حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی

نيترات يكي عوامل شيميايي مهم آب است. حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی حداکثر 50 میلیگرم بر لیتر ( بر اساس استاندارد شماره 1053 سازمان ملی استاندارد) می باشد. نیترات ميتواند سلامت آب شرب را تحت تأثير قرار دهد و باعث ايجاد عوارض و اثرات سوء بهداشتي در مصرف كننده شود. نيتروژن به شكلهاي مختلفي موجود است. زيرا ميتواند حالتهاي اكسيداسيون متفاوتي را به خود بگيرد. تغييرات اعداد اكسيداسيون نيتروژن در محيط به وسيله موجودات زنده و از طريق بيولوژيكي انجام مي پذيرد.

حد مجاز پارامترهای موجود در آب

در فاضلاب نيتروژن به طور عمده به شكل آلي، آمونياك و نيترات است. برخي از اجزا و آلاينده هاي موجود در آب ممكن است. اثرات نامطلوبي همچون سرطانزايي، نقص عضو مادرزادي، بيماريهاي قلبي عروقي، فشار خون و اثر بر سيستمهاي عصبي را به دنبال داشته باشد.  نيترات به عنوان آخرين مرحله اكسيداسيون تركيبات نيتروژندار محسوب ميشود.كه عامل بيماري متهموگلومبينميا در نوزادان ميباشد. احتمال تشكيل تركيبات سرطانزاي نيتروزامين از آن به عنوان يكي از شاخصهاي شيميايي آلودگي آب به فاضلابها و پسماندهاي جامد مورد توجه است.

در بيماري متهموگلوبينميا، نيترات باعث اختلال در سيستم تنفسي و كاهش اكسيژن خون نوزاد شده، اين نارسايي باعث كبود شدن نوزاد ميگردد. همچنين غلظت بالاي نيترات باعث سقط جنين در زنان ميشود. غلظت بين 19تا 29ميليگرم در ليتر نيترات در طولاني مدت باعث سقط جنين همزمان در هشت زن در هند شد.

حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی زیرزمینی

از مهمترين منابع آلودگي نيترات استفاده از كودهاي ازته است كه در كشاورزي و براي حاصلخيزي زمين استفاده ميشود. اين كودها در اثر تجزيه شدن و انحلال در آبهاي باران و كشاورزي بر روي زمين جاري شده. در نهايت به قسمتهاي عمقي زمين فرو ميروند. از اين رو ميتوانند آبهاي سطحي و زيرزميني را تحت تأثير قرار دهند. يونهاي نيتريت و نيترات همچنين از طريق نشت تأسيسات فاضلاب شهري و صنعتي، تزريق فاضلاب خام به زمين، تجمع زباله هاي شهري و صنعتي، زمينهاي باتلاقي، قطع
جنگلها و گورستانها وارد آبهاي زيرزميني ميگردد.
از طرفي غلظت طبيعي نيتريت و حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی زيرزميني تحت شرايط هوازي بستگي به نوع خاك و شرايط
زمينشناختي دارد؛ به طوري كه در كشور آمريكا سطح طبيعي نيترات بين 4-9ميليگرم در ليتر و نيتريت 0.3 ميليگرم در ليتر گزارش شده است. اما انجام فعاليتهاي كشاورزي و نشت از طريق تأسيسات فاضلاب شهري و صنعتي قادر خواهد بود. ميزان نيترات را به صدها ميليگرم در ليتر برساند. به عنوان مثال غلظت بالاتر از 1500ميليگرم در ليتر نيترات در آبهاي زيرزميني مناطق كشاورزي كشور هند مشاهده شده است.

مطالعات كيفيت آب در بعضي از شهرهاي كشورمان از جمله تهران، اراك و مشهد نيز نشان داده است كه غلظت نيترات در آب بعضي از چاهها بيش از حد استاندارد بوده است. به طوري كه اين چاهها از مدار بهره برداري براي مصارف شرب خارج گشته، به شهرداري ها براي مصارف كشاورزي واگذار شده است.  آبها به طور طبيعي و در صورت عدم آلودگي داراي مقدار كمتر از 1 mg/lنيترات هستند که بسیار پایین از حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی است. بالا بودن غلظت نيترات در آب نشان دهنده وقوع آلودگي است كه ميتواند آلودگي ميكروبي نيز به همراه داشته باشد.

مقالات پیشنهادی

فرآیند نیتریفیکاسیون

فرآیند نیتریفیکاسیون فرآیند نیتریفیکاسیون ،طی فرآیند تصفیه فاضلاب اتفاق می افتد که طی نيتريفيكاسيون براي توصيف فرآيند بيولوژيكي دو مرحله اي اسـت كـه آمونيـاك به نيتريت و نيتريت به نيترات اكسيد مي شود. نياز به فرآیند نیتریفیکاسیون در تـصفيه فاضـلاب بـه دليـل ملاحظات كيفي آب است. اين ملاحظات عبارتند از: اثر آمونياك بر آبهـاي دريافـت كننـده از […]

استانداردهای بهداشت آب

استانداردهای بهداشت آب :   با توجه به استانداردهای بهداشت آب   و بر اساس استاندارد هاي ملي به شماره 4208نمونه برداري از آب آشاميدني جهت انجام آزمايشات باكتريولوژي آب انجام و نتايج آزمايش در پرونده آب شهر نگهداري گردد. در صورت مشاهده موارد آلوده ضمن بررسي علت آلودگي نتايج آزمايشها بر اساس محل نمونه […]

فاصله زمانی نمونه گیری تا انجام آزمایش آب

فاصله زمانی نمونه گیری تا انجام آزمایش آب فاصله زمانی نمونه گیری تا انجام آزمایش آب برای آزمایش های میکروبی آب حداکثر ۱۲ ساعت با شرایط بهینه نگه داری از نمونه و برای آزمایش های شیمیایی آب بسته به نوع آزمایش متفاوت است. آزمایش های شیمیایی آب شامل ، تعیین ph آب و خواص فیزیکی […]

آزمایش سختی آب

آزمایش سختی آب آزمایش سختی آب اینکه که در آن صابون کف نمی کند و اگر گرم شود روی سطوح در تماس با آب، جِرم گذاری می کند و از طعم مطبوعی نیز برخوردار نیست. سختی یکی از پارامترهای مهم کیفیت آب است که بر کاربری آب در مصارف شهری و صنعتی تأثیر می گذارد. کاتیون […]

گاز های متداول در آب

گاز های متداول در آب یک دسته از ناخالصی های موجود در آب، گازهای متداول در آب هستند. گازهایی از قبیل O2,  CO2, CO, N2, CH4, HS و …. (گازهای متداول در آب) می توانند به علت های مختلف در آب وجود داشته باشند. همچنین با توجه به گاز های حل شده در آب می […]

رنگ سنجی با دستگاه اسپکتروفتومتری

رنگ سنجی با دستگاه اسپکتروفتومتری رنگ سنجی با دستگاه اسپکتروفتومتری برای نمونه های که از صافی عبور داده می شوند ، قابل انجام است که بیانگر حساسیت و نور رد شده از نمونه ها می باشد. رنگ های مختلف از جمله قرمز، سبز و آبی و … بر اساس طول موج عبوری از نمونه و […]

باقیمانده تبخیر

باقیمانده تبخیر باقیمانده تبخیر عبارتست از باقیمانده خشک املاح محلول در آب که بعد از تبخیر از آن باقی می ماند. روی باقی مانده تبخیر اندازه حقیقی مواد محلول در آب نیست و مقدار آن خواص اصلی و اساسی آب را بیان می کند زیرا وجود اسید های آلی فرار، تغییرات ناشی از تبدیل کربنات ها […]

شمارش کلنی

شمارش کلنی: واژه “واحدهاي تشكيل دهنده كلني” CFU جهت شمارش کلنی بيانگر همه روش هاي آزمايش شمارش کلنی است. در نتيجه تمام نتايج به صورت CFU گزارش مي شود. پس به هنگام تكميل فرم ها مي بايست به روش مورد استفاده ، دما و زمان گرما گذاري و نوع محيط كشت اشاره شود. طبق روش […]

نیترات آب

 نیترات آب

 نیترات چیست؟ نیترات آب یک آنیون معدنی است که از اکسیداسیون معدنی نیتروژن بوجود می آید و نقش مهمی در چرخه ی نیتروژن و بویژه در سنتز پروتئین در گیاهان دارد. منشا اصلی نیترات آب: نیترات در اغلب آبهای آشامیدنی وجود دارد و علت آن فعالیت های بشری مانند استفاده بیش از حد از کودها […]

آنالیز COD

آنالیز COD آنالیز COD یا (chemical oxygen demand) به معنی اکسیژن مورد نیاز و معرف ناخالصی های آلی نمونه است یعنی مواد آلی قابل تجزیه و غیر قابل تجزیه با باکتری ها. COD آلودگی فاضلاب ناشی از وجود مواد خارجی است. اندازه گیری این مواد برای تعیین مقدار آلودگی نمونه مورد التفات است. تنوع و […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید