مسیرهای انتقال پاتوژن ها و انگل های مرتبط با آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه

مسیرهای انتقال پاتوژن ها و انگل های مرتبط با آب

انتقال، شامل جابجایی عامل عفونی از یک مخزن به یک میزبان، مهمترین عامل در زنجیره عفونت می باشد. پاتوژن ها می توانند از طریق مسیرهای متعددی از مخزن به میزبان مستعد منتقل شوند. مسیرهای انتقال پاتوژن های مرتبط با آب در شکل 1 خلاصه شده است.

 

شکل 1- مسیرهای انتقال انگل ها و پاتوژن های مرتبط با آب

 

انتقال شخص به شخص

رایج ترین راه انتقال عوامل عفونی، انتقال شخص به شخص می باشد. مثال هایی از انتقال شخص به شخص یا تماس مستقیم شامل بیماری های مقاربتی از قبیل سیفلیس، گونورآ، هرپس و سندروم نقص ایمنی اکتسابی می باشد. سرفه و عطسه کردن منجر به آزادسازی قطرات بسیار کوچکی از پاتوژن ها در فاصله چندین فوتی از میزبان می شود.

انتقال از طریق آب

وجود آب برای زندگی روی کره زمین حیاتی است. معمولاً انسان 2-4 لیتر آب در روز مصرف می کند. آب آشامیدنی علاوه بر اینکه دارای ترکیبات مفید (از قبیل آهن، فلوراید) می باشد، بعضی اوقات اثرات منفی روی سلامتی انسان دارد زیرا ممکن است حاوی آلودگی های رادیولوژیک، میکروبیولوژیک و شیمیایی باشد. وقتی که آب با زائدات انسانی و حیوانی آلوده می شود، آب در بیماری هایی که در زیر آورده شده اند سهیم می باشد:

  • بیماری های منتقله توسط آب:

    عفونت یا پاتوژن های میکروبی ممکن است منجر به مشکلاتی برای دستگاه گوارش (از قبیل اسهال) یا بیماری های سیستمیک (از قبیل هپاتیت ایجاده شده توسط ویروس ها، نارسایی کلیه به علت عفونت با اشرشیاکلی O157:H7) شود.

  • بیماری های ناشی از عدم شستشوی کافی:

    از قبیل تراخم، بیماری ایجاد شده توسط شپش ها و کنه ها با بهداشت ضعیف مرتبط بوده که آن عدم دسترسی به آب سالم می باشد.

  • بیماری هایی که آب در چرخه انتقال ها آن ها نقش دارد:

    از قبیل شیستوزومیازیس، توسط کرم های انگلی (شیستوروما مانسونی) موجود در بدن حلزون های آب شیرین ایجاد می شود. حالت عفونی کرم، که سرکاریا [1] (حالت آزادزی لاروهای انگلی) نامیده می شود، آب را آلوده کرده و به دنبال تماس با پوست منجر به عفونت می شود. انگل ها منجر به آسیب رساندن به ارگان هایی از قبیل روده، پوست، کبد و معده می شوند.

 

انگل

 

  • بیماری های منتقله بوسیله حشرات نقل مرتبط با آب:

    این بیماری ها توسط حشرات ناقل که در آب تخم ریزی می کنند (از قبیل مالاریا، تب دانگ، تب زرد) ایجاد می شود.

در سال 1854، جان اسنو، پزشک و اپیدمیولوژیست انگلیسی، اولین کسی بود که انتقال پاتوژن از طریق آب را مطرح کرد. به دنبال یک اپیدمی وبا که منجر به 500 مرگ شد، وی بیان کرد که بین اپیدمی وبا و مصرف آب از چاه خیابان بروود در لندن ارتباط وجود دارد. در سال 1893، روبرت کخ، باکتری عامل وبا را شناسایی کرد و ثابت کرد بین مصرف آب و طغیان وبا ارتباط وجود دارد. در آغاز قرن بیستم، بیماری های منتقله با آب از قبیل وبا و تب تیفوئید (حصبه) نگرانی عمده مسئولین سلامت عمومی بوده است. سایر پاتوژن ها و انگل هایی که ظهور کردند شامل کریپتوسپوریدیوم، ژیاردیا، اشرشیاکلی O157:H7 و ویروس های روده ای بوده است.

در سال 1996، اسهال عمدتاً از طریق آب یا غذای آلوده باعث مرگ 3.1 میلیون نفر در سراسر دنیا شد که اغلب آن ها را کودکان تشکیل می دادند. ظغیان بیماری های منطقه از طریق آب در ایالات متحده توسط اپیدمیولوژیست ها و مقامات بهداشتی سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا و مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های ایالات متحده گزارش می شود. بسیاری از طغیان ها به علت عدم تصفیه یا تصفیه ناکافی آب های سطحی یا زیرزمینی می باشد. بیماری های گوارشی با منشاء ناشناخته و ژیاردیا از عمده بیماری های منتقله توسط آب های سطحی و زیرزمینی هستند.

انتقال از طرق غذا

عملیات غیربهداشتی در طول فرآیند تولید یا تهیه مواد غذایی منجر به انتقال پاتوژن ها و انگل های متنوعی می شود. سالانه، مواد غذایی میلیون ها نفر را تحت تأثیر قرار داده  و منجر به مرگ هزاران نفر می شود. پاتوژن های نوظهور منتقله از طریق غذا، در ایالات متحده گزارش و در جدول 1 نشان داده شده است. میوه ها و سبزیجات خام ممکن است در طول آبیاری با آب آلوده به مدفوع یا به وسیله یک شخص آلوده در طول پردازش، ذخیره، توزیع و یا آماده سازی نهایی آلوده شوند.

 

جدول 1- تخمین سالانه تعداد افرادی که در ایالات متحده با پاتوژن های باکتریایی انتخابی بیمار شده اند

مصرف نرم تنان (از قبیل صدف خوراکی، حلزون دوکفه ای و صدف رودخانه) در انتقال پاتوژن های باکتریایی و ویروسی، اووسیت ها و کیست تک یاخته ها قابل توجه است. نرم تان اغلب در وردی رودخانه های آلوده زندگی می کنند. نرم تنان به عنوان تغذیه کنندگان از فیلتر، مقدار زیادی آب (4-20 لیتر بر ساعت) را پردازش می کنند که عمدتاً پاتوژن ها و انگل ها در بافت های گوارشی نرم تنان تجمع می یابند. برای سلامتی نگران کننده می باشند زیرا اغلب به صورت خام یا نیم پخته مصرف می شوند. توسعه تکنیک های مولکولی به شناسایی پاتوژن ها و انگل ها در نرم تنان کمک کرده است. انواع گوناگونی از ویروس های پاتوژن در نمونه های گرفته گرفته شده از نرم تنان در سراسر جهان کشف شده است که شامل انتروویروس ها، نوروویروس ها، ویروس هپاتیت A، روتاویروس ها، استروویروس ها و آدنوویروس ها بوده است. همچنین اووسیت های عفونی کریپتوسپوریدیوم در صدف های رودخانه و حلزون های دوکفه ای در اسپانیا کشف شده است.

 

انتقال از طریق هوا

برخی بیماری ها (از قبیل تب Q، بیماری های قارچی) می توانند از طریق هوا منتشر شوند. مسیر هوایی در انتقال آئروسل های بیولوژیکی تولیدی توسط تصفیه خانه ای فاضلاب یا آبیاری از طریق اسپری نمودن پساب، مهم می باشد. لازم به ذکر است، لژونلا و مایکوباکتریوم آب آشامیدنی، می توانند از طریق مسیرهای هوایی منتقل شوند.

انتقال توسط ناقلین

معمول ترین ناقلین انتقال دهنده بیماری ها، بندپایان (از قبیل کک ا، حشرات) یا مهره داران (از قبیل جوندگان، سگ ها، گربه ها) می باشند. ممکن است پاتوژن ها چندین ناقل بندپای درونی داشته باشند. برخی بیماری های منتقله توسط ناقلین شامل مالاریا (ایجاد شده توسط پلاسمودیوم)، تب زرد یا انسفالیتیس (هر دو توسط آربووبروس ها[1] تولید می شوند) و هاری (ویروس های منتقله توسط گازگرفتگی سگ ها یا گربه های وحشی) می باشند.

فومیت ها[3]

برخی پاتوژن ها ممکن است توسط اشیاء غیرزنده یا فومیت ها (هر شی یا ماده ای که توانایی انتقال پاتوژن ها و میکروارگانیسم های عفونت زا را داشته باشد از قبیل لباس ها، ظروف، اسباب بازی، تلفن ثابت و همراه، کیبرد کامپیوتر و سایر سطوح محیطی) منتقل شوند. فومیت ها غالباً با پاتوژن ها و انگل های ناشی از چند منبع ( از قبیل دست های آلوده، ترشحات بدن، ذرات معلق در هوا) آلوده شده و مسئول انتقال ویروس های روده ای (از قبیل روتاویروس ها، نوروویروس ها) و ویروس های موجود ر هوا (از قبیل رینوویروس ها، ویروس آنفولانزا) هستند. جدول 2 مثال هایی از سطوح محیطی آلوده شده با ویروس ها را نشان می دهد. به دنبال آلودگی سطوح، ویروس ها یم تواندد با توجه به خصوصیات فومیت ها، فاکتورهای محیطی (دما، رطوبت نسبی، pH، نور، وجود سایر میکروب ها)، نوع و سویه ویروس ها به مدت طولانی زنده باقی بمانند.

انتقال اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس تورینجینسیس[4] و فاژ MS2 از سطوح به انگشت، در سطوح صاف (از قبیل فولاد ضدزنگ، شیشه، کاشی و سرامیک) نسبت به سطوخ متخلخل (از قبیل پلی استر، اسکناس) بیشتر بوده و همچنین انتقال در رطوبت نسبی بالا، بیشتر از رطوبت نسبی پایین می باشد. انتقال پاتوژن توسط فومیت ها را می توان با شستن کافی و کامل دست و ضدعفونی مناسب سطوح آلوده کنترل کرد.

 

جدول 2- ویروس های زنده شناسایی شده بر روی سطوح یا درون ساختمان ها

منبع: 

کتاب NOITUBIRTSID DNA NOITCUDORP RETAW GNIKNIRD FO YGOLOIBORCIM

1.Cercariae

2. arboviruses

[3] . Fomites

[4] . Bacillus thuringiensis

مقالات پیشنهادی

آب سنگین

آب سنگین

آب سنگین آب سنگین ،به يكي از اشکال نادر آب به نام دوتریُم اُكسايد (D2O) گفته مي‌شود كه در آن به جاي دو اتمِ هيدروژن معمولي (H)، دو اتم هيدروژن سنگين (D) قرار دارد. هيدروژن داراي 2 ايزوتوپ پايدارH و D و يك ايزوتوپ ناپايدار وراديواكتيوTيا تريتيُم است. تفاوت ایزوتوپ‌های مختلف یك عنصر از تفاوت […]

مشخصات آب آشامیدنی سالم

مشخصات آب آشامیدنی سالم : زندگي سالم مرهون داشتن آبی سالم که منطبق بر مشخصات آب آشامیدنی سالم بوده و عاري از هر گونه آلودگي باشد. امروزه ما انسان ها بدليل فراموشـي و عدم توجه به مسايل بهداشتي اقدام به دفع فاضلاب هاي شهري و صنعتي، دفع زباله هاي معمولي و ويـژه، اسـتفاده از حشره كش […]

نیتروژن آلی در آب

نیتروژن آلی در آب (Organic nitrogen) از نظر شیمی تجزیه، نیتروژن آلی به نیتروژن مقید در مواد آلی با حالت اکسایش 3- گفته می شود؛ به طوری که بتوان آن را با روش کِلدال (Kjeldahl method) اندازه گیری کرد. در روش کِلدال، نیتروژن تمام ترکیبات آلی نیتروژن دار اندازه گیری نمی شود؛ بلکه نیتروژن مواد […]

فلوراید در آب

فلوراید در آب فلوراید در آب و فلوئور با غلظت تقريبي ١ ميليگرم در ليتر در آب اشاميدني بطور موثري پوسيدگي هاي دندان را کاهش می دهد. چنانكه غلظت آن در آب بالاتر از حد استاندارد توصيه شده باشد باعث فلوئوروزيس مي گردد. فلوئور به دو روش رنگ سنجی  و الكترود قابل اندازه گبري است. […]

پایش کیفیت آب

پایش کیفیت آب با پایش کیفیت آب و مقايسه شاخص هاي كيفيت آب با استانداردها، كيفيت آب براي كاربري هاي مختلف سنجيده مي شود. با تداوم پايش و ارزيابي كيفي، روند تغييرات زماني در كيفيت آب، غلظت و بار آلاينده هاي بالقوه آب ها مشخص مي گردد. هدف از پایش کیفیت آب ،جمع آوري اطلاعات حياتي […]

pH آب کشاورزی

pH آب کشاورزی pH آب و خاک کشاورزی تاثیر بسیار مهمی در بهره وری و سوددهی از محصولات کشت شده دارد. در واقع pH نشان دهنده میزان اسیدی آب و خاک می باشد که محدوده آن بین 1 تا 14 است. pH=7 در دمای 25 درجه، خنثی بودن pH آب و خاک  را از لحاظ […]

کیفیت خاك

کیفیت خاك در پايش کیفیت خاك ، شاخص هاي هدايت الكتريكي(EC) ، فلزات سنگين و تخم انگل هاي نماتدي و فسفات و نیتروژن و پی اچ (PH) و … مي باشد. با توجه به اينكه استفاده از پساب و فاضلاب در آبياري ، بـه دليـل دارا بـودن ذرات معلـق باعث گرفتگي خلل و فرج و كاهش نفوذپذيري […]

حضور آقای محمد محمودزاده مدیر عامل شرکت آبرام در شبکه یک سیما

حضور آقای محمد محمودزاده مدیر عامل شرکت آبرام در شبکه یک سیما ساعت 23.15 سه شنبه 28 دی ماه سال 1400 مدیر عامل شرکت آب راهبر محاسب آقای مهندس محمد محمودزاده در برنامه ” کارویا ” از شبکه یک سیما حضور داشتند. در این برنامه آقای محمودزاده با یکی از محصولات خود به نام پکیج […]

روش اندازه‌گیری آمونیاک در آب

روش اندازه‌گیری آمونیاک در آب آمونیوم به صورت NH₄⁺ و یا نمک‌های آن با معرف نسلر (محلول قلیایی یدات جیوه و پتاس K2HgI4) تولید ترکیبی به رنگ زرد متمایل به قهوه‌ای می‌نماید که میزان آن را می‌توان توسط اسپکتروفتومتر اندازه‌گیری نمود. در آزمایشگاه آب راهبر محاسب (آبرام) علاوه بر آمونیاک، کلیه تست های فیزیکی – […]

آزمایشات کیفیت آب

آزمایشات کیفیت آب آزمایشات کیفیت آب عبارت است بررسی کیفیت آب از لحاظ  پارامتر های میکروبی آب و همچنین شاخص های شيميايي و فيزيكي آب. پارامتر های آب با توجه به كاربري هاي آشامیدنی ، کشاورزی و یا آبیاری و…  تعیین می گردد. آزمایشات کیفیت آب همواره جهت تعیین نوع آب اجرا می گردد. بر اساس […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید