استانداردهای آب آشامیدنی
استانداردهای آب آشامیدنی :
استانداردهای آب آشامیدنی ، شامل دو دسته استاندارد میکروبی و فیزیکی ، شیمیایی آب می شوند. که استاندارد شماره ۱۰۱۱ سازمان ملی استاندارد مربوط به شرایط میکروبی آب از جمله وجود کلی فرم های آلاینده آب می باشد. و استاندارد شماره ۱۰۵۳ سازمان ملی استاندارد مربوط به شرایط شیمیایی و فیزیکی آب می باشد. لذا در اینجا به بررسی این دو دسته استاندارد می پردازیم :
استانداردهای آب آشامیدنی ( استاندارد ۱۰۵۳ ) :
استاندارد شماره ۱۰۵۳ به شرایط فیزیکی و شیمیایی آب از جمله پارامتر های TDS ، PH ، نیترات ، سختی آب ، سولفات و سایر کاتیون های و آنیون های مهم موجود در آب که در جدول زیر میزان استاندارد وجود هر کدام بر حسب غلظت بیان می گردد:
ویژگیهاي فیزیکی آب آشامیدنی باید با مشخصات داده شده در جدول زیر مطابقت داشته باشد.
آب آشامیدنی باید بدون هرگونه مواد خارجی قابل رویت با چشم غیرمسلح باشد، مانند: شن و روغن
حداکثر مقادیر مجاز مواد شیمیایی معدنی سمی در جدول زیر تعیین گردیده است
حداکثر مقدار مجاز و مطلوب مواد شیمیایی معدنی غیرسمی موجـود درآب آشـامیدنی در جـدول تعیـین گردیده است :
استانداردهای آب آشامیدنی (استاندارد ۱۰۱۱) :
طبق استاندارد شماره ۱۰۱۱ ، کلیفرم ،گروهی از باکتری های هوازی و بی هوازی اختیاری،گرم منفی، بدون اسپور (هاگ) و تخمیر کننـدۀ لاکتوز هستند. این باکتری ها ساکن روده بزرگ انسان و حیوانات می باشند. که قادر به تخمیر قند لاکتوز، تولیـد اسـید وگـاز در دمای 44تا 45درجۀ سلسیوس نیز می باشند. کلیفرم های گرماپای شامل گونـه هـای اشریـشیاکلی،کلبسیلا، آنتروباکتر و سیتروباکتر است.
باکتری های نشانگر آلودگی آب منظور باکتریهایی هستند که وجود آنها در آب نشان دهندۀ ناکافی بودن فرآینـد تـصفیه و همچنـین آلودگی آب با مدفوع انسان و حیوان است. مانند کلیفرمهـای گرماپـای، آنتروکـوک هـای مـدفوعی، کلستریدیومهای احیا کنندۀ سولفیت و باکتریوفاژها.
به طور کلی آب آشامیدنی باید عاری از میکروارگانیـسمهـای بیمـاریزا ماننـد آنتروویـروسهـای انسانی، تک یاختگان بیماریزا ،٢کرم ها و ارگانیسمهای آزادزی باشد.
ویژگیهای میکروبیولوژی آب آشامیدنی باید اینگونه باشد که مقدار اشرشیا کلی یا کلی فرم گرما پای باید در ۱۰۰ میلی لیتر از نمونه صفر باشد.