آزمایش کدورت آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه

آزمایش کدورت آب

درواقع آب خالص در طبیعت به دلیل ویژگی حلالیت بالای آن وجود ندارد و دارای ناخالصی های گوناگون می باشد. ناخالصی های آب را به سه دسته کلی مواد جامد محلول، مواد جامد معلق و کلوئیدی و گازها دسته بندی می کنند. آب خالص بدون رنگ است ولی آب ناخالص با توجه به میزان و نوع مواد نامحلول و یا معلق در آن می تواند دارای رنگ باشد. برای مثال آب زرد رنگ می تواند نشان دهنده وجود اسیدهای آلی و آب قهوه ای رنگ نشانگر وجود یون های آهن باشد. کدورت بیش از 5 واحد معمولاً برای مصرف کننده قابل تشخیص است، اهمیت کدورت آب تا آنجاست که باعث شده تنها محور و اساس عملکرد فرآیندهای متعارف تصفیه آب بر حذف عامل های ایجاد کننده کدورت بنا نهاده شود و اصول طراحی تصفیه خانه ها نیز بر پایه زدایش کدورت آب استوار است.

آزمایش کدورت آب

امروزه معمولاً از نفلومتر برای اندازه گیری و آزمایش کدورت آب استفاده می شود. شکل زیر مبنای نفلومتر را نشان می دهد.

آزمایش کدورت آب

در نفلومتر، مقدار شدت نور پراکنده شده در زاویه ͦ  90 نسبت به جهش نور تابشی اندازه گیری می شود. هر چه ذرات معلق بیشتر باشد، شدت نور پراکنده شده و در نتیجه کدورت، بیشتر است. اندازه گیری و آزمایش کدورت آب برمبنای مقایسه شدت نور پراکنده شده توسط نمونه آب با شدت پراکنده شده توسط سوسپانسون استاندارد استوار است. روش های استاندارد برای آزمایش های آب و فاضلاب سوسپانسون فرمازین را به عنوان استاندارد معرفی کرده است؛ به طوری که کدورت سوسپانسون فرمازین استاندارد معادل 4000 یکای کدورت نفلومتری (NTU) است. برای مدرج کردن نفلومتر، با آب مقطر، سوسپانسون های رقیق تری از سوسپانسونفرمازین استاندارد تهیه می شود.

کدورت آب

نمونه دستگاه اندازه گیری کدورت – کدورت سنج برند hach

در آزمایش کدورت آب باید توجه داشت که پراکندگی نور توسط ذرات معلق، به اندازه، شکل، ضریب شکست و ترکیب ذرات بستگی دارد. در ضمن، وقتی که تعداد ذرات از حدَ خاصی تجاوز کند، پراکندگی چند باره نیز رخ می دهد و جذب نور تابشی افزایش می یابد که نتیجه آن، کمتر نشان دادن کدورت است. توزیع فضایی و شدت نور پراکنده شده، به نسبت اندازه ذرات به طول موج تابشی بستگی دارد. برای ذراتی که کوچکتر از یک دهم طول موج نور تابشی هستند، پراکندگی نور تقریباً متقارن است. با افزایش نسبت اندازه ذرات به طول موج نور تابشی، پراکندگی نور در پشت ذره بیشتر از جلوی آن می شود. درضمن، شدت نور پراکنده شده، با طول موج نور تابشی تغییر می کند. برای مثال، نور آبی بیش از نور قرمز پراکنده می شود. پیچیدگی در اندازه گیری کدورت، مربوط به ذراتی همچون کربن سیاه است که اکثر نور تابشی را جذب کرده و فقط مقدار اندکی از آن را پراکنده می کنند؛ در چنین شرایطی مقدار کدورت اندازه گیری شده بسیار ناچیز است. حضور حباب های هوا در آب نیز باعث خطا در اندازه گیری کدورت می شود.

ملاحضاتی در مورد آزمایش کدورت آب

تحت شرایط یکسان اقلیمی، هرچه آب دریاچه ها و مخازن کدرتر باشد، معمولاً دمای آب آنها بیشتر است. این پدیده ناشی از جذب انرژی نورانی توسط ذرات معلق آب های کدر و تبدیل آن به حرارت است. ذراتی که باعث کدورت در آب می شوند، نه محلول بوده و نه ته نشین پذیرند. در آب های کدر، پرتو نور را می توان مشاهده کرد که این به دلیل پراکندگی نور توسط ذرات است، در صورتی که محلول های بدون کدورت، مسیر نور قابل رؤیت نیست. زیرا مولکول های حل شده به اندازه کافی بزرگ نیستند که بتوانند نور را پراکنده کنند. پراکندگی نور توسط ذرات در سیستم های کلوئیدی به اثر تیندال معروف است.

در آب های کدر، ذرات به طور کاتوره ای در حال حرکت اند، که به حرکت براونی معروف است و ناشی از بمباران ذرات توسط مولکول های آب است. در ضمن اکثر ذرات عامل کدورت، دارای بار الکتریکی اند که این بار لکتریکی ممکن است مثبت یا منفی باشد، ولی همه ذرات هم جنس معمولاً بار الکتریکی یکسانی دارند. با الکتریکی یکسان ذرات، باعث دفع ذرات از یکدیگر شده و عامل دیگری برای حرکت کاتوره ای است. اکثر ذرات موجود در آب های طبیعی دارای بار منفی هستند.

برای حذف ذرات باردار از آب (کاهش کدورت)، اول باید بار الکتریکی ذرات را خنثی کرد. سپس با ایجاد گرادیان سرعت در آب، ذرات بدون بار را به هم پیوند داد تا لخته های تهنشین پذیر تشکیل شوند. در تصفیه آب و فاضلاب، برای حذف کدورت از فرآیندهای انعقاد، لخته سازی و ته نشینی استفاده می شود. در فرایند انعقاد، بار الکتریکی ذرات، معمولاً با اضافه کردن یک ماده شیمیایی، موسوم به منعقد کننده خنثی می شود. برای مثال، برای خنثی کردن بار الکتریکی ذرات رس با بار منفی، معمولاً به آب، یون آلومینیم یا یون فریک اضافه می کنند. در تصفیه خانه های آب، برای تأمین یون های Al3+ و Fe3+ برای انعقاد، از منتعقد کننده هایی همچون آلومینیوم سولفات، فریک کلرید، یا فریک سولفات استفاده می شود.

در دریاچه ها و مخازن آب، معمولاً کدورت در طول زمان پایدار و در محدوده 1 تا NTU 20 است. برعکس گاهی کدورت آب رودخانه ها تغییرات زیادی می کند که عمدتاً مربوط به فرسایش خاک حوضۀ آبریز و بستر سواحل آبراهه ها توسط سیلاب است. کدورت آب رودخانه ها از 10 تا بیش از TTU 4000 متغییر است.در واقع بارندگی شدید، ممکن است فقط در مدت چند ساعت، کدورت آب رودخانه به چند صد NTU افزایش یابد که عامل آن پدیده پاک سازی اول در حوضحه  آبریز است. میزان تغییر کدورت آب رودخانه در مواقع شدید، افزایش کدورت بعد از بارندگی شدید، به مشخصات سطوح حوضۀ آبریز و نیز شدت و مدت بارندگی بستگی دارد.

در منابع آب، در طول روز، فوتوسنتز توسط جلبک ها و گیاهان آبزی انجام می گیرد. کدورت در منابع آب باعث محدود شدن نفوذ نور در آنها  و در نتیجه، محدود شدن فوتوسنتز و کاهش تولید گیادروایان و دیگر گیاهان آبزی می شود. کدورت ارزش تفریحی و زیبایی منابع آب را کاهش می دهد. به منظور حفاظت از منابع آب در مقابل تخلیه پساب ها در آنها، غلظت کل مواد جامد معلق، کدورت و رنگ آب نباید در حدی تغییر کند که فعالیت های فوتوسنتزی را بیش از 10 درصد کاهش دهد. استاندارد کیفیت آب آشامیدنی برای کدورت معمولاً NTU 5 است، ولی توصیه می شود که برای افزایش بازدهی گندزدایی آب، کدورت تا NTU 1 کاهش یابد.

کدورت آب و مواد جامد معلق

میزان پراکنده و یا پخش شدن نور توسط مواد جامد معلق را به عنوان کدورت آب در نظر می گیرند. در حقیقت کدورت پدیده ای است که میزان زلال بودن و یا شفافیت آب را مشخص می کند.

منابع کدورت آب

  • بخش زیادی از کدورت در آب های سطحی از فرسایش مواد کلوییدی نظیر خاک رس و اکسیدهای فلزی حاصل از خاک است.
  • ریشه های گیاهی و میکروارگانیسم ها
  • فاضلاب های صنعتی و خانگی
  • صابون ها و عوامل امولسیون

جامدات به دور صورت TDS جامدات محلول و TSS جامدات معلق در آب وجود دارند.

مواد جامدات معلق کدورت آب

  • ذرات مواد جامد معلق در آب ممکن است از ذرات آلی یا معدنی یا از مایعات امتزاج ناپذیر تشکیل شده باشند
  • فاضلاب شهری حاوی مقادیر زیادی جامدات معلق که عمدتاً ماهیت آلی دارند
  • مواد آلی نظیر ریشه گیاهی، جامدات بیولوژیکی، سلول های جلبکب، باکتری ها
  • مایعات امتزاج ناپذیر نظیر روغن ها، گریس ها

 

 

مقالات پیشنهادی

آب آشامیدنی

خصوصیات آب اشامیدنی

خصوصیات شیمیایی آب اشامیدنی تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتي از نظر میكروبي، فیزيكي و شیمیايي بعنوان يكي از چالش هاي انسان در جوامع و به ويژه جوامع در حال توسعه مي باشد. توزيع آب غیر منطبق با استانداردها در كوتاه مدت و در بلند مدت اثرات جبران ناپذيري بر سلامت مصرف كنندگان می گذارد. (1)آب از […]

پساب طلای خاکستری

پساب طلای خاکستری پساب طلای خاکستری شعار سال ۲۰۱۷ در روز جهانی آب می باشد که ضرورت بازچرخانی و تصفیه پساب های تولید شده را دو چندان می نماید. بطور معمول منابع تأمين آب آشاميدني شامل منایع آب بعد از تصفيه آن مي شوند تا آب مصرفي سالم سازی شود و از نظر مصرف کنندگان […]

نمونه برداری از فاضلاب

نمونه برداری از فاضلاب نمونه برداری از فاضلاب که به صورت صحیح انجام شود،مهم ترین شرط دستیابی به نتایج صحیح در آنالیز های میکروبی، شیمیایی و فیزیکی و فلزات سنگین فاضلاب است. نمونه برداری باید توسط افراد متخصص یا حداقل افرادی که به مسائل مربوطه آشنایی کامل دارند، انجام شود. باید توجه داشت که شیوه […]

روش‌های اندازه‌گیری کلر باقی‌مانده در آب

روش‌های اندازه‌گیری کلر باقی‌مانده در آب

روش‌های اندازه‌گیری کلر باقی‌مانده در آب کلرزنی منابع آبی و پساب‌ها با هدف تخریب و یا غیر فعال کردن میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا انجام می‌شود. هدف دیگر، ارتقاء همه‌جانبه کیفیت آب مصرفی به دلیل واکنش کلرین (Cl2) با آمونیاک، آهن، منگنز، سولفید و برخی گونه‌های آلی است. به همین دلیل یادگیری و اجرای روش‌های اندازه‌گیری کلر باقی‌مانده […]

کیفیت آب رودخانه ها

کیفیت آب رودخانه ها برای تعیین کیفیت آب رودخانه ها ، باید پارامتر هایی از جمله درجه حرارت ، PH ، اکسیژن محلول ،اکسیژن مورد نیاز بیو شیمیایی (BOD)، فسفات آلی ، نیترات  و کلیفرم مدفوعی بررسی گردد. چراکه در سه دهه اخير به دنبال رشد اقتصادي سريع و استفاده بيشتر از محيط زيست توجه و […]

اندازه گیری tph

اندازه گیری tph : اندازه گیری tph یا همان کل هیدروکربن های نفتی (Total Petroleum Hydrocarbon) توسط دستگاه GC  یا همان کارماتوگرافی گازی قابل انجام می باشد. ,ولی با توجه به اینکه رز برخی از مراجع عمومی توسط Fourier transform infrared spectroscopy انجام می شود ما نیز به شرح این روز می پردازیم  زياد شدن […]

فرار جامدات در لجن فعال

فرار جامدات در لجن فعال مشکلات ته نشینی و فرار جامدات در لجن فعال  ممکن است فقط به دلیل یک وضعیت بهره برداری نظیر رشد نامطلوبارگانیسم های رشته ای ،یا در اثر شرایط متنوع بهره برداری نظیر بروز همزمان رشد نامطلوب ارگانیسم های رشته ای و حضور ذره های لخته ای ناشی از فقر مواد […]

آزمایش منگنز آب

آزمایش منگنز آب

آزمایش منگنز آب: هدف از آزمایش منگنز آب ، ارائه ی روشی برای اندازه گیری منگنز کل(که شامل منگنز محلول، معلق و ترکیبات آلی حاوی منگنزاست ) موجود درآب های سطحی و آشامیدنی با استفاده از روش طیف سنجی است.این روش برای اندازه گیری منگنز درگستره ی غلظتی0.01 تا 5 میلی گرم در لیترکاربرد دارد. برای آزمایش منگنز […]

آزمایشگاه های آنالیز آب

آزمایشگاه های آنالیز آب هدف از ایجاد آزمایشگاه های آنالیز آب بررسی کیفیت انواع نمونه های آب و فاضلاب می باشد. این آزمایشگاه ها برای انجام آزمایشات مربوط به کیفیت آب باید دارای نیروهای متخصص و مجرب باشند. به علاوه داشتن تجهیرات و دستگاه های مربوط به آزمایشات از ضروریات می باشد. داشتن یکسری از […]

آزمایش آب چاه

آزمایش آب چاه آزمایش آب چاه برای بررسی کیفیت آب از نظر فیزیکی – شیمیایی و میکروبی انجام می شود. چرا که آب چاهی که برای آشامیدن و یا هر کاربری دیگر در نظر گرفته می شود باید از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد. اگرچه ممکن است آب چاه زلال و شفاف باشد، اما ممکن است […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید