روش اندازه‌گیری سولفیت در آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

روش اندازه‌گیری سولفیت در آب

اندازه‌گیری سولفیت در آب به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که ما در اینجا دو روش تیتراسیون با محلول ید را توضیح می‌دهیم. این آزمایش در آزمایشگاه آب شرکت دانش بنیان آبرام انجام می‌شود. در آزمایشگاه آب شرکت دانش بنیان آبرام کلیه آزمایش‌های میکروبی، شیمیایی، فیزیکی، فلزات سنگین مربوط به نمونه‌های انواع آب، فاضلاب و پساب و خاک تست می‌شود. جهت نحوه ارسال نمونه، مقدار نمونه مورد نیاز جهت انجام آزمایش با کارشناسان ما تماس بگیرید.

روش تیتراسیون با محلول ید

این روش برای اندازه‌گیری یون‌های سولفیت با غلظت بیشتر از 0/1 میلی‌گرم SO3-2  در لیتر مناسب می‌باشد. در این روش هر عاملی که توسط ید اکسید گردد مزاحم می‌باشد. این عامل می‌توانند نیتریت‌ها، سولفورها و مقادیر زیادتری از ترکیبات آلی باشند که بایستی در محاسبات منظور گردند.

 

مواد و محلول‌های مورد نیاز:

1- محلول‌های ید 0/1 و 0/01 نرمال 1ml=4/003mg SO3-2 ید 0/1 نرمال

2- محلول سدیم تیوسولفات 0/1 و 0/01 نرمال، 1ml=0/400mg SO3-2 ید 0/01 نرمال

3- فسفریک اسید با دانسیته  (1/15): 12/5 میلی‌لیتر ارتوفسفریک اسید 85 درصد را با 100 میلی‌لیتر آب مقطر رقیق نمایید.

4- چسب نشاسته

 

روش آزمایش:

جهت اندازه‌گیری سولفیت همانند اندازه‌گیری اکسیژن نمونه برداری کنید و دقیقاً به همان روش مواد زیر را به نمونه مورد آزمایش اضافه نمایید. برحسب غلظت سولفیت 30-10 میلی‌لیتر محلول ید 0/1 نرمال و 3 میلی‌لیتر فسفریک اسید اضافه نمایید ( به هیچ عنوان هوا وارد محلول نشود) درب بطری را ببندید و خوب به هم بزنید. پس از 10 دقیقه و کامل شدن واکنش محلول را به داخل یک ارلن مایر  یا بالن 500 میلی‌لیتر انتقال دهید و توسط تیتراسیون برگشتی مقدار ید اضافی را با سدیم تیوسولفات 0/1 نرمال اندازه بگیرید. (این عمل را در حضور چسب نشاسته انجام دهید) اگر مصرف ید 0/1 نرمال کمتر از یک میلی‌لیتر باشد عمل اندازه‌گیری را باید توسط ید 0/1 نرمال و تیوسولفات 0/01 نرمال انجام دهید.

a = میلی‌لیتر ید 0/1 نرمال اضافه شده

a’ = میلی‌لیتر محلول ید 0/01 نرمال اضافه شده

b = میلی‌لیتر سدیم تیوسولفات 0/1 نرمال مصرف شده

b’ = میلی‌لیتر سدیم تیوسولفات 0/01 نرمال مصرف شده

C = حجم بطری حاوی نمونه مورد آزمایش

3= حجم فسفریک اسید مورد استفاده

 

روش تیتراسیون با محلول ید

این روش برای اندازه‌گیری سولفیت با غلظت بیشتر از 2 میلی‌گرم بر لیتر SO3-2  به کار می‌رود ضمناً عوامل مزاحم همانند روش قبل می‌باشند.

 

مواد و محلول مورد نیاز:

1- محلول ید 0/1 یا 0/01 نرمال

2- سولفوریک اسید 1+1 (حجمی)

 

روش آزمایش:

جهت انجام تست فوق نمونه‌گیری را باید به نحوی انجام دهید که هوا به داخل نمونه وارد نشود. به 50 میلی‌لیتر نمونه یک میلی‌لیتر سولفوریک اسید و یک میله مغناطیسی با پوشش پلاستیک اضافه نمایید، آن را روی یک صفحه گردان مغناطیسی قرار دهید و پس از افزایش چسب نشاسته 1 میلی‌لیتر نمونه را با محلول ید 0/1 نرمال یا 0/01 نرمال تیتر نمایید. در نقطه پایانی تیتراسیون رنگ آبی ضعیف در محلول ایجاد می‌شود. مقدار سولفیت را طبق روش زیر محاسبه نمایید:

میلی‌گرم 4/003 SO3-2 = یک میلی‌لیتر ید 0/1 نرمال

میلی‌گرم 0/400 SO3-2 = یک میلی‌لیتر ید 0/01 نرمال

 

a = میلی‌لیتر ید 0/1 نرمال مصرفی

a’ = میلی‌لیتر محلول ید 0/01 نرمال مصرفی

V = حجم نمونه آب

 

مقالات پیشنهادی

بور در خاک

بور در خاک نوع سنگ مادر تشکیل دهنده خاک میزان بور در آن را تعیین می کند. کانی های تورمالین و بوراکس مهم ترین منبع بور در خاک هستند که بور موجود در آن کانی ها به تدریج به شکل قابل استفاده برای گیاه در می آید.  بور موجود در خاک بیشتر با ساختار بلورین […]

شناسايي كليفرم

جستجو و شناسايي كليفرم ها به روش وجود

جستجو و شناسايي كليفرم ها به روش وجود شناسايي كليفرم ها نشانگر يكي از بهترين راه ها براي ارزيابي كارائي روشهاي تصفية آب است . باكتر هاي كليفرم به دليل سرعت و سهولت جدا سازي و شناسايي ، شاخص ميكروبي مناسبي  براي تعيين كيفيت آب آشاميدني هستند اين باكتريها نبايد در آب آشاميدني تصفيه شده […]

سنجش سدیم کربنات

سنجش سدیم کربنات : سنجش سدیم کربنات به روش تیتراسیون می باشد. سدیم کربنات از ترکیب یک اسید ضعیف H2CO3و یک قلیاي قـوي NaOHبـه دست می آید. محلول هاي آن خاصیت قلیائی ضعیف دارد، به طوریکه می تـوان آنرا توسط اسـید در مجاورت یک شناساگر مناسب تیتر نمود.  محلول تیتر کننده هیدروکلریک اسید می باشد که […]

طعم و بو آب

طعم و بو آب آب در خالص ترین حالت، بدون طعم و بو است. لیکن با انحلال مواد آلی و معدنی در آن، بو و طعم پیدا می کند. علت بو و طعم آب، طبیعی یا انسان زاد است و عمدتاً از ذرات خاک، واپاشی گیاهان، برخی موجودات (دروایان، باکتری ها و قارچ ها)، برخی […]

اهمیت میکروبی آب استخرهای شنا

 اهمیت میکروبی آب استخرهای شنا: آب استخرهای شنا محل بسیار مناسبی برای انتقال بیماریهای پوستی و عفونی می باشد. اهمیت بهداشتی آب استخرهای شنا در رابطه با کیفیت میکروبی و شیمیایی آب می باشد. بعلت اینکه در یک مدت زمان محدود تعداد زیادی از افراد همزمان از استخر استفاده می کنند، بنابراین استخرهای شنا همیشه با مسائل و خطرات […]

آنالیز COD

آنالیز COD آنالیز COD یا (chemical oxygen demand) به معنی اکسیژن مورد نیاز و معرف ناخالصی های آلی نمونه است یعنی مواد آلی قابل تجزیه و غیر قابل تجزیه با باکتری ها. COD آلودگی فاضلاب ناشی از وجود مواد خارجی است. اندازه گیری این مواد برای تعیین مقدار آلودگی نمونه مورد التفات است. تنوع و […]

کربن (C)

کربن (C) کربن (C)، یک عنصر نافلز چند ظرفیتی، جزء گروه 14 جدول تناوبی، با عدد اتمی 6 و جرم مولی g/mol 12/011 است. کربن، بیش از هر عنصر دیگری در ترکیبات مختلف معدنی و آلی حضور دارد و از نظر جرمی، چهارمین عنصر فراوان جهان، بعد از هیدروژن، هلیم و اکسیژن و دهمین عنصر […]

فسفر در آب

فسفر در آب فسفر (P)، یک عنصر نافلز چند ظرفیتی، جزء گروه 15 جدول تناوبی، با عدد اتمی 15 و جرم مولی g/mol 30/974 است. فسفر به دلیل واکنش پذیری شدید با هوا و نیز با بسیاری از مواد اکسیژن دار، در طبیعت به صورت آزاد یافت نمی شود؛ ولی در بسیاری از کانی ها، […]

اسیدیته (acidity) آب

اسیدیته (acidity) آب اسیدیته (acidity) آب، ظرفیت کمّی آب را برای واکنش با یک بازِ قوی برای رسیدن به یک pH نشان می دهد. رابطۀ بین pH و اسیدیتۀ یک محلول، شبیه به رابطۀ بین دما و محتوای گرمایی آن است. همان طور که برای کاهش دمای آب باید محتوای گرمایی آن کاسته شود، به […]

آزمایش جارتست

آزمایش جارتست: آزمایش جارتست آزمایشی است که برای نشان دادن تأثیر مواد شیمیایی، در تصفیه خانه ها طراحی شده است. آزمایش جارتست در آزمایشگاه آب شرکت آب راهبر محاسب انجام می شود. این آزمایش یک روش عمومی برای ارزیابی انعقاد، لخته سازی و ته نشینی در تصفیه خانه است. آزمایش جارتست در واقع یک مدل […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید