عوامل بیماری های منتقله از آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه

عوامل بیماری های منتقله از آب

سه گروه از عوامل بیماری های منتقله از آب شامل باکترى ها، ویروس ها و تکیاخته ها مىباشد که در جدول زیر خواص و مشخصات آنها نشان داده شده است. 

عوامل بیماری های منتقله از آب
  • باکتري ها

باكترى ها ارگانيسم هاى تك سلولى هستند كه به طور متداول اندازه آنها در محدوده ١٠ تا ٠/١ ميكرومتر قرار دارد.شكل،اجزاء، اندازه و روشى كه آنها رشد مى كنند، مى تواند نشان دهنده ساختار فيزيكى سلول باكترى باشد. اكثر باكترى ها مى توانند بر اساس شكل در چهار دسته عمومى كروى ،  ميله اى ، ميله خميده  يا مارپيچى  و رشته اى طبقه بندى شوند. كوكسى  يا باكترى هاى كروى تقريباً قطرى به اندازه ١-٣ ميكرومتر دارند. باسيل باكترى هاى ميله اى شكل(اندازه متغيرى دارد و پهناى (قطر) آنها در محدوده ٠/٣-١/٥ميكرومتر قرار داشته و طول آن ١/٠-١٠/٠ ميكرومتر است.

باكترى هاى ويبريو يا باكترى هاى ميله اى خميده شكل به طور متداول داراى اندازه متغيرى به پهناى ٠/٦-١/٠ميكرومتر و به طول ٢-٦ميكرومتر هستند. اسپيريل باكترى هاى مارپيچى مىتواند بيش از ٥٠ميكرومترطول داشته باشد، در صورتى كه باكترى هاى رشته اى مى توانند در طول هايى بيش از ١٠٠ميكرومتر موجود باشند.

  • ويروس ها

ویروسها میکروارگانیسم هایى هستند که از مواد وراثتى اسید دىاکسى ریبونوکلئیک(DNA) یا اسید ریبونوکلئیک (RNA) و روکش پروتئینى محافظ (رشته هاى منفرد ،دوگانه و مخصوصاً لایه هاى دوگانه) درست شده اند. تمام ویروسها انگل هاى اجبارى هستند که از انجام هر شکل متابولیسم ناتوان بوده و به طور کامل به سلول هاى میزبان براى دفاع، پاسخ و واکنش وابسته هستند.

اندازه ویروس ها عموماً 0/01-0/1میکرومتر است و داراى گونه هاى متنوع خاصى با توجه به عفونت هستند که به طور متداول فقط به یک نوع میزبان حمله مى کنند. گرچه طرق اصلى انتقال براى ویروس هپاتیت و پلىویروس از طریق غذا، تماس شخصى یا مقاربت جنسى است، ولى ویروس ها قادرند از طریق آب آشامیدنى نیز منتقل شوند. سرایت و انتقال بعضى ویروس ها مانند
رتروویروس ها (شامل گروه
HIV از طریق آب که خطر مهمى براى سلامتى و بهداشت عمومی است، بسیار ضعیف به نظر مى رسد.

  • تکیاخته ها

تکیاخته ها از عوامل بیماری های منتقله از آب و میکروارگانیسم هاى تک سلولى یوکاریوتیک بدون دیواره هاى سلولى هستند که از باکتری ها و ارگانیسم هاى دیگر براى غذا و به عنوان میزبان بهره مى برند. بیشتر تک یاخته ها در طبیعت آزادزى هستند و مىتوانند در آب موجود باشند،ارگانیسمهاى میزبان می تواند از ارگانیسم هاى ساده مانند جلب کها تا ارگانیسم هاى نسبتاً پیچیده مانند انسان متنوع باشد.

عوامل-بیماری-های-منتقله-از-آب

تکیاخته هاى مهم بیماری زاى آب آشامیدنى و فاضلاب عبارتند از:

  1. ژیاردیا لامبلیا
  2. کریپتوسپوریدیوم
  3. وانتامباهیستولیتیکا

این عوامل بیماری های منتقله از آب,  اورگانیسم ها موجب اسهال یا تغییرات شدید در روده و معده و شیوع بیمارى می شوند.

 

مقالات پیشنهادی

کنترل کیفی آب در آزمایشگاه

کنترل کیفی آب در آزمایشگاه : کنترل کیفی آب در آزمایشگاه از اهمیت زیادی برخوردار است به طوریکه اگر آب مصرفی آلوده یا ناخالص باشد، محلول های ساخته شده با این آب اشکال داشته و تست ها دچار تداخل و اشکال می شود. درجه خلوص آب مصرفی بستگی به نوع استفاده از آن دارد. مثلا برای […]

تهیه محلول بافر

تهیه محلول بافر به طور کلی برای تهیه محلول بافر ، ابتدا توصیحات مختصری در مورد محلول بافر ارائه میدهیم و سپس نحوه انتخاب و تهیه محلول بافر را شرح میدهیم. بافر محلولی است که در برابر افزایش اسید یا باز مقاومت نموده و مانع تغییرات شدید pH می­شود محلول تامپون است که شامل دو […]

مواد شیمیایی آزمایشگاهی ناسازگار

مواد شیمیایی آزمایشگاهی ناسازگار مواد شیمیایی آزمایشگاهی ناسازگار یکی از عوامل حادثه است که همواره باعث بروز برخی مشکلات در آزمایشگاه های شیمی می گردد که ایمنی آزمایشگاه ها باید رعایت گردد. روش های پیشگیری از خطر بسیار گوناگون است. از جمله اینکه قبل از کار کردن با ماده خورنده، MSDS آن را تهیه و با خطرات […]

عناصر و گونه های کم مقدار نامغذی

عناصر و گونه های کم مقدار نامغذی (Low-nutrient elements and species) عناصر و گونه های کم مقدار نامغذی از نقطه نظر سمّیت دارای اهمیت هستند و متداول ترین آنها در آب های آلوده عبارت اند از: آلومینیم، باریم، بریلیم، کروم، سرب، جیوه، نیکل، نقره، قلع و وانادیم. گونۀ شیمیایی سیانید (پیوند بین دو نافلز کربن […]

ترکیبات شیمیایی آب

ترکیبات شیمیایی آب ترکیبات شیمیایی آب شامل یون های سولفات، کلراید، نیترات، نیتریت، آمونیاک،فسفات و… و فلزات سنگینی همچون آهن، کروم، مس، منگنر، روی و … می باشد.  آب در طبيعت بصورت خالص يافـت نمـيگـردد. بلكـه همواره مقاديري املاح، مـواد معلـق و گازهـاي محلـول را همراه خود دارد و اين موجب ميشـود كـه آب در منـاطق […]

کیفیت آب دیگ بخار

کیفیت آب دیگ بخار کیفیت آب دیگ بخار به دلیل آسیب پذیری بالای دیگ بخار تاثیر مستقیم در راهبری آن دارد. اگر کیفیت آب دیگ بخار مناسب نباشد موجب خورندگی و رسوب گذاری در آن شده و خسارت های جبران ناپذیری را به بار می آورد. آب ورودی دیگ بخار باید طوری باشد که به […]

بور در خاک

بور در خاک نوع سنگ مادر تشکیل دهنده خاک میزان بور در آن را تعیین می کند. کانی های تورمالین و بوراکس مهم ترین منبع بور در خاک هستند که بور موجود در آن کانی ها به تدریج به شکل قابل استفاده برای گیاه در می آید.  بور موجود در خاک بیشتر با ساختار بلورین […]

گسترش آگار

گسترش آگار

گسترش آگار: وسايل مورد نياز برای گسترش آگار بمنظور اجرای آزمایش های میکروبی آب به روش mpn به شرح زیر است که باید این تجهیرات را قبل از اجرای آزمایشات آب فراهم ساخت. ميله شيشه اي: ميله هاي شيشه اي با قطر 4 میلیمتر و طول 200 میلیمتر را از فاصله 40 میلیمتری انتهاي آن با […]

آزمایش ها ی موردنیاز تصفیه خانه فاضلاب

آزمایش ها ی موردنیاز تصفیه خانه فاضلاب: تعداد و نوع آزمایش های موردنیاز در یک تصفیه خانه فاضلاب ، به فرآیند تصفیه و نوع و تعداد واحدهای تصفیه بستگی دارد. اگر تصفیه خانه فرض شده در بخش مقدمه ، دارا ی یک واحد آشغالگیر ، یک واحد دانه گی ر ، دو حوض ته نشینی مقدماتی ، […]

روش اندازه گیری آرسنیک

روش اندازه گیری آرسنیک روی نورسنجی به وسیله دی اتیل دی تیوکاربامات نقره: این روش جهت اندازه گیری یون های آرسنیک در غلظت های بین، مناسب می باشد.     مزاحمت ها و نحوه حذف آنها: مواد اکسید کننده که مانع تبدیل یون های آرسنیک به ارسین هستند باید قبل از اندازه گیری احیاء گردند. […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید