طراحی آزمایشگاه آب و پساب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

طراحی آزمایشگاه آب و پساب

برای طراحی طراحی آزمایشگاه آب و پساب ، باید از حداقل فضای محیط استفاده شده و سعی گردد که میزهای آزمایش ، تمام فضای اتاق را اشغال ننماید. در مطلب استاندارد های طراحی آزمایشگاه شیمی  برخی از استاندارد هی مورد نظر در این زمینه ذکر گردی که این موارد در طراحی آزمایشگاه شیمی باید به طور کامل رعایت شود.در گذشته میزهای کار را در کنار دیوارهای اتاق قرار می دادند و چنانچه فضای خالی در وسط باقی می ماند یک میز نیز در وسط گذاشته می شد، این ترتیب مناسب کار در آزمایشگاه نبوده و گوشه های اتاق خالی می ماند. از طرفی سرویس های آب، گاز، برق در دسترس نبوده و همواره با اشکالاتی مواجه می گردید.

طراحی آزمایشگاه آب و پساب

امروزه برای برپایی یک آزمایشگاه مناسب، سعی می شود که لوله های آب و گاز در وسط  آزمایشگاه قرار گیرد، در اینصورت شیرهای مربوطه به آسانی در دسترس قرار گرفته و کارکنان با مشکل مواجه نمی شوند. همچنین در طراحی باید الزاماتی برای شیشه آلات و شیر های آزمایشگاهی در نظر گرفته شود.

به دلیل وجود گازها و بخارات سمی در محیط آزمایشگاه، نیاز است که سیستم تهویه مناسب بوده و ارتفاع سقف برحسب موقعیت مکانی، بلند در نظر گرفته شود.وسعت آزمایشگاه بستگی به دامنه کار پروژه مورد مطالعه، تعداد نمونه های ارسالی به آزمایشگاه، امکانات تجهیزاتی و بالاخره اعتبار مالی دارد. برای مثال کمیته اعطای کمک های بلاعوض دانشگاهی انگلیس ابعاد و فضای آزمایشگاه را به شرح زیر توصیه نموده است:

  • محل کافی برای رئیس آزمایشگاه، 18.6 مترمربع. (200 فوت مربع)
  • محل کافی برای تکنسین، 11 متر مربع که شامل میزکار، هود و سایر فضاهای لازم است.
  • محل کافی برای استقرار میز ترازو و انبار، 15 درصد از کل مساحت آزمایشگاه
  • محل کافی برای انبارداری و کارهای پیش آزمایشی، مساحتی حدود 70 متر مربع. (750فوت متر مربع)
  • محل کافی جهت نگه داری هر 1000 جلد کتاب در مساحت 6.5 متر مربع. (60فوت مربع)
  • فضای مناسب برای قرار دادن نمونه های آب، قبل و بعد از آزمایشم
  • مصالح بکار برده شده، برای کف پوش ها و روی میزکار، باید از جنس مرغوب انتخاب شده، اسیدها و قلیا، آنها را از بین نبرد و کاملا قابل شست و شو و مسطح باشد.
  • محل استقرار اتوکلاو در نزدیک محیط کشت خواهد بود و برای شست و شوی لوازم و وسایل استریل شده تجهیزات لازم باید در نظر گرفته شود.
  • سردخانه و یخچال برای نگه داری محیط های کشت و مواد شیمیایی آزمایشگاه ضروری است.
  • قفسه های لازم برای نگه داری مواد شیمیایی و لوازم آزمایشگاهی در نظر گرفته شود.
  • درناحیه میز ترازو هیچ گونه ارتعاش و لرزشی نباید وجود داشته باشد.
  • برای قرار دادن میکروسکوپ، محل میز مخصوصی باید پیش بینی شود.
  • خوردن اغذیه و نوشابه در آزمایشگاه مجاز نبوده و محل دیگری باید درنظر گرفته شود.

ایمنی طراحی آزمایشگاه آب و پساب

برای آزمایشگاه معمولا ساختمان یک طبقه در نظر گرفته می شود. موضوع ایجاد تهویه، هود آزمایشگاهی، گازرسانی، آب رسانی، انبار مواد شیمیایی، نگه داری نمونه های آب، نگه داری محلول ها و دارو ها، کلا ایجاب می نماید که ساختمان آزمایشگاه یک طبقه بوده و به آسانی دسترسی به کلیه موارد ذکر شده در بالا فراهم گردد. مصالح ساختمانی باید از مواد غیرقابل اشتعال و نسوز انتخاب شده، همچنین میزکار، کف پوش ها و سایر عوامل، در مقابل اسید و قلیا مقاوم باشد. تهویه هوای آزمایشگاه از اهمیت خاصی برخوردار بوده و هوا مرتبا باید در جریان باشد.

هود یا دودکش تهویه برای تخلیه مواد سمی، واکنش های قابل انفجار در مکان مناسب تعبیه شود و سرعت هوا در قسمت ورودی هود، زمانی که درهای آزمایشگاه و پنجره ها باز است، حداقل 25 سانتیمتر بر ثانیه تنظیم گردد. میز آزمایشگاه پشت به پشت و یا پشت به دیوار قرار خواهد گرفت. ارتفاع میزکار بستگی به دستگاه مورد استفاده دارد. مثلا اگر از دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی استفاده می شود، کار به حالت نشسته است، ارتفاع میز 75 سانتی متر خواهد بود. ارتفاع میزکار برای انجام دادن آزمایشهای شیمیایی 90 سانتی متر است.

شرایط ایمنی بهداشت کار، دفع دود، آلودگی هوا، لوازم آتش نشانی، تجهیزات مربوط به اعلان خطر، دوش آب گرم و سایر موارد ایمنی باید درنظر گرفته شود. کابل های برق باید دارای پوشش مقاوم بوده و مقررات ایمنی خدمات برق رسانی کاملا مراعات گردد.

دستگاه های تولید هوای فشرده (کمپرسور)، تهویه، گاز، بخار، گرمایشی، گاز نیتروژن و غیره در خارج از محیط کار آزمایش قرار داده می شود. دفع پساب ها، باید از طریق لوله های فاضلاب با شیب تند انجام گیرد و ضایعات مربوط به آزمایش های باکتریولوژی و بیولوژی از طریق لوله های فاضلاب به لوله اصلی فاضلاب خروجی هدایت گردد.

 

مقالات پیشنهادی

اندازه گیری کربنات و بی کربنات

اندازه گیری کربنات و بی کربنات : اندازه گیری کربنات و بی کربنات با روش تیتراسیون می باشد که برای محاسبه قليائيت نیاز به تعیین غلظت های کربنات و بی کربنات بر حسب کربنات کلسیم است. قليائيت آب بر اثر وجود يكي از تركيبات كربنات ، بي كربنات و هيدروكسيد ها حاصل ميگردد. معرف فنل فتـالئين […]

کیفیت خاک کشاورزی

کیفیت خاک کشاورزی شاخصهاي مورد نظر تعیین کیفیت خاک کشاورزی شامل هدايت الكتريكي (EC)، فلزات سنگين و تخم انگل هاي نماتودي ميباشد. همچنين با توجه به اينكه استفاده از پساب و فاضلاب در آبياري، بـه دليـل دارا بـودن ذرات معلـق باعث گرفتگي خلل و فرج و كاهش نفوذپذيري خاك ميگردد، اندازه گيري نفوذپذيري خـاك نيـز بـه فواصـل […]

فرار جامدات در لجن فعال

فرار جامدات در لجن فعال مشکلات ته نشینی و فرار جامدات در لجن فعال  ممکن است فقط به دلیل یک وضعیت بهره برداری نظیر رشد نامطلوبارگانیسم های رشته ای ،یا در اثر شرایط متنوع بهره برداری نظیر بروز همزمان رشد نامطلوب ارگانیسم های رشته ای و حضور ذره های لخته ای ناشی از فقر مواد […]

روش کار جارتست

جارتست

جارتست جارتست یکی از آزمایش  های هم آب و فاضلاب است. اگر چه اخیرا پیشرفت هایی در شناخت مکانیزم فرایند انعقاد حاصل شده اما هنوز از آن به عنوان یک دانش دقیق و جامع نام برده نمی شود.از این رو انتخاب و به دست آوردن مقادیر بهینه از منعقد کننده ها به جای آن که […]

اندازه گیری فرمالدئید

اندازه گیری فرمالدئید برای اندازه گیری فرمالدئید ابتدا باید به بررسی این ماده بپردازیم.  فرمالدئيد H2C=O يك عضو خانواده آلدئيـدها بـا ساده ترين مولكول آلي، گازي بيرنـگ، قابـل اشـتعال، محرك با بـوي تنـد اسـت. فرمالدئيد داراي جـرم مولكـولي 30.03 بوده.  به راحتي در دمـا و فشـار معمـول اتـاق پليمريزه ميگردد. كـاربرد وسـيع فرمالدئيـد در صـنايع مختلف […]

کلراید آب

کلراید آب حضور کلر در آب، غالباً به صورت یون CI– است، یکی از آنیون های غیر آلی اصلی در نمونه های آب آشامیدنی، آب چاه و رودخانه ها و دریاها و پساب ها می باشد. کلرایدها از طریق نهشت جوّی، گَردآب اقیانوسی، هوازدگی بعضی از سنگ های رسوبی، پساب های شهری و صنعتی، رواناب […]

اندازه گیری اسیدیته آب

اندازه گیری اسیدیته آب : اندازه گیری اسیدیته آب  عبارت است از ظرفيت آمي آب براي واآنش با يك باز قوي تا يك pHمعين اسيديته مربوط به خاصيت خورندگی آب می باشد. CO2معمولا ترآيب اسيدي اصلي آبهاي سطحي غير آلوده است ، نگهداري وحمل نمونه هاي جمع آوري شده از چنين منابعي بايد به دقت […]

روش نمونه برداری از پساب

روش نمونه برداری از پساب روش نمونه برداری از پساب تصفیه شده بستگی به پارامتر هایی که باید آزمایش شود، دارد. در روش های نمونه برداری ، ظروف نمونه گیری ، حجم آب مورد نیاز ، روش نگه داری  و حداکثر زمان نگهداری دارای اهمیت است. به طور کلی پارامتر های میکروبی ، باید در […]

تعیین آهن موجود در آب

تعیین آهن موجود در آب تعیین آهن موجود در آب آهن موجود در نمونه بصورت +Fe2 (فرو) و +Fe3(فریک) می تواند وجود داشته باشد . اندازه گیری آهن بر اساس آهن دو ظرفیتی یا فرو (+Fe2) می باشد . در روش رنگ سنجی با ارتوفنانترولین می توان +Fe2 و آهن کل (Total Iron) را تعیین […]

باكتريهاي احياء كننده سولفات(SRB)

باكتريهاي احياء كننده سولفات(SRB) : به منظور بررسی باكتريهاي احياء كننده سولفات(SRB) ، تشكيل بيوفيلم هاي ميكروبي و به دنبال آن خوردگي در تجهيزات و شبكه ها که از جمله مسايل مهم در  انشعابات آب و فاضلاب مي باشد . موجودات مختلف مانند باكتريها, قارچها , جلبك ها و جانوران دريايي به طور مستقيم و يا غير مستقيم […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید