شاخص لانژلیه

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

شاخص لانژلیه :

به منظور تعیین کیفیت آب از نظر پایداري، شاخصهاي مختلفی پیشنهاد شده اند که مهمترین آنها، شاخص لانژلیه ، رایزنر و پوکوریوس میباشند. بر اساس شاخص لانژلیه اگر مقدار شاخص منفی باشد، آب خورنده تلقی میشود و مقادیر مثبت مبین خاصیت رسوبگذاري بوده و
چنانچه برابر صفر باشد پایدار محسوب میشود. فرمول شاخص لانژلیه به شرح زیر است :

 

در فرمول فوق C ،B ،Aو Dبه ترتیب ضرایب مربوط به TDSبر حسب میلی گرم در لیتر، درجه حرارت بر حسب سانتیگراد، سختی کلسیم برحسب میلیگرم در لیتر کربنات کلسیم و قلیائیت کل برحسب میلیگرم در لیترکربنات کلسیم میباشند. جهت محاسبه اندیس رایزنر از
رابطه زیر استفاده میگردد:    RSI = 2pHs pH

شاخص  رایزنر به عنوان مبناي سنجش ضخامت رسوب در سیستمهاي آبرسانی شهري، به منظور پیشبینی اثر شیمیایی آب استفاده میشود. اندیس پایداري رایزنر (RSI)در اثر مشاهدات تجربی سرعت خوردگی و تشکیل لایه در لوله هاي آهنی بدست آمد و تفسیر آن به صورت زیر میباشد. اگر مقدار شاخص محاسبه شده بزرگتر از 7باشد آب خورنده و چنانچه کوچکتر از 6باشد آب رسوبگذار و در محدوده 6-7 پایدار تلقی میشود.                                                                                                                                                    جهت محاسبه اندیس پوکوریوس از رابطه زیر استفاده گردیده است :

  • PI = 2pHs – pHeq
  • PI : اندیس پوکوریوس
  • pH: pHs آب در حالت اشباع از کربنات کلسیم
  • pH : pHeq آب در حالت تعادل
  • pHeq = 1.465 log (T-ALK) + 4.54

کل قلیائیت بر حسب میلیگرم در لیتر چنانچه مقدار اندیس پوکوریوس بزرگتر از 6 باشد نشاندهنده خورنده بودن آب و اگر این اندیس کوچکتر از 6باشد آب رسوبگذار است.

خوردگی در لوله هاي شبکه هاي توزیع آب، نه تنها باعث تخریب مواد لوله میشود بلکه باعث کاهش کیفیت آب آشامیدنی به علت واکنشهاي شیمیایی و بیولوژیکی که در سیستم توزیع آب اتفاق میافتد، میشود. خوردگی لوله هاي فلزي انتقال آب آشامیدنی، یک مشکل
جهانی است. سرعت حمله به فلز به فاکتورهایی بستگی دارد. مهمترین این فاکتورها خصوصیات آب است آبهاي نمک زدایی شده به عنوان آبهاي خیلی خورنده شناخته میشوند.

سیستمهاي توزیع آب در بیشتر کشورها داراي مقدار زیادي لوله هاي آهنی و استیل هستند که خوردگی، باعث اثرات اقتصادي، هیدرولیکی و زیباشناختی از قبیل نشت آب، افزایش هزینه هاي پمپاژ و افزایش محصولات خوردگی میشود.عوامل مختلفی از جمله بافت زمین شناسی و نوع منبع آب، روي کیفیت شیمیایی آب و در نتیجه روي اندیسهاي خورندگی و رسوبگذاري آب تأثیر دارد.

فرایند ایجاد و مشخصات خوردگی لوله هاي آب آشامیدنی، به مواد فلزي لوله ها، کیفیت آب در تماس و احتمالاً شرایط هیدرولیکی و غیره بستگی دارد. پارامترهاي کیفی وابسته به خوردگی آب شامل ،pH قلیائیت، درجه بافري بودن، اکسیژن محلول، مواد آلی طبیعی، میکروارگانیسمها، درجه حرارت، بازدارنده ها در صورت کاربرد و غیره میباشند.

عموماً جلوگیري از خوردگی لوله ها از طریق کنترل ترکیب شیمیایی آب و با استفاده از ممانعت کننده ها صورت میگیرد. ممانعت کنندهها مواد شیمیایی هستند که هر گاه در غلظتهاي کم به یک محیط خورنده اضافه شوند، واکنش فلز با محیط را کاهش داده یا از آن پیشگیري
میکنند.

از عوارض اقتصادي ناشی از رسوبگذاري ( شاخص لانژلیه ) نیز میتوان به کاهش میزان جریان آب در داخل لوله ها اشاره کرد که نتیجه آن افت فشار و افزایش انرژي لازم براي پمپاژ است. این عمل همچنین باعث کاهش رسانایی گرمایی شده که این عامل نیز خود باعث افزایش انرژي مصرفی میشود.

 

 

مقالات پیشنهادی

طرز تهیه پتاسیم یدید

طرز تهیه پتاسیم یدید طرز تهیه پتاسیم یدید با روش های مختلفی قابل انجام است که یکی از روش ها این است که مقدار ۵۰ گرم پتاسیم یدید را در ۵۰۰ میلی لیتر آب حل کرده و حدود ۱۲۰ گرم جیوه یدید در آن حل شود و سپس به حجم ۱ لیتر رسانده شود. روش […]

تیتراسیون اسید ضعیف با باز قوی

تیتراسیون اسید ضعیف با باز قوی در تیتراسیون اسید ضعیف با باز قوی و تیتراسیون ph متری اسید ضعیف و باز قوی باید بیلان غلظت پیش از شروع تیتراسیون و بیلان غلظت پس از شروع تیتراسیون محاسبه گردد و  پس از نقطه تعادل Equilibrium point مازاد غلظت – OH به صورت Cx-C یا (C(x-1 بیان میشود. برای محاسبات مربوط به  تیتراسیون ph متری […]

گندزدایي آب چاه ها

گندزدایي آب چاه ها بمنظور گندزدایي آب چاه ها ، در زمان سیلاب، زلزله، آشوب هاي داخلي و سایر بلاهاي طبيعي وساخت بشر موجب آسيب به چاه هاي دستي مي شوند. در این بخش هدف ارائه اقدامات لازم براي بازسازي و تعمير چاه هاي دستي جهت بازگشت به شرایط اوليه مي باشد. اقدامات تعمير و بازسازي […]

آزمایش های میکروبیولوژِیک آب

آزمایش های میکروبیولوژِیک آب : آزمایش های میکروبیولوژِیک آب بر اساس نیاز مورد بررسی قرار میگیرد که در این آزمایشها میزان کلی فرم موجود در آن آب اندازه گیری میگیدد روش تخمير چند لوله اي براي باكتريهاي كلي فرم بر اساس نظريه وايت و بردلي بيماريهاي مرتبط به آب به گروههاي زير طبقه بندي مي […]

استانداردهای جهانی آب آشامیدنی

استانداردهای جهانی آب آشامیدنی از مهم ترین استانداردهای جهانی آب آشامیدنی می توان به  استاندارد epa آب آشامیدنی و استاندارد های آب آشامیدنی اتحادیه اروپا و سازمان بهداشت جهانی و استانداردهای آب آشامیدنی کشور استرالیا اشاره کرد که بعنوان منابع استاندارد داخلی ایران نیز برای آب آشامیدنی نیز مورد استفاده قرار می گیرند. برای کشور […]

لخته سازی با آلوم

لخته سازی با آلوم

لخته سازی با آلوم: لخته سازی با آلوم با فیلترهای ثقلی سریع (تند) و شنی تحت فشار باید سطوحی پوشیده از لایه ژلاتین هیدروکسید آلومینیوم داشته باشند تا هر گونه خاک و شن و ذرات کلوئیدی موجود در آب را به جای ماندن در داخل ذرات شن از بستر شنی خارج کنند . علاوه بر خارج کردن مواد […]

آزمایش PH

آزمایش PH آزمایش pH یکی از مهم ترین و رایج ترین آزمون های شیمیایی می باشد. آزمایش pH نشانگر میزان اسیدی بودن یا اسیدی نبودن نمونه  می باشد. pH در اندازه گیری قلیائیت، کربن دی اکسید و دیگر تعادلات اسیدی و بازی مؤثر می باشد. در دمای مشخص شدت اسیدی یا بازی بودن نمونه با […]

پایش کیفیت آب

پایش کیفیت آب با پایش کیفیت آب و مقايسه شاخص هاي كيفيت آب با استانداردها، كيفيت آب براي كاربري هاي مختلف سنجيده مي شود. با تداوم پايش و ارزيابي كيفي، روند تغييرات زماني در كيفيت آب، غلظت و بار آلاينده هاي بالقوه آب ها مشخص مي گردد. هدف از پایش کیفیت آب ،جمع آوري اطلاعات حياتي […]

دستگاه کروماتوگرافی گازی

دستگاه کروماتوگرافی گازی در کروماتوگرافی گازی نمونه تبخير و به سر ستون كروماتوگرافي تزريق مي شود. شويش با جرياني از فاز متحرك گازي بي اثر صورت مي پذيرد. بر عكس اكثر انواع ديگر كروماتوگرافي، فاز متحرك با مولكول هاي آناليت بر هم كنش ندارد و فقط به عنوان وسيله اي براي انتقال مولكول ها از داخل ستون […]

آزمایش تعیین سختی آب شهر

آزمایش تعیین سختی آب شهر : آزمایش تعیین سختی آب شهر شامل تعیین غلظت يون های كلسيم و منيزيم در آب می باشد که در مورد آب شهر و آب چاه و یا هر نمونه مجهول كه نیاز به آنالیز سختی آن می باشد. به طور کلی آزمایش تعیین سختی آب شهر در دو مرحله […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید