روش اندازه‌گیری روی در آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

روش اندازه‌گیری روی در آب

یکی از روش‌های اندازه‌گیری روی در آب روش نورسنجی می‌باشد که در زیر این روش به طور کامل توضیح داده می‌شود.

روش نورسنجی با استفاده از معرف دی‌تیزون (5و 1 دی فینل تیوکاربازون):

روش فوق جهت اندازه‌گیری کمی یون‌های روی در غلظت‌های کمتر از 20 میلی‌گرم بر لیتر مناسب می‌باشند.

 

مزاحمت‌ها و نحوه حذف آن‌ها:

محلول دی‌تیزون معرف اختصاصی جهت روی نمی‌باشد و در محدوده 7-4 = pH با عناصر Au، Ag،Pb ،Hg، In، Cu، Bi،  Ni، Co، Zn، Cd، Pb، Ti عمل نماید.

این عناصر را می‌توان با افزایش سدیم تیوسولفات و پتاسیم سیانید پوشش داد و روش را برای اندازه‌گیری یون‌های روی حالت خاص اختصاص داد.

مزاحمت مواد‌آلی را با تبخیر نمودن نمونه تا حد خشک و سپس احتراق ملایم (°C 650) حذف نمایید. باقی‌مانده را در مقدار کمی کلریدریک اسید N2 حل کنید با آب‌مقطر رقیق کنید و به مدت کوتاه بجوشانید.

جهت حل نمودن ترکیبات غیر محلول روی، حجم مشخصی از نمونه را بردارید و پس از افزایش کلریدریک اسید 1-3 درصد زمان کوتاهی بجوشانید.

کلیه وسایل شیشه‌ای مورد استفاده را قبل از انجام کار با کربن تتراکلرید شستشو دهید و به هیچ وجه از مواد پاک کننده استفاده نکنید.

 

مواد و محلول‌های مورد نیاز:

1- محلول دی‌تیزون:

جهت تهیه این محلول 25 میلی‌گرمی دی‌تیزون(5 و 1 دی فنیل تیوکاربازون) را در 200 میلی‌لیتر کربن تتراکلرید حل نمایید 50 میلی‌لیتر از این محلول را با کربن تتراکلراید به حجم 250 میلی‌لیتر برسانید و در بطری قهوه‌ای نگهداری کنید.

2- محلول سدیم استات:

10 گرم سدیم استات بی‌تفاوت در مقابل پتاسیم پرمنگنات را در 90 میلی‌لیتر آب‌مقطر حل نمایید.

3- محلول سدیم فسفات-سدیم سولفید:

این محلول از مخلوط نمودن 100 میلی‌لیتر محلول A و 10 میلی‌لیتر محلول B که روش تهیه آن‌ها در زیر آورده شده را به دست آورید.

محلولA

60 گرم نمک دی‌سدیم هیدروژن فسفات با 12 مولکول آب را با آب‌مقطر به حجم یک لیتر برسانید. pH محلول را با سدیم هیدروکسید N5 به 11 برسانید.

محلول B

جهت تهیه محلول فوق هیدروژن‌سولفید را از داخل محلول 0/25 نرمال سدیم هیدروکسید عبور دهید تا pH آن به 8 برسد، محلول را همیشه تازه تهیه نمایید.

4- کلریدریک اسید 2 نرمال

5- محلول پوشش دهنده:

این محلول را از مخلوط نمودن محلول‌های A و B که روش تهیه آن‌ها در زیر آمده به دست آورید.

پس از مخلوط نمودن محلول‌های A  و B  حجم را به آب‌مقطر به یک لیتر برسانید.

محلول A

0/15 گرم آمونیوم اگسالات و 1/5 گرم پتاسیم سیانید و 24/09 گرم سدیم استات را در آب مقطر حل نمایید آن‌گاه 10 میلی‌لیتر آمونیاک حدود 2 نرمال و 70 میلی‌لیتر کلریدریک اسید یک نرمال اضافه نمایید.

محلول B

120 گرم سدیم تیوسولفات با 5 مولکول آب را در 200 میلی‌لیتر آب‌مقطر حل کنید.

6- محلول استاندارد روی یک گرم بر لیتر:

این محلول را می‌توان از نمک زینک سولفات در آب‌مقطر و یا از زینک تیترازول تهیه نمایید و سپس با استفاده از این محلول مادر 1 گرم بر لیتر محلول‌های مورد نیاز را روزانه تهیه نمایید.

 

روش آزمایش:

قبل از انجام عملیات ابتدا نمونه آب را بجوشانید و با افزودن مقدار کافی محلول سدیم استات pH نمونه را به 5 برسانید. مقدار مشخصی نمونه را داخل یک قیف جدا کننده بریزید ( مقدار یون روی بین 5 تا 50 میکروگرم Zn2+  باشد)

20 میلی‌لیتر محلول پوشش دهنده عناصر مزاحم را به آن اضافه کنید خوب به هم بزنید، سپس 5 میلی‌لیتر محلول دی‌تیزون اضافه کنید و به مدت 5 دقیقه محکم تکان دهید، اگر در لایه کربن تتراکلرید رنگ قرمز تا قرمز مایل به بنفش ایجاد شد آزمایش را با حجم کمتری از آب تکرار نمایید.

پس از جدا شدن لایه‌ها فاز پایین را جدا کنید و به یک قیف جدا کننده دیگر منتقل نمایید. 10 میلی‌لیتر محلول سدیم فسفات – سدیم سولفات و 15 میلی‌لیتر آب‌مقطر اضافه کنید به مدت نیم دقیقه کاملاً به هم بزنید. قسمت بیرونی لوله قیف جدا کننده را با کاغذ صافی خشک نمایید و با کمی کربن تتراکلراید بشویید. سل را با محلول موجود در فاز آلی پر نمایید (که محتوی یون روی بصورت زینک دی تیزونات می‌باشد) و مقدار جذب نور آن را روی طول موج 538 نانومتر اندازه بگیرید. جهت نمونه شاهد یا بلانک از آب‌مقطر استفاده نمایید و کلیه عملیات ذکرشده در بالا را انجام دهید. سپس با استفاده از منحنی استاندارد مقدار روی را معین کنید.

جهت تهیه منحنی استاندارد می‌توان از محلول زینک تیترازول یا یک نمک روی محلول در آب مانند زینک سولفات استفاده نمود که در محلول‌های مورد نیاز شرح داده شده است پس از تهیه محلول‌های مناسب با روش ذکر شده مقدار جذب را اندازه‌گیری کنید سپس اقدام به رسم منحنی نمایید.

شرکت دانش بنیان آبرام دارای آزمایشگاه مجهز، جهت انجام تست های فیزیکی – شیمیایی، میکروبی، فلزات سنگین و …  می‌باشد. جهت ارسال نمونه و گرفتن مشاوره با ما تماس بگیرید.

مقالات پیشنهادی

کلنی باکتری ها

کلنی باکتری ها شکل و ساختمان کلنی باکتری ها ی مختلف متفاوت بوده و بر حسب نوع باکتری و شرایط محیط کشت و نوع آن تغییر می کند. کلونی عمقی اغلب باکتری ها دوکی شکل و کلونی سطح آنها دارای ویژگی هایی است که ارزش تشخیص دارد برای شناسایی باکتری ها باید مشخصات زیر را […]

سختی آب

سختی آب سختی آب یکی از شاخص های شیمیایی آب است که در آزمایشگاه آب شرکت آبرام قابل انجام است که یکی از شاخص های تاثیر گذار در تعیین کیفیت آب است. سختی آب علاوه بر تعیین کیفیت آب شرب در تعیین کیفیت آب های صنعتی و آب های مورد استفاده در دیگ بخار نیز […]

اثرات فلزات سنگین بر سلامتی انسان

اثرات فلزات سنگین بر سلامتی انسان : برای ارزیابی اثرات فلزات سنگین بر سلامتی انسان که بیشترین سمیت را دارند عبارتند از: آرسنیک، باریم، کادمیوم، سرب، جیوه و کرم. وارد شدن بیش از اندازه این فلزات به بدن باعث ایجاد عوارض و صدماتی چون: اختلالا عصبی، گوارشی، استخوانی، اختلال در عمل آنزیمها، کلیه ها، بیضه، مراکز خون […]

آزمایش استرپتوکوک مدفوعی

آزمایش استرپتوکوک مدفوعی آزمایش استرپتوکوک مدفوعی که برای تعیین گونه های مرکب از استرپتوکوکوس  از قبیل s.avium , s.bovis , faecalis , s.faecium , s,gallinarum  می باشد. این باکتری های با آنتی سرم های گروه d لانسفیلد واکنش مثبت نشان می دهند. زیستگاه طبیعی این استرپتوکوک ها روده ی انسان و حیوان خونگرم است. تصور می شد […]

پتاسیم خاک

پتاسیم خاک پتاسیم جزء عناصر غذایی پر مصرف موجود در خاک و جزء عناصر مورد نیاز خاک محسوب می شود. مقدار پتاسیم موجود در پوستۀ زمین، حدود 1.9 الی 2.3 درصد می باشد و مقدار پتاسیم کل در خاک های زراعی بین 0.5 الی 2.5 درصد است. این مقدار در مقایسه با دیگر عناصر پرنیاز […]

آزمایش فسفات آب در آزمایشگاه آبرام

روش اندازه‌گیری فسفات در آب

روش اندازه‌گیری فسفات در آب فسفات بر حسب PO43- بیان می‌گردد. این ترکیب در محیط اسیدی قوی با آمونیوم مولبیدات کمپلکس زرد رنگ به فرمول H7P(Mo2O7) ایجاد می‌کند که شدت رنگ ایجاد شده بستگی به میزان فسفات دارد. در زیر به مزاحمت‌ها و نحوه حذف آن‌ها، مواد و محلول‌های مورد استفاده مورد نیاز و روش […]

لخته سازی با آلوم

لخته سازی با آلوم

لخته سازی با آلوم: لخته سازی با آلوم با فیلترهای ثقلی سریع (تند) و شنی تحت فشار باید سطوحی پوشیده از لایه ژلاتین هیدروکسید آلومینیوم داشته باشند تا هر گونه خاک و شن و ذرات کلوئیدی موجود در آب را به جای ماندن در داخل ذرات شن از بستر شنی خارج کنند . علاوه بر خارج کردن مواد […]

آزمایشگاه آب و خاک تهران

آزمایشگاه آب و خاک تهران آزمایشگاه آب و خاک تهران شرکت آب راهبر محاسب یکی از آزمایشگاه های فعال در زمینه آزمایش آب و خاک می باشد. این آزمایشگاه در مرکز رشد واحدهای فناوری و کارآفرینی دانشگاه شهید بهشتی واقع شده است (آدرس آزمایشگاه). در این آزمایشگاه کلیه پارامترهای مربوط به آب و خاک آزمایش […]

آلودگی میکروبی استخر

آلودگی میکروبی استخر آلودگی میکروبی استخر شامل  انواع بیماريهاي باکتریایی، ویروسی، قارچی و انگلی بوده و تدوین معیارهاي بهداشتی، به منظور جلوگیري از بیماريهاي منتقله از آب آلوده نیز یکی از مهمترین عواملی است که در سالم سازي آب استخرها و سلامت شناگران تأثیر مستقیم دارد. در بررسی کیفی آب استخرهاي شنا، عوامل فیزیکی و […]

آزمایشگاه تشخیص آب

آزمایشگاه تشخیص آب: برای تشخیص سلامت آب از لحاظ کیفی باید نمونه آب را به یک آزمایشگاه تشخیص آب فرستاد. گرچه دو سوم سطح کریه زمین را آب پوشانده است، ولی به دلیل توزیع نایکنواخت، کمبود آب در بسیاری از مناطق جهان، از جمله ایران، مشاهده می شود. با توجه به رشد جمعیت و ارتقای […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید