به […]

روش اندازه‌گیری آمونیاک در آب

روش اندازه‌گیری آمونیاک در آب آمونیوم به صورت NH₄⁺ و یا نمک‌های آن با معرف نسلر (محلول قلیایی یدات جیوه و پتاس K2HgI4) تولید ترکیبی به رنگ زرد متمایل به قهوه‌ای می‌نماید که میزان آن را می‌توان توسط اسپکتروفتومتر اندازه‌گیری نمود. در آزمایشگاه آب راهبر محاسب (آبرام) علاوه بر آمونیاک، کلیه تست های فیزیکی – […]

کیفیت آب آشامیدنی

کیفیت آب آشامیدنی : هر بدنه آب شيرين داراي کیفیت آب آشامیدنی خاصي است که از ويژگيهاي فيزيكي- شيميايي است كه عمدتا ناشي ازشرايط آب و هوايي، وضعيت ژئومورفولوژيكي و ژئوشيميايي حوضه آبريز و لايه هاي آبدار زيرين آن است. بيش از 90درصد آبهاي سطحي كه به طور كامل از تاثير فعاليتهاي بشري مصون مانده اند، […]

ایمنی آزمایشگاه آب

ایمنی آزمایشگاه آب به منظور حفظ ایمنی آزمایشگاه آب هرگز در آزمایشگاه به تنهایی کار نکنید. همیشه حضور خود را در آزمایشگاه با شخص دیگری در میان بگذارید. از محیط آزمایشگاه جهت صرف غذا و مایعات نبایستی استفاده گردد. روی کلیه ظروف حاوی محلول های آزمایشگاهی برچسب بزنید، برچسب ها بایستی همراه با توضیحات و اخطارهای […]

آلودگی آب با فاضلاب

آلودگی آب با فاضلاب : آلودگی آب با فاضلاب عامل اصلی آلودگی آب است. فاضلابها به عنوان يكي از مهمترين عوامل آلوده كننده زيست محيطي شناخته شده و چنانچه پساب خروجي، حاوي فاكتورهاي آلايندهاي با غلظت بيشتر از استاندارد دفع باشد، آثار سوء ناشي از آن به صورت تهديد در سلامت محيط زيست پذيرنده ظاهر ميشود. يكي […]

نيتروژن كل كجلدال

نيتروژن كل كجلدال : نيتروژن كل كجلدال عبارت از اندازه گيري نيتروژن آلي و نيتـروژن آمونيـاكي در نمونه آب، خاک یا فاضلاب اسـت. رشـد بيولـوژيكي ميكروارگانيسم ها به نيتروژن آمونياكي نياز دارد كه به وسيله ميكروارگانيسم ها با تركيب سلول مبدل مي شـود. نيتـروژن آلي شامل مواد طبيعي مثل پروتئينها و پپتيدها، اسيدهاي نوكلوئيك و […]

کنترل کیفی آب در آزمایشگاه

کنترل کیفی آب در آزمایشگاه : کنترل کیفی آب در آزمایشگاه از اهمیت زیادی برخوردار است به طوریکه اگر آب مصرفی آلوده یا ناخالص باشد، محلول های ساخته شده با این آب اشکال داشته و تست ها دچار تداخل و اشکال می شود. درجه خلوص آب مصرفی بستگی به نوع استفاده از آن دارد. مثلا برای […]

اندازه گیری سختی

اندازه گیری سختی آب: سختي آب به اندازه گيري ظرفيت آب براي مصرف صابون مربوط مي شود . صابون بوسيله يونهاي کلسیم ومنيزيم موجود در آب رسوب مي آند، البته ساير آاتيونهاي پلي والان نيز ممكن است صابون را رسوب دهند اما آنها غالبا به شكل آمپلكس هستند . وجود املاح کلسيم ومنيزيم سبب سختي آبها مي […]

آزمایش آب رودخانه

آزمایش آب رودخانه : یکی از روشهای پرکاربرد و ساده جهت سنجش کیفیت آبهای سطحی، استفاده از شاخصهای کیفی آزمایش آب رودخانه هست. در این روش، حجم زیاد اطلاعات حاصل از پویشهای کیفی آب به صورت یک عدد منفرد و بدون بعد تبدیل میشود که این عدد در یک مقیاس درجه بندی شده، دارای مفهوم […]

سولفات در آب

سولفات در آب سولفات ها ترکیبی از سولفید و اکسیژن موجود در آب بوده و به عنوان بخشی از مواد معدنی طبیعی در تشکیلات بعضی از خاک ها و سنگ ها و آب یافت می شوند. به مرور زمان این مواد معدنی حل شده و در آب های زیر زمینی رها می شوند. باکتری های […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 3
  • در انتظار بررسی: 1
  • انتشار یافته: 2

سحر رحمتی گفت:

باسلام
آب حاصل از فرآیندی که برای تولید تیشو به کار میرود از لحاظ شیمیایی باید دارای چه ویژگی هایی باشدکه ازنظر میکروبی سالم و مشکلی ایجاد نکند ؟

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید