pH آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

pH آب

pH آب برای بیان اسیدی یا قلیایی یک محلول به کار می رود. آب های طبیعی دارای هر دو ترکیبات اسیدی و قلیایی هستند. به طوری که بر هم کنش این ترکیبات متضاد و نیز فرآیند های شیمیایی و زیستی در آب ، pH آب را نتیجه می دهد. چی اچ در بسیاری از جنبه های مهندسی محیط زیست نقش مهمی ایفا می کند. بسیاری از واکنش هایی که بر کیفیت آب تاثیر می گذارند به پی اچ بستگی دارند. در تصفیه آب و فاضلاب ، پی اچ روی کارایی فرآیند های شیمیایی و میزان مصرف مواد شیمیایی لازم در آنها و نیز کنترل فرآیند های زیستی تاثیر گذار است.

pH آب  توسط دستگاه پی اچ سنج اندازه گیری می شود.

تغییرات pH آب

افزایش ناگهانی در pH آب بخاطر رشدهای جلبکی در نتیجه کلریناسیون غیر مداوم یا غیر کافی اتفاق می افتد. نگهداری کلر آزاد باقیمانده در استخر شنا در تمام اوقات از رشد جلبکی جلوگیری pH آب  استخر می نماید. در عمل در جائیکه کلر گازی استفاده می شود pH به سرعت پائین می افتد. اگر آلوم استفاده شود منجر به افت تصحیح نشود منجر به خوردگی و تحریک و سوزش pH می گردد. اگر pH آب کنترل نشود آلوم در استخر به pH چشم می شود. همچنین اگر شکل لخته ظاهر می شود.

پی اچ بر کاربری آب تاثیر می گذارد. آب هایی با پی اچ کم یا زیاد خورنده اند. به این دلیل بری به حداقل رساندن لوله های انتقال آب های اسیدی در مبدا به آب ، آهک افزوده می شود. استاندارد آب آشامیدنی ، مقدار پی اچ بین 6.5 تا 8.5 را تعیین کرده است.

pH آب سالم

آب معمولا کربنات سدیم (سودا اش) به آب استخر پی هاش برای بالا بردن اضافه می شود.و این عمل بوسیله پمپ تزریق کننده محلول انجام می شود. محلول شیمیائی را اغلب به قسمت مکش پمپ چرخش آب وارد می نمایند. هیدروکسید سدیم (سود سوز آور) نیز نتایج مطلوبی در بردارد. اما این ماده می تواند باعث سوختگی های شدید گردد . بنابراین استفاده از ان توصیه نمی شود. مگر آنکه افراد واجد صلاحیت و آموزش دیده وجود داشته باشند. بیکربنات سدیم همچنین باعث می گردد ولی معمولا هدف از کاربرد آن افزایش قلیائیت کل pH افزایش  آب است.

اگر پی هاش بسیار بالا رود ، ممکن است تشکیل رسوب را باعث گردد . بنابراین باید توسط رقیق سازی با آب تازه (با پی هاش کمتر) pH پائین آورده شود. استفاده از اسیدها، مثل اسیدهیدروکلریک (اسید میوراتیک) یا اسید سولفوریک رقیق می تواند مورد استفاده قرار گیرد . بی سولفات سدیم نیز توصیه می شود و استفاده از آن ایمن تر می باشد . پودر آن را در آب مخلوط می نمایند . در اطراف استخر پاشیده می شود یا به مکش پمپ اضافه می شود . اسیدها باید با احتیاط حمل شود . هیچ موقع آب به اسید اضافه نشود و بطور آرام اسید به آب اضافه گردد . با اضافه کردن اسید به آب، قلیائیت کاهش می یابد. تنظیم قلیائیت ابتدا تا حدود میلی گرم در لیتر بسادگی باعث تنظیم پی هاش می گردد. از پایین افتادن پی هاش کمتر از 7 جلوگیری شود.

در اکوسیستم های آبی ، pH آب دارای اهمیت است. زیرا بر زندگی آبزیان تاثیر می گذارد. در آب های اسیدی یا قلیایی آبشش ماهیان صدمه می بیند. به طوریکه اگر پی اچ کمتر از 4 یا بیشتر از9 باشد ، باعث مرگ آنها می شود. در پی اچ کمتر از 6.5 تولید مثل ماهیان و برخی دیگر از حیوانات آبزی متوقف می شود. به طور کلی ، منابع آب باید به گونه ای در مقابل آلاینده های اسیدی یا قلیایی محافظت شوند که پی اچ آنها بین 6.5 تا 8.5  باقی بماند. اکثر آب های طبیعی دارای پی اچ نزدیک به خنثی  و 95 درصد  از آنها پی اچ بین 6 تا 9 است.

روش کالیبراسیون دستگاه PH متر

مقدار POH یا غلظت یون هیدروکسیل در واکنش های رسوب دهی ناشی از تشکیل هیدروکسید ها از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مورد کاهش یون منیزیم در فرآیند سختی زدایی آب با افزودن آهک و نیز فرآیند های انعقاد شیمیایی با استفاده از نمک های آهن و آلومینیوم را می توان مثال زد.

اسید های ضعیف ، باز های ضعیف و نمک های آنها در آب یونیده می شوند و بین گونه های یونیده و نا یونیده این ترکیبات دارد. اپی اچ بر توزیع نسبی گونه های مختلف سیانید آزاد ، کل کربن معدنی ، آمونیاک و آمونیوم ، ارتوفسفریک اسید و گونه های مختلف سولفید آزاد محلول تاثیر می گذارد.

مقالات پیشنهادی

نمونه برداری آب

نمونه برداری آب

نمونه برداری آب: نمونه برداری آب مطالعه با جهت گیری موقتی عبارت است از تحقیق در مورد تغییرات موقتی شرایط فیزیکی و /یا شیمیایی رسوبات که در اثر آلودگی و /یا در اثر تغییرات طبیعی در گذشته حاصل شده است . تحقیقات با استفاده از نقاط نمونه برداری تعیین شده و روش های استاندارد شده بر طبق […]

اکسیژن خواهی شیمیایی COD

اکسیژن خواهی شیمیایی COD اکسیژن خواهی شیمیایی COD یکی از مهمترین شاخصهای سنجش آلودگی فاضلاب است. آلودگی فاضلاب ناشی اکسیژن خواهی شیمیایی از مواد خارجی است که وارد آب شده و بصورت معلق یا محلول باعث آلودگی آن و تولید فاضلاب شده اند. بدیهی است هرچه مقدار این مواد در فاضلاب بیشتر باشد، بارآلودگی آن نیز بیشتر […]

نسبت غذا به میکرو ارگانیسم

نسبت غذا به میکرو ارگانیسم نسبت غذا به میکرو ارگانیسم یا نرخ رشد بیومس و نرخ تنفس (یاهمان نرخ حذف BOD ) همانگونه که در شکل زیر نشان داده شده است، با افزایش  BOD نیز افزایش می یابند. یعنی نرخ حذف BODدر تانک بیولوژیکی با بیومس لجن متناسب است. بیومس بالاتر، نرخ بالاتر حذف BOD را نیز به همراه خواهد […]

اندازه گیری بروماید

اندازه گیری بروماید اندازه گیری بروماید به روش کالریمتری فنول رد (Phenol Red Colorimetric Method) بر اساس استاندارد متد برای آزمایش های آب و فاضلاب به شماره روش 4500-Br قابل انجام است. بروماید در مقادیر متفاوتی بر روی زمین و سطوح آب در مناطق دریایی و ساحلی یافت می شود. به این دلیل که در اثر […]

تاثیر فاضلاب بر محصولات کشاورزی

تاثیر فاضلاب بر محصولات کشاورزی تاثیر فاضلاب بر محصولات کشاورزی باعث ایجاد بیماری هایی از جمله شایع ترین این بیماري اسهال و بیماري کرم شلاقی می باشد،که در کشورهاي نظیر پاکستان که در آن به طور وسیعی از فاضلاب خام استفاده می کنند، به وفور دیده می شود. فاضلاب خام داراي مقدار متنوعی از عوامل بیماري […]

پرورش ماهی با فاضلاب تصفیه شده

پرورش ماهی با فاضلاب تصفیه شده پساب مورد استفاده برای پرورش ماهی با فاضلاب تصفیه شده ، بايد عـاري از تخـم انگل نماتودها بوده و تعداد كليفرم مدفوعي در آنها بيش از 1000عدد در هر 100ميلـيليتـر نباشـد. بعـضي از نمـاتودهـا از جملـه كلونوركيس، شيستوزوما از جمله انگل هايي هستند كه در استفاده از اين منابع براي آبزي پروري داراي […]

فرآیندهای تصفیه آب آشامیدنی

فرآیندهای تصفیه آب آشامیدنی به منظور تولید آب آشامیدنی گوارا و مطلوب برای مصرف کننده، باید به صورت مؤثری آلاینده های بیولوژیک و شیمیایی موجود در آب را حذف نمود. آلاینده های شیمیایی شامل نیترات، فلزات سنگین، رادیونوکلئوتیدها، آفت کش ها، مواد دارویی، ترکیبات شیمیایی فعال هورمونی و دیگر زنوبیوتیک ها[1] می باشد. آب تصفیه […]

طعم و بوي آب استخر

طعم و بوي آب استخر : از آنجا که احساس طعم و بوي آب استخر  غالباً به یكدیگر مربوط هستند غالباً موادي که در داخل آب ایجاد بو ميکنند، تقریباً هميشه ایجاد طعم نيز مينمایند و نيز (عكس این مطلب) مواد معدني زیادي وجود دارند که ایجاد طعم ميکنند ولي به هيچ وجه توليد بو […]

حد مجاز پارامترهای موجود در آب

حد مجاز پارامترهای موجود در آب : حد مجاز پارامترهای موجود در آب توسط استاندارد های شماره ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ مریوطه تعیین گردیده است. که استاندارد ۱۰۵۳ مربوط به پارامتر های شیمیایی آب و  استاندارد ۱۰۱۱ مربوط به پارامتر های میکروبی آب می باشد. کميت و کيفيت آب، يکي از پايه هاي اصلي توسعه پايدار […]

استانداردهای جهانی آب آشامیدنی

استانداردهای جهانی آب آشامیدنی از مهم ترین استانداردهای جهانی آب آشامیدنی می توان به  استاندارد epa آب آشامیدنی و استاندارد های آب آشامیدنی اتحادیه اروپا و سازمان بهداشت جهانی و استانداردهای آب آشامیدنی کشور استرالیا اشاره کرد که بعنوان منابع استاندارد داخلی ایران نیز برای آب آشامیدنی نیز مورد استفاده قرار می گیرند. برای کشور […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید