روش اندازه گیری بو آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

روش اندازه گیری بو آب

روش اندازه گیری بو آب به این صورت می باشد که ابتدا حجم دقیقی از آب بی بو را در ظروف ریخته می شود و سپس نمونه را داخل آب پیپـت کـرده (بـا چرخانـدن ظرف نمونه). با افزودن 200 میلی لیتر، 50 میلی لیتر، 12 میلی لیتر ، 2.8 میلی لیتر از نمونه به ارلن مایرهاي در شیشه اي 500 میلی لیتري ، حجم نمونه را با آب بی بو تهیه شده به حجم کل 200 میلـی لیتـر رسانده شود. رقـت هاي تهیه شده را تا دماي مطلوب براي انجام آزمایش بو گرم نمائید. 

یک ظرف حاوي آب بی بو را تکان دهید و در آنرا بردارید و بخارات را استشمام کنید. نمونـه حـاوي کمتـرین مقدار از آب داراي بو را نیز به همین طریق امتحان کنید. اگر در این رقت بوئی قابل درك است نمونـه هـاي رقیق تري بر طبق جدول ذیل تهیه شود. اگر در اولین رقت بوئی استشـمام نشـد، روش بـالا را با اسـتفاده از نمونه داراي غلظت بیشتري از آب بودار تکرار کنید و این روش را تا وقتی که بـو به وضـوح قابـل درك باشـد ادامه داده شود.

براساس نتایج بدست آمده در تست مقدماتی با استفاده از جدول شماره زیر یکسري از رقت ها را تهیـه کنیـد. پنج رقت نشان داده شده در ستون را بعلاوه سه رقت بعدي غلیظ تر را کـه در سـتون بعـدي سـمت راسـت جدول زیر قرار دارند تهیه نمائید. 

رقت های تولید شده برای انواع شدت ها بو در روش اندازه گیری بو آب

محاسبه عدد TON

همانطور که در مطلب اندازه گیری بو در آب گفته شد. عدد آستانه به فرمول زیر محاسبه می گردد.

TON=A+B/A

که در اینجا برابر با میلی لیتر نمونه و برابر با میلی لیتر آب بدون بو است. 

عدد آستانه بوي آن نسبت رقیق سازي است که دقیقادر آن زمان طعم یا بو احسـاس مـی شـود. درجدول زیر اعداد آستانه (ترشولدي) معادل با رقت هاي ستون مقابـل آن طبقـه بنـدي شـده اسـت. کمترین عدد آستانه (ترشولد) که قابل مشاهده است 1 می باشد، که مربوط به حالتی است که ظرف حاوي 200 میلی لیتر نمونه،رقیق نشده باشد. اگر بویی دراین مرحله بمشام نرسید بجاي عدد آستانه بو (ترشولد) بدون مشاهده بوگزارش دهید. گاهی در برخی موارد با یک غلظت، کم را می توان مثبت و با یک غلظت، بیشتر را می توان منفی نامید. درچنین حالتی ترشولد را ممکن اسـت بدرسـتی در نقطـه اي کـه بعـد از آن دیگر انحرافی رخ نمی دهد تعیین کرد. 

اعداد آستانه بو متناسب با رقت ها محتلف در روش آزمایش بو در آب

تفسیر نتایج روش اندازه گیری بو آب

عددترشولد یک مقدار دقیق نیست. در مورد یک آزمایش کننده، نتایج ایـن عـدد نشـان دهنـده قضـاوت در زمان آزمایش است و نتایج گروهی معنی دارتر است. چون اختلافـات فـردي تـاثیرکمتري روي نتیجـه دارد. مقایسه اطلاعات و نتایج را در زمان هاي مختلف و مکانهاي مختلف انجام ندهید مگر اینکه کلیه شرایط براي دو آزمایش بدقت استاندارد شده باشد و براي مقایسه شدت حساسیت آزمایش کنندگان اساس کـار درسـتی باشد.  به طور مثال

در شکل بالا:


(-) منفی یعنی بی بوئی در نمونه یا بو در شاهد
و (
+) مثبت  یعنی بو در نمونه یا بی بوئی در شاهد

 

مقالات پیشنهادی

اندازه گیری بو در آب

اندازه گیری بو در آب اندازه گیری بو در آب براي نمونه هـایی ماننـد آبهـاي طبیعـی بـی بـو تـا فضولات صنعتی با آستانه بوي بسیار بالا قابل اندازه گیري مـی باشـد. در مـورد نمونـه هـاي شـدیدا” بـودار مشکلی وجود ندارد چون آن نمونه ها پیش از آنکه بدست آزمایش کننده برسند چندین برابـر کـاهش رقـت می […]

اندازه گیری ترکیبات فنولی

اندازه گیری ترکیبات فنولی اندازه گیری ترکیبات فنولی با دستگاه کروماتوگرافی گازی با شناساگر fid یا با روش فتومتری برای ترکیبات فنولی موجود آب و فاضلاب های صنعتی و فاضلاب شهری و نمونه های خاک و گیاه قابل انجام است. ترکیبات و زیر دسته های ترکیبات فنول قابل آنالیز که توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی قابل […]

بهداشت آب آشامیدنی

بهداشت آب آشامیدنی : حداقل بهداشت آب آشامیدنی مورد نیاز براي هر فرد چقدر است؟ چگونه باید این آب را تهیه نمود؟ براساس آخرین دستورالعمل هاي موجود حداقل آب مورد نیاز براي ادامه حیات 2.5–4لیتر براي هر نفر در روز می باشد. آب آشامیدنی سالم، آبی زلال، خنک، بی رنگ، بی بو، بدون مزه خاص […]

میزان کلر در آب استخر

میزان کلر در آب استخر : ماده اي كه به گونه اي متداول براي گندزدايي به كار ميرود كلرين (Cl2)است که میزان کلر در آب استخر دارای اهمیت است. كارآيي گاز كلر براي كلرزني به علت اثرات ذرات اين فرآورده است كه پس از افزودن مقدار معيني از آن به آب ميكرو ارگانيسمهاي مضر را […]

آزمایش بیولوژی آب

آزمایش بیولوژی آب آزمایش بیولوژی آب بمنظور تشخیص ساختار توده بیولوژیکی موجود در منابع آب دریاها ، منایع ذخیره آب آشامیدنی ، آب های سطحی و دریا ها مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمون ها شامل شمارش و اندازه گیری فیتوپلانکتون ها و زئوپلانکتون ها می باشد.  پلانکتون ها به موجودات زنده ی ریز […]

میزان آب مصرفی در مرغداری

میزان آب مصرفی در مرغداری میزان آب مصرفی در مرغداری یک مسئله مهم و حیاتی در بازدهی آنهاست که متاسفانه کمتر به توجه می شود. آب از جمله مواد غذایی بسیار مهم مورد نیاز بدن طیور است که به مقدار زیادی مورد نیاز است. به دلیل تشکیل شدن بیش از 60 درصد بدن طیور از […]

نیتروژن آلی در آب

نیتروژن آلی در آب (Organic nitrogen) از نظر شیمی تجزیه، نیتروژن آلی به نیتروژن مقید در مواد آلی با حالت اکسایش 3- گفته می شود؛ به طوری که بتوان آن را با روش کِلدال (Kjeldahl method) اندازه گیری کرد. در روش کِلدال، نیتروژن تمام ترکیبات آلی نیتروژن دار اندازه گیری نمی شود؛ بلکه نیتروژن مواد […]

انواع تیتراسیون

انواع تیتراسیون يكي از مهمترين و ساده ترين روش هاي سنجش غلظت محلول ها استفاده از انواع تیتراسیون می باشد و درصد خلـوص مواد شيميايي كه در اكثر آزمايشگاه هاي صنايع مختلف هـم كـاربرد وسـيعي دارد استفاده از روش هاي تيتراسيون (سنجش حجمي) مي باشد كه با انتخـاب مناسـب مواد آزمايش كننده در آن مي […]

نیترات سازی در آزمایش BOD

نیترات سازی در آزمایش BOD فرآیند نیترات سازی در آزمایش BOD اکسیژن خواهی بیولوژیکی 5 روزه توسط باکتری های نیتریفایر (نیترات ساز) رخ می دهد. اگر در این آزمایش باکتری های نیترات ساز به تعداد کافی وجود داشته باشد ،نیترات سازی در آزمایش BOD رخ می دهد. آن بخش از BOD اکسیژن خواهی بیولوژیکی 5 […]

بور در خاک

بور در خاک نوع سنگ مادر تشکیل دهنده خاک میزان بور در آن را تعیین می کند. کانی های تورمالین و بوراکس مهم ترین منبع بور در خاک هستند که بور موجود در آن کانی ها به تدریج به شکل قابل استفاده برای گیاه در می آید.  بور موجود در خاک بیشتر با ساختار بلورین […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید