کیفیت میکروبی منابع آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه

کیفیت میکروبی منابع آب

یک رویکرد مطلوب برای تأمین آب، استفاده از بهترین و ایمن ترین منبع آب در دسترس می باشد. گاهی اوقات با توجه به کمبود منبع آب باکیفیت، جوامع باید برای افزایش کیفیت منابع آب آشامیدنی خود، اصلاحاتی روی آب انجام دهند. جوامع بشری عمدتاً آب آشامیدنی خود را از منابع سطحی یا زیرزمینی به دست می آورند که منابع سطحی و زیرزمینی می توانند بواسطه ی آلاینده های شیمیایی و بیولوژیکی تولید شده از منابع نقطه ای و غیرنقطه ای آلوده شوند. منابع نقطه ای می تواند شامل تخلیه از تصفیه خانه های فاضلاب و دفع پساب و جامدات بیولوژیکی باشد. زائدات ممکن است منبع انسانی و حیوانی (نظیر دامپروری ها) داشته باشند. آلودگی منتشره از منابع غیر نقطه ای شامل رواناب های شهری و کشاورزی، تأسیسات تفریحی (شناگاه ها، قایقرانی) و حیات وحش (بسیاری از پاتوژن ها و انگل های انسانی از حیوانات به عنوان مخزن استفاده می کنند) می باشد.

کیفیت میکروبی منابع آب

 

آب های سطحی

اگرچه بیش از 90 درصد سیستم های عمومی آب از منابع زیرزمینی به عنوان منبع آب استفاده می کنند، اما برآورد می شود که آب آشامیدنی دو سوم جمعیت آمریکا از منابع آب های سطحی (دریاچه، رودخانه و جویبارها) تأمین می شود. آب های سطحی می توانند منبع عوامل بیماری زا و انگل ها باشند. در یک بررسی چهار ساله در کشور هلند روی ویروس های منابع آب، نشان داد انتروویروس ها در 57 درصد از نمونه ها، رئوویروس ها در 83 درصد از نمونه ها، نانوویروس ها در 45 درصد از نمونه ها و روتارویروس ها در 48 درصد از نمونه ها حضور داشتند. منابع آب همچنین توسط پاتوژن های فرصت طلب که بخشی از میکروارگانیسم های بومی خاک و آب هستند (سودوموناس آئروژینوزا، لژیونلا پنوموفیلا، آئروموناس، مایکوباکتریوم، فلاووباکتریوم، نگلریا فاولری و گونه های آکانتامبا) آلوده می شوند. کیفیت آب های سطحی در پاسخ به تغییرات حوضه های اطراف به سرعت تغییر می کند. حوادث طبیعی (سیل، طوفان)، آتش سوزی و اقدامات پس از آن می تواند بر جریان پایین دست تصفیه خانه آب تأثیر گذار باشد. یک مطالعه بر روی آتش سوزی لاست کریک در کانادا نشان داد در جریان پایین دست محل آتش سوزی، کدورت، کربن آلی محلول و نوترینت ها افزایش یافته است. علاوه بر این، غلظت نسبتاً بالای نوترینت ها (ازت و فسفر) در نتیجه ی اوتروفیکاسیون آب های سطحی بدلیل افزایش رشد جلبکی می باشد که منجر به افزایش مقدار کدورت و میکروارگانیسم ها در منابع آب می شود. آب های سطحی اغلب توسط فاضلاب شهری، رواناب های سطحی، رواناب گاوداری ها، تخلیه از کارخانه های تولید و پردازش مواد غذایی، معلق سازی مجدد پاتوزن های میکروبی، کیست و تخم انگل هایی که در رسوبات تجمع کرده اند، آلوده می شود. بهم خوردن لایه بندی دریاچه منجر به تعلیق مجدد میکروارگانیسم ها، اسیدهای هیومیک و کدورت در آب می شود که می تواند منجر به افزایش میزان جامدات معلق، نوترینت ها، اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی، انگل ها و پاتوژن های میکروبی در آب های سطحی شود. در برخی مناطق، آب های سطحی عملاً فاضلاب رقیق شده می باشند. وقتی که پاتوژن ها از طریق پساب فاضلاب جوامع به آب های سطحی (این آب های سطحی به عنوان منابع تأمین آب جوامع پایین دست بکار می رود) تخلیه می شوند منجر به افزایش مشکلات بهداشتی می شود. میزان پاتوژن های جریان پایین دست یک منبع آلودگی، بطور گسترده ای به فرآیندهای خودپالایی طبیعی بستگی دارد که این فرآیند خودپالایی طبیعی توسط دما، پرتو خورشیدی، رقیق سازی، نوترینت های در دسترس و فاکتورهای بیولوژیک شامل رقابت پاتوژن ها با میکروارگانیسم های بومی، تک یاخته های شکارچی باکتری های پاتوژن، یا ورود به حالت زنده اما غیر قابل کشت که یکی از استراتژی های زنده ماندن است، کنترل می شود.

منابع آب زیرزمینی

آلودگی آب های زیرزمینی به خوبی ثبت شده است. بیشترین نگرانی در خصوص آب های زیرزمینی بدین دلیل است که این منبع تأمین آب آشامیدنی بیش از صد میلیون نفر در ایالات متحده آمریکا را به خود اختصاص داده است. در 65 درصد از مواردی که از آب های زیرزمینی به عنوان منبع تأمین آب استفاده می شود، گندزدایی منبع آب صورت نمی گیرد. در ارتباط با چاه های خصوصی، این دسته از آب های زیرزمینی اغلب بدون هیچ تصفیه ای مصرف شده که نگرانی های بهداشتی در خصوص این منابع آب آشامیدنی زیاد می باشد. بطور نمونه بین سال های 1992 و 2003 در انگلستان و ولز بروز بیماری های منتقله از آب در بین کسانی که از چاه های خصوصی استفاده می کردند 35 برابر بیشتر از مصرف کنندگان شبکه آبرسانی عمومی بوده است. در کانادا دو سوم از بروز بیماری های عفونی بین سال های 1974 و 2001 به علت استفاده از چاه های خصوصی و نیمه خصوصی گزارش شده است. در ایالات متحده، آب زیرزمینی باعث طغیان 95/2 درصد از بیماری های سال 2007-2008 شده است.

برداشت آب باران از پشت بام

به علت تغییرات آب و هوایی و افزایش نیاز به آب، بررسی های جهانی بطور فزآینده ای برای جایگزینی این منبع آب در استفاده های آشامیدنی و غیر آشامیدنی (از قبیل آبیاری چمن، شستن لباس و سیفون توالت) مورد توجه قرار گرفته است. با این حال پتانسیل ریسک سلامت عمومی در استفاده از آب باران به علت حضور انگل ها و پاتوژن های میکروبی و ترکیبات شیمیایی سمی وجود دارد. یک مطالعه روی کیفیت میکروبی آب باران جمع آوری شده از پشت بام ها در استرالیا نشان داد حضور اشرشیاکلی و اسپورهای کلستریدیوم پرفرنژنس به ترتیب در 58، 83 و 46 درصد از نمونه مثبت بوده است. علاوه بر این، آنالیز واکنش زنجیره ای پلیمراز حضور آئروموناس هیدروفیلا، کامپیلوباکترججونی، لژیونلا پنوموفیلا، سالمونلا و ژیاردیا لاملیلا را نشان داده است. یک مطالعه اپیدمیولوژیک در آدالاید استرالیا نشان داد عدم تصفیه آب باران ارتباط خاصی با اسهال در افراد بزرگسال نداشته است.

حفاظت از منابع آب را می توان بوسیله شناسایی منابع آلاینده و با انجام حفاظتی تأمین کرد. این اقدامات می تواند شامل ایجاد موانع فیزیکی برای محدود کردن ورود انسان ها و حیوانات، محافظت از مظهر (دهانه) چشمه، کاهش یا حذف فعالیت های خاص از قبیل چرای گاو، تخلیه فاضلاب و استفاده از محدودیت های کاربری اراضی باشد.

مقالات پیشنهادی

اندازه گیری BOD پنج روزه

اندازه گیری BOD پنج روزه : اکسیژن­ خواهی بیو­شیمیایی (BOD)، شاخصی برای تعیین زیست­ تخریب پذیر محتوای آلی است. مبانی آزمایش اندازه گیری BOD پنج روزه: در آزمایش BOD، سه نوع فرآیند رخ می­دهد: (1) فرآیند اکسایش که در آن بخشی از بار آلی اکسیده شده و فرآورده­ های نهایی، همچون CO2، H2O  و انرژی […]

آزمایشگاه تصفیه فاضلاب

آزمایشگاه تصفیه فاضلاب در آزمایشگاه تصفیه فاضلاب شرکت آبرام کلیه آنالیزهای مربوط به فاضلاب و پساب خروجی تصفیه خانه ها آزمایش می شود. در آزمایشگاه تصفیه فاضلاب برای پساب خروجی باید پارامترهای مشخص شده توسط محیط زیست آنالیز شود. برای اینکه پارامترهای خروجی تصفیه فاضلاب مشخص شود باید منبع پذیرنده خروجی فاضلاب تعیین شده باشد. […]

روش اندازه گیری سورفکتانت

روش اندازه گیری سورفکتانت روش اندازه گیری سورفکتانت بر اساس مرجع استاندارد متد برای آزمایش های آب و فاضلاب ویرایش شماره بیست و دوم با شماره روش 5540 قابل انجام می باشد. سورفکتانت ها از طریق پساب شسشتو کارخانه های صنعتی و پساب ناشی از شستشو همراه با مواد شونیده وارد شبکه فاضلاب می گردد.سورفکتانت ها […]

تصفیه آب مرغداری

تصفیه آب مرغداری تصفیه آب مرغداری یکی از مهمترین عوامل در توسعه و افزایش بازدهی و راندمان تولید در مرغداری هاست. طیور به مقدار زیادی آب نیاز دارند و بیشتر وزن آنها (حدود 65 تا 70 درصد) را آب تشکیل میدهد. بنابراین کیفیت آب مصرفی طیور یکی از مهمترین عوامل تأثیر گذار بر رشد و […]

ترکیبات pcb

ترکیبات pcb ترکیبات pcb ، در واقع همان ترکیبــات بـــی فنیـــل چنـــد کلـــره (poly chlorinated biphenyls-PCBs) می باشند. دســــته اي از مــــواد شیمیایی آلی بوده و جزءآلاینده هاي شغلی و زیست محیطی بـسیار خطرنـاك محــسوب مـیگردنـد. ایـن ترکیبــات چــالشهــاي شــغلی و زیــست محیطــی عمــده اي را ایجــاد نموده اند.ترکیبات pcb جزء ترکیبات آروماتیـک بـا مشخـــصات مـــشابه ترکیبـــات dichloro diphenyl trichloroethane-DDT هستند. […]

بررسي درستي آزمایشات آب و فاضلاب

بررسي درستي  آزمایشات آب و فاضلاب بررسی درستی آزمایشات آب بر اساس اصل الکتروخنثایی و موازنه یون های موجود در نمونه های آب انجام می گردد. موازنه یون های آب شامل بررسی میزان کاتیون ها و آنیون ها بر حسب اکی والان می باشد. که از اختلاف کاتیون ها و آنیون ها بر اساس استاندارد […]

مواد رادیواکتیو در آب

مواد رادیواکتیو در آب مواد رادیواکتیو در آب به طور کلی به صورت سه دسته ذرات آلفا ، ذرات بتا و اشع گاما در منایع آبی وجود دارند که اندازه گیری مواد رادیواکتیو در آب در آزمایشگاه های مجهز باید به صورت دوره ای انجام شود. منایع آلوده کننده رادیو اکتیویته آب  به صورت طبیعی در […]

آزمایش آب گاوداری ها

آزمایش آب گاوداری ها : آزمایش آب گاوداری ها ،نشان داده است که مقاومت جانداران هنگام كمبود آب در مقايسه با محروميت از غذا به مراتب كمتر است و كم بودن بارندگي و بالا بودن درجه حرارت و شدت تبخير در اغلب نقاط ايران باعث افزايش غلظت املاح و افت کیفیت آب مي‌شود. آزمایش آب […]

سوپرکلریناسیون چاه آب

سوپرکلریناسیون چاه آب بازسازي ، نگهداري و گندزدايي به موقع چاه هاي آب شرب و سوپرکلریناسیون چاه آب و تلاش در جهت افزايش بازدهي چاه ها از تدابيري است كه در بالا بردن عمر مفيد و استفاده ار توان بالقوه چاه موثر است.رشد باكتري هاي آهن خوار و ته نشيني لجن همراه رسوبات و اكسيد آهن بعضي […]

سولفات در آب

سولفات در آب سولفات ها ترکیبی از سولفید و اکسیژن موجود در آب بوده و به عنوان بخشی از مواد معدنی طبیعی در تشکیلات بعضی از خاک ها و سنگ ها و آب یافت می شوند. به مرور زمان این مواد معدنی حل شده و در آب های زیر زمینی رها می شوند. باکتری های […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید