کیفیت آب آبیاری کشاورزی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

کیفیت آب آبیاری کشاورزی :

کیفیت آب آبیاری کشاورزی متناسب با خواص شيميايي و تاثير آن بر گياه و خاك، به گروه هاي متفاوتي طبقه بندي مي شوند مناسب بودن آن بستگي به آب و هو ا، خصوصـيات فيزيكـي و شـيميايي خـاك، نـوع گيـاه و مـديريت آبيـاري دارد. نوعي طبقه بندي بـراي آب آبيـاري بـر مبنـاي چهـار عامـل:شوري، قليائيت، سميت و ديگر آثار متفرقه تدوين می شود.

معمولاً پساب فاضلاب هاي بهداشتي تركيبي از مواد آلي هيدروكربن ها، چربي ها، پروتئين هـا، نمـك هـاي محلول،عناصر غذايي گياهان (K,N,P)و گاهي نيز مواد سمي همانند برخي فلزات سـنگين وپـاتوژن هـا مـي باشـند.

نوع مواد موجود در پساب و مقدار آن بستگي به الگوي مصرف غذايي، شرايط فرهنگـي، اجتمـاعي، اقتصـادي، شرايط اقليمي و نيز فصول مختلف سال دارد، از نظر شوري علاوه بـر کیفیت آب آبیاری کشاورزی ، بسـتگي بـه زمـان مانـد پسـاب در حوضچه هاي تصفيه نيز دارد ولي عناصري همچون نيتروژن، فسفر، بر و مواد آلي در آب آشاميدني بسيار كم و نـاچيز هستند و در فرايند مصرف شهري و شستشو به آب اضافه مي شوند .فاضلاب كارگاه ها، تعميرگاه ها، غذاخوري هـا، و فعاليتهاي خدماتي نيز موجب افزوده شدن پاك كننده ها، چربي ها، روغن ها و انواع آلاينـده هـا ، مـواد آلـي و ذرات معلق به فاضلاب مي شوند.

سازمان مشترك المنافع علمي و تحقيقات صنعتي استراليا (CSIRO,1999)براي اسـتفاده پايـدار از پسـاب فاضلاب دركشاورزي و درخت كاري، دستور العملي تدوين كرده و پساب هـاي تصـفيه شـده را بـر حسـب محتويـات شيميايي به سه دسته : كم خطر، متوسط و با خطر بالا براي درخت كاري، خاك و آب زيرزمينـي بـه شـرحي كـه در جدول زیر ذكر شده كلاسه بندي كرده است:

کیفیت آب آبیاری کشاورزی

يكي از منابع فلزات سنگين پساب هاي صنعتي ، كارگاه ها سالنهاي توليدي هستند .فلزاتي كـه بـالقوه خطـر آلايندگي از طريق پساب فاضلابها دارند شامل كرم)،(Crكادميوم ) ،(Cdنيكل )(Niسرب)،(Pbروي) (Znجيوه)(Hg موليبيـدن ) (Moمـس)(Cuو كبالـت) (Coهسـتند) (Hannaet al-1992و براسـاس گـزارش Pageو-Feigin (1985)Changوهمكاران 1991)حدود % 70تا % 90فلزات سنگين در مراحل تصفيه اوليـه و ثانويـه از پسـاب جدا مي شوند .کیفیت آب آبیاری کشاورزی  نامناسب مي تواند خواص شيميايي و فيزيكي خاك را تغيير دهد.آبي كه از شوري پاييني برخوردار باشد،حالت خورندگي پيدا مي كند و آبشويي كاني ها و نمك هاي انحلال پذير، بويژه كلسـيم خـاك راسبب شده و موجب مي شود از شدت تاثير پايداركنندگي آن روي خاكدانه ها و ساختمان خاك كاسته شود. معمـولاً سرعت نفوذپذيري خاك با افزايش شوري آب آبياري افزايش پيدا مي كند، در حالي كه با افزايش يون سـديم كـاهش پيدا مي كند.

اين درحالي است كه كشاورزي پايدار متكي به خاك هاي حاصلخيز با خلل و فرج كافي، نفوذپذيري خوب وساختار مناسب مي باشد .سديم جزو عناصري است كه براي رشد گياه مورد نياز نيست وجود غلظت بالاي سديم در پساب باعث بروز سميت در گياه مي شود .نشانه هاي مشخص سميت سـديم سـوختگي برگ، خشكيدگي و مردگي بافت ها در حاشيه خارجي برگ هاست در صورت وجود يون كلسيم در پساب از شدت اثر يون سديم كاسته مي شود.
معمول ترين سميتي كه از طريق پساب ممكن است براي گياهان ايجاد شود ناشي از يون كلرايد است اين يون كلرايد درخاك جذب و يا نگهداري نمي شود، زيرا بخوبي در آب محلول است و با فرايند تعرق در برگ ها انباشته مي شود  (Pescod 1992)اگر غلظت كلرايد در برگ ها از حد تحمل گياه تجاوز كند نشانه هاي مسموميت گياه كه بـه صورت سوختگي يا خشك شدن بافت برگ هاست، ظاهر شده و معمولاً همانند اثرات سديم ابتـدا سـوختگي از نـوك برگ ها شروع مي شود .وقتي غلظت اين عنصر در گياهان حساس در حد 0/3تا 1درصد وزن خشك برگ مي رسـد اين نشانه ها ظاهرمي شوند.
بر،يكي از عناصر اصلي مورد نياز گياهان است كه اگر به مقدار محسوسي بيشتر از نياز گياه در دسترس باشـد (Ayers and Westcot, 1985).ايجاد مسموميت مي كند.

 

 

 

مقالات پیشنهادی

حذف کل کربن آلی آب

حذف کل کربن آلی آب : بمنظور بررسي ميزان بهبود راندمان حذف کل کربن آلی آب در فرآيند انعقاد بهبود يافته با پودر كربن فعال،در مقايسه با فرآيندهاي جذب سـطحي و انعقاد و لخته سـازي است. از جمله مواد زيان آوري كه در آبهاي سطحي يافت ميشوند، تركيبات آلي مولد تري هالومتانها ميباشند.ورود تركيبات آلي به آبهاي […]

هيدروژن سولفيد

هيدروژن سولفيد هيدروژن سولفيد H2S ،از خطرناكترين گازهايـى اسـت كـه برخـى از صنايع خصوصا صنايع نفت و گاز و پتروشيمى و تصفیه فاضلاب با آن مواجه است. هيدروژن سولفيد گازى است بى رنگ با بوى تند تخم مرغ گنديده كه حتى در غلظتهاى بسيار كم در هوا نيز به مشام مى رسد. از هوا سنگين تر است، بنابراين […]

آزمایش آب سالم

آزمایش آب سالم : آزمایش آب سالم ، برای آنالیز میکروبی و شیمیایی آب  در آزمایشگاه آب شرکت آبرام قابل انجام می باشد که بر اسا استاندارد شماره ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ سازمان ملی استاندارد پارامتر هایی شامل توتال کلیفرم، فیکال کلی ، سختی کل، نیترات ، نیتریت ، سولفات، سدیم،پتاسیم، کلسیم، منیزیوم و … و […]

دمای استاندارد آب آشامیدنی

دمای استاندارد آب آشامیدنی دمای استاندارد آب آشامیدنی برای مصرف در بازه 18 تا 25 درجه سانتیگراد قرار دارد. منابع آب سطحی، در نتیجه تغییرات طبیعی اقلیمی در طول زمان، دارای نوسانات دمایی هستند. نوسانات دمایی آب های سطحی، عمدتاً فصلی هستند؛ ولی ممکن است در بعضی از پیکره های آب کوچک و کم عمق، […]

آزمایش شناسایی فنول ها

آزمایش شناسایی فنول ها آزمایش شناسایی فنول ها ، با دستگاه کروماتوگرافی گازی (gc) با دتکتور fid یا ecd قابل اندازه گیری است. آزمایش شناسایی فنول ها بستگی به ترکیبات مورد نظر هم دارد. به این معنا که ما بدانیم که کدام دسته از ترکیبات را جستجو می کنیم. همانطور که در اندازه گیری ترکیبات فنولی […]

ارزيابي اثرات زيست محيطي

ارزيابي اثرات زيست محيطي : فرايند ارزيابي اثرات زيست محيطي (EIA)براي اولين بار در سال 1969ميلادي و با وضع قانون سياست زيست محيطي ملي در آمريكا جنبه رسمي به خود گرفت و بر اساس تعريف اتحاديه بين المللي ارزيابي اثرات زيست محيطي، عبارت است از فر آيند شناسايي ، پيش بيني ، ارزشيابي و اقدامات […]

روش جلوگیری از رشد جلبک در استخر

روش جلوگیری از رشد جلبک در استخر روش جلوگیری از رشد جلبک در استخر به این طریق باید عمل کرد که آب استخر را توسط یک شوك ناگهانی با تزریق کلر به ميزان 3.5ميلی گرم در ليتر قرار داد. پاشيدن کلر خشک به قسمت هایی که جلبک ها حضور دارند بصورت بذر پاشی نيز در این […]

کیفیت آب آبیاری

کیفیت آب آبیاری : در بررسی کیفیت آب آبیاری وقتی به علت اثر نمک های خاص، میزان نفوذ آب به داخل خاک چنان کاهش یابد که آب کافی در اختیار گیاه قرار نگرفته و عملکرد محصول کاهش می یابد، مشکل نفوذپذیری که ناشی از کیفیت آب آبیاری است پیش می آید. مدیریت و طراحی مناسب سیستمهای […]

مواد جامد معلق TSS

مواد جامد معلق TSS آن قسمت از از مواد جامد آب که از صافی با اندازۀ منافذ مشخص (معمولاً کمتر از 2.0 میکرومتر) رد نمی شود و روی صافی باقی می ماند را کل مواد جامد معلق (TSS) می نامند. برای اندازه گیری غلظت TSS، ابتدا صافی خشک شده را وزن و سپس نمونه آب […]

میزان آب مصرفی در مرغداری

میزان آب مصرفی در مرغداری میزان آب مصرفی در مرغداری یک مسئله مهم و حیاتی در بازدهی آنهاست که متاسفانه کمتر به توجه می شود. آب از جمله مواد غذایی بسیار مهم مورد نیاز بدن طیور است که به مقدار زیادی مورد نیاز است. به دلیل تشکیل شدن بیش از 60 درصد بدن طیور از […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 3
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 2

p گفت:

سلام. امکانش هست منبعی که برای csiro ,1999 دارید رو معرفی کنید؟ ساعتهاست گوگل اسکالر رو زیر و رو کردم ولی متاسفانه نتونستم پیدا کنم. ممنون

developer گفت:

سلام از مسئول مربوطه می پرسیم اطلاع می دهیم خدمتتون

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید