هضم با اسید نیتریک

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

هضم با اسید نیتریک

هضم با اسید نیتریک یکی از روش های هضم نمونه های آب و خاک برای اندازه گیری فلزات سنگین توسط دستگاه جذب اتمی یا دستگاه ICP می باشد. همانطور که تغییرات زیادی در سطوح غلظت های فلزات توسط تکنیک های دستگاهی وجود دارد و همچنین نیاز به به دستیابی به غلظت ها دقیق فلزات سنگین ، روش های هضم اسیدی بمنظور تعیین دقیق آنالیت ها (دقت کمتر از ۱ میلی گرم بر لیتر)  و سایر روش ها برای اندازه گیری فلزات سنگین دارای غلظت بیشتر از ۱ میلی گرم بر لیتر مورد استفاده قرار می گیرد.

 

آماده سازی جهت عملیات هضم نمونه فلزات سنگین با اسید نیتریک

 

هضم با اسید نیتریک برای شعله جذب اتمی

ابتدا باید تجهیزات مورد نیاز برای آماده سازی جهت عملیات هضم نمونه فلزات سنگین با اسید نیتریک به لیست زیر تهیه شود.

  1. اجاق بشقابی
  2. ارلن ۱۲۵ میلی لیتری یا بشر ۱۵۰ میلی لیتری با اسید شسشتو داده شود وسپس توسط آب مقطر کر داده شود.
  3. بالن حجمی ۱۰۰ میلی لیتر
  4. شیشه ساعت ، شیار دار و بدون شیار
  5. ری ایجنت ها : نیتریک اسید ، HNO3 ، تغلیظ شده

دستورالعمل هضم با اسید نیتریک (غلظت های بالا)

مقدار مشخصی از نمونه (معمولا ۱۰۰ میلی لیتر) را به اندازه کافی به هم بزنید. بر اساس بخش 3030D  کتاب استاندارد متد برای آنالیز آب و فاضلاب ، نمونه اسید را در غلظت های مورد نظر در ارلن با بشر ریخته شود. در زیر هود ، مقدار ۵ میلی لیتر اسید نیتریک اضاف شود به نمونه. اگر بشر استفاده شود با استفاده از شیش ساعت شیار دار میزان تماس به حداقل برسد. از بویلینگ چیپس ، خرمهره شیشه‌ای می توان بعنوان کمک جوش کننده استفاده کرد و میران پاشیدن را وقتی که در حال اندازه گیری غلظت های بالای ۱۰ میلی گرم بر لیتر هستیم را به حداقل رساند.

جوشیدن باید به صورت کم کم و تدریجی بوده و همراه با تبخیر روی سطح اجاق بشقابی باشد تا کمترین میزان(حدود ۱۰ تا ۲۰ میلی لیتر) قبل از  رطوبت اتفاق بیفتد. گرما دادن و اضافه کردن اسید نیتریک با هم الزاما باید انجام شود تا زمانیکه هضم به پایان برسد. در طول فرآيند هضم نمونه ، نباید اجازه داد نمونه خشک شود.

دیواره ها ارلن یا بشر و ساعت شیشه ای آب مقطر بدون فلز شستشو داده شود سپس نمونه از فیلتر عبور داده شود. سپس محلول از فیلتر عبور داده شده را به بالن حجمی ۱۰۰ میلی لیتری اضافه کنید.

دستورالعمل هضم با اسید نیتریک (غلظت های پایین)

دستورالعمل هضم با اسید نیتریک برای غلظت های پایین تر از 1 میلیگرم بر لیتر و برای دستگاه ICP  و ICP-MS کاربرد دارد. لوازم و تجهیرات مورد نیاز برای هضم با اسید نیتریک برای غلظت های پایین تر از 1 میلیگرم بر لیتر به شرح زیر می باشد.

  • هیتر دارای آنالوگ دما سنج و خشک

    هیتر برای هضم اسیدی نمونه برای اندازه گیری غلظت های پایین
  • محفظه های پلیپروپلین که گرد بوده و دارای محفظه برای نگه داری می باشد. به صورت استوانه ای ابعاد ۱۷در۱۰۰ میلی متر، اسید شویی شود و با آب مقطر بدون فلزات سنگین کر داده شود.
  • پیپت
  • پوآر
  • سانتیفیوز
  • ری ایجنت : اسید نیتریک ، HNO3، تغلیظ شده با آب مقطر دو بار تقطیر

محفظه های پلیپروپلین و در هایشان را در اسید نیتریک 2N به مدت حداقل 2 شبانه روز  خیس بخورد. سه بار با آب مقطر بدون فلز سه بار کر داده شود و به صورت خشک در اسید نیتریک در دمای کم به مدت یک شبانه روز خیس شود. پیپت های ۱۰ میلی لیتری ضد اسید به خوبی کر داده شود. پیپت 10 میلی لیتر نمونه به خوبی مخلوط شده و از اسید محافظت شده را به یک لوله سوراخ شده و تمیز منتقل شود و  برچسب محفظه های پلیپروپلین با یک ماکروپیت به آن چسبانده شود. با کمترین مقدار تغییر (کمتر از نیم میلی لیتر) ، مقدار مناسبی از آنالیت برای مستحکم سازی ماتریس نمونه. 

با یک پیپت مقدار نیم میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ شده به تمامی نمونه ها اضافه شود. بلنک ها ، استاندارد ها و نمونه های کنترل. لوله ها  را بر روی هیتر قرار داده و در زیر هود در دمای ۱۰۵ درجه سانتیگراد باشد. با پارچه در تمامی لوله ها را پوشانده تا بخار های اسید بتواند به خروج راهی بیابند. لول ها را سرد و گرم نکنید.

مقالات پیشنهادی

تغییر رنگ نمونه بر اثر تیتر با پتاسیم پرمنگنات

روش اندازه‌گیری مواد آلی در آب

روش اندازه‌گیری مواد آلی در آب اساس کار روش اندازه‌گیری مواد آلی در آب بر مقدار مصرف پتاسیم پرمنگنات که جهت اکسیداسیون استفاده می‌شود، قرار دارد. در این روش پتاسیم پرمنگنات اضافی به وسیله اگزالیک اسید مشخص می‌گردد، لازم به توضیح است که کلیه اجسام احیاء کننده که خود اکسید می‌شوند مانند NO2–  و Fe+2 […]

انگل های تک یاخته ای در آب

انگل های تک یاخته ای در آب انگل های تک یاخته ای پاتوژن های مهم هستند که توسط آب منتقل می شوند و ممکن است بطور بالقوه انسان را با مصرف آب آشامیدنی آلوده تحت تأثیر قرار دهند (جدول 1).   جدول 1- بیماری های منتقله توسط آب با پروتوزوآها   ژیاردیا ژیاردیا، انگل تک […]

باکتری های موجود در آب

باکتری های موجود در آب : گروه كليفرم که شامل گونه هايي از باکتری های موجود در آب که متعلق به خانواده آنتروباكتريا سه ها هستند. تعريـف قديمي از اين گروه بر اساس باكتري شناسي علمي نبوده، بلكه مبتني بر روش تخمير لاكتوز مي باشد. بنابر اين در رابطه با روش تخمير، اين گروه تحت عنوان […]

اندازه گیری بور در آب

اندازه گیری بور در آب اندازه گیری بور در آب با دستگاه جذب اتمی با منبع یونش شعله (Flame)قابل اندازه گیری است. بور (Boron) شبه فلزی می باشد که در وجود آن در آب و گیاهان باعث ایجاد سمیت می شود. بور بیشتر در صنایع شیشه و سرامیک ، حشره کش ها و در ترکیبات […]

آب آشامیدنی سالم و فاضلاب :

آب آشامیدنی سالم و فاضلاب : آب آشامیدنی سالم ، هم به لحاظ مدیریت منابع آب قابل دسترس، و هم به لحاظ دستیابی به آب آشامیدنی و بهداشت  جامعه جهانی، یک چالش جهانی را براي قرن 21ایجاد میکند. در سال 2000 سازمان ملل تشخیص داد  که دستیابی به آب یک حق ضروري بشر بشمار میرود، […]

آزمایش آلودگي آب

آزمایش آلودگي آب: سرعت عمل در آزمایش آلودگي آب به ترکيبات مختلف از جمله فاکتورهاي بسيار مهم در کاهش اثرات سوء ناشي از بلایاي انسان ساخت است. در شرایط عادي تشخيص آلودگي آب به سموم و آلاینده هاي آلي نيازمند دسترسي به دستگاه گازکروماتوگرافي جرمي بوده و براي تشخيص آلودگي آب به فلزات سنگين به […]

آنالیز آب آشامیدنی

آنالیز آب آشامیدنی : منظور از آنالیز آب آشامیدنی ، بررسی پارامتر های کیفیت آب شامل TDS،PH،سختی آب، کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، نیترات، سولفات، کلراید، فلوراید، آهن، منگنز و … می باشد. لذا به منظور آنالیز آب آشامیدنی ابتدا باید نمونه برداری صحیحی داشت سپس آنالیز  بسته به نوع متغيرها و روشهاي آناليزي كه قرار […]

آب چاه زمين های كشاورزي

آب چاه زمين های كشاورزي : آب چاه زمين های كشاورزي دارای اهمیت زیادی است. بكارگيري كودهاي شيميايي ازته در عمليات كشاورزي يكي از منابع مهم ورود نيترات به آبهاي زيرزميني مي باشد. در كشور ما به ويژه در مناطق ساحلي كه سطح آب زيرزميني بالاست، در مناطق فعال از نظركشاورزي، خطر آلودگي آبهاي زيرزميني […]

کیفیت آب کشاورزی

کیفیت آب کشاورزی : کیفیت آب کشاورزی بسیار در رشد گیاه و درخت تاثیر گذار است. به همین دلیل باید با انجام آزمون های تجزیه شیمیایی ، نمونه آب آنالیز شده و نتیجه آزمایشات با مقادیر استاندارد مقایسه و از استاندارد بودن کیفیت آب اطمینان حاصل شود. آب ، مهمترین منابع آب شرب شهرها، روستاها […]

BOD

آزمایش مواد مغذی

آزمایش مواد مغذی: برای آزمایش مواد مغذی  در تصفیه خانه های بیولوژیکی به روش لجن فعال ، کمبود مواد مغذی (فسفر کل ، ارتوفسفات ، نیتروژن کل کجلدا ل، نیتریت و نیترات ) باعث ایجاد اختلال در سیستم می شود . وجود بیش از حد این ترکیبات در فاضلاب ورودی ، نشانه تخلیه غیرمجاز فاضلاب های صنعتی […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید