آب مجازی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

آب مجازی

آب مجازي، جمع کل آب مورد نیاز براي تولید مقدار معینی از محصول ، با توجه به شرایط اقلیمی، مکانی، زمان و راندمان تولید میباشد. سالانه حجم زیادي آب صرف نوشیدن، پخت و پز، شست و شو و سایر فعالیتهاي انسان میشودکه به عنوان مصارف مستقیم آب میتوان از آنها یاد کرد، اما احجام بسیار بیشتري از آب، صرف تولید محصولات کشاورزي، صنعتی و ارائه خدمات میشود.این مقدار آب علیرغم حجمزیاد، معمولا از سوي هیچ یک از مصرف کنندگان به دلیل نامحسوس بودن مد نظر قرار نمیگیرد، اما نقش بسزایی در تولید، مصرف و تبیین چشمانداز منابع آب در دسترس دارد.در واقع مفهوم آب مجازي نگرشی جدید به مصارف غیر مستقیم و پنهان آب در چرخه تولید و ارائه خدمات به نسل بشر است. شرایط جدید منابع و مصارف آب، شیوههاي نو در برنامه ریزي منابع آب را طلب میکند. در این راستا مفاهیم و شاخصهاي متعددي توسعه یافته و یا در حال توسعه هستند.

تا زمانیکه مورد توجه Allan از زمانی که مجامع علمی قرار گرفت، نزدیک به 10 سال طول کشید. اولین گردهمایی (Delft) بین المللی در خصوص این موضوع در دسامبر سال 2002 در دلف هلند برگزار شد. در سومین اجلاس جهانی آب در کشور ژاپن در مارس 2003 نیز یک نشست ویژه به موضوع آب مجازي اختصاص یافت.

محتوي آب مجازي براي هر محصول به شرایط محیطی و جوي در محل تولید محصول وابستگی مستقیم دارد. براي مثال براي تولید یک کیلوگرم از غلات بصورت دیم و در شرایط جوي مطلوب، بین یک تا دو متر مکعب آب نیاز است. در حالی که براي تولید همین مقدار غله در شرایط جوي نامطلوب (دما و تبخیرتعرق بالا) بین 3 تا 5 متر مکعب آب مصرف می شود.

نیاز آب مجازی:

نیاز آب مجازی براي تولید محصولات دامی نسبت به محصولات کشاورزي به مراتب بیشتر است. به عنوان مثال براي تولید یک کیلوگرم پنیر به 5 الی 5/5 مترمکعب آب و براي تولید یک کیلوگرم گوشت گاو تقریباً به 16مترمکعب آب نیاز است. در سالهاي اخیر مطالعاتی در زمینه آب مصرفی براي تولید محصولات و همکاران ( 2002 ) نشان Williams صنعتی انجام شدهاست. نتیجه تحقیق میدهد که براي تولید یک چیپ الکترونیکی 32 مگابایتی به وزن 2 گرم، 32 مترمکعب آب معادل 2 کیلوگرم گوشت قرمز یا حدود 15 تا 20 کیلوگرم گندم خواهدبود.

علاوه بر مسائلی همچون اقلیم و تکنولوژي تولید محصولات، رژیم غذایی مردم نیز تأثیر زیادي در حجم کل آب مصرفی جمعیت ساکن در یک محدوده جغرافیایی دارد. به عنوان مثال در صورتی که رژیم غذایی کل جمعیت کره زمین به رژیم غذایی کشور آمریکا تغییر یابد مقدار آب مورد نیاز براي تولید غذاي مورد نیاز مردم جهان 75 % بیش از شرایط .(and Renault,2003 Zimmer)  موجود خواهد.

تجارت جهانی آب مجازی:

تجارت جهانی کالاها، جریانی بین المللی از آب مجازي را به وجود میآورد که اصطلاحاً “تجارت آب مجازي” نامیده می شود تجارت آب مجازي میان کشورها را 1340 میلیاردمترمکعب در سال 2000 تخمین زده اند که 60 % آن مربوط به محصولات .(Renault ,2003)کشاورزي، 14 % آن مربوط به تجارت ماهی و غذاهاي دریایی، 13 % آن مربوط به تجارت دام و 13 % مربوط به تجارت گوشت بوده است. در نشان می دهد در همان سال این تجارت سبب ذخیره سازي 450 میلیارد مترمکعبی آب به شکل Oki &Kanae  عین حال تحقیقات ( 2004)مجازي در سطح جهان شده است.

کانالی پر از آب به عمق یک متر، عرض یک کیلومتر و طول هفت میلیون کیلومتر ( 180 برابر محیط 6 میلیاردنفري کره زمین در یک / کره زمین) براي تامین روزانه 3000 کالري انرژي براي جمعیت 5 سال، مورد نیاز است. در ارقام کوچکتر به ازاي تولید هر کالري، یک لیتر آب نیاز است . در حالی که کره زمین تا سال 2050 با 2 تا 3 میلیارد نفر افزایش جمعیت مواجه خواهد بود، تأمین آب و غذاي این جمعیت از هم اکنون جاي بحث است. مفهوم آب مجازي در دهه اخیر به خوبی توانسته است بحث آب براي غذا را بهگونهاي شفاف و کم به تصویر بکشد.در حالیکه توسعه هدفمند تجارت آب مجازي توسعه پایدار منابع آب را نشانه رفتهاست، مشکلات اجتماعی و فرهنگی ناشی از تغییر ساختارها و مشکلات حکومتی و سیاسی که تأمین امنیت غذایی برخی از کشورهاي وارد کننده را به چالش می کشد مسأله تجارت آب مجازي را به یک مسالهکلان و پیچیده تبدیل میکند که به نظر چارهاي به جز حل آنها در آیندهاي نه چندان دور نیست.

 

مقالات پیشنهادی

اجزای میکروسکوپ

اجزای میکروسکوپ میکروسکوپ وسیله ای مناسب برای دیدن موجودات ذره بینی است که دارای انواع و اجزای میکروسکوپ مختلفی می باشد، که هر کدام می توانند کاربرد های متنوعی داشته باشند،مانند میکروسکوپ نوری،زمینه سیاه،فلورسنت،الکترونی و … . میکروسکوپ نوری داری دو سیستم عدسی همگرا شیئی و چشمی است که با هم ، سیستم بزرگ نمایی […]

بهترین دستگاه تصفیه آب

بهترین دستگاه تصفیه آب در بررسی میدانی دستگاه تصفیه آب ،سطح آلودگي ميکروبي کليفرم گرماپاي درنقاط مصرف شبکه توزيع و هم در خروجي آب شيرين کن هاي خانگي مورد مطالعه صفر بود. در مطالعه اي مشابه که توسط . Philip Fو همکاران در بررسي کارايي آب شيرين کن هاي خانگي مقدار کل کليفرم ها و […]

آزمایش آب پارک های آبی

آزمایش آب پارک های آبی : با توجه به مطالعات انجام شده، شاخصهاي در نظر گرفته شده با توجه آزمایش آب پارک های آبی : شاخصهاي ميكروبي، جلبـك، ،pH ، اكسيژن محلول و شاخصهاي توصيفي مثل بو، مزه، جامدات و مواد شناور، روغن و گياهان مزاحم ميباشند. در مورد وضعيت جلبكها در آبهاي كشور آماري در […]

آزمایش پمپ آب

آزمایش پمپ آب به طور کلی آزمایش پمپ آب به سه دسته آزمایش های هیدرو استاتیکی ، آزمایش های عملکرد پمپاژ آب یا سیالات و آزمایش NPSH تقسیم بندی می شود. در ادامه به توضیح و تشریح هر کدام از آزمایش ها خواهیم پرداخت.   یکی از معمول ترین آزمایش ها انجام شده بر روی […]

کلی فرم های موجود در آب

کلی فرم های آب

کلی فرم های آب کلی فرم ها و باکتری های موجود درآب از علل اصلی آلوده کننده آب های سطحی و زیرزمینی می باشد و ایرن باکتری ها رشد کننده در روده و انسان و حیوان های خون گرم هستند.MPN آب آشامیدنی: آبی است که عوامل فیزیکی، شیمیائی، بیولوژی و راد یونوکلوئیدی آن در حد […]

مواد فعال سطحی و دترجنت ها

مواد فعال سطحی و دترجنت ها مواد فعال سطحی و دترجنت ها به موادی اطلاق می شود که دارای خاصیت تقلیل کشش سطحی با سطحی که در تماس با  است ، می باشد. کم شدن کشش سطحی به صورت ایجاد کف ، تقویت خاصیت پخش شوندگی مایعات بر روی سطح جامدات ، معلق شدن جامدات […]

نیتروژن کل در آب

نیتروژن کل از نظر شیمی تجزیه، نیتروژن کل، جمع نیتروژن آلی، نیتروژن نیترات، نیتروژن نیتریت و کل نیتروژن آمونیاکی است و نیتروژن مولکولی را شامل نمی شود. غلظت نیتروژن کل در فاضلاب های خام بهداشتی از 20 تا 7 mg N/K متغیر است که حدود 40 درصد آن را نیتروژن آلی و 60 درصد را […]

خصوصیات شیمیایی آب

خصوصیات شیمیایی آب : ارتقاي خصوصیات شیمیایی آب محیط یک جامعه ارتباط مستقیم با کمیت و کیفیت آب مصرفی ان جامعه دارد . با افزایش مصرف آب در بخش صنعت ، و مصارف عمومی ، نیاز به تصفیه بیشتر آب امري ضروري است و در صورت فراهم بودن آب کافی توجه به کیفیت آب و […]

نیتروژن آلی در آب

نیتروژن آلی در آب (Organic nitrogen) از نظر شیمی تجزیه، نیتروژن آلی به نیتروژن مقید در مواد آلی با حالت اکسایش 3- گفته می شود؛ به طوری که بتوان آن را با روش کِلدال (Kjeldahl method) اندازه گیری کرد. در روش کِلدال، نیتروژن تمام ترکیبات آلی نیتروژن دار اندازه گیری نمی شود؛ بلکه نیتروژن مواد […]

اندازه گیری cod با اسپکتروفتومتر

اندازه گیری cod با اسپکتروفتومتر  : برای اندازه گیری cod با اسپکتروفتومتر که یکی از روش های اندازه گیری میزان اکسیژن مورد نیاز شیمیایی می باشد ، به مواد و تجهیزات و و پروسه های زیر نیاز دارد :  ۵ میلی لیتر از نمونه مورد نظر را که بر حسب اینکه نمونه فاضلاب یا پساب چه صنایعی […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 36
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید