pH آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

pH آب

pH آب برای بیان اسیدی یا قلیایی یک محلول به کار می رود. آب های طبیعی دارای هر دو ترکیبات اسیدی و قلیایی هستند. به طوری که بر هم کنش این ترکیبات متضاد و نیز فرآیند های شیمیایی و زیستی در آب ، pH آب را نتیجه می دهد. چی اچ در بسیاری از جنبه های مهندسی محیط زیست نقش مهمی ایفا می کند. بسیاری از واکنش هایی که بر کیفیت آب تاثیر می گذارند به پی اچ بستگی دارند. در تصفیه آب و فاضلاب ، پی اچ روی کارایی فرآیند های شیمیایی و میزان مصرف مواد شیمیایی لازم در آنها و نیز کنترل فرآیند های زیستی تاثیر گذار است.

pH آب  توسط دستگاه پی اچ سنج اندازه گیری می شود.

تغییرات pH آب

افزایش ناگهانی در pH آب بخاطر رشدهای جلبکی در نتیجه کلریناسیون غیر مداوم یا غیر کافی اتفاق می افتد. نگهداری کلر آزاد باقیمانده در استخر شنا در تمام اوقات از رشد جلبکی جلوگیری pH آب  استخر می نماید. در عمل در جائیکه کلر گازی استفاده می شود pH به سرعت پائین می افتد. اگر آلوم استفاده شود منجر به افت تصحیح نشود منجر به خوردگی و تحریک و سوزش pH می گردد. اگر pH آب کنترل نشود آلوم در استخر به pH چشم می شود. همچنین اگر شکل لخته ظاهر می شود.

پی اچ بر کاربری آب تاثیر می گذارد. آب هایی با پی اچ کم یا زیاد خورنده اند. به این دلیل بری به حداقل رساندن لوله های انتقال آب های اسیدی در مبدا به آب ، آهک افزوده می شود. استاندارد آب آشامیدنی ، مقدار پی اچ بین 6.5 تا 8.5 را تعیین کرده است.

pH آب سالم

آب معمولا کربنات سدیم (سودا اش) به آب استخر پی هاش برای بالا بردن اضافه می شود.و این عمل بوسیله پمپ تزریق کننده محلول انجام می شود. محلول شیمیائی را اغلب به قسمت مکش پمپ چرخش آب وارد می نمایند. هیدروکسید سدیم (سود سوز آور) نیز نتایج مطلوبی در بردارد. اما این ماده می تواند باعث سوختگی های شدید گردد . بنابراین استفاده از ان توصیه نمی شود. مگر آنکه افراد واجد صلاحیت و آموزش دیده وجود داشته باشند. بیکربنات سدیم همچنین باعث می گردد ولی معمولا هدف از کاربرد آن افزایش قلیائیت کل pH افزایش  آب است.

اگر پی هاش بسیار بالا رود ، ممکن است تشکیل رسوب را باعث گردد . بنابراین باید توسط رقیق سازی با آب تازه (با پی هاش کمتر) pH پائین آورده شود. استفاده از اسیدها، مثل اسیدهیدروکلریک (اسید میوراتیک) یا اسید سولفوریک رقیق می تواند مورد استفاده قرار گیرد . بی سولفات سدیم نیز توصیه می شود و استفاده از آن ایمن تر می باشد . پودر آن را در آب مخلوط می نمایند . در اطراف استخر پاشیده می شود یا به مکش پمپ اضافه می شود . اسیدها باید با احتیاط حمل شود . هیچ موقع آب به اسید اضافه نشود و بطور آرام اسید به آب اضافه گردد . با اضافه کردن اسید به آب، قلیائیت کاهش می یابد. تنظیم قلیائیت ابتدا تا حدود میلی گرم در لیتر بسادگی باعث تنظیم پی هاش می گردد. از پایین افتادن پی هاش کمتر از 7 جلوگیری شود.

در اکوسیستم های آبی ، pH آب دارای اهمیت است. زیرا بر زندگی آبزیان تاثیر می گذارد. در آب های اسیدی یا قلیایی آبشش ماهیان صدمه می بیند. به طوریکه اگر پی اچ کمتر از 4 یا بیشتر از9 باشد ، باعث مرگ آنها می شود. در پی اچ کمتر از 6.5 تولید مثل ماهیان و برخی دیگر از حیوانات آبزی متوقف می شود. به طور کلی ، منابع آب باید به گونه ای در مقابل آلاینده های اسیدی یا قلیایی محافظت شوند که پی اچ آنها بین 6.5 تا 8.5  باقی بماند. اکثر آب های طبیعی دارای پی اچ نزدیک به خنثی  و 95 درصد  از آنها پی اچ بین 6 تا 9 است.

روش کالیبراسیون دستگاه PH متر

مقدار POH یا غلظت یون هیدروکسیل در واکنش های رسوب دهی ناشی از تشکیل هیدروکسید ها از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مورد کاهش یون منیزیم در فرآیند سختی زدایی آب با افزودن آهک و نیز فرآیند های انعقاد شیمیایی با استفاده از نمک های آهن و آلومینیوم را می توان مثال زد.

اسید های ضعیف ، باز های ضعیف و نمک های آنها در آب یونیده می شوند و بین گونه های یونیده و نا یونیده این ترکیبات دارد. اپی اچ بر توزیع نسبی گونه های مختلف سیانید آزاد ، کل کربن معدنی ، آمونیاک و آمونیوم ، ارتوفسفریک اسید و گونه های مختلف سولفید آزاد محلول تاثیر می گذارد.

مقالات پیشنهادی

آلودگی آب تهران به نیترات

آلودگی آب تهران به نیترات

آلودگی آب تهران به نیترات : مساله رسیدگی به آلودگی آب تهران به نیترات دارای اهمیت زیادی است.يكي از شاخص هاي مهم براي نشان دادن كيفيت آب آشـاميدني و كـشاورزي، ميـزان نيتـرات 1موجـود درآن اسـت. نيتـرات از طريـق تجزيـه فساد پسمانده هاي انساني و حيواني، توليدات صنعتي و رواناب حاصل از كـشاورزي وارد آبهـاي سـطحي و زيـر […]

آزمایش های میکروبیولوژِیک آب

آزمایش های میکروبیولوژِیک آب : آزمایش های میکروبیولوژِیک آب بر اساس نیاز مورد بررسی قرار میگیرد که در این آزمایشها میزان کلی فرم موجود در آن آب اندازه گیری میگیدد روش تخمير چند لوله اي براي باكتريهاي كلي فرم بر اساس نظريه وايت و بردلي بيماريهاي مرتبط به آب به گروههاي زير طبقه بندي مي […]

اندازه گیری ترکیبات فنولی

اندازه گیری ترکیبات فنولی اندازه گیری ترکیبات فنولی با دستگاه کروماتوگرافی گازی با شناساگر fid یا با روش فتومتری برای ترکیبات فنولی موجود آب و فاضلاب های صنعتی و فاضلاب شهری و نمونه های خاک و گیاه قابل انجام است. ترکیبات و زیر دسته های ترکیبات فنول قابل آنالیز که توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی قابل […]

عوامل باکتری زا آب

عوامل باکتری زا آب انواع عوامل باکتری زا آب شامل باکتری ­های بیماری ­زای روده ­ای ، ممکن است در منابع آب یا در فاضلاب وجود داشته باشد. باکتری ­های بیماری­زایی که از راه آب یا فاضلاب قابل انتقال هستند، شامل سالمونلا، شیگلا، کمپیلوباکتر، اشربشیاکلی انتروپاتوژنیک، ویبریوکلرا، لپتو سپیرا و یرسینیا می­ باشد. خانواده لژیونلا […]

روش صافي غشايي آزمايشات ميكروبي آب

روش صافي غشايي آزمايشات ميكروبي آب : روش صافي غشايي آزمايشات ميكروبي آب ،روشها و فنون مورد نياز براي آزمـايش تعيـين مجمـوع كليفـرمهـا و كليفـرمهـاي مـدفوعي اساسـا مشـابه اسـت. استثنائاتي در انتخاب محيط كشت، انكوباتور، دماي انكوباسيون، ميزان ماكزيمم كلنيهاي رشد يافته بر روي صافي، زمان مجاز قبل از قرائت كلونيها و اختلاف در رنگ […]

pH آب کشاورزی

pH آب کشاورزی pH آب و خاک کشاورزی تاثیر بسیار مهمی در بهره وری و سوددهی از محصولات کشت شده دارد. در واقع pH نشان دهنده میزان اسیدی آب و خاک می باشد که محدوده آن بین 1 تا 14 است. pH=7 در دمای 25 درجه، خنثی بودن pH آب و خاک  را از لحاظ […]

آب آشامیدنی تهران

آب آشامیدنی تهران

آب آشامیدنی تهران : امروزه آب آشامیدنی تهران بسته به مناطق به 22 گانه تهران می تواند دارای آلودگی میکروبی یا شیمیایی باشد. زندگي سالم مرهون داشتن محيطي سالم و عاري از هر گونه آلودگي است. امروزه ما انسان ها بدليل فراموشـي و عدم توجه به مسايل بهداشتي اقدام به دفع فاضلاب هاي شهري و […]

محلول استاندارد سرب

محلول استاندارد سرب برای تهیه محلول استاندارد سرب ۱۰ میلی گرم بر لیتر باید ابتدا مقدار ۱۰ میلی لیتر محلول استاندارد ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر سرب را با ۱۰۰ میلی لیتر آب مقطر درون یک بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتری ریخته شود. سپس 0.2 میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ با استفاده از پی پت […]

منیزیم خاک

منیزیم خاک منیزیم خاک یکی از نیازهای ضروری برای رشد و نمو گیاهان محسوب می شود.  منیزیم جزء مرکزی کلروفیل، رنگ دانه سبز برگ ها که انرژی خورشیدی را جذب می کند، می باشد. بنابراین 15 الی 20 درصد کل منیزیم گیاه در بخش های سبز آن وجود دارد. منیزیم همچنین در فعالیت های آنزیمی […]

شناسايي كليفرم

جستجو و شناسايي كليفرم ها به روش وجود

جستجو و شناسايي كليفرم ها به روش وجود شناسايي كليفرم ها نشانگر يكي از بهترين راه ها براي ارزيابي كارائي روشهاي تصفية آب است . باكتر هاي كليفرم به دليل سرعت و سهولت جدا سازي و شناسايي ، شاخص ميكروبي مناسبي  براي تعيين كيفيت آب آشاميدني هستند اين باكتريها نبايد در آب آشاميدني تصفيه شده […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید