مضرات کلر در آب آشامیدنی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه

مضرات کلر در آب آشامیدنی :

با توجه به مضرات کلر در آب آشامیدنی ، تامین آب آشامیدنی با کیفیت استاندارد ، با بهره گیري از فناوري هاي روز هدف اصلی  می باشد. افزایش روز افزون جمعیت و ضرورت تامین دائمی آب سالم و گوارا، پیدایش بیماریهاي نو ظهور و مقاوم شدن برخی میکروارگانیزم ها نسبت به کلر همزمان با شکل گیري برخی ترکیبات جانبی خطرناك در فرایند کلر زنی ،نیاز به مطالعات جدي بر روي گندزداهاي مو ثرتر را ایجاب نموده است .

ارتقاي بهداشت محیط یک جامعه ارتباط مستقیم با کمیت و کیفیت آب مصرفی آن جامعه دارد و تمرکز شهرها و صنایع در اطراف منابع آب و افزایش روزافزون جمعیت شهري و روستایی سبب افزایش مصرف آب شده ، در نتیجه کنترل و توجه بیشتري به ان از اولویتهاي مهم هر جامعه اي محسوب می شود . کمبود آب در جهان به خصوص در کشورهاي در حال توسعه ، اهمت حفظ و نگهداري و بهره برداري صحیح از این منابع و جلوگیري از آلودگی آنها و گندزدایی آب قبل از مصرف را دو چندان می نماید . تا به حال مواد و روشهاي زیادي براي گندزدایی آب مورد استفاده قرار گرفته که یکی از مهمترین و پرمصرف ترین آنها مشتقات کلر است که به صورت گاز ا محلول کلر قابل تزریق به آب هستند.

ارتقاي بهداشت محیط یک جامعه ارتباط مستقیم با کمیت و کیفیت آب مصرفی ان جامعه دارد . با افزایش مصرف آب در بخش صنعت ، ، و مصارف عمومی ، نیاز به تصفیه بیشتر آب امري ضروري است و در صورت فراهم بودن آب کافی توجه به کیفیت آب و سالم سازي قبل از تحویل به مصرف کننده حتی در آخرین واحد مصرف کننده نیز اهمیت خاصی دارد .


کنترل آب با توجه به معیارها و استانداردهاي موجود در هر کشوري انجام می شود . معیار الگوي اعلام شده از طرف خبرگان و متخصصان ، جهانی و بیان کننده سلامت است بدون اینکه مسائل خاصی در آن دخالت کند ولی همین معیار وقتی در کشورها مطرح می شود ، مسائل مختلف فنی ، اقتصادي ، سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی و جغرافیایی در آن داخل می شود ؛ به همین علت شاهد وجود اختلاف بین استاندارد کیفیت آب کشورهاي مختلف هستیم .

در خصوص مضرات کلر در آب آشامیدنی نکته قابل توجه حرکت تمام کشورها در جهت پیشرفت و رسیدن به معیارها و حتی فراتر از آنهاست و در کشورهاي زیادي استاندارد آنها از معیارهاي اعلام شده نیز فراتر رفته و کیفیتی بهتر از معیار را اریه می دهند ، در حالی که استاندارد تعداد زیادي از کشورهاي جهان سوم هنوز اختلاف زیادي با معیارهاي اعلام شده داشته و در سطحی پایین تر است .
در اولویت بندي انتخاب منابع آب جهت شرب ، اولین انتخاب ، به خصوص در مناطق کوچک ، منابع آب زیرزمینی هستند که غالباً با انجام یک فرآیند گندزدایی و کلرزنی ساده داراي کیفیت مطلوبی جهت شرب می شوند . کلرزنی آب قبل از مصرف ، فرآیند لازم الجراي تصفیه آب و آخرین اقدام جهت نابودي کامل عوامل بیماري زا است تا بدینوسیله از شیوع بیماریهاي قابل انتقال از طریق آب جلوگیري و یا حتی الامکان به حداقل رسانده و به میزان 40-100درصد از ابتلاي افراد به این قبیل بیماریها کاسته شود . البته مصرف کنترل شده کلر و مشتقات آن جهت گندزدایی آب ، در کنترل طعم و بوي آب نیز موثر است . گندزدایی آب ، در کنترل طعم و بوي آب نیز موثر است .
گندزدایی آب ، در کنترل طعم و بوي آب نیز موثر است . گندزدایی آب ، در کنترل طعم و بوي آب نیز موثر است . گندزداهاي متداول آب عبارتند از : کلر و مشتقات آن مثل کلرآمین ، دي اکسیدکلر ، محلول هیپوکلراید ، قرصهاي کلر و ازن ، اشعه ماوراي بنفش و ترکیبات ید . در بین روشهاي مختلفی که تاکنون جهت گندزدایی آب شرب توسعه پیدا کرده ، هنوز کلرزنی بیشترین کاربرد را دارد . چون حمل و نقل آن آسان و باقی مانده قابل اندازه گیري در آب دارد و مصرف آن اقتصادي است و میکروبهاي مختلف را از بین می برد .

 

مضرات کلر در آب آشامیدنی :


کلرباقیمانده در اثر ترکیب با مواد آلی موجود در آب تولید ترکیباتی موسوم به تری هالومتان ها را می کند که بیشتر متخصصان بر سرطان زا بودن این ترکیبات تاکید دارند.
کلرزنی باعث کشته شدن میکروارگانیزمهای موجود در آب می شود. این درحالی است که لاشه این میکرو ارگانیزمها در آب باقی می مانند و ممکن است خود منشا آلودگی شوند. تماس کلر با پوست و موی انسان باعث ایجاد حساسیت، ریزش مو و مشکلات دیگر شود. استنشاق گاز کلر ( در استخر یا حمام ) برای ریه انسان مضر می باشد. گروهی از میکروارگانیزمها مانند کریپتوس پرودیوم نسبت به کلر مقاوم هستند و با این روش از بین نخواهند رفت. بنابراین کارشناسان توصیه می کنند که جهت مقابله با اثرات زیانبار کلر در آب آشامیدنی، در نقطه مصرف کلرباقیمانده آب را حذف کرده و سپس اقدام به نوشیدن آب کنیم. 

 

کلر باقیمانده کلر مصرفی اضافه شده به آب = کلر مورد نیاز


نوع کلر مصرفی در اجتماعات کوچک در حال حاضر بیشتر گرانول هیپوکلریت کلسیم است که محتوي 65-70 درصد وزنی کلر فعال می باشد و قادر است مقدار زیادي از کلر را آزاد نماید . با حل نمودن 1.5کیلوگرم از آن در هر 1000لیتر آب ، 1گرم در لیتر محلول کلر یک گرم بر لیتر حاصل خواهد شد که می توان از محلول حاصل جهت ضدعفونی آب شرب استفاده کرد . هنگام کاربرد پرکلرین %70ممکن است تا %10کلر فعال همراه رسوبات و لجن دفع شود که باید در محاسبه کلر مورد نیاز توجه قرار گیرد ؛ در نتیجه می توان به راحتی میزان کلر مورد نیاز و مصرفی سه ماه را مشخص و جهت تهیه آن اقدام نمود .

مثال : مقدار پرکلرین %70مورد نیاز براي گندزدایی آب چاهی که در شبانه روز سه نوت 4ساعته عملیات پمپاژ آب را با میزان آبدهی 10لیت در ثانیه انجام می دهد چقدر است ؟ اگر اختلاف ارتفاع محل چاه و مجموع افت فشارهاي مسیر تا مخزن هوایی معادل 80متر باشد ، عملیات گندزدایی چگونه باید انجام شود. 

مضرات کلر در آب آشامیدنی

با فرض کلر مصرفی حداقل 4میلی گرم در لیتر ، مقدار کلر خالص لازم عبارت است از :

مضرات کلر در آب آشامیدنی

 

 

مقالات پیشنهادی

فاصله زمانی نمونه گیری تا انجام آزمایش آب

فاصله زمانی نمونه گیری تا انجام آزمایش آب فاصله زمانی نمونه گیری تا انجام آزمایش آب برای آزمایش های میکروبی آب حداکثر ۱۲ ساعت با شرایط بهینه نگه داری از نمونه و برای آزمایش های شیمیایی آب بسته به نوع آزمایش متفاوت است. آزمایش های شیمیایی آب شامل ، تعیین ph آب و خواص فیزیکی […]

آب آشامیدنی سالم چیست

آب آشامیدنی سالم چیست : آب آشامیدنی سالم چیست ٬ ميزان آب لازم براي حفظ سلامت در شرایط اضطراري بسته به نوع آب و هوا ، وضعيت کلي سلامت جمعيت آسيب دیده و مسائل فرهنگي – اجنماعي آنها تغيير ميكند. انتظارات مردم از نظر کميت آب مورد نياز در جوامع مختلف متفاوت است. به عنوان مثال […]

ظروف آزمایشگاه آب

ظروف آزمایشگاه آب در سال های اخیر انواع ظروف آزمایشگاه آب عرضه شده، که برحسب ضرورت و امکانات مالی و نیروی انسانی موجود در آزمایشگاه،می توان انتخاب و مورد استفاده قرار داد. ظروف شیشه ای مورد استفاده معمولا از جنس پیرکس بوده و در مقابل مواد شیمیایی و حرارت مقاوم می باشند. بورت هایی که […]

تشخیص باکتری اشرشیاکلی در آب

تشخیص باکتری اشرشیاکلی در آب باکتری اشرشیاکلی یکی از اعضای گروه کلیفرم مدفوعی است. تشخیص باکتری اشرشیاکلی در آب نشانگر آلودگی مدفوعی در آب می باشد.تست های آنزیمی که توسعه داده شده اند منظور شناسایی این ارگانیسم طراحی و اجرا شده اند.در این روش ، اشرشیاکلی (E.coli) به عنوان باکتری گروه کلی فرم تعریف شده اند که  دارای […]

پاتوژن ها و انگل های نگران کننده در آب آشامیدنی

پاتوژن ها و انگل های نگران کننده در آب آشامیدنی برآورد شده است که 1407 گونه پاتوژن های عفونت زای انسانی و 177 گونه پاتوژن نوظهور و دوباره ظهور وجود دارد. این پاتوژن ها شامل باکتری ها (538 گونه)، ویروس ها (208 گونه)، قارچ ها (317 گونه)، انگل های تک یاخته ای (57 گونه) و […]

اندازه گیری فلز جیوه

اندازه گیری فلز جیوه : برای اندازه گیری فلز جیوه ، با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر برند هک مدل DR5000 از روش تغلیظ جیوه با بخار سرد استفاده می شود که دقت اندازه گیری آن در محدود 0.1 تا 2.5 PPM می باشد.  این روش قابل اندازه گیري براي آب ، فاضلاب و آب دریا می باشد.  […]

کیفیت آب آبیاری

کیفیت آب آبیاری : در بررسی کیفیت آب آبیاری وقتی به علت اثر نمک های خاص، میزان نفوذ آب به داخل خاک چنان کاهش یابد که آب کافی در اختیار گیاه قرار نگرفته و عملکرد محصول کاهش می یابد، مشکل نفوذپذیری که ناشی از کیفیت آب آبیاری است پیش می آید. مدیریت و طراحی مناسب سیستمهای […]

آب استخر شنا

آب استخر شنا آب استخر شنا شامل آنالیز میکروبی ، شیمیایی و فیزیکی آب می باشد که در آزمایشگاه آب شرکت آبرام اجرا می گردد. آنالیز آب استخر مطابق با استاندارد سازمان ملی استاندارد مورد آزمایش میکروبی و شیمیایی قرار می گیرد.آزمایش های میکروبی آب استخر شامل پارامتر های توتال کلی فرم ، شمارش باکتری […]

اندازه گیری BOD پنج روزه

اندازه گیری BOD پنج روزه : اکسیژن­ خواهی بیو­شیمیایی (BOD)، شاخصی برای تعیین زیست­ تخریب پذیر محتوای آلی است. مبانی آزمایش اندازه گیری BOD پنج روزه: در آزمایش BOD، سه نوع فرآیند رخ می­دهد: (1) فرآیند اکسایش که در آن بخشی از بار آلی اکسیده شده و فرآورده­ های نهایی، همچون CO2، H2O  و انرژی […]

نحوه برداشت نمونه از رودخانه‌ها و جریان‌های سطحی

نحوه برداشت نمونه از رودخانه‌ها و جریان‌های سطحی نمونه برداشت شده از رودخانه یا جریان باید نمایندۀ مناسبی از نقطه و آنالیز مورد نظر باشد. چنانچه فرایند اختلاط در آبراه یا جریان به خوبی صورت گرفته باشد، برداشت یک نمونه می‌تواند نمایندۀ مناسبی از آن مقطع از جریان باشد. فرایند اختلاط در یک جریان با […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید