محیط کشت باکتری

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه

محیط کشت باکتری

محیط کشت باکتری ، دارای موادی هستند که برای رشد و تکثیر میروارگانیزم های موجود در آب و فاضلاب لازم است که این محیط ها به دسته های زیر تقسیم می شوند.

  1. محیط کشت های طبیعی :از منابع حیوانی یا گیاهی تهیه می شوند، مثل محیط کشت دارای سیب زمینی ، محیط کشت گوجه فرنگی ، محیط جگر و محیط هایی که در ترکیب آنها از عصاره گوشت استفاده شده است.
  2. محیط های کشت مصنوعی :ترکیبی از مواد شیمیایی با مقادیر معینی از هرکدام هستند.
محیط کشت رشد باکتری

انواع محیط کشت باکتری از نظر حالت

  1. محیط ها کشت مایع : محیط کشت های مایع که به آنها پسوند برات می افزایند ، مانند نوترینت برات
  2. محیط های کشت نیمه جامد : که پسوند مدیوم به آنها افزوده می شود،  مانند SIM مدیوم که در صدر آگار آنها کم است.
  3. محیط های کشت جامد : که دارای پسوند آگار هستند، مانند نوترینت آگار

برای تهیه محیط های کشت جامد آزمایش MPN، به میزان ۱۵ تا ۲۰ گرم بر لیتر آگار یا ژلاتین به محیط های مایع افزوده می شود. آگار ، پلی ساکاریدی است که از یک نوع جلبک دریایی استخراج می شود و ژلاتین ماده ای است که ممکن است توسط  باکتری ها  تجزیه شده و محیط سفتی خود را از دست بدهد. در ضمن، ژلاتین در دمای بالاتر از ۲۴ درجه سانتی گراد به حالت مایع در می آید. در نتیجه ، آگار برای سفت کردن محیط های کشت مناسب تر است. این ماده در ۴۰ درجه سانتیگراد به حالت جامد  و در ۸۰ تا ۹۰ درجه سانتیگراد به حالت مایع در می آيد.

محیط کشت باکتری ، فضای مناسبی برای رشد باکتری ها بوجود می آورد

محیط کشت باکتری برای جداسازی باکتری

  1. محیط های کشت غنی شده : دارای کلیه مواد لازم برای رشد باکتری ها می باشد. در این محیط باکتری هایی که نیاز های غذایی پیچیده ندارند ، قادر به رشد هستند مانند نوترینت آگار
  2. محیط های کشت افتراقی : این محیط ها ، به علت داشتن مواد مخصوص ، باعث تمایز برخی از باکتری ها می شوند، مثل محیط EMB و مکانیکی که دارای معرف های شیمیایی ویژه ای می باشند گه باکتری های گرم مثبت روی آنها رشد نکرده و باکتری های تخمیز کننده لاکتوز را متمایز می سازد.
  3. محیط های کشت اختصاصی : در این محیط ها ، فقط باکتری های خاص رشد می کنند، مانند محیط کشت های مانیتول سالت آگار (MSA) ،  که در آن فقط استافیلوکوکوس اورئوس ، که قادر به تخمیر قند مانتیول و بقا در مقدار 7.5 درصد کلرور سدیم است، توانایی رشد دارد.

 

 

مقالات پیشنهادی

خُردمغذی های شبه فلزی و نافلزی

 خُردمغذی های شبه فلزی و نافلزی (Semi-metallic and non-metallic micronutrients) خُردمغذی های شبه فلزی و نافلزی : بور، سیلیکون و آرسنیک از متداول ترین شبه فلزات خُردمغذی و فلوئورید، ید و سلنیوم از متداول ترین نافلزات خُردمغذی در آب های طبیعی هستند. در این بخش، بور، سیلیکون و فلوئورید بحث می شوند. بور عنصرر بور […]

رنگ آب آشامیدنی

رنگ آب آشامیدنی : رنگ آب آشامیدنی ، در آبهاي سطحي و زير زميني در نتيجه حضور مواد آلي طبيعي، بويژه مواد هيوميك موجودات آبزي ايجاد مي شود. مواد هيوميك شامل اسيدهاي هيوميك و فلوويك مي باشند که هر دو سبب رنگ زرد در آب مي شوند، اسيدهاي هيوميك سبب رنگ زرد بيشتري مي شوند .حضور […]

اندازه گیری BOD

اندازه گیری BOD

اندازه گیری BOD بدون شک تعیین اندازه گیری BOD گسترده ترین و کاربردیترین پارامتر سنجش آلودگی مواد آلی هم برای فاضلاب و هم برای آبهای سطحی است. برای اندازه گیریBOD , آزمایشی را روی یک نمونه ی فاضلاب یا آب را در مدت 5روز در محیط کشت مناسب در آزمایشگاه تحت شرایط کاملا مشابه شرایط طبیعی انجام […]

روش اندازه گیری سیلیس در آب

روش اندازه گیری سیلیس در آب روش اندازه گیری سیلیس در آب با استفاده از روش مولیبدات سیلیس با روش شماره 4500SiO2.C بر اساس کتاب استاندارد متد می باشد که در مطلب روش اندازه گیری سیلیس تمامی تجهیزات و مواد و محلول های مورد نیاز برای انجام این آزمایش تشریح شد و در اینجا دستورالعمل های […]

مرحله تاییدی

مرحله تاییدی آزمایش مکیروبی آب مرحله تاييدي آزمایش میکروبی آب ، یک مرحله جهت تایید رشد باکتری ها در محیط کشت لاکتوز می باشد که این تاییدیه بایستی در محیط کشت BGB اجرا گردد. روش كار مرحله تاییدی آزمایش میکروبی آب مطابق با روش MPN جهت آنالیز آب می باشد که لوله هایی که در […]

اندازه گیری نیترات

اندازه گیری نیترات آب : اندازه گیری نیترات آب ، نيترات از جمله عوامل آلاينده منابع آبهای زير زمينی محسوب می شوند که در سالهای اخير به لحاظ گسترش کشاورزی و فعاليتهای انسانی ميزان متوسط آنها در آب های زير زميني رو به افزايش مي باشد. انحلال رسوبات طبيعی حاوی نيترات در آب ، تجزيه گياهان ، […]

کلرور در آب

اندازه گیری یون کلرور در آب

اندازه گیری یون کلرور در آب: معمولا کلرور در آب به صورت کلرورهای قلیایی خاکی یافت می شود. میزان کلرور موجود در آب های مختلف به علل گوناگون متغیر است.مثلا ریزش باران در مناطق خشک و بیابان ها باعث می شود که آب،زمین هایی را که دارای مواد قلیایی است شسته و در نتیجه آب […]

فلوراید در آب

فلوراید در آب فلوراید در آب و فلوئور با غلظت تقريبي ١ ميليگرم در ليتر در آب اشاميدني بطور موثري پوسيدگي هاي دندان را کاهش می دهد. چنانكه غلظت آن در آب بالاتر از حد استاندارد توصيه شده باشد باعث فلوئوروزيس مي گردد. فلوئور به دو روش رنگ سنجی  و الكترود قابل اندازه گبري است. […]

استاندارد پساب خروجی فاضلاب

استاندارد پساب خروجی فاضلاب : استاندارد پساب خروجی فاضلاب ، بر حسب منبع پذیرنده متفاوت می باشد. بر حسب اینکه منبع پذیرنده خروجی سیستم تصفیه فاضلاب زمین کشاورزی یا رودخانه ها و آب های سطحی یا چاه جذبی باشد متفاوت است. مصارف كشاورزي با توجه به حجم زياد مورد نياز، به عنوان يكي از مصارف […]

رنگ آمیزی گرم

رنگ آمیزی گرم رنگ آمیزی گرم متداول ترین تکنیک رنگ آمیزی مورد اتفاده  برای شناسایی ارگانیسم های رشته ای است. تکنیک های مختلفی برای رنگ آمیزی گرم وجود دارد. روش اصلاح شده هاکر در آزمایشگاه بسیاری از تصفیه خانه های فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد.  محلول های مورد نظر برای برای رنگ آمیزی شامل […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید