موازنه ترکیبات یونی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه

موازنه ترکیبات یونی

موازنه ترکیبات یونی لازمه  بررسی دقت اندازه گیری در تجزیه شیمیایی یک نمونه آب می باشد. این موازنه میزان دقت آزمایش های آب پساب را مشخص می کند. موازنه ترکیبات یونی  با توجه به اصل الکتروخنثایی– electron neutrality به بررسی دقیق نتایج آزمایشات کمک می کند. همواره در یک محلول خاص ، مجموع تعداد اکی والان کاتیون ها برابر با مجموع تعداد اکی والان های آنیون ها است.

از طریق موازنه می توان به دقت آنالیز های انجام شده پی برد.

روابط زیر همواره برای نمونه ها صادق است.

موازنه ترکیبات یونی

در اینجا  nٌ مثبت تعداد اکی والان کاتیون ها و   nٌ منفی تعداد  اکی والان آنیون ها است. در یک لیتر محلول رابطه شماره 2 بالا برقرار است. که در آن N مثبت غلظت نرمال کاتیون (EQ/L)  و N منفی غلظت نرمال آنیون (EQ/L)  است.

از موازنه کاتیون- آنیون می توان برای بررسی دقت تجزیه شیمیایی یک نمونه آب استفاده کرد. لیکن باید در ابتدا میزان دقت قابل قبول در نتایج آزمایشگاهی را تعریف کرد. مرجع استاندارد متد درصد اختلاف را بر مبنا بررسی دقت اندازه گیری های تجزیه ای قرار داده است که از معادله شماره 3 بالا به دست می آید.

گستره قابل قبول برای درصد اختلاف به شکل جدول زیر آمده است.

معبار خطای قابل قبول موازنه مربوط به آزمایشات آب

در صورتیکه موازنه کاتیون-آنیون تجزیه شیمایی یک نمونه آب از دقت کافی برخوردار نباشد، خطا ممکن است مربوطه به روش های تجزیه یا عدم اندازه گیری غلظت برخی گونه های یونی باشد.

جامدات محلول اندازه گيري شده

غلظت جامدات محلول اندازه گيري شده بايد بيشتر از محاسبه شده آن باشد بعلت اينكه عوامل شرکت کننده مهم ممكن است در محاسبات لحاظ نشوند. اگر مقدارکل جامدات محلول اندازه گيري شده کمتر ازکل جامدات محلول محاسبه شده باشد، مجموع يون بالاتر و مقدار اندازه گيري شده مشكوك مي باشد و نمونه ها بايد مجددا آزمايش شوند. اگر غلظت جامدات محلول اندازه گيري شده بيشتر از ٢٠ % ، بالاتر از مقدار محاسبه شده آن باشد ، مجموع يون پايين مشكوك بوده واجزاء انتخاب شده بايد دوباره آناليز شوند.

مقالات پیشنهادی

تیوسولفات سدیم

تیوسولفات سدیم تیوسولفات سدیم (Na2S2O3) یک ماده خنثی کننده کلرید است که هر هالوژن باقی مانده را در نمونه های آب خنثی می کند و باعث می شود که در نمونه فعالیت های باکتریایی متوقف شود. درنتیجه در زمان نمونه برداری میکروبی نمونه های آب به ظرف استریل نمونه برداری اضافه می شود تا دقت […]

پاتوژن های ویروسی در آب آشامیدنی

پاتوژن های ویروسی در آب آشامیدنی وجود پاتوژن های ویروسی در آب آشامیدنی خیلی خطرناک می باشد. تقریباً 140 نوع ویروس روده ای و با تعداد زیاد از مدفوع افراد عفونی آزاد می شود و بطور بالقوه می تواند آب آشامیدنی و فاضلاب را آلوده کند. جدول 1 فهرست ویروس های روده ای که سلامت […]

فیتوپلانکتون آب

فیتوپلانکتون آب فیتوپلانکتون آب  دسته ی پلانکتون ها یا دروایان هستند. پلانکتون ها یا دروایان موجودات زنده ای هستند که بسیار ریز و معلق در آب هستند و توسط جریان آب حرکت می کنند. اندازه آنها بین 1 میکرون تا 20 سانتی متر متغیر است. فیتوپلانکتون ها جزء دسته ی پلانکتون های خودپرور هستند که […]

آزمایش استخر آب گرم

آزمایش استخر آب گرم آزمایش آب استخرهای آبگرم شامل آزمایشات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی می باشد که باید به صورت دوره ای انجام شود. آزمایش فیزیکی شیمیایی آب آن شامل قلیائیت کل، کدورت، pH، سختی کل، کل مواد معلق (TSS)،کل مواد محلول، کلسیم ، منیزیم ، کلراید سولفات ،سدیم، پتاسیم  و میزان شوری آب می […]

اندازه گیری ترکیبات فنولی

اندازه گیری ترکیبات فنولی اندازه گیری ترکیبات فنولی با دستگاه کروماتوگرافی گازی با شناساگر fid یا با روش فتومتری برای ترکیبات فنولی موجود آب و فاضلاب های صنعتی و فاضلاب شهری و نمونه های خاک و گیاه قابل انجام است. ترکیبات و زیر دسته های ترکیبات فنول قابل آنالیز که توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی قابل […]

حد مجاز فلزات سنگین در خاک

حد مجاز فلزات سنگین در خاک نوع و جنس خاک تعیین کننده حد مجاز فلزات سنگین در خاک برای رشد و نمو گیاهان می باشد. فلزات سنگین شامل فلزات با جرم اتمی بالا هستند که اندازه گیری آنها در محیط زیست از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا بسیاری از این فلزات برای رشد و نمو […]

استانداردهای طراحی آزمایشگاه شیمی

استانداردهای طراحی آزمایشگاه شیمی همانطور که در مطلب قبلی ، استانداردهای طراحی آزمایشگاه شیمی آب تشریح گردید، نکات کلی مربوط به این مسئله بیان گردید که در اینجا و در ادامه به تکمیل مطالب قبلی خواهیم پرداخت. دستگاه های ترازو باید باید بر روی میز توزین جداگانه و استاندارد قرار بگیرند. هر آزمایشگاه باید حتی المقدور دارای 3 […]

کیفیت آب آشامیدنی

کیفیت آب آشامیدنی : کیفیت آب آشامیدنی شامل بررسی پارامتر های شیمیایی، فیزیکی و میکروبیولوژیکی آب. کیفیت آب آشامیدنی شاخص تعیین کننده ای در سلامت مصرف کنندگان آب است. به همین منظور اندازه گیری کلیه کاتیون ها و آنیون های آب شامل پارامتر های زیر هر کدام با هدف خاصی انجام می شود. پارامتر های […]

آمونیاک چیست؟

آمونیاک چیست؟

آمونیاک چیست : آمونیاک چیست ؟ یکی از مهمترین ترکیبات هیدروژن دار نیتروژن یا به عبارتی مواد نیتروژن دار است. آمونیاكیکی از مواد خام پایه براي صنایع و به ویژه کشاورزي است . آمونیاک (Ammonia) آمونیاك 8 میلیون تن مربوط به / تولید جهانی آمونیاک در سال 2002 حدود 143 میلیون تن بود که از از این […]

اسیدیته (acidity) آب

اسیدیته (acidity) آب اسیدیته (acidity) آب، ظرفیت کمّی آب را برای واکنش با یک بازِ قوی برای رسیدن به یک pH نشان می دهد. رابطۀ بین pH و اسیدیتۀ یک محلول، شبیه به رابطۀ بین دما و محتوای گرمایی آن است. همان طور که برای کاهش دمای آب باید محتوای گرمایی آن کاسته شود، به […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 46
  • در انتظار بررسی: 4
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید