روش اندازه‌گیری کادمیم در آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه

روش اندازه‌گیری کادمیم در آب

یکی از روش‌های اندازه‌گیری کادمیوم در آب، روش نورسنجی با استفاده از معرف دی‌تیزون می‌باشد که در زیر به توضیح آن پرداخته می‌شود. در آزمایشگاه شرکت دانش بنیان آبرام علاوه بر فلزات سنگین، تقریبا همه پارامترهای میکروبی، شیمیایی و … به صورت  آزمایش می‌شود. جهت مشاوره و هماهنگی برای ارسال نمونه با کارشناسان ما تماس بگیرید.

روش نورسنجی با استفاده از معرف دی‌تیزون (5و1 دی‌فنیل تیوکاربازون)

روش فوق جهت اندازه‌گیری کمی یون‌های کادمیم بین غلظت‌های 0/1  تا 20 میلی‌گرم بر لیتر کادمیم مناسب می‌باشد.

آزمایش کادمیم در آزمایشگاه آب

 

مزاحمت‌ها و نحوه حذف آن‌ها:

می‌توان یون‌های روی، مس، سرب، منگنز، کرم، نیکل، نقره و قلع به میزان بالاتر از 10 میلی‌گرم در حجم نمونه مورد استفاده را با ایجاد شرایط خاص مربوط به واکنش پوشش داد. مزاحمت یون‌های کبالت بیشتر از 10 میلی‌گرم در آب اولیه با افزایش 1/5  میلی‌لیتر محلول دی‌متیل گلی اکسیم از میان می‌رود.

یون‌های آهن سه ظرفیتی در غلظت حدود 50 میلی‌گرم در حجم آب مورد استفاده ایجاد مزاحمت می‌نماید غلظت‌های چند برابر شده از عناصر مزاحم بالا را می‌توان با کمک استخراج تکراری جدا نمود. مزاحمت مواد آلی (که ظرفیت مصرفی پتاسیم پرمنگنات آن‌ها بیشتر از 30 میلی‌گرم بر لیتر باشد) را می‌توان با تبخیر کردن نمونه همراه با افزودن 5 میلی‌لیتر سولفوریک اسید و 5 میلی‌لیتر نیتریک اسید از میان برد.

می‌توان عوامل اکسید کننده را با افزودن محلول هیدروکسیل آمونیوم کلرید حذف نمود، به علت حساسیت زیاد روش و حالت جذب کادمیم به سوی سطح لازم است وسایل شیشه‌ای مورد استفاده را کاملاً تمیز نمایید و پس از شست و شوی طبیعی، توسط نیتریک اسید 1+1 آبکشی کنید و سپس با آب بدون یون شست و شو دهید.

 

مواد و محلول‌های مورد نیاز:

1- محلول استاندارد ppm 1000 کادمیم:

یک گرم کادمیم را در 20 میلی‌لیتر آب بدون یون و 5 میلی‌لیتر کلریدریک اسید 37 درصد (1/19=d) به همراه گرم کردن حل نمایید سپس حجم محلول را با آب بدون یون به یک لیتر برسانید.

2- محلول دی متیل گلی اکسیم:

3/6 گرم دی‌متیل گلی‌اکسیم (نمک دی‌سدیم) را در 100 میلی‌لیتر آب‌مقطر حل نمایید.

3- محلول دی تیزون a :

50 میلی‌گرم دی تیزون (دی‌فنیل‌تیوکاربازون) را در 500 میلی‌لیتر کلروفرم حل نمایید و محلول را پس از قرار دادن یک لایه سولفوریک اسید 0/1 نرمال روی سطح آن، در بطری قهوه‌ای و داخل یخچال نگهداری کنید. این محلول به مدت یک هفته پایدار خواهد بود.( پایداری محلول‌ها تا حدود زیادی به نحوه نگهداری آن‌ها بستگی دارد).

4- محلول دی تیزون b :

50 میلی‌لیتر محلول  a را در یک بالن ژوژه 500 میلی‌لیتری با کلروفرم به حجم 500 میلی‌لیتر برسانید. نگهداری این محلول همانند محلول a می‌باشد.

5- محلول هیدروکسید آمونیوم کلرید:

جهت تهیه این محلول 250 گرم هیدروکسیل آمونیوم کلرید را در 850 میلی‌لیتر آب بدون یون حل نمایید.

6- محلول پتاسیم‌سدیم‌تارتارات:

250 گرم نمک فوق را در یک لیتر آب بدون یون حل نمایید

7-سدیم هیدروکسید دو نرمال

8- محلول a پتاسیم سیانید، سدیم هیدروکسید:

400 گرم سدیم هیدروکسید و 10 گرم پتاسیم سیانید را در 800 میلی‌لیتر آب بدون یون حل نمایید.

9- محلول b پتاسیم سیانید، سدیم هیدروکسید:

400 گرم سدیم هیدروکسید و 0/5 گرم پتاسیم سیانید را در 800 میلی‌لیتر آب بدون یون حل نمایید.

10- نیتریک اسید1+1:

جهت تهیه این محلول از اسید 65 درصد و آب بدون یون استفاده کنید.

11- کلریدریک اسید 2 نرمال

12- محلول تارتارات اسید:

20 گرم (+)L تارتاریک اسید را در یک لیتر آب بدون یون حل نمایید، چون محلول موقع مصرف باید سرد باشد آن را در یخچال نگهداری کنید.

روش آزمایش:

50 میلی‌لیتر یا حجم کمتری از نمونه که در هر میلی‌لیتر آن بین 0/5 تا 20 میکروگرم Cd2+ می‌باشد را در داخل یک بشر شیشه‌ای بریزید، ترکیبات حل نشده کادمیم را با افزودن 5 میلی‌لیتر کلریدریک اسید 2 نرمال و حرارت دادن به مدت ده دقیقه به صورت محلول درآورید، چنان‌چه محلول کدر بود آن را صاف نمایید، پس از خنک شدن 5 میلی‌لیتر محلول پتاسیم سدیم تارتارات، یک قطره محلول متیل اورانژ اضافه نمایید، قطره قطره محلول سدیم هیدروکسید اضافه کنید تا رنگ محلول از  قرمز به زرد مایل به نارنجی تغییر رنگ دهد. محلول را به طور کامل به یک قیف جدا کننده 100 میلی‌لیتری انتقال دهید، 5 میلی‌لیتر محلول a (پتاسیم سیانید، سدیم هیدروکسید)، 2 میلی‌لیتر محلول هیدروکسید آمونیوم کلرید و 15 میلی‌لیتر محلول a دی‌تیزون اضافه کنید و پس از هر افزایش کاملاً به هم بزنید. محلول را به مدت یک دقیقه تکان دهید و اجازه دهید لایه‌ها کاملاً جدا شوند.

فاز حلال را به قیف جدا کننده 100 میلی‌لیتری دیگری که محتوی 25 میلی‌لیتر محلول تارتاریک اسید سرد می‌باشد انتقال دهید، 10 میلی‌لیتر کلروفرم به قیف اول اضافه نمایید، به مدت یک دقیقه تکان دهید. اجازه دهید لایه کلروفرم جدا شود و سپس آن را به دومین قیف جداکننده انتقال دهید، باید توجه نمایید به هیچ وجه فاز آبکی قلیایی قوی وارد نشود. به مدت دو دقیقه قیف جداکننده دوم را تکان دهید و فاز کلروفرم را تخلیه کنید و دور بریزید.

مجدداً 5 میلی‌لیتر  کلروفرم اضافه کنید و به مدت یک دقیقه تکان دهید و یک مرتبه دیگر پس از جدا شدن فاز کلروفرم آن را تخلیه کنید و دور بریزید. چنان‌چه استخراج‌های بعدی جهت برطرف نمودن غلظت‌های بالای عوامل ممانعت کننده لازم بود بار دیگر فاز تارتاریک اسید را با 5 میلی‌لیتر محلول پتاسیم سدیم تارتارات، 5 میلی‌لیتر محلول a پتاسیم سیانید، 2 میلی‌لیتر محلول هیدروکسیل آمونیوم کلرید و 15 میلی‌لیتر محلول a دی‌تیزون آماده کنید و مطابق روش شرح داده شده در بالا عمل نمایید.

به محلول سرد تارتاریک اسید یک قطره محلول هیدروکسیل آمونیوم کلرید و 15 میلی‌لیتر محلول b دی‌تیزون و 5 میلی‌لیتر محلول b پتاسیم سیانید-سدیم هیدروکسید به همان روش اضافه کنید و به مدت یک دقیقه آن را تکان داده اجازه بدهید لایه‌ها جدا شوند. فازکلروفرم را از میان یک گلوله پشم، پنبه‌ای در داخل ظرف درب پوش‌دار یا مستقیماً داخل سل فیلتر نمایید و رویطول موج 530 نانومتر مقدار جذب نور آن را اندازه‌گیری نمایید، جهت نمونه شاهد از آب بدون یون هم حجم با نمونه به همان روش نمونه استفاده نمایید.

رسم منحنی استاندارد با استفاده از محلول رقیق شده استاندارد کادمیم و به همان روش تهیه و آماده‌سازی نمونه انجام می‌پذیرد.

 

منبع:

آزمایش‌های آب، محمود پیکری، احمد کرباسیان

مقالات پیشنهادی

آزمایش آب پارک های آبی

آزمایش آب پارک های آبی : با توجه به مطالعات انجام شده، شاخصهاي در نظر گرفته شده با توجه آزمایش آب پارک های آبی : شاخصهاي ميكروبي، جلبـك، ،pH ، اكسيژن محلول و شاخصهاي توصيفي مثل بو، مزه، جامدات و مواد شناور، روغن و گياهان مزاحم ميباشند. در مورد وضعيت جلبكها در آبهاي كشور آماري در […]

گوگرد در آب های آشامیدنی

گوگرد در آب های آشامیدنی گوگرد (S) در آب های آشامیدنی یک عنصر نافلز چند ظرفیتی، جزء گروه 16 جدول تناوبی، با عدد اتمی 16 و جرم مولی g/mol 32.065 است. گوگرد در طبیعت در: ذخایر گوگرد عنصری، کانی های سولفاتی و سولفیدی، موجودات زنده و مواد آلی و نیز در جوّ و آب وجود […]

میزان کلر در آب استخر

میزان کلر در آب استخر : ماده اي كه به گونه اي متداول براي گندزدايي به كار ميرود كلرين (Cl2)است که میزان کلر در آب استخر دارای اهمیت است. كارآيي گاز كلر براي كلرزني به علت اثرات ذرات اين فرآورده است كه پس از افزودن مقدار معيني از آن به آب ميكرو ارگانيسمهاي مضر را […]

نیترات آب آشامیدنی

نیترات آب آشامیدنی : با رشد جوامع انساني ميزان آلودگي هاي با منشأ انساني از جمله نیترات آب آشامیدنی نيز افزايش يافته است. يكي از فعاليتهاي انساني كه باعث آلودگي آبهاي زيرزميني شده، كشاورزي ميباشد. فعاليتهاي كشاورزي يكي از منابع آلاينده هاي غيرنقطه اي (Non point) آبهاي سطحي و زيرزميني است، در واقع منبع آلودگي آنها يك […]

پارامترهای آزمایش آب

پارامترهای آزمایش آب

پارامترهای آزمایش آب پارامترهای آزمایش آب شامل پارامترهای میکروبی، فیزیکی – شیمیایی و فلزات سنگین می باشد. این پارامترها بر حسب مشکلات ظاهری و کیفی مشاهده شده در آب و همین طور تأثیری که روی بدن، تاسیسات و یا سایر موارد دارد و در واقع مشکلاتی که ایجاد می کند، انتخاب می شوند. به علاوه […]

استاندارد آب صنعتی

استاندارد آب صنعتی با توجه به مطالعات انجام شده، شاخص هاي در نظر گرفته شده براي استاندارد آب صنعتی شامل: شاخصهاي ميكروبي، جلبـك، ،pH ، اكسيژن محلول و آهن، منگنز، COD، سختی کل، قلیائیت کل، سیسلس و شاخصهاي توصيفي مثل بو، مزه، جامدات و مواد شناور، روغن و گياهان مزاحم ميباشند. در مورد وضعيت جلبكها در […]

ترکیبات شیمیایی آب

ترکیبات شیمیایی آب ترکیبات شیمیایی آب شامل یون های سولفات، کلراید، نیترات، نیتریت، آمونیاک،فسفات و… و فلزات سنگینی همچون آهن، کروم، مس، منگنر، روی و … می باشد.  آب در طبيعت بصورت خالص يافـت نمـيگـردد. بلكـه همواره مقاديري املاح، مـواد معلـق و گازهـاي محلـول را همراه خود دارد و اين موجب ميشـود كـه آب در منـاطق […]

نمونه برداری از فاضلاب

نمونه برداری از فاضلاب نمونه برداری از فاضلاب که به صورت صحیح انجام شود،مهم ترین شرط دستیابی به نتایج صحیح در آنالیز های میکروبی، شیمیایی و فیزیکی و فلزات سنگین فاضلاب است. نمونه برداری باید توسط افراد متخصص یا حداقل افرادی که به مسائل مربوطه آشنایی کامل دارند، انجام شود. باید توجه داشت که شیوه […]

پارامترهای کیفی آب

پارامترهای کیفی آب

پارامترهای کیفی آب محدوده استاندارد  پارامترهای کیفی آب به عنوان يکي از عوامل بهبود و رشد اقتصادي جوامع به شمار ميآيد، لذا مديريت بهينه منابع آب به ويژه آب شيرين، به عنوان يکي از مهمترين برنامه هاي کشورها محسوب ميشود. کيفيت آبهاي سطحي در مناطق مختلف بدليل تنوع سازندها و ساختارهاي زمينشناسي و عوامل هيدروژئولوژيکي تغيرات […]

آلودگی آب های سطحی

آلودگی آب های سطحی يكي از مشكلات به وجود آمده از پسابهاي صنعتي، ورود آنها به آبهاي سطحي و زيرزميني و آلودگی آب های سطحی ميباشد، كه خطـرات ايـن معضل در مورد منابع سطحی آب زيرزميني خود را بيشتر نشان ميدهد. به طور كلي تخليه آبهاي صنعتي در آبها ميتوانـد آلـودگي هـاي زير را توليد كند: موجب […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 2
  • در انتظار بررسی: 1
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید