آب مناسب برای پرورش ماهی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

آب مناسب برای پرورش ماهی

آب مناسب برای پرورش ماهی ، آبی است که ماهی و آبزیان بتوانند در آن زنده بمانند و رشد کنند. کیفیت آب پرورش ماهی بر اساس شاخص های شیمی و فیزیک و فلزات سنگین سنجیده می شود.  آب مطلوب و مناسب پرورش ماهی آب زنده یا قابل زیست می­ باشد زیرا دارای موجودات زنده بوده و تولیدات طبیعی آن صرف تغذیه ماهی می­ گردد ولی آبی که از چاه عمیق برداشت می­ گردد آب زنده نیست زیرا بدون موجودات زنده است و صرفا املاح معدنی دارد. بهترین کیفیت آب برای پرورش ماهی مطابق جدول زیر می باشد.

جدول استاندارد آب مناسب برای پرورش ماهی

عواملی مانند دما ، جرم مخصوص ، کدورت آب ،  رنگ آب در استخر پرورش ماهی و همچنین گاز­های محلول در آب مانند اکسیژن ، گاز کربنیک ، گاز متان ، گاز هیدروژن سولفوره  و املاح محلول در آب شامل نیترات ، نیتریت ، آمونیاک ، سولفید ، سولفات ، فلوراید ، آهن ، منگنز و … همگی در زندگی ماهی اثر های متقابلی دارند که نقش حیاتی در زندگی ماهی دارد.

گاهی تغییرات ناگهانی در اثر کود دهی موجب مرگ و میر و تلفات شدید در استخرها می ­گردد و برعکس با یک برنامه و شیوه صحیح افزایش می ­توان رشد مطلوب را در استخرهای پرورش ماهی مشاهده کرد. شناخت آب­ های مختلف در کاربرد آنها جهت تولید ماهی بسیار مهم می ­باشد و هر منبع آب مستلزم بررسی یک سری فاکتورهای فیزیکی شیمیایی و بیولوژیکی می ­باشد تا بتوان از آن بهره برداری نمود.

به هرترتیب لازم است که کیفیت آب مورد استفاده در تمام طول سال متناسب با نیازهای استخرهای پرورش ماهی باشد. آب­های زیرزمینی مانند چاه و چشمه معمولا دارای کیفیت ثابت می ­باشند ولی کیفیت آب­های جاری و سطحی متغیر می ­باشند . آب رودخانه ­ها نبایستی به طور مستقیم وارد استخرها شوند.

محدوده استاندارد پارامتر های آب مناسب برای پرورش ماهی

  • مناسب­ ترین دمای آب برای ماهیان گرم آبی مانند کپور حدود  15-25 درجه سانتیگراد می باشد و برای ماهیان سرد آبی مانند ماهی قزل آلا  15-18 درجه سانتی گراد می ­باشد.
  • منبع آب نبایداز مواد کارخانه های صنعتی در آن باشد و مواد مسموم کننده نداشته باشد.به مزارع برنج که محتوی سموم می ­باشند نباید ارتباط داشته باشد و از فاضلاب محل نیز باید دور باشد.
  • pH آب در حدود 8-7 مناسب است.
  • اکسیژن محلول در  آب برای ماهیان خاویاری نباید از شش گرم در لیتر و برای ماهیان کپوری از چهار میلی گرم در لیتر کمتر باشد.
    دمای آب مناسب برای پرورش ماهی بین 15 تا 25 درجه سانتیگراد می باشد.

     

  • اکسیژن ازهشت میلی گرم در لیتر به بالا نشان­دهنده اکسیداسیون شدید (مخصوصا در دمای بالا) است که نتیجه رشد سریع فیتوپلانکتون است و ممکن است در طول شب به دلیل مصرف زیاد اکسیژن توسط پلانکتون­ها و ماهی­ها اکسیژن در نزدیکی­های صبح بسیار کم شود و ماهی­ها با کمبوداکسیژن روبه رو شوند.

  • گاز کربنیک هرچه کمتر باشد بهتر است (به ویژه برای ماهی­های سرد آبی). وجود گاز کربنیک در استخرهای ماهی­های گرم آبی که pH آن بالا است موجب کاهشpH می ­شود . به هر ترتیب میزان گاز کربنیک نباید از پنج میلی­گرم در لیتر تجاوز کند.
  • میزان گاز هیدروژن سولفوره باید در استخر پرورش ماهی صفر باشد وجود گاز هیدروژن سولفوره نشان دهنده آلودگی در کف استخر می­ باشد که در این حالت باید لجن­زدایی گردد.
  • میزان آهن باید کمتر از یک میلی­گرم بر لیتر باشد.
  • میزان ازت باید دو تا سه میلی­گرم بر لیتر باشد.
  • میزان فسفر نباید از نیم میلی­گرم بر لیتر بیشتر باشد.
  • شوری آب استخر­ها بستگی به نوع ماهی آب شور یا آب شیرین دارد. ولی برای ماهی­های آب شیرین نباید از سه هزار میلی­گرم بر لیتر بیشتر شود.
  • سختی آب در حدود دویست میلی­گرم بر لیتر مناسب می­ باشد.
  •  T.D.S آب حدود دو هزار میلی­گرم بر لیتر مناسب می ­باشد ولی به دلیل انحلال خاک در آب گاهی به حدود هشت هزار میلی­گرم می رسد که قابل قبول است ولی لازم است تعویض آب به طور مناسب انجام پذیرد.

 

 

 

مقالات پیشنهادی

تیتراسیون رسوبی

تیتراسیون رسوبی تیتراسیون رسوبی یکی از روشهاي حجمی است که بر مبناي تشـکیل نمکهـاي کـم محلـول است، این روش به طور معمول جهت تجزیه نقره و همچنین اندازه گیري یون هاي کلرید، برمیـد ، یدید و تیوسیانات مورد استفاده قرار می گیرند. اکثر کاربردهاي این روش بر مبناي استفاده از محلول استاندارد نیترات نقره قرار دارند. از […]

طعم و بوي آب استخر

طعم و بوي آب استخر : از آنجا که احساس طعم و بوي آب استخر  غالباً به یكدیگر مربوط هستند غالباً موادي که در داخل آب ایجاد بو ميکنند، تقریباً هميشه ایجاد طعم نيز مينمایند و نيز (عكس این مطلب) مواد معدني زیادي وجود دارند که ایجاد طعم ميکنند ولي به هيچ وجه توليد بو […]

نيتروژن نيتراتي آب

نيتروژن نيتراتي آب : برای اندازه گیری نيتروژن نيتراتي آب با روش بيولوژيكي در فرآيندهاي تصفيه ثانويه سيستمهاي صـافي چكنـده بـا بـار اسـتاندارد لجـن فعـال، مقـداري نيتريفيكاسيون آمونياك آزاد به نيتريت و سپس به نيترات اتفاق ميافتد. ابتدا اكسيداسيون آمونياك به نيتريـت(NO2) و سپس به نيترات(NO3)روي ميدهد. ميزان تشكيل NO3از NO2چنان سريع است كه با كمـي […]

EC مناسب کشاورزی

EC مناسب کشاورزی میزان EC مناسب کشاورزی به این دلیل مهم است که تأثیر مستقیم روی حاصل خیزی خاک دارد. هدایت الکتریکی هر محلول در واقع اندازه گیری توانایی آن محلول در انتقال جریان الکتریکی می باشد. این امر به غلظت، تحرک و ظرفیت الکتریکی یون های موجود در محلول و نیز به دمای محلول […]

کشت میکروارگانیسم های آب

کشت میکروارگانیسم های آب

اصول کلی این روش ها شامل تلقیح حجم معینی از نمونۀ آب به محیط های کشت جامد یا مایع است. فرض بر این است که پس از گرمخانه گذاری ، هر میکروارگانیسم تکثیر می یابد و ایجاد کلنی قابل مشاهده روی محیط کشت جامد و یا تغ ییرات ظاهری در محیط کشت مایع می کند. […]

آب آشامیدنی

خصوصیات آب اشامیدنی

خصوصیات شیمیایی آب اشامیدنی تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتي از نظر میكروبي، فیزيكي و شیمیايي بعنوان يكي از چالش هاي انسان در جوامع و به ويژه جوامع در حال توسعه مي باشد. توزيع آب غیر منطبق با استانداردها در كوتاه مدت و در بلند مدت اثرات جبران ناپذيري بر سلامت مصرف كنندگان می گذارد. (1)آب از […]

آزمایش تعیین قلیائیت آب

آزمایش تعیین قلیائیت آب : آزمایش تعیین قلیائیت آب عبارت است از ظرفيت كمي آن براي خنثي سازي يك اسيد قوي تا يـك pHمعـين که برای تعيـين ميزان قليائيت از روش تیتراسیون استفاده می شود. آزمایش تعیین قلیائیت آب شاخص مهم در تعیین میزان خورندگی و رسوبگذاری آب موحود در سیستم های لوله کشی و […]

اندازه گیری BOD پنج روزه

اندازه گیری BOD پنج روزه : اکسیژن­ خواهی بیو­شیمیایی (BOD)، شاخصی برای تعیین زیست­ تخریب پذیر محتوای آلی است. مبانی آزمایش اندازه گیری BOD پنج روزه: در آزمایش BOD، سه نوع فرآیند رخ می­دهد: (1) فرآیند اکسایش که در آن بخشی از بار آلی اکسیده شده و فرآورده­ های نهایی، همچون CO2، H2O  و انرژی […]

محیط کشت آزمایش mpn

محیط کشت آزمایش mpn آزمایش تخمیر چند لوله (Multiple-Tube Technique) برای تعیین باکتری های گروه کلیفرم و باکتری های آلاینده آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد. محیط کشت آزمایش mpn به شرح جدول زیر می باشد که در سه بخش آزمایش های پیش فرض (Presumptive) ، آزمایش های تاییدی می باشد. سپس محاسبات مربوط به […]

استانداردهای جهانی آب آشامیدنی

استانداردهای جهانی آب آشامیدنی از مهم ترین استانداردهای جهانی آب آشامیدنی می توان به  استاندارد epa آب آشامیدنی و استاندارد های آب آشامیدنی اتحادیه اروپا و سازمان بهداشت جهانی و استانداردهای آب آشامیدنی کشور استرالیا اشاره کرد که بعنوان منابع استاندارد داخلی ایران نیز برای آب آشامیدنی نیز مورد استفاده قرار می گیرند. برای کشور […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 2
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 2

حمید سالمی گفت:

اطلاعات مفید وکاربردی از شما تشکر میکنم

developer گفت:

سپاسگزارم

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید