سختی آب چقدر باید باشد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

سختی آب چقدر باید باشد

در پاسخ به این سوال که سختی آب چقدر باید باشد ابتدا باید بدانیم منظور از سختی آب چیست؟ و استاندارد آن در آب آشامیدنی چقدر باید باشد؟

سختی آب عبارتست از غلظت یون های کلسیم و منیزیم و چون نسبت به مقدار کمتري املاح روي ، آهن ، آلومینیوم ، منگنز و استرانسیم باعث ایجاد سختی در آب می شوند برای اندازه گیری سختی به همان یون کلسیم و منیزیوم اکتفا میکنیم.

بر اساس استاندارد شماره ۱۰۵۳-ویزگی های شیمیایی و فیزیکی آب آشامیدنی سازمان ملی استاندارد سختی آب آشامیدنی بر حسب میلی گرم بر لیتر با کمتر از ۵۰۰ میلی گرم بر لیتر باشد تا بتواند برای آشامیدنی استفاده گردد البته در پاسخ به این سوال که سختی آب چقدر باید باشد  مقدار ۵۰۰ میلیگرم بر لیتر حدکثر مجاز توصیه شده می باشد ولی حداکثر مطلوب توصیه شده سختی برای آب های آشامیدنی ۲۰۰ میلیگرم بر لیتر می باشد.

آب مورد آزمايش  برای سختی آب بايد عاري از رنگ وکدورت باشد چون اين عوامل مي توانند بر روي واکنش تأثير گذاشته وايجاد مزاحمت نمايند . آهن ، کبالت ، نيكل و آلومينيم حتي با مقادير جزئي مي توانند بر نتايج سختي آب تآثير بگذارند سختي را مي توان با دو روش اندازه گيري نمود :

  • روش محاسبه
  • روش کمپلكسومتري

روش محاسبه اندازه گیری سختی :

در اين روش با اندازه گيري غلظت يونهاي کلسيم و منيزيم و با استفاده از فرمول زيرمقدار سختي محاسبه مي شود

سختی آب چقدر باید باشد

روش محاسبه کمپلكسومتري :

در اين روش با استفاده از محلول استاندارد EDTAدر محيط با فر آمونياآال ودر حضور معرف اريو آرم بلك تي سختي کل آب اندازه گيري مي شود :

تجهيزات مورد نياز :

ترازوي حساس الكتريكي ، pHمتر ، شيشه آلات آزمايشگاهي مورد نياز

  • محلول بافر آمونياکي ١۶/٩کرم کلرور امونيم را در ١۴٣ميلي ليتر امونياك غليظ حل کرده سپس ١/١٧٩گرم پودر خشك نمك سديم EDTAدو آبه و ٠/٧٨گرم سولفات منيزيم ٧آبه ،يا ٠/۶۴۴گرم کلريد منيزيم ۶آبه را در ۵٠ميلي ليتر آب مقطر حل نموده واين محلول را به محلول آمونياکي فوق افزوده وتا ٢۵٠ميلي ليتر رقيق مي کنيم اين محلول در ظروف شيشه اي يا پلاستيكي مناسب براي مدت يكماه پايدار است.
  • معرف اريو کرم بلك تي : ۵٠٠ميليگرم از پودر اريو کرم بلك تي را با ١٠٠گرم کلرور سديم مخلوط و در هاون چيني خوب ساييده ومخلوط مي کنيم .
  • محلول ٠/٠١ EDTAمولار ٣/٧٢٣گرم پودر اتيلن دي امين تترا استيك اسيد نمك دي سديم را در آب مقطر حل کرده وتا يك ليتر رقيق نموده سپس طبق روش زير با محلول کربنات کلسيم استاندارد آن را استاندارد مي کنيم.
  • محلول کربنات کلسيم استاندارد : يك گرم کربنات کلسيم بدون آب را در داخل يك ارلن ۵٠٠ ميلي ليتري ريخته وبا قرار دادن قيف برروي دهانه ارلن به آن اسيد آکلريدريك ( ١+١)ا فزوده تا کربنات کلسيم حل شود سپس به آن ٢٠٠ميلي ليتر آب مقطر اضافه نموده وبه مدت چند دقيقه به منظور خارج شدن CO2آنرا مي جو شانيم ،خنك کرده وچند قطره معرف متيل رد به آن افزوده وبا افزودن محلول آمونيم هيدروکسيد ٣نرمال يا اسيد کلريدريك تا ظهور رنگ پرتقالي pHآنرا تنظيم مي آنيم سپس به يك بالن ژوژه يك ليتري منتقل نموده وتا حجم يك ليتر رقيق ميكنيم.
    ١ml= 1mg caco3
  • روش استاندارد کردن ٠/٠١ EDTAمولار : ٢٠ميلي ليتر از محلول استاندارد کربنات کلسيم فوق را داخل ارلن ٢۵٠ميلي ليتري ريخته وبه ان ١-٢ميلي ليتر تامپون آمونياآال افزوده وسپس ١ تا ٢قطره محلول اريوکرم يا ٠/١-٠/٢گرم پودر اريو آرم بلك تي اضافه مي کنيم محتويات ارلن را مخلوط نموده تا رنگ قرمز روشن ايجاد شود اين محلول را با EDTAتا ايجاد رنگ آبي که پايان واکنش است تيتر مينمائيم واز فرمول زير فاکتور EDTAرا تعيين مي کنيم .
سختی آب چقدر باید باشد

روش آزمون :

با توجه به حدود سختي ،حجمي از نمونه را انتخاب مي کنيم که کمتر از ١۵ميلي ليتر EDTAبراي تيتر کردن نياز داشته باشد و آنرا در داخل ارلن ريخته و به آن ١-٢ميلي ليتر بافر آمونياکال در زير هود ريخته تا pHبه ١٠برسد معمولا ١ميلي ليتر بافر pHمورد نظر را تأمين مي کند ،سپس ٠/٢تا ٠/١گرم معرف اريو کرم بلك تي به آن افزوده ورنگ قرمز ايجاد شده را با محلول ٠/٠١ EDTAمول تيترو تا پيدايش رنگ آبي ادامه مي دهيم (نقطه پاياني) عمل تيتر اسيون را در عرض ۵دقيقه از زمان افزايش بافر انجام مي دهيم و از روي حجم EDTAمصرفي طبق فرمول زير سختي آل را محاسبه مي کنيم :

سختی آب چقدر باید باشد

 

 

مقالات پیشنهادی

باکتریهای آلوده کننده آب

باکتریهای آلوده کننده آب

باکتریهای آلوده کننده آب چنانکه می دانیم باکتریهای آلوده کننده آب برای اولین بار توسط آنتونی ون لون هدک Antoni Van Leeuwenhoek دیده شدند. کشفیات لون هوک غریب بنظر می رسید زیرا علم شیمی برای اثبات رابطه بین میکروبها و تغییراتی که فراهم می کند به اندازه کافی گسترش نیافته بود. پاستور پدر علم میکروبیولوژی […]

اندازه گیری mtbe

اندازه گیری mtbe : برای شناسایی و اندازه گیری mtbe مشخص است که این ترکیبات از مواد شیمیایی اضافه شونده به بنزین است. و کاربرد آن در افزایش عدد اکتان سوخت به منظور بهره وری بیشتر از بنزین می باشد. mtbe از طرف سازمان حفاظت محیط زیست امریکا به عنوان یک ماده مضر با احتمال سرطان زایی بالا […]

مضرات کلر در آب آشامیدنی

مضرات کلر در آب آشامیدنی : با توجه به مضرات کلر در آب آشامیدنی ، تامین آب آشامیدنی با کیفیت استاندارد ، با بهره گیري از فناوري هاي روز هدف اصلی  می باشد. افزایش روز افزون جمعیت و ضرورت تامین دائمی آب سالم و گوارا، پیدایش بیماریهاي نو ظهور و مقاوم شدن برخی میکروارگانیزم ها […]

کیفیت آب سد

کیفیت آب سد کیفیت آب سد بسیار تحت تاثیر پدیده لایه بندی می باشد، مهمترین مشخصه آب در مخازن پدیده لایه بندي عمودي آب میباشد که باعث ایجاد کیفیت متفاوت آب در عمقهای مختلف میگردد. این پدیده در هر ایستگاه پایش در هر مرحله از نمونه برداري و اندازه گیري باید به وسیله اندازه گیري نیمرخ […]

آزمایش EC آب

آزمایش EC آب : آزمایش EC آب براي آزمونهاي آب, اغلب به صورت هدايت الكتريكي بيان ميشود و به عنوان معياري از غلظت مواد محلول قابل يونيزه موجود در نمونه بكار ميرود. واحد اين كميت بر حسب زيمنس بر متر بيان ميشود. علايم σو k نيز براي نمايش هدايت الكتريكي بكار ميروند. ثابت سلول, K در آزمایش […]

اکسیژن خواهی بیولوژیکی

اکسیژن خواهی بیولوژیکی غلظت اکسیژن خواهی بیولوژیکی در اکثر فاضلاب ها بیشتر از غلظت اکسیژن محلول(DO) موجود در هوای اشباع شده موجود در نمونه می باشد. (قبل از مطالعه این مطلب، نوشته اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی یا BOD مطالعه شود) بنابراین لازم است قبل از شروع به انکوباسیون نمونه ، نمون رقیق کنیم تا میزان اکسیژن خواهی نمونه […]

تغییر رنگ نمونه بر اثر تیتر با پتاسیم پرمنگنات

روش اندازه‌گیری مواد آلی در آب

روش اندازه‌گیری مواد آلی در آب اساس کار روش اندازه‌گیری مواد آلی در آب بر مقدار مصرف پتاسیم پرمنگنات که جهت اکسیداسیون استفاده می‌شود، قرار دارد. در این روش پتاسیم پرمنگنات اضافی به وسیله اگزالیک اسید مشخص می‌گردد، لازم به توضیح است که کلیه اجسام احیاء کننده که خود اکسید می‌شوند مانند NO2–  و Fe+2 […]

TDS آب دیگ بخار

TDS آب دیگ بخار TDS آب دیگ بخار یکی از پارامترهای بسیار مهم در آب دیگ بخار است که باید مرتب آزمایش شود. آزمایش و اندازه گیری مقدار TDS به این خاطر انجام می شود که بتواند میزان غلظت آب دیگ مشخص شود. با مشخص شدن میزان TDS آب دیگ و غلظت آن می توان […]

اندوتوکسین چیست

اندوتوکسین چیست اندوتوکسین‌ها از اوايل دهه 1900ميلادي به خاطر اثرات گرمازايي خود (تب القايي) شناخته شده‌اند. به طور كلي، اندوتوكسين‌ها بخش‌هايي از ديواره سلولي باكتري‌هاي گرم منفي هستند. اهميت آنها به علت تاثير بر سيستم ايمني مي‌باشد. اندوتوكسينها اغلب به خاطر ساختار خود كه شامل يك بخش ليپيدي (چربي، بخش تحريك كننده سيستم ايمني، داراي كمترين […]

آلودگي آب با نيترات

آلودگي آب با نيترات

آلودگي آب با نيترات: هنوز مي توانيد يك ليوان آب را با اطمينان از سلامت آن بنوشيد ولي قطعاً تا چند سال آتي اين گونه نخواهد بود. چند سال ديگر كه خيلي هم دور نيست . بي شك نخواهيد توانست يك ليوان آب را با اطمينان كامل بنوشيد . آلودگی آب با نیترات  واقعيتي است كه […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید