آزمایش کدورت آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

آزمایش کدورت آب:

کدورت آب ، آب خالص درطبيعت به دليل ويژگي حلاليت بالاي آن وجود ندارد و داراي ناخالصي هاي گوناگون مي باشد. ناخالصي هاي آب را به سه دسته كلي مواد جامد محلول،  مواد جامد معلق و كلوئيدي  و گازها دسته بندي مي كنند. آب خالص بدون رنگ است ولي آب ناخالص با توجه به ميزان و نوع مواد نامحلول و يا معلق در آن مي تواند داراي رنگ باشد. براي مثال آب زرد رنگ مي تواند نشان دهنده وجود اسيدهاي آلي  و آب قهوه اي رنگ نشانگر وجود يون هاي آهن باشد. كدورت بيش از 5 واحد معمولاً برای مصرف‌كننده قابل تشخيص است، اهميت کدورت تا آنجاست که باعـث شـده تنهـا محـور و اساس عملکرد فرآيندهای متعارف تصفيه آب بر خذف عامل‌های ايجاد کننده کدورت بنا نهاده شود و اصول طراحی تصفيه‌خانه‌ها نيز بر پايه زدايش کدورت استوار است.

کدورت آب و مواد جامد معلق

میزان پراکنده و یا پخش شدن نور توسط مواد جامد معلق را به عنوان کدورت آب در نظر می گیرند.درحقیقت کدورت پدیده ای است که میزان زلال بودن یا شفافیت آب را مشخص می کند.

منابع کدورت آب

بخش زیادی از کدورت در آب های سطحی از فرسایش مواد کلوییدی نظیر خاک رس و اکسیدهای فلزی حاصل از خاک است.

ریشه های گیاهی و میکروارگانیسم ها

فاضلاب های صنعتی و خانگی

صابون ها و عوامل امولسیون کننده

جامدات به دو صورت TDS جامدات محلول و TSS جامدات معلق در آب وجود دارند.

منابع جامدات معلق کدورت آب:

  • ذرات مواد جامد معلق در آب ممكن است از ذرات آلي يا معدني يا از مايعات امتزاج ناپذير تشكيل شده باشند
  • فاضلاب شهري حاوي مقادير زيادي جامدات معلق كه عمدتا” ماهيت آلي دارند
  • مواد آلي نظير ريشه گياهي ، جامدات بيولوژيكي ، سلول هاي جلبكي ، باكتري ها
  • مايعات امتزاج ناپذير نظير روغن ها ، گريس ها

به دلیل وابستگی کدورت به عواملی همچون رنگ و شکل ذرات نمی توان میزان مواد جامد معلق را بر اساس میزان کدورت تخمین زد. به طور مثال كدورت يك نمونه محتوي ppm 1000 پودر تالك نرم با يك نمونه محتوي ppm 1000 پودر تا لك زبر اختلاف دارند و هر دوي اينها با يك نمونه محتوي ppm 1000 فلفل كوبيده زميني اختلاف دارند.. در حالي كه هر سه اينها داراي TSS يكسان خواهند بود .

روش های اندازه گیری کدورت:

اندازه گيري كدورت به طريق فتو شيميايي و با كمك اندازه گيري نوري كه با يك شدت معين جذب و يا پراكنده مي شود محاسبه مي گردد . جهت اندازه گيري كدورت نياز به يك منبع نور و دستگاهي براي اندازه گيري نور متفرق شده نياز مي باشد.

1-كدورت‌سنج شمعی جکسونJACKSON CANDLE TURBIDIMETEROR UNIT
دستگاه اندازه‌گيری کدورت  بر اساس جذب نور توسط ذرات معلق يا روش کدورت سنج شمعی جکسون شامل يک لوله شيشه‌ای کاليبره شده و دارای سطح تحتانی صاف و شفاف، يک شمع استاندارد و يک محفظه، که لوله‌ها و شمع‌ها را در يک امتداد قرار بگيرند، است. لوله‌های شيشه‌ای و شمع‌ها در حالت عمودی قرار مي‌گيرند. سپس شمع را روشن کرده و داخل لوله استوانه‌ای نمونه آب را مي‌ريزند و از بالا داخل استوانه را نگاه کرده تا زمانی که نور شمع ديده نشود به ريختن نمونه آب ادامه مي‌دهند، سپس ارتفاع آب را در استوانه يادداشت کرده بر اساس ارتفاع آب از روی جدول درجه‌بندی کدورت‌سنج شمعی ميزان کدورت را مشخص مي‌کنند. هر چه ارتفاع آب در لوله استوانه‌ای کمتر باشد، آب دارای کدورت بيشتری بوده است. روش کدورت‌سنج جکسون JTU برای مقادير بيشتر از 25 واحد برای آب‌های با کدورت بالا کاربرد دارد. استاندارد آب بر اساس کدورت‌سنج جکسون حداقل 5 و حداکثر 25 مي‌باشد. ظرف شيشه‌ای کثيف و دارای خراش، تلاطم نمونه و لرزش دستگاه و همچنين وجود حباب‌های هوا، اندازه‌گيری دقيق کدورت با مشکل مواجه مي‌سازند

2-روش نفلومتری NEPHELOMETRIC TURBIDIMETER UNIT
روشی ديگر برای اندازه‌گيری کدورت است که عموميت يافته است. اين روش بر اساس مقايسه شدت پراکندگی نور در يک نمونه در شرايط مشخص با شدت پراکندگی نور در يک محلول استاندارد در همان شرايط مي‌باشد. هرچه پراکندگی نور بيشتر باشد کدورت نمونه هم بيشتر خواهد بود کدورت‌سنج نفلومتر شامل يک منبع نور يک عدسی و روزنه جهت متمرکز کردن نور و سل نمونه و يک دتکتور فتومتريک (آشکارساز نوري) برای مشخص‌کردن شدت نور پخش‌شده در زوايای 90 درجه يک مسير نوری است و تفرق نور كار مي‌كند. انـدازه تفـرق نـوری را كـه در زاويـه 90 درجـه منكسر مي‌شود، اندازه‌گيری مي‌كند.

3-روش شمارش ذرات به کمک دستگاه الکترنيکي: ايـن روش بسيـار دقيق و پيشرفته است. حتی مقدار ذرات و اندازه و سايز ذرات را شمارش و دسته‌بندی مي‌کند.

استاندارد های کدورت

  • استاندارد EPAآب آشاميدني حداكثر ميزان كدورت را برابر FTU 1 مقرر مي دارد .
  • اتحاديه امور آب آمريكا ميزان FTU = 0.1را به عنوان مدارك اصلي براي آب آشاميدني قرار   مي دهد .

مقالات پیشنهادی

سختی آب

سختی آب سختی آب یکی از شاخص های شیمیایی آب است که در آزمایشگاه آب شرکت آبرام قابل انجام است که یکی از شاخص های تاثیر گذار در تعیین کیفیت آب است. سختی آب علاوه بر تعیین کیفیت آب شرب در تعیین کیفیت آب های صنعتی و آب های مورد استفاده در دیگ بخار نیز […]

نمونه برداری آب دیگ بخار

نمونه برداری آب دیگ بخار نمونه برداری آب دیگ بخار به دلیل حساسیتی که در نگهداری و راهبری دیگ بخار دارد بسیار مهم است. نمونه برداری به عنوان یکی از الزامات اولیه در نتایج آزمایش های انجام شده نیز می تواند تاثیر زیادی داشته باشد. اگر نمونه برداری به صورت صحیح انجام نشود احتمال دارد […]

استاندارد تعداد نمونه برداری آب

استاندارد تعداد نمونه برداری آب استاندارد تعداد نمونه برداری آب در مخازن بستگي به ويژگي هاي كيفي آب مخزن و كاربري آب و هدف عمليات پايش دارد. در مخازني كه تغييرات كيفي آب در آنها بيشتر است، استاندارد تعداد نمونه برداری آب بايد كمتر از مخازني باشد كه كيفيت آب در آنها نسبتا ثابت است. در […]

آبياري باراني کشاورزی

آبياري باراني کشاورزی : علم كشاورزي به جهت صرفه جويي در مصرف آب، نیاز به آبياري باراني کشاورزی دارد و به منظور بهبود بازده آبياري و همچنين از بين بردن تلفات آب ناشياز نفوذ و تبخير، به سيستم هاي آبياري تحت فشار روي آورد است.افزايش قيمت آب كشـاورزي عامـل مهمـي در زمينه بكاري گيري سيستم […]

میزان مصرف آب در صنعت

میزان مصرف آب در صنعت : از آنجا كه میزان مصرف آب در صنعت متفاوت است و هر صنعت معمولا به چندين نوع آب با كيفيتهاي متفاوت نياز دارد، لذا باتوجه به شاخصها، ميتوان آبهاي مصرفي در صنايع را به طور كلي به 4دسته طبقه بندي كرد. اين تقسيم بندي با توجه بـه  کیفيـت آب […]

تفاوت کلیفرم گوارشی و کلیفرم کلی

تفاوت کلیفرم گوارشی و کلیفرم کلی برای شناخت تفاوت کلیفرم گوارشی و کلیفرم کلی ابتدا لازم است تا با مفاهیم آنها آشنا شویم. کلیفرم ها باکتری هایی هستند که همیشه در دستگاه گوارش حیوانات از جمله انسان وجود دارند و در پسماندهای آنها یافت می شوند. آن ها همچنین در مواد گیاهی و خاک یافت […]

استاندارد پساب خروجی فاضلاب

استاندارد پساب خروجی فاضلاب : استاندارد پساب خروجی فاضلاب ، بر حسب منبع پذیرنده متفاوت می باشد. بر حسب اینکه منبع پذیرنده خروجی سیستم تصفیه فاضلاب زمین کشاورزی یا رودخانه ها و آب های سطحی یا چاه جذبی باشد متفاوت است. مصارف كشاورزي با توجه به حجم زياد مورد نياز، به عنوان يكي از مصارف […]

آزمایشگاه کنترل کیفیت آب

آزمایشگاه کنترل کیفیت آب : هدف از آزمایشگاه کنترل کیفیت آب ، آگاهی از وضعیت و روند تغییرات ویژگیهاي فیزیکی، شیمیایی و میکروبی منابع آب، در محل استفاده میباشد. فرایند کنترل کیفی به تأیید امکان ادامه تامین آب از یک محدوده یا منبعی مشخص میانجامد لذا انجام آزمایشات شیمیایی و تعیین پارامترهاي اصلی، براي هر […]

چرخه ازت

چرخه ازت در چرخه ازت ، فرآیند های اکسیداسیون و احیا دخالت مستقیم دارند و مقدار اکسیژن محلول در آب ، تعیین می کند که چرخه، به سمت کدام فرآیند میل می کند. ازت از عناصر بسیار مهم تشکیل دهنده پروتئین هایی است که برای میکروارگانیزم ها مورد نیاز است. نظر به اینکه ازت در منابع […]

باكتريهاي احياء كننده سولفات(SRB)

باكتريهاي احياء كننده سولفات(SRB) : به منظور بررسی باكتريهاي احياء كننده سولفات(SRB) ، تشكيل بيوفيلم هاي ميكروبي و به دنبال آن خوردگي در تجهيزات و شبكه ها که از جمله مسايل مهم در  انشعابات آب و فاضلاب مي باشد . موجودات مختلف مانند باكتريها, قارچها , جلبك ها و جانوران دريايي به طور مستقيم و يا غير مستقيم […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید