TDS آب دیگ بخار
TDS آب دیگ بخار
TDS آب دیگ بخار یکی از پارامترهای بسیار مهم در آب دیگ بخار است که باید مرتب آزمایش شود. آزمایش و اندازه گیری مقدار TDS به این خاطر انجام می شود که بتواند میزان غلظت آب دیگ مشخص شود. با مشخص شدن میزان TDS آب دیگ و غلظت آن می توان میزان و تعداد دفعات زیر آب زنی را مشخص کرد. برای پایین آوردن TDS آب دیگ بخار از زیر آب زنی و همین طور از ماده شیمیایی استفاده می شود.
بر اساس نشریه شماره 462 وزارت نیرو استاندارد کل جامدات محلول در فشارهای مختلف متفاوت است. این نشریه با هدف تعیین کیفیت آب خام ورودی برای مصارف صنعتی و تفریحی نوشته شده است. در این نشریه حساسیت دیگ های بخار با فشار پایین تقریباً شبیه آب آشامیدنی می باشد. ولی در کل غلظت کل جامدات محلول نباید بیش از mg/L 500 در لیتر باشد. اگر میزان آن بالای mg/L 500 باشد منجر به رسوب گذاری در دیگ و لوله ها می شود. در جدول زیر میزان TDS دیگ های بخار در فشارهای مختلف بر اساس نشریه شماره 462 وزارت نیرو آمده است.
به مرور زمان و بر اثر تبخیر آب دیگ بخار میزان مواد غیر فرار و محلول دیگ بخار (کل جامدات محلول) افزایش می یابد. تنها راه حل برای کاهش میزان TDS آب دیگ بخار استفاده از مواد شیمیایی بهینه ساز و زیر آب زدن است. اینکه روزانه چند بار زیر آب زدن تکرار شود بستگی به کیفیت آب تغذیه دیگ بخار دارد. تعداد دفعات زیر آب زدن نباید بیش از حد مجاز باشد چون زیر آب زنی زیاد موجب افت فشار دیگ بخار، افزایش مصرف سوخت و اتلاف آب می شود. جدول زیر فرمول مقدار زیر آب زدن دیگ بخار را نشان می دهد.
فیلم آموزشی روش آزمایش TDS آب
اگر میزان کل جامدات محلول در فشارهای مختلف در حد مطلوب خود باشد در وحله اول موجب افزایش عمر سیستم می شود. علاوه بر آن TDS پایین بازده سیستم را بالا برده، موجب امنیت بیشتر در محیط می شود. هزینه تعمیرات، نگهداری وهمین طور راهبری دیگ های بخار به دلیل عدم رسوب گذاری پایین می آید. در صورت عدم رسوب گذاری در دیگ میزان مصرف سوخت مورد استفاده نیز پایین می آید. راهبری درست دیگ های بخار در نهایت از صدمات جبران ناپذیری که رسوب گذاری می تواند روی دیگ ها داشته باشد محافظت می کند.
کنترل دقیق TDS آب دیگ بخار موجب کاهش کف و جرم در دیگ های بخار می شود. در صورت عدم کنترل دقیق TDS کف و جرم به خط بخار نفوذ کرده می کند. این پدیده منجر به نفوذ رسوب به داخل بخار خروجی شده و باعث آسیب در آن قسمت ها می شود. بیشترین TDS مجازی که یک بویلر می تواند تحمل کند بستگی به نوع بویلر دارد. در جدول زیر نوع بویلر و بیشترین TDS مجار هر نوع مشخص شده است: