آزمایش آب استخر

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه

آزمایش آب استخر :

آزمایش آب استخر برای اطمینان از سلامت و کیفیت آب استخر در آزمایشگاه آب شرکت دانش بنیان آبرام اجرا می گردد. آزمایش آب استخر شامل بررسی میکروبی، فیزیکی – شیمیایی و بیولوژیک موجود در نمونه های آب استخر می شود. پارامتر های شیمیایی شامل قلیائیت ، کدورت ،pH ،سختی کل ،کل املاح محلول(TDS) ،میزان شوری آب و پارامتر های میکروبی دیگر عبارتند از کلیفرم های گوارشی،کلیفرم کل،استافیلوکوکوس و … می باشد. سایر آزمایش هایی که در محل قابل اندازه گیری است شامل کلر آزاد و درجه حرارت  می باشد.

 

آزمایش آب استخر باید به صورت دوره ای اجرا گردد تا از صحت و سلامت آب استخر اطمینان حاصل شود.

ضرورت آزمایش آب استخر

بر فرض مثال اگر آب استخر خود را آزمایش نکنید، از کجا می خواهید بدانید سطح کیفیت آب از لحاظ شیمیایی چگونه است؟ یا چه مواد نامطلوب و خطرناکی در آن وجود دارد؟ و یا اینکه از کجا می خواهید بدانید که چه مقدار و چه موادی را استفاده کنید تا آب استخر یک آب سالم و ایمن برای شنا باشد؟

پس به این نتیجه می رسیم برای اینکه یک استخر کاملاً بهداشتی، تمیز و ایمن برای شنا داشته باشیم باید انواع آزمایش های مورد نیاز آب استخر (فیزیکی- شیمیایی، میکروبی و بیولوژیک) را به صورت منظم روی آب استخر انجام دهیم. در واقع از بین تمام وظایف مربوط به نگهداری از آب استخر، آزمایش آب مهم ترین و ضروری ترین وظیفه است که باید به صورت منظم انجام شود.

برای نگهداری صحیح از آب استخر شما باید یکسری از تست ها را با استفاده از کیت های مخصوص در محل و به صورت روزانه انجام دهید. ولی آزمایش آب استخر فقط محدود به این پارامترها نمی شود. برای انجام دقیق تر آزمایش آب استخر، باید نمونه آب استخر را به یک آزمایشگاه آب بفرستید تا سایر پارامترهای میکروبی و فیزیکی – شیمیایی را آزمایش کند. این آزمایش ها نیز باید به صورت دوره ای انجام شود.

دوره آزمایش آب استخر

برای اطمینان از مناسب و مطلوب بودن کیفیت آب استخر باید آزمایش های مربوط به آب استخر به صورت دوره ای انجام شود. پارامترهای شیمیایی آب استخر شنا (جدول 1) برای استخرهای عمومی باید هر 15 روز یکبار و برای استخرهای خصوصی باید ماهیانه آزمایش شود. در مواقعی که از استخر زیاد استفاده می شود و در استخرهای رو باز که آب باران به آن قاطی می شود و یا در مواقعی که از مواد شیمیایی برای اهداف مختلف استفاده شود، باید تعداد دفعات آزمایش را برای بعضی پارامترها بیشتر کرد. در همچین مواقعی پارامترهایی مثل pH، میزان کلر موجود در آب و میزان شفافیت آب بهتر است روزی سه باز تست شود. پارامترهای میزان قلیائیت، سختی کل و کل جامدات محلول (TDS) نیز به صورت هفتگی انجام شود.

پارامترهای میکروبی آب استخر (جدول 2) نیز به صورت عادی برای استخرهای عمومی باید 15 روز یکبار و برای استخرهای خصوصی ماهیانه تست می شود. ولی در شرایط خاص و در صورت استفاده زیاد از آب استخر باید به صورت هفتگی انجام شود.

علاوه بر پارامترهای فیزیکی – شیمیایی و میکروبی برای آب استخر باید آزمون های بیولوژیک (جدول 3) نیز روی آب استخر باید انجام شود. آزمایش پارامترهای بیولوژیک هم برای استخرهای عمومی و هم استخرهای خصوصی به صورت فصلی انجام می شود. اگر از آب چاه برای پر کردن استخر استفاده می شود، بهتر است که طول دوره آزمایش های بیولوژیکی را کوتاه تر کرد.

اگر از آب چاه برای استخر استفاده می کنید به دلیل اینکه آب چاه حاوی مواد معدنی بیشتری است بنابراین ممکن است حاوی مقدار زیاد آهن و مس باشد.  اگر آبی استفاده می کنید که سختی آن بالا است احتمال دارد میزان کلسیم آب استخر را بالا ببرد. این عوامل موجب به هم ریختن تعادل شیمیایی آب شده و باعث لک شدن و آسیب رساندن به دیواره و سطح استخر می شوند. از آنجایی که جبران این نوع آسیب ها بسیار پر هزینه و وقت گیر است پس باید از بروز این نوع مشکلات در استخر جلوگیری کنیم. تنها راه حل جلوگیری از این مشکلات نیز آزمایش مرتب و برنامه ریزی شده آب استخر است.

 

 

نحوه استفاده از کیت برای آزمایش آب استخر

کیت ها یکی از آسان ترین راه ها برای آزمایش آب در محل بدون نیاز به ارسال نمونه به آزمایشگاه است. از دسترس ترین کیت ها برای آزمایش آب استخر کیت کلر و کیت pH می باشد. نحوه استفاده از این کیت آسان هم می باشد، فقط کافی است که دستورالعمل هایی که روی بسته کیت نوشته شده است را رعایت کرد. به صورت کلی نحوه استفاده از کیت کلر و کیت pH به صورت زیر است:

  • نمونه مورد نظر را در ظرف بریزید.
  • یکی از کیت ها (کاغذ ها) را از داخل بسته درآورده و در درون آب فرو ببرید (بدون اینکه اجازه بدهید کامل داخل آب غوطه ور بماند و یا خیس شود) و سریع خارج کنید.
  • کیت را حدود 15 ثانیه در هوا ثابت نگه دار دارید و تکان ندهید.
  • کیت را با راهنمای روی بسته مقایسه کنید و رنگ های هر دو را باهم مطابقت دهید و مقدار کلر یا pH نمونه را بخوانید.

 

اسیدیته-آب-استخر

معمولاً برای اندازه گیری کلر آزاد  و پی هاش در آب استخر شنا از مقایسه کننده های رنگی (کمپراتور) استفاده می شود. اساس روش آزمایش با این کمپراتورها مقایسه می باشد که بر اساس رنگ تشکیل شده مقدار حدودی کلر و پی اچ مشخص می گردد.

 

نحوه نمونه برداری صحیح از آب استخر

  • محل نمونه برداری از آب استخر

یکی از فاکتورهای مهم در نمونه برداری از آب استخر محل نمونه برداری است. بهترین محل برای نمونه برداری از آب استخر، وسط استخر می باشد. اگر امکان نمونه برداری از وسط استخر مقدور نباشد سعی کنید محلی که نمونه را برمی دارید حداقل یک متر از لبه استخر فاصله داشته باشد. درواقع نمونه از جایی برداشته نشود که آب به صورت راکد مانده باشد.

  • ظروف نمونه برداری از آب استخر

ظروف نمونه برداری نیز یکی دیگر از فاکتورهای مهم برای نمونه برداری از آب استخر می باشد. برای نمونه برداری از آب استخر باید از ظروف کاملاً تمیز استفاده کرد. نمونه برای آزمایش میکروبی آب استخر باید در ظروف استریل برداشته شود. ظروف استریل مخصوص نمونه برداری را می تواند از فروشگاه هایی که تجهیزات پزشکی می فروشند یا داروخانه ها خریداری کنید. برای نمونه آزمایشات شیمی هم می توان از بطری های پلاستیکی یا شیشه ای استفاده کرد. این ظروف نیز باید کاملا تمیز باشند.

روش نمونه برداری شیمیایی آب استخر

 

نمونه جمع آوری شده باید فوراً به آزمایشگاه ارسال و آنالیز های لازم بدون تأخیر انجام شود.در طول این دوره باید از تابش خورشید محفوظ بمانند تا در قرائت نتایج اشتباه رخ ندهد. برای انجام تست با استفاده از کمپراتور باید تمام لوله های آزمایش ودیسکها تمیز باشند و با نمونه آب قبل از استفاده شستشو داده شوند همچنین چون امکان دارد اپراتور در طول دوره نمونه برداری مواد شیمیایی را نگه داری کرده باشد قبل از انجام آزمایش باید دست های خود را بشویند.

کمپراتورهای مورد استفاده برای هر تستی متفاوت و دارای دیسکهای رنگی با رنجهای مختلف می باشد. بهتر است محلول های مصرف در شروع هر فصل دوباره تهیه شود زیرا در طول فصل محلول ها ممکن است تحت تأخیر نور خورشید و یا در حین استفاده توسط اپراتور آلوده گشته و از کیفیت آن کاسته شود. بنابراین برای نگهداری بهتر آب استخرهای شنا باید از معرف های سالم و تازه برای انجام تستها استفاده نموده تا سبب اشتباه در قرائت نتایج نشود.

علاوه بر محلول های معرف، روش تست اشتباه، کثیف بودن ظرف شیشه ای و دیسکهای کمپراتور، خطای درجه حرارت و ناخالصیهایی مانند آهن، منگنز و نیترات ها سبب توسعه رنگ اشتباه می شوند.

 

  • نکته: نمونه را از نزدیک دهانه کفگیر یا قسمتی که آب به استخر برمی گردد نگیرید.
  • نکته: ظروف استریل مخصوص نمونه برداری میکروبی را می توانید به صورت رایگان از شرکت دانش بنیان آبرام بگیرید.

شناساگر های آنالیز های آب

کمپراتورهای مورد استفاده برای هر تستی متفاوت و دارای دیسکهای رنگی با رنجهای مختلف می باشد. بهتر است محلول های مصرف در شروع هر فصل دوباره تهیه شود. زیرا در طول فصل محلول ها ممکن است تحت تأخیر نور خورشید و یا در حین استفاده توسط اپراتور آلوده گشته و از کیفیت آن کاسته شود. برای نگهداری بهتر آب استخرهای شنا باید از معرف های سالم و تازه برای انجام تستها استفاده نموده تا سبب اشتباه در قرائت نتایج نشود. علاوه بر محلول های معرف، روش تست اشتباه، کثیف بودن ظرف شیشه ای و دیسکهای کمپراتور، خطای درجه حرارت و ناخالصی هایی مانند آهن، منگنز و نیترات ها سبب توسعه رنگ اشتباه می شوند.

 

قیمت انجام آزمایش آب استخر

قیمت انجام آزمایش آب در آزمایشگاه آب شرکت دانش بنیان آبرام به صورت پارامتری است یعنی هر کدام از پارامترها قیمت متفاوت دارند. پس برای اطلاع از آخرین قیمت انجام آزمایش آب استخر با ما تماس بگیرید.

مقالات پیشنهادی

آزمایش آب کارواش

آزمایش آب کارواش : آب مورد مصرف در کارواش های متفاوت از آب آشامیدنی می باشد. لذا آزمایش آب کارواش ضروری می باشد که بهینه کیفیت آب برای استفاده در کارواش ها را بدست آورد.  یكي از مهمترین و حساس ترین مباحثي که باید در طراحي و آزمایشات تاسيسات سیستم آب کارواش ها در نظر […]

حد مجاز فسفات در آب آشامیدنی

حد مجاز فسفات در آب آشامیدنی حد مجاز فسفات در آب آشامیدنی مقدار کمتر از 0.03 میلیگرم بر لیتر بر اساس استاندارد سازمان حفاطت محیط زیست آمریکا(EPA) می باشد.  فسفر به شکل ارتو فسفات، وفسفات آندانسه (پيرو ، متا وارتو ) و فسفات با باندهاي آلي طبقه بندي شده است و ندرتا به مقدار زياد در آبهای طبيعی […]

یون سولفات و روش‌های اندازه‌گیری آن

روش اندازه‌گیری سولفات در آب

روش اندازه‌گیری سولفات در آب از روش‌های اندازه گیری سولفات در آب ما دو روش اندازه‌گیری نورسنجی و روش تیتراسیون را در اینجا توضیح می‌دهیم. سولفات یکی از تست‌های شیمیایی آب می‌باشد که در شرکت دانش بنیان آب راهبر محاسب (آبرام) آزمایش می‌شود. علاوه بر این تست، تست‌های دیگر شیمیایی، میکروبی، فلزات سنگین و غیره […]

روش اندازه‌گیری روی در آب

روش اندازه‌گیری روی در آب یکی از روش‌های اندازه‌گیری روی در آب روش نورسنجی می‌باشد که در زیر این روش به طور کامل توضیح داده می‌شود. روش نورسنجی با استفاده از معرف دی‌تیزون (5و 1 دی فینل تیوکاربازون): روش فوق جهت اندازه‌گیری کمی یون‌های روی در غلظت‌های کمتر از 20 میلی‌گرم بر لیتر مناسب می‌باشند. […]

آزمایش آب پرورش ماهی

آزمایش آب پرورش ماهی : آزمایش آب پرورش ماهی یکی از ضروریات در زمینه پرورش ماهی می باشد. کیفیت آب اهمیت بالایی در پرورش ماهی داشته و همچنین تأثیر مستقیم بر سودآوری پرورش ماهی دارد. آزمایش آب پرورش ماهی در شرکت آب راهبر محاسب به عنوان یک آزمایشگاه معتمد به طور کامل انجام می شود. […]

ترکیبات pcb

ترکیبات pcb ترکیبات pcb ، در واقع همان ترکیبــات بـــی فنیـــل چنـــد کلـــره (poly chlorinated biphenyls-PCBs) می باشند. دســــته اي از مــــواد شیمیایی آلی بوده و جزءآلاینده هاي شغلی و زیست محیطی بـسیار خطرنـاك محــسوب مـیگردنـد. ایـن ترکیبــات چــالشهــاي شــغلی و زیــست محیطــی عمــده اي را ایجــاد نموده اند.ترکیبات pcb جزء ترکیبات آروماتیـک بـا مشخـــصات مـــشابه ترکیبـــات dichloro diphenyl trichloroethane-DDT هستند. […]

میزان استاندارد کلر در آب استخر

میزان استاندارد کلر در آب استخر : میزان استاندارد کلر در آب استخر چگونه باید باشد؟ ماده اي كه به گونه اي متداول براي گندزدايي به كار ميرود كلرين  (Cl2) است. كارآيي گاز كلر براي كلرزني به علت اثرات ذرات اين فرآورده است كه پس از افزودن مقدار معيني از آن به آب ميكرو ارگانيسم هاي مضر […]

آزمایش آمونیوم آب

آزمایش آمونیوم آب آمونیاک و آمونیوم آمونیاک (NH3) در شرایط جوّ معمولی به صورت گاز (با نقطه جوش Cͦ  33) است. آمونیاک از منابع طبیعی، همچون جوّ، مواد دفعی موجودات زنده و واپاشی بقایای گیاهی و حیوانی، و نیز از منابع آلودگی، همچون تجزیه مواد آلی فاضلاب ها و رواناب ها، وارد آب های طبیعی […]

آلودگی میکروبی استخر

آلودگی میکروبی استخر آلودگی میکروبی استخر شامل  انواع بیماريهاي باکتریایی، ویروسی، قارچی و انگلی بوده و تدوین معیارهاي بهداشتی، به منظور جلوگیري از بیماريهاي منتقله از آب آلوده نیز یکی از مهمترین عواملی است که در سالم سازي آب استخرها و سلامت شناگران تأثیر مستقیم دارد. در بررسی کیفی آب استخرهاي شنا، عوامل فیزیکی و […]

تفسیر آزمایش خاک کشاورزی

تفسیر آزمایش خاک کشاورزی تفسیر آزمایش خاک کشاورزی با توجه نتایج آنالیز های کیفی خاک مانند ph ، سمیت منگنز، سمیت آلومینویم ، میزان اسیدیته ، ظرفیت تبادل کاتیونی ، مقدار نیتروژن ، مقدار فسفر، غلظت پتاسیم ، میزان شوری و سایر پارامتر ها می باشد.  تفسیر آزمایش خاک کشاورزی منوط به اندازه گیری دقیق […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 11
  • در انتظار بررسی: 6
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید