بهداشت آب آشامیدنی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

بهداشت آب آشامیدنی :

حداقل بهداشت آب آشامیدنی مورد نیاز براي هر فرد چقدر است؟ چگونه باید این آب را تهیه نمود؟ براساس آخرین دستورالعمل هاي موجود حداقل آب مورد نیاز براي ادامه حیات 2.54لیتر براي هر نفر در روز می باشد.
آب آشامیدنی سالم، آبی زلال، خنک، بی رنگ، بی بو، بدون مزه خاص و عاري از میکروب و مواد سمی است به طوري که  براي مصرف کننده در کوتاه مدت و بلند مدت مشکلی ایجاد نکند.

  • در صورتی که سیستم تأمین آب تخریب شده یا آسیب دیده است آبهاي آب انبارها، چاهها و سایر سیستمهاي آب رسانی در منطقه باید غیر قابل مصرف محسوب گردد و به منظور رعایت بهداشت آب آشامیدنی فقط آبهاي بسته بندي شده از قبل استفاده گردد و یا از آبی که مقامات بهداشتی بوسیله تانکر توزیع می نمایند استفاده گردد.
  • در صورتیکه آب بسته بندي شده وجود نداشت باید به سراغ آب محلی در منطقه رفت و سریعاً بهسازي و سالم سازي آنها را شروع کرد.
  • اگر آب موجود در محل از منابع آب حفاظت شده باشد(چشمه ها یا چاه هاي عمیق)غیر از کلرزنی احتیاج به تصفیه دیگري ندارد.
  • اگر آب موجود در محل از منابعی دیگر مانند آب انبارها و سایر مخازن زیرزمینی و نهایتاً (آبهاي سطحی در رودخانه ها)باشد نیاز به بررسی و سالم سازي کامل دارد.
  • اگر قرصهاي کلر در دسترس باشد باید طبق دستور طرز استفاده از آنها را به کلیه کارکنان آموزش داد. (استعمال یک قرص براي هر لیتر آب صاف و 23قرص در هر لیتر آب کدر کافی است.
  • اگر این قرص ها در دسترس نمی باشد به افراد توصیه می گردد. آب مصرفی را حداقل به مدت یک دقیقه در یک ظرف تمیز بجوشانند. اگر در مناطق مرتفع زندگی می کنند به مدت 35دقیقه بجوشانند.

بهداشت آب آشامیدنی درشرایط رزم و عملیات :

  1. در شرایط اضطراري رایج ترین روش علمی و ساده تشخیص آب سالم، باکتري کلی فرم در نمونه آب است.
  2. براي ذخیره آب باید از ظروف تمیز کلرزده با دهانه تنگ ترجیحاً شیردار و سرپوشیده استفاده کرد.
  3. همیشه بایستی در شرایط عادي منابع آب را شناسایی کرد و از نظر کمیت و کیفیت اطلاعاتی را به دست آورد.
  4. همیشه بایستی در شرایط عادي منابع آب را شناسایی کرد و از نظر کمیت و کیفیت اطلاعاتی را به دست آورد. حتی الامکان سعی گردد از مخازن بهداشتی و ظروف مناسب جهت بسته بندي در محل ها و مکان هاي مناسب برای بهداشت آب آشامیدنی  استفاده گردد.
  5. بایستی به آسیب دیدگان روش سالم سازي آب به طریق جوشاندن و کلرینه کردن(قرص و محلول کلر مادر) را آموزش داد تا در مواقع عدم دسترسی به آب آشامیدنی ناسالم بتوانند مشکل خود را مرتفع نمایند.
  6. کلر را می توان به صورت قرص خریداري کرده، دستوراتی که بر روي بسته هاي قرصها نوشته شده اند، باید دقیقاً رعایت نمود و مدت تماس قرص با آب 30دقیقه می باشد.
  7. نحوه تهیه کلر مادر جهت سالم سازي و بهداشت آب آشامیدنی به شرح ذیل می باشد:
    -15 گرم پودر یا گرانول هیپوکلریت کلسیم(پرکلرین( %70 )یا یک قاشق غذاخوري) و یا 33گرم گرد سفیدکننده کلر 30 درصد.             – و یا 250سی سی هیپوکلریت سدیم %10را به یک لیتر آب اضافه کرده و بهم زده می شود. محلول بدست آمده محلول %1کلر مادر نامیده می شود که باید در ظروف دربسته دور از نور نگهداري شود. حال براي گندزدایی یک لیتر آب آشامیدنی روشن و زلال 3قطره و براي آب هاي تیره بایستی 7قطره از آن استفاده نموده و براي مصرف 30دقیقه منتظر ماند.
  8. میزان کلر باقیمانده در شرایط اپیدمی در آب کلرزده شده باید 0.51میلی گرم در لیتر ،PPMباشد.
  9. باید در طول شرایط بحرانی آب شرب را از آب مصرفی جدا نمود.
  10. اید جمع آوري آبهاي سطحی و فاضلاب در منطقه و زه کشی آبهاي سطحی و هدایت آنها را به محل هاي دوردست به نحو بهداشتی انجام داد.
  11. در هنگام استفاده از آب چاهها برای تضمین بهداشت آب آشامیدنی ، باید به فاصله داشتن آب چاه از لوله هاي فاضلاب یا چاه فاضلاب، عدم نفوذ آبهاي سطحی از راه خاك اطراف چاه، عدم ورود آبهاي سطحی آلوده از دهانه باز، عدم نفوذ گردوغبار ، آشغال، حشرات و پرندگان از دهانه چاه توجه کرد.
  12. براي استفاده از آب چاه، می توان آب آن را به مخازن مناسب انتقال داد و سپس با کلرزنی مناسب از آب آن استفاده نمود.
  13. براي تصفیه آب رودخانه و یا دریاچه می توان از روشهاي زیر استفاده نمود.
  14. استفاده از چند لایه پارچه تمیز براي گرفتن کدورت.
  15. استفاده از صافیهاي شنی براي رفع آلودگی آبها.
  16. جوشاندن آب
  17. استفاده از مواد کلردار براي ضدعفونی کردن آبها.

 

 

مقالات پیشنهادی

روش انجام آزمایش mpn

روش انجام آزمایش mpn   روش انجام آزمایش mpn  به صورت 15لوله ای شامل سه سری پنج تایی از محیط لاکتـوز بـراث 10 cc حـاوی لولـه دورهام می باشد. لازم به ذکر است که در لوله های سری اول محـیط کـشت بـا غلظـت دوبـل آن وارد شـد. سـپس 10 cc از نمونه آب به سری اول لوله […]

اسامی باکتری های هتروتروف

اسامی باکتری های هتروتروف اسامی باکتری های هتروتروف باكتري هاي هوازي- بي هوازي اختياري هستند كه به جز (BacillusوMicrocoucus) بقيه گرم منفي بوده و جنس هاي (KlebsiellaوAeromonas، Citrobacter ، Alcaligenes، Moraxella، Enterobacter، Proteus  Flavobacterium ،Serratia ،Pseudomonasو Acinetobacter را شامل مي شوند. جنسهاي غالب اين مجموعه، باكتريهاي Acinetobacter ،Serratia ، Pesudomonas ، Flavobacterium ، Enterobacter هستند. جنس هاي […]

چك ليست ايمني آزمايشگاه

ايمني آزمايشگاه: آيا دستورالعملهاي ايمني آزمايشگاه بصورت مدون در دسترس كاركنان قرار گرفته است؟ آيا نظافت وبهداشت محيط ايمني آزمايشگاه درحدمطلوب است؟ آيا وسايل حفاظت فردي متناسب با نوع كار توسط كاركنان ايمني آزمايشگاه مورداستفاده قرار مي گيرد؟ آياچشم شوي اضطراري در آزمايشگاه موجوداست؟ آيادوش در آزمايشگاه موجوداست؟  آيا حوادث مخاطره آميز در ايمني آزمايشگاه ثبت و […]

آزمایش آب آکواریوم

آزمایش آب آکواریوم کیفیت آب آکواریوم بر اساس نوع ماهی هایی که در داخل آن نگهداری می شود متفاوت است. مثلاً ماهی های سرد آبی و ماهی های گرم آبی به آب با کیفیت مختلف نیاز دارد. ماهی های آب شرین نمی توانند در آب شور به دلیل شوری بالا و سایر ویژگی های آن […]

استاندارد TDS آب کشاورزی

استاندارد TDS آب کشاورزی استاندارد TDS آب کشاورزی بستگی به نوع گیاه می تواند متفاوت باشد. تاثیر TDS (Total Dissolved Solids)یا کل جامدات محلول  در رشد گیاهان بستگی به ماهیت اسمزی دارد.  تحمل گیاهان نسبت به میزان TDS آب آبیاری متفاوت است و کشاورز با کاهش محصول می­ تواند مواجه شود. لذا تعیین کل املاح […]

کریپتوسپوریدیوم در آب

کریپتوسپوریدیوم در آب یک نوع تک یاخته به نام کریپتوسپوریدیوم در آب توسط تیزر Tyzzer شناخته شده است که این موجود به شش گونه کریپتوسپوریدیوم و میزبان های شان تقسیم می شوند. ثابت شده که گونه هاى کریپتوسپوریدیوم که جز عوامل بیماری زا آب هستند که انگل حیوانات هستند مى توانند در انسان نیز ایجاد عفونت کنند. ائوسیستها که به […]

استانداردهای استخر شنا

استانداردهای استخر شنا : در استانداردهای استخر شنا ، تصفيه و گندزدايي آب استخرهاي شنا بايد ويژگيها و الزامات باكتريولوژيكي، فيزيكي و شيميايي مناسبي براي آب استخر شنا مد نظر قرار گيرد. ويژگيهاي باكتريولوژيكي آب :  ويژگي هاي باكتريولوژيكي آب استخرهاي شنا(استانداردهای استخر شنا) بايد مطابق جدول زیر باشد : ويژگيهاي فيزيكي و شيميايي آب : معيارهاي […]

آزمایشات کیفیت آب

آزمایشات کیفیت آب آزمایشات کیفیت آب عبارت است بررسی کیفیت آب از لحاظ  پارامتر های میکروبی آب و همچنین شاخص های شيميايي و فيزيكي آب. پارامتر های آب با توجه به كاربري هاي آشامیدنی ، کشاورزی و یا آبیاری و…  تعیین می گردد. آزمایشات کیفیت آب همواره جهت تعیین نوع آب اجرا می گردد. بر اساس […]

دمای استاندارد آب استخر

استاندارد آب استخر : دمای استاندارد آب استخر که اغلب به عنوان مشخصه های ظاهری نيز ذکر می شود بسيار مهم می باشد. زیرا این خصوصيات معمولاً بطور مستقيم توسط استفاده کنندگان از استخر قابل تشخيص می باشد. دمای استاندارد آب استخر : دمای استاندارد آب استخر بر روي بسياري از واکنشهاي شيميایي که در […]

تشکیل تری هالومتان

تشکیل تری هالومتان تشکیل تری هالومتان با کلرزنی مواد آلی طبیعی(NOM) تشکیل و اغلب به عنوان مواد آلی اولیه با کلر آزاد باقی مانده شناخته می شود. مواد آلی اولیه در حالت کلی دارای اسید هیومیک و فولیک اسید هستند. کلرآمین ها نیز قادر تولید تری هالو متان (THM) هستند ولی مقدار آنها به اندازه […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید