شفافیت آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

شفافیت آب

شفافیت آب یا كدورت آب، توانايي آب در عبور مستقيم نور است. طيف وسيعي از ذرات، با اندازه ها و ماهيت هاي فيزيكی، شيميايي و بيولوژيك گوناگون، با جذب و يا پراكنده ساختن نور تابيده شده، مانع عبور مستقيم آن از آب می شود.در نتيجـه كـدورت یا شفافیت آب را سبب مي شوند. از اين رو در شناسايي و كنترل كيفيت آب ها، كدورت، مشخص كننده ي بسياري از ويژگي هاي آب است. زماني كه كدورت آب خام و يا تصفيه شده زياد باشد، ميتوان انتظار داشت كه آب رنگي و بودار نيز باشد و آلودگي ميكروبي آن نيز محتمل است. 

شفافیت آب ممکن است به علت نشت شبکه آبرسانی و وارد شدن گل و لای باشد

در سامانه هاي آبرساني كه آب خام آنها از رودخانه ها و درياچه ها تامين مي شود، منشاء كدورت آب، مـواد معـدني، آلي و حتي ميكروب ها هستند.حضور ذرات در محيط هاي آبي،از مقبوليت و پـذيرش عمومي آب، به دليل ايجاد ظاهر كدر و تيره ي آن مي كاهد.کدورت از نظر كيفيت ميكروبي و شيميايي و تاثير آن بر سلامت مصرف كننـده نيز حايز اهميت است.

ميكروارگانيسم ها، افزون بر آن كه خود بخشي از كـدورت آب را تشكيل مي دهند، ذرات آلي و معدني مسبب كدورت نيز با فراهم آوردن مواد غذايي و بستر مناسب براي رشد ميكروب ها در تاسيسات تصفيه، انتقال، ذخيره سازي و توزيع آب، با ايجاد پوشش محافظ، مانع دسترسي و تماس عامل هاي گندزدا با ميكروب هـا مي شـوند.

در مطالعه هاي متعدد ارتباط معني دار كدورت و تعداد ميكروب هـا در آب بـه اثبـات رسـيده و بـا كـاهش كـدورت، تعداد ميكروب ها نيز تقليل يافته است. 

در سه تصفيه خانه ي آب، كه آب خام آنها از منابع مختلف در حوضه هاي آبی جداگانه تامين مي شود، نشان داد كه به ازاي زدايش هر واحد لگاريتم كدورت، 0.89 واحد لگارتيم انگـل هاي ژيارديا و كريپتوسپوريديوم از آب حذف مي شود. يافته هاي اين محققان، اگر چه بر پايه ي مقادير اين دو انگل در آب خام و تصفيه شده و كارآمدي تصفيه خانه هاي مورد مطالعه، به دست آمده و قابل تعميم به تمامي تصفيه خانه هاي آب نيست؛ اما گـواه اين واقعيت است كه زدايش عامل هاي ميكروبي در فرآيندهاي تصفيه ي آب، همزمان با حذف كدورت انجام مي شود. 

حذف كدورت

حذف كدورت و كارآمدي تصفيه خانه هاي متعارف در زدايش ژيارديا و كرپيتوسپوريديوم از آب گزارش شده است. در صورتي كه كدورت متداول آب خام ورودي به تصفيه خانه هاي آب، در محدودهي 2.5تا 11واحد ان-تي-يو با حداكثر 28 واحد ان-تي-يو باشد و
كدورت آب صاف شده به حدود 0.1تا 0.2واحد ان-تي-يو تقليل يابد، در تصفيهخانههاي متعارف، به ترتيب 2.25و 3.3واحد لگاريتم و در صاف سازي مستقيم، 2.8و 3.9واحد لگاريتم، انگلهاي كريپتوسپوريديوم و ژيارديا از آن حذف خواهند شد. 

هر چند در استاندارد ملي، بر مبناي جنبه هاي زيبـايي شناختي و مقبوليـت عمـومي، حداكثر كدورت مجاز آب آشاميدني، 5واحد ان-تي-يو قيد شده است، اما در صورت كاركرد صحيح تصفيه خانه هاي آب، كدورت آب صاف شده، به كمتر از يك واحد ان-تي-يو، تقليل خواهد يافت. از اين رو مشاهده ي كدورت هاي بيشتر از يك واحد ان-تي-يو، نشانه ي نقص و عدم كاركرد صحيح واحدها و فرآيندهاي تصفيه در پالايش آب شناخته شده و تصفيه خانه هاي متعارف آب، ملزم به تامين كدورت كمتر يا مساوي يك واحد ان-تي-يو در آب تصفيه شده ي نهايي شده اند. 

تاثير ديگر كدورت بر كيفيت ميكروبي آب، تقليل و يا عـدم اثرگذاري و كارآمدي گنـدزداها در انهـدام عامل هاي ميكروبي است. ميكروب هايي كه در لا به لاي ذرات آلي و معدني معلق و كلوييدي آب پنهان شـده انـد، ضـمن آن كـه از دسترسي و تماس با عامل گندزدا مصون مي مانند، با تغذيه از مواد آلي و معدني مسبب كدورت، بـه رشـد و توليـد مثـل خود ادامه مي دهند، به طوري كه در رهنمود سازمان جهاني بهداشت به حضور كليفرم ها در كدورتهاي 4تـا 84واحـد ان-تي-يو، به رغم وجود 0.1تا 0.5ميليگرم در ليتر كلر آزاد باقي مانده در آب، پس از زمـان تمـاس 30دقيقـه اشـاره شده است.

زماني كه باكتري اشريشياكلي گرماپاي در پوشش ذرات معلـق و يا به صورت بيوفيلم در ميآيد، در مقايسه با حالت آزاد، مقاومت آن در برابر كلر، 2400مرتبه افزايش مي يابد. نهايت آن كه، عامل كدورت، به دليل ارتباط تنگاتنگ آن با حضور ميكروبها در آب، نه تنها به عنـوان يـك شـاخص ميكروبي كارآمد در تحليل كيفيت آب در منابع تامين و شبكههاي توزيـع، بلكـه بـه عنـوان يكـي از معيارهـاي مهـم در طراحي، راهبري و نظارت بر چگونگي كاركرد تصفيه خانه هاي آب به شمار مي رود. 

 

 

مقالات پیشنهادی

سوپرکلریناسیون چاه آب

سوپرکلریناسیون چاه آب بازسازي ، نگهداري و گندزدايي به موقع چاه هاي آب شرب و سوپرکلریناسیون چاه آب و تلاش در جهت افزايش بازدهي چاه ها از تدابيري است كه در بالا بردن عمر مفيد و استفاده ار توان بالقوه چاه موثر است.رشد باكتري هاي آهن خوار و ته نشيني لجن همراه رسوبات و اكسيد آهن بعضي […]

روش‌های اندازه‌گیری کلر باقی‌مانده در آب

روش‌های اندازه‌گیری کلر باقی‌مانده در آب

روش‌های اندازه‌گیری کلر باقی‌مانده در آب کلرزنی منابع آبی و پساب‌ها با هدف تخریب و یا غیر فعال کردن میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا انجام می‌شود. هدف دیگر، ارتقاء همه‌جانبه کیفیت آب مصرفی به دلیل واکنش کلرین (Cl2) با آمونیاک، آهن، منگنز، سولفید و برخی گونه‌های آلی است. به همین دلیل یادگیری و اجرای روش‌های اندازه‌گیری کلر باقی‌مانده […]

استاندارد آب دیگ بخار

استاندارد آب دیگ بخار تنها استانداردی که در مورد استاندارد آب دیگ بخار نوشته شده نشریه شماره 6039 موسسه استاندارد ایران است. هدف از تدوین این استاندارد تعیین شرایط تنظیم آب دیگ بخار یا روش های تنظیم شیمیایی یا درمان قلیایی می باشد. یکی از اهداف مهم تنظیم آب مصرفی دیگ بخار حفظ و نگهداری […]

آزمایش آب کارواش

آزمایش آب کارواش : آب مورد مصرف در کارواش های متفاوت از آب آشامیدنی می باشد. لذا آزمایش آب کارواش ضروری می باشد که بهینه کیفیت آب برای استفاده در کارواش ها را بدست آورد.  یكي از مهمترین و حساس ترین مباحثي که باید در طراحي و آزمایشات تاسيسات سیستم آب کارواش ها در نظر […]

روش اندازه‌گیری سختی، کلسیم و منیزیم در آب

روش اندازه‌گیری سختی، کلسیم و منیزیم در آب سختی  HARDNESS کاتیون فلزات دو ظرفیتی عامل اصلی سختی آب‌ها می‌باشند. مهمترین کاتیون‌های ایجاد کننده سختی در آب عبارتند از: کلسیم، منیزیم، استرانسیوم، آهن دو ظرفیتی و منگنز، نظر به اینکه استرانسیوم، آهن و منگنز در آب‌های صنعتی به مقدار جزئی وجود دارند. بنابراین می‌توان کلسیم و […]

آزمایشگاه آب و خاک کرج

آزمایشگاه آب و خاک کرج

 آزمایشگاه آب و خاک کرج آزمایشگاه آب و خاک کرج شرکت آبرام در حکیمیه ، پردیس شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی واقع شده است. این آزمایشگاه مجهز به تجهیزات پیشرفته جهت اندازه گیری مواد مغذی مورد نیاز گیاه در خاک می باشد. این پارامتر ها شامل نیتروژن کل خاک ، فسفر کل خاک ، پتاسیم […]

آزمایش منگنز آب

آزمایش منگنز آب

آزمایش منگنز آب: هدف از آزمایش منگنز آب ، ارائه ی روشی برای اندازه گیری منگنز کل(که شامل منگنز محلول، معلق و ترکیبات آلی حاوی منگنزاست ) موجود درآب های سطحی و آشامیدنی با استفاده از روش طیف سنجی است.این روش برای اندازه گیری منگنز درگستره ی غلظتی0.01 تا 5 میلی گرم در لیترکاربرد دارد. برای آزمایش منگنز […]

کیفیت آب استخرهای شنا

کیفیت آب استخرهای شنا : کیفیت آب استخرهای شنا شامل آزمایش های شیمی ، میکروبی آب می باشد. این آزمایش ها در شرکت آبرام انجام می گردد. کیفیت آب استخرهای شنا دارای اهمیت زیادی است. افزایش استفاده از استخرهای شنا و نگهداری و پایش نامناسب آنها می تواند مخاطرات زیادی را از نظر بهداشت عمومی […]

آب آبی،آب سبز،آب خاکستري

آب آبی،آب سبز،آب حاکستری: آب آبی،آب سبز،آب خاکستريدر چرخه هیدرولوژي، منابع آب به دو دسته آب آبی و آب سبز تقسیمبندي میشوند. آبهاي زیرزمینی و آبهاي سطحی آب آبی را تشکیل میدهند، در حالیکه به رطوبت خاك در مناطق غیر اشباع آب سبز میگویند. آب باران بعد از نفوذ در خاك و قبل از اینکه به […]

آلودگی های نفتی در آب

آلودگی های نفتی در آب : لازمه شناحت آلودگی های نفتی در آب بررسی انواع آلودگي آبها است که انواع مختلفي دارد كه هر يك اهميت خاص خود را داشته و هيچ يك را نمي توان ناديده گرفت. از انواع آلودگي آبها مي توان به موارد: آلودگي راديواكتيو آلودگي عناصر ناچيز و كم مقدار آلودگی […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید