روش اندازه گیری آهن کل

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 7 دقیقه

روش اندازه گیری آهن کل

  • نورسنجی با استفاده از معرف ارتوفنانترولین 1

در این روش یون های دو ظرفیتی با ارتوفنانترولین واکنش می دهند و تلید ترکیبی به رنگ صورتی می نمایند که شدت رنگ ایجاد شده بستگی به غلظت آهن دو ظرفیتی در نمونه مورد آزمایش دارد. چنانچه در نمونه یون های سه ظرفیتی آهن نیز وجود داشته باشند به وسیله هیدروکسیل آمین احیا می شوند و به آهن دو ظرفیتی تبدیل می گردند.

مزاحمت ها و نحوه حذف آنها:

مقدار عناصری که می توانند در آزمایش مزاحمت ایجاد نمایند مطابق جدول زیر می باشند.

 

مقدار عناصری که می توانند در آزمایش آهن مزاحمت ایجاد کنند

 

مواد و محلول های مورد نیاز:

  • آب مقطر بدون یون آهن، جهت تهیه محلول ها

  • محلول استاندارد آهن:

0.7032 گرم از نمک آهن (FeSO4,(NH4)2SO4, 6H2O) در 200 میلی لیتر محلول 5 درصد حجمی اسید کلریدریک بدون آهن حل کنید و حجم آن را به یک لیتر برسانید. از این محلول با رقیق کردن های مورد نظر جهت تهیه محلول های بعدی و رسم منحنی استاندارد استفاده نمایید.

  • محلول هیدروکسیل آمین:

10 گرم از هیدروکسیل آمین هیدروکلراید (NH2 – OH.HCL) را در 100 میلی لیتر آب مقطر حل کنید و در ظرف تیره نگهداری نمایید.

  • آمونیاک

  • محلول کلریدریک اسید 1+1:

حجم مشخصی از اسید را بردارید و با آب به همان حجم رقیق نمایید.

  • محلول کلریدریک اسید نیتریک اسید:

حجم مساوی از کلریدریک اسید 1+1 و نیتریک اسید 1+1 را با هم مخلوط نمایید.

  • محلول 0.1 درصد ارتوفنانترولین:

0.1 گرم از ارتوفنانترولین را در 100 میلی لیتر آب حل کنید (چند قطره کلریدریک اسید غلیظ به آن اضافه نمایید) و در ظرف تیره و درب بسته نگهداری نمایید.

تذکر: محلولی که جهت رسم منحنی تهیه می شود باید همیشه تازه باشد.

 

روش آزمایش

حجم معینی از نمونه را (بستگی به میزان آهن دارد غلظت کمتر، نمونه بیشتر) در یک ظرف مدرج دهانه گشاد بریزید و 5 میلی لیتر کلریدریک اسید به آن اضافه کنید و سپس روی حمام یا جای مناسب دیگر (حمام شنی) حرارت دهید تا به حجم 5-10 میلی لیتر برسد، نمونه غلیظ شده را در یک بالن ژوژه 50 میلی لیتری بریزید و مجدداً ظرف را با کمی آب بشویید به آن اضافه نمایید. یک میلی لیتر هیدروکسیل آمین و 2.5 میلی لیتر محلول از توفنانترولین به محلول مواد آزمایش همراه با هم زده اضافه کنید. پس از این مرحله محلول را با (نمونه مورد آزمایش) قطره قطره آمونیاک در حضور کاغذ کنگورد خنثی نمایید تا تغییر رنگ کاغذ از آبی به قرمز pH=4، با پایان عمل خنثی سازی بالن ژوژه را با آب به حجم برسانید و روی طول موج 510 نانومتر مقدار جذب را اندازه گیری نمایید.

جهت حذف جذب آب و معرف های مورد استفاده، نمونه شاهدی شامل کلیه مراحل افزایش بالا بدون عمل جوشاندن با استفاده از آب مقطر فاقد آهن تهیه نمایید.

غلظت آهن بر حسب میکروگرم یا میلی گرم بر لیتر از روی منحنی تهیه شده به دست می آید.

 

نحوه انجام واکنش و ذکر نکاتی پیرامون آزمایش

همان گونه که مشاهده می شود واکنش تشکیل کمپلکس از طریق ایجاد پیوند کووالانس بین اتم های نیتروژن و آهن 2 ظرفیتی انجام می گیرد، ضمن این که سه مولکول ارتوفنانترولین با هریون آهن واکنش می دهند.

واکنش سه مولکول ارتوفنانترولین با هریون آهن

 

در رابطه با تشکیل کمپلکس فوق به نام Ferroin ذکر موارد زیر ضروری می باشد:

  • واکنش مقابل در pH بین 3 و 9 تشکیل می گردد. چنان چه pH محیط کمتر از 3 باشد ارتوفنانترولین پروتونه می شود و بار مثبت ایجاد شده مانع از واکنش با آهن می گردد. هم چنین در pH بالاتر از 9 یون های فرو به صورت فروهیدروکسید رسوب می کنند و کمپلکس تشکیل نمی گردد. بهترین pH جهت انجام واکنش pH=4.5 می باشد.
  • کمپلکس فوق که Ferroin نامیده می شود در بالاتر از ℃60 تجزیه می گردد.
  • در صورت تغییر رنگ معرف های مورد استفاده آن ها را دور بریزید و مجدداً تهیه نمایید.
  • چنان چه کلریدریک اسید قادر به انحلال و یونیزه کردن آهن نباشد می توانید از مخلوط کلریدریک اسید و نیتریک اسید استفاده نمایید.
  • جهت بالا بردن دقت و حساسیت آزمایش باید از سل هایی با طول 5cm یا بیشتر استفاده کنید.

اندازه گیری آهن 2 و 3 ظرفیتی و همچنین آهن کل به روش تیتراسیون و تشکیل کمپلکس با EDTA:

در این روش آهن با استفاده از تشکیل دو کمپلکس با پایداری مختلف به صورت ساده اندازه گیری می شود.

اساس کار به این صورت می باشد که در صورت وجود یون های آهن سه ظرفیتی در محلول بعد از افزایش سولفوسالیسیلیک اسید محلول رنگ آلبالویی فروسولفوسالیسیلات به خود می گیرد و در موقع تیتر نمودن نمونه با EDTA فروسولفوسالیسیلات جای خود را با کمپلکس پایدارتری از آهن و EDTA که رنگ زرد لیمویی دارد می دهد. (شدت رنگ در هر دو کمپلکس بستگی به غلظت یون آهن دارد).

 

مواد و محلول های مورد نیاز:

  • EDTA (نمک دو سدیم آن):

این نمک را به مدت 5 ساعت در ℃80 خشک کنید 33.51 گرم آن را در آب بدون یون بریزید و رقیق نمایید و حجم آن را به یک لیتر برسانید.

  • محلول سولفوسالیسیلات اسید درصد:

(C7H6O6S,2H2O)100g اسید را در آب حل کنید و به حجم یک لیتر برسانید.

  • کلریدریکاسید 1+1

  • آمونیوم استات درصد:

200 گرم آمونیوم استات CH3COONH4 را در آب حل کنید و به حجم یک لیتر برسانید.

  • آمونیوم پرسولفات (NH4)2S2O8

 

روش آزمایش

5 میلی لیتر (یا بیشتر) نمونه را بردارید و به آن 100 میلی لیتر آب اضافه نمایید. توسط اسید کلریدریک یا آمونیوم استات pH را روی 0.5±2 تنظیم نمایید، سپس 5 میلی لیتر محلول سولفوسالیسیلات اسید اضافه کنید و با محلول EDTA0.9M تیتر نمایید تا زمانی که رنگ آلبالویی زرد کم رنگ یا بی رنگ گردد (مقدار مصرفی پس از محاسبه میزان آهن سه ظرفیتی را نشان می دهد) در پایان مرحله فوق به نمونه یک گرم آمونیم پرسولفات اضافه کنید و تیتراسیون را ادامه دهید تا رنگ آلبالویی به زرد یا زرد کم رنگ تغییر نماید. مقدار مصرفی B پس از محاسبه میزان آهن دو ظرفیتی را نشان می دهد. با استفاده از فرمول مقادیر B و A محاسبه می شود.

V= حجم نمونه

F= فاکتور تصحیح EDTA

A,B= مصرفی EDTA جهت آهن 3 و 2 ظرفیتی

 

بررسی معرف های مورد استفاده در آزمایش های اندازه گیری آهن و سختی (روش کمپلکس فلزی) و رنگ سنجی

اریوم کرم بلاک T:

اکثر شناساگرهای یون فلزی با پروتون نیز تشکیل پیوند می دهند و گونه هایی را ایجاد می کنند که رنگ آن ها با رنگ کمپلکس های فلزی ایجاد شده مشابه می باشند. بنابراین در صورتی که می توانید از این شناساگر برای یون های فلزی استفاده نمایید که رقابت یون فلزی با پروتون کم باشد و این امر در محدوده pH بالا میسر می باشد.

کمپلکس های فلزی اریوکرم بلاک T اکثرا قرمز می باشند. بنابراین برای مشاهده تغییر رنگ با این شناساگر، لازم است که pH در 7 یا بالاتر تنظیم گردد تا رنگ آبی شناساگر HIn2- در محیط ایجاد گردد. در این صورت نقلیه پایانی واکنش چنین خواهد بود.

 

باید توجه داشت که کمپلکس هایی از اریوکرم بلات T برای تعیین نقطه پایانی مناسب می باشند که ثابت تشکیل کمپلکس فلز شناساگر کمتر از یک دهم ثابت تشکیل کمپلکس فلز تیتر کننده باشند، در غیر این صورت، نقطه پایانی زودرس خواهید داشت. از طرف دیگر اگر این نسبت خیلی کوچک باشد، نقطه پایانی دیررس خواهید داشت. لازم به ذکر است که محلول های اریوکرم بلاک T در اثر ماندن به تدریج تجزیه می شوند.

 

EDTA یا اتیلن دی آمین تترااستیک اسید (یا نمک دی سدیم آن)

اتیلن دی آمین تترااستیک اسید دارای ساختمان مولکولی زیر می باشد:

 

 

 

این ترکیب اسیدی است ضعیف که در آن PK1=2، PK2=2.67، PK3=6/16، PK4=10/26 می باشند. این کمیت ها، نشان می دهند که دو پروتون اول خیلی آسان تر از دو پروتون دیگر رها می شوند، علاوه بر این چهار هیدروژن اسیدی، هر اتم نیتروژن دارای یک زوج الکترون غیر مشترک است. بنابراین می توان EDTA را یک لیگاند شش دندانه ای در نظر گرفت جهتسهل تر شدن کار علامت های اختصاری H4Y، H3Y2- و HY3- و Y4- جهت EDTA و یون های آن به کار برده می شود.

همان گونه که در آزمایش ها متوجه شده اید، pH در هر آزمایش ثابت نمی باشد. بنابراین باید انتظار داشته باشید که گونه های مختلف از EDTA در محلول ها موجود باشد. شکل a پنچ گونه محتوی EDTA که می تواند در یک محلول آبی وجود داشته باشد را نشان می دهد. شکل نشان می دهد که در یک pH معین فراوان ترین گونه چه می باشد. مثلاً H2Y2- فراوان ترین گونه در محیط اسیدی ملایم است (pH 3 الی 6) و در pH=6-10، HY3- جزء عمده است.

 

از خاصیت مهم و با ارزش EDTA به عنوان تیتر کننده آن است که با یون های فلزی صرفنظر از بار کاتیون به نسبت 1+1 ترکیب می شود. در محلول اسیدی و محیط های قلیایی، می توان واکنش ها را به صورت زیر فرمول بندی کرد.

 

در محیط خنثی تا باز ملایم داریم:

کلیه کاتیون ها حداقل تا حدودی با EDTA واکنش می دهند (بجز در مورد فلزات قلیایی) کمپلکس های حاصل دارای پایداری کافی جهت استفاده در تجزیه های حجمی می باشند. بدون شک این پایداری زیاد ناشی از وجود چند گروه کمپلکس کننده در مولکول است که منجر به ایجاد ساختمان هایی می شوند که به طور مؤثری کاتیون را احاطه و منزوی می کنند. یک شکل از کمپلکس در شکل b ارائه شده است. همان طور که مشاهده می گردد تمام شش گروه لیگاند در EDTA برای ایجاد پیوند با یون فلز دو والانسی درگیر شده اند. همچنین در جدول c لیست ثابت های تشکیل (KMY) برای کمپلکس های متداول EDTA آورده شده است.

شکل b: پیوند شش گروه لیگاند در EDTA با یون فلز دو والانسی

 

جدول C: ثابت های تشکیل برای کمپلکس های EDTA

 

 

مقالات پیشنهادی

حد مجاز پارامترهای موجود در آب

حد مجاز پارامترهای موجود در آب : حد مجاز پارامترهای موجود در آب توسط استاندارد های شماره ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ مریوطه تعیین گردیده است. که استاندارد ۱۰۵۳ مربوط به پارامتر های شیمیایی آب و  استاندارد ۱۰۱۱ مربوط به پارامتر های میکروبی آب می باشد. کميت و کيفيت آب، يکي از پايه هاي اصلي توسعه پايدار […]

آزمایش پمپ آب

آزمایش پمپ آب به طور کلی آزمایش پمپ آب به سه دسته آزمایش های هیدرو استاتیکی ، آزمایش های عملکرد پمپاژ آب یا سیالات و آزمایش NPSH تقسیم بندی می شود. در ادامه به توضیح و تشریح هر کدام از آزمایش ها خواهیم پرداخت.   یکی از معمول ترین آزمایش ها انجام شده بر روی […]

نظارت بهداشتی

نظارت بهداشتی بر آب استخرهای شنا

نظارت بهداشتی بر آب استخرهای شنا نظارت بهداشتی بر استخرهای شنا از جنبه های مختلف دارای اهمیت می باشد . نظارت بر ساختمان استخر، تجهیزات و تسهیلات جنبی استخر، نظافت عمومی و رعایت نکات بهداشت عمومی و محیط همه دارای اهمیت می باشد. همچنین یکی از موارد مهم نظارت بر استخر شنا، نظارت بهداشتی بر آب آن می باشد. […]

سختی گیر

سختی گیر

سختی گیر: متداولترین روش براي حذف سختی آب، استفاده سختیگیرهاي رزینی(water softner) میباشد . دستگاههاي سختی گیر مورد استفاده در تصفیه آب ، بیشتر به صورت استوانه فلزي هستند, به طوري که در داخل آن، ذرات رزین را قرار میدهند و داخل سطوح آن با اپوکسی پوشش داده شده  است تا از خوردگی آن جلوگیري و باعث […]

نمونه برداری آب

توپو گرافی نمونه برداری آب دریا

توپو گرافی نمونه برداری آب دریا: نقاط نمونه برداری آب بر طبق تک تک اهداف تحقیق ، مطالعات قبلی در منطقه ، نوع رسوب در محل و شرایط آب نگاری باید تعیین شود . مناطق با عمق کم با ویژگی پستی و بلندی های نا مؤزون ، اغلب حاوی مواد نامرغوب ، برای نمونه برداری آب است […]

کلرور در آب

اندازه گیری یون کلرور در آب

اندازه گیری یون کلرور در آب: معمولا کلرور در آب به صورت کلرورهای قلیایی خاکی یافت می شود. میزان کلرور موجود در آب های مختلف به علل گوناگون متغیر است.مثلا ریزش باران در مناطق خشک و بیابان ها باعث می شود که آب،زمین هایی را که دارای مواد قلیایی است شسته و در نتیجه آب […]

کلی فرم های موجود در آب

کلی فرم های آب

کلی فرم های آب کلی فرم ها و باکتری های موجود درآب از علل اصلی آلوده کننده آب های سطحی و زیرزمینی می باشد و ایرن باکتری ها رشد کننده در روده و انسان و حیوان های خون گرم هستند.MPN آب آشامیدنی: آبی است که عوامل فیزیکی، شیمیائی، بیولوژی و راد یونوکلوئیدی آن در حد […]

آلودگی آب آشامیدنی

آلودگی آب آشامیدنی: آلودگی آب آشامیدنی عمده ترین مشکل آب های آشامیدنی است. امروزه تأمين آب آَشامیدنی ، سالم و رضايت بخش به عنوان يكي از عوامل اصـلي در حفــظ ســلامت و پيـشرفت اقتـصاد اجتماعات مطرح بوده و اهميت اين مايع حياتي در زنـدگي بشـر بـه انـدازه اي اسـت كــه بيــان و توجيـه كامـل آن گـاهي بـه […]

آلودگی های نفتی در آب

آلودگی های نفتی در آب : لازمه شناحت آلودگی های نفتی در آب بررسی انواع آلودگي آبها است که انواع مختلفي دارد كه هر يك اهميت خاص خود را داشته و هيچ يك را نمي توان ناديده گرفت. از انواع آلودگي آبها مي توان به موارد: آلودگي راديواكتيو آلودگي عناصر ناچيز و كم مقدار آلودگی […]

اندازه گیری نیتریت در آب آشامیدنی

اندازه گیری نیتریت در آب آشامیدنی : نیتریت، حالت اکسایش میانی نیتروژن است، که از اکسایش آمونیاک (محصول میانی فرایند نیترات سازی) و نیز کاهش نیترات (محصول میانی فرایند نیترات زدایی) تولید می شود. غلظت نیتریت در آب های شیرین معمولاً خیلی کم و در حدود  Mg NO2 – N/L 0/001 است و به ندرت به Mg […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید