اندازه گیری کربنات و بی کربنات

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

اندازه گیری کربنات و بی کربنات :

اندازه گیری کربنات و بی کربنات با روش تیتراسیون می باشد که برای محاسبه قليائيت نیاز به تعیین غلظت های کربنات و بی کربنات بر حسب کربنات کلسیم است. قليائيت آب بر اثر وجود يكي از تركيبات كربنات ، بي كربنات و هيدروكسيد ها حاصل ميگردد. معرف فنل فتـالئين با يون كربنات تركيب شده و ايجاد رنگ صورتي مينمايد. رنگ صورتي ايجاد شده پس از تيتر شـدن بـا اسـيد و پـايين آمدن pH محيط تغيير كرده و محلول دوباره بي رنگ ميشود (به رنگ اوليه خود در ميآيد.) در واقع اولين لحظه تغيير رنگ دائمي از صورتي به بي رنگ نشان دهنده نقطه اكي والان ميباشد و در اينجاست كـه بايـد تيتر را متوقف نمود.

اندازه گیری کربنات و بی کربنات به روش تیتراسیون

لوازم مورد نياز اندازه گیری کربنات و بی کربنات :

  • بورت
  • مزور 25ميليليتري
  • ارلن شيشهاي 50ميليليتر
  • قطره چكان

مواد شيميايي مورد نياز :

  • معرف فنل فتالئين
  • اسيد سولفوريك نرمال: Nميليليتر از اسيد سولفوريك غليظ را به حجم 1000برسانيد.  

(N = M / ( 2× P 

حجم اسيد غليظ مورد نياز؛ 

گرم در مول اسيد؛  

چگالي اسيد؛


حجم مورد نياز از اسيد غليظ جهت تهيه اسيد سولفوريك نرمال به درصد خلوص اسيد و چگالي آن بسـتگي دارد و بايـد محاسبه شود.

  • اسيد سولفوريك 25 :N/40ميليليتر از اسيد سولفوريك نرمال را برداشته و با آب مقطر به حجم يك ليتر برسانيد .

روش كار اندازه گیری بی کربنات:

25ميليليتر از آب مورد آزمايش را داخل ارلن 50 ريخته و به آن 5 قطره معرف فنل فتالئين اضافه كنيد درصورت وجود كربنات در نمونه رنگ آن صورتي ميشود. سپس نمونه را با اسيد سولفوريك N/40 تيتر كنيد. تيتر را تـا جـايي ادامه دهيد كه رنگ نمونه از صورتي به سفيد تبديل شود. لحظه تغيير رنگ دائمي همـان نقطـه پايـان تيتـر مـيباشـد.
مقدار اسيد مصرفي را يادداشت كنيد.

اندازه گیری بی کربنات

روش اندازه گيري يون بيكربنات در آب :

معرف متيل اورانـژ با اين سه، تركيب شده و ايجاد رنگ زرد ميكند. رنگ زرد حاصله پس از تيتر شدن با اسيد و پايين آمـدن  pH محـيط تغيير كرده و به رنگ گلبه اي در مي آيد. در واقع اولين لحظه تغيير رنگ دائمي از زرد به گلبه اي نقطه تيتر ميباشـد و در اينجاست كه بايد تيتر را متوقف نمود.

لوازم مورد نياز اندازه گیری کربنات:

  • بورت
  • مزور 25ميليليتري
  • ارلن شيشهاي 50ميليليتري
  • قطره چكان

مواد شيميايي مورد نياز اندازه گيري يون كربنات :

  1. معرف متيل اورانژ: 0.01گرم متيل اورانژ را در 100ميليليتر آب مقطر حل كنيد.
  2. اسيد سولفوريك نرمال: Nميليليتر (بسته به خلوص اسيد محاسبه ميگـردد) از اسـيد سـولفوريك غلـيظ را بـه حجم 1000برسانيد.
    (N = M / ( 2× P  حجم اسيد غليظ مورد نياز جهت تهيه اسيد سولفوريك نرمال به درصد خلـوص اسـيد غلـيظ موجـود و چگـالي آنوابسته بوده و بايد محاسبه شود.
  3. اسيد سولفوريك 25 :N/40ميليليتر از اسيد سولفوريك نرمال را برداشته و بـا آب مقطـر بـه حجـم يـك ليتـر برسانيد.

ميليليتر از آب مورد آزمايش را داخل ارلن 50ريخته و به آن 5قطره معرف متيل اورانژ اضافه كنيد (نمونه زرد رنگ ميشود). سپس نمونه را با اسيد سولفوريك N/40تيتر كنيد. تيتر را تا جايي ادامه دهيد كه رنگ نمونه از زرد به گل بهي يا نارنجي پوست پيازي تبديل شود. لحظه تغيير رنگ دائمي همان نقطه پايـان تيتـر مـيباشـد. مقـدار اسـيد مصرفي را يادداشت كنيد.

 

مقالات پیشنهادی

آزمایش استخر آب گرم

آزمایش استخر آب گرم آزمایش آب استخرهای آبگرم شامل آزمایشات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی می باشد که باید به صورت دوره ای انجام شود. آزمایش فیزیکی شیمیایی آب آن شامل قلیائیت کل، کدورت، pH، سختی کل، کل مواد معلق (TSS)،کل مواد محلول، کلسیم ، منیزیم ، کلراید سولفات ،سدیم، پتاسیم  و میزان شوری آب می […]

روش اندازه گیری سیلیس در آب

روش اندازه گیری سیلیس در آب روش اندازه گیری سیلیس در آب با استفاده از روش مولیبدات سیلیس با روش شماره 4500SiO2.C بر اساس کتاب استاندارد متد می باشد که در مطلب روش اندازه گیری سیلیس تمامی تجهیزات و مواد و محلول های مورد نیاز برای انجام این آزمایش تشریح شد و در اینجا دستورالعمل های […]

استاندارد تعداد نمونه برداری آب

استاندارد تعداد نمونه برداری آب استاندارد تعداد نمونه برداری آب در مخازن بستگي به ويژگي هاي كيفي آب مخزن و كاربري آب و هدف عمليات پايش دارد. در مخازني كه تغييرات كيفي آب در آنها بيشتر است، استاندارد تعداد نمونه برداری آب بايد كمتر از مخازني باشد كه كيفيت آب در آنها نسبتا ثابت است. در […]

میزان مصرف آب در صنعت

میزان مصرف آب در صنعت : از آنجا كه میزان مصرف آب در صنعت متفاوت است و هر صنعت معمولا به چندين نوع آب با كيفيتهاي متفاوت نياز دارد، لذا باتوجه به شاخصها، ميتوان آبهاي مصرفي در صنايع را به طور كلي به 4دسته طبقه بندي كرد. اين تقسيم بندي با توجه بـه  کیفيـت آب […]

آب آشامیدنی

آب آشامیدنی

آب آشامیدنی: آب آشامیدنی ،آبی است،که ویژگیهاي فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیواکتیو آن در حدي باشد که، مصرف آن جهت آشامیدن، عارضه سوئی در کوتاه مدت یا دراز مدت، براي سلامت انسان، ایجاد نکند. اب اشامیدنی در دسترس ما درصد بسیار کمی از کل اب موجود در سطح زمین را تشکیل میدهد درحالی که دسترسی […]

روش های دفع فاضلاب شهری

روش های دفع فاضلاب شهری روش های دفع فاضلاب شهری تحت تاثیر جریان سيال حاصل از مصرف آب در مناطق مربوط به شيرهاي برداشت آب، آشپزخانه ها و مراکز توزیع و مصرف غذا، رختشویخانه ها، حمام و مراکز درماني بوده و فاضلاب حاصل از توالت ها مربوط به بحث دفع مدفوع بوده و با جریان هاي […]

كليفرم

رنگ آميزي باکتری

رنگ آميزي باکتری: برای رنگ آميزي باکتری باید محلولی که ترکیب آن به شرح زیر آمده است را به وسيله كاغذ صافي ،صاف كرده و در يك شيشه يا بطري درب دار رنگ آميزي بريزيد. محلول لوگل ، اصلاح شده براي رنگ آميزي گرم  را در يك هاون پودر كنيد. آب مقطر را كم كم اضافه […]

عوارض کروم آب آشامیدنی

عوارض کروم آب آشامیدنی عوارض کروم آب آشامیدنی بر سلامت انسان و حیوان بسیار زیاد باعث بروز سرطان و تجمع فلزات سنگین در اعضا و بافت های بدن می شود. در شبکه توزیع آب حدود  %29 آلودکی کروم در نا بسامانی کیفیت آب تاثیر دارد. به نظر می رسد یکی ازمنابع اصلی افزایش فلزات سنگین ازجمله […]

استاندارد کدورت آب

استاندارد کدورت آب مقدار استاندارد کدورت آب آشامیدنی بر اساس استاندارد شماره ۱۰۵۳ سازمان ملی استاندارد مقدار ۵ بر حسب NTU می باشد. استاندارد کدورت آب خروجی تصفیه خانه های فاضلاب برای منبع پذیره آب های سطحی و چاه کشاورزی مقدار ۵۰  بر حسب NTU  می باشد. شفافیت آب در تولید محصولاتی که برای مصرف انسان استفاده […]

نمونه برداری آب دیگ بخار

نمونه برداری آب دیگ بخار نمونه برداری آب دیگ بخار به دلیل حساسیتی که در نگهداری و راهبری دیگ بخار دارد بسیار مهم است. نمونه برداری به عنوان یکی از الزامات اولیه در نتایج آزمایش های انجام شده نیز می تواند تاثیر زیادی داشته باشد. اگر نمونه برداری به صورت صحیح انجام نشود احتمال دارد […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 17
  • در انتظار بررسی: 3
  • انتشار یافته: 6

زینب گفت:

سلام
ممنون از مطالب خوبتون.
اگر رفرنس هم بزارید دیگه خیلی عالی میشه
موفق باشید.

developer گفت:

با سلام و وقت بخیر…
بله حتما سعی میکنیم رفرنس هم بنویسیم ولی عموما رفرنس آزمایشات آب و فاضلاب کتاب استاندارد متد می باشد.

مرضیه اسماعیل زاده گفت:

سلام لطفا عوامل ایجاد کننده کربنات و بی کربنات در اب رو هم بگین .ممنون

developer گفت:

سلام پارامتر های متفاوتی تاثیر دارند ، بستگی به منشا آب دارد.

Reyhane گفت:

چرا قبل از نقطه پایانی تیتراسیون دوم، محلول باید جوشانده شود تا دی اکسید کربن محلول خارج شود؟؟؟

developer گفت:

سلام
به خاطر کاهش خطا آزمون

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید