تعیین BOD

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

تعیین BOD

بدون شک تعیین BOD اکسیژن خواهی بیوشیمیایی گسترده ترین و کاربردیترین پارامتر سنجش آلودگی مواد آلی هم برای فاضلاب و هم برای آبهای سطحی است.

برای تعیینBOD ,آزمایشی را روی یک نمونه ی فاضلاب یا آب را در مدت 5روز در محیط کشت مناسب در آزمایشگاه تحت شرایط کاملا مشابه شرایط طبیعی انجام میگیرد.اساسا آزمایش BODیک روش زیست آزمونی است که شامل تعیین BODاکسیژن مصرفی توسط میکروارگانیزم ها هنگام استفاده از مواد آلی است این آزمایش برای باکتری های هوازی است بنابراین برای فاضلاب های قوی باید نمونه را تا حد امکان رقیق سازی کرد زیرا بسیار مهم است که شرایط زیست محیطی طبیعی برای فعالیت ارگانیزمها و عوامل موثر بر سرعت اکسیداسیون بیولوژیکی مواد آلی وجود داشته باشد.این شرایط عبارتند از:

  • عدم وجود مواد سمی
  • وجود مواد غذایی کمکی رشد باکتری ها مثل ازت,فسفرو…
  • PH
  • شرایط اسمزی مطلوب
  • دما
  • حضور تعداد کافی از ارگانیزم های با منشا خاکی

آزمایشBOD در تدوین آیین نامه ها و مطالعات طراحی برای ارزیابی ظرفیت پالایش بسترهای آبی دریافت کننده ی فاضلاب بیشترین اهمیت را دارد.

روش تعیین BOD:

آزمایش  BOD بر اساس تعیین مقدار اکسیژن محلول انجام میشود بنابراین مقدار اکسیژن موجود در نمونه بسیار مورد اهمیت قرار میگیرد از این رو براساس اینکه نمونه مورد رقیق سازی قرار بگیرد یا نه به دو صورت میتوان آزمایش را انجام داد:

  • روش مستقیم تعیین BOD:

در نمونه هایی که BOD5آنها از mg/lit7تجاوز نمیکند رقیق سازی لازم نیست و تنها هوادهی میشوند تا اکسیژن موجود در آن به حد اشباع برسد.آب بسیاری از رودخانه ها در این دسته قرار میگیرد.در این روش‚نمونه را در بطریهای شیشه ایی BODبه حجم ml300 و در دمای ˚C20 هوادهی میکنند و بلافاصله اکسیژن محلول یکی را اندازه گیری میکنند و بقیه را به مدت 5روز در انکوباتور قرار میدهند.مقدار BOD5از روابط زیر محاسبه میگردد:

  mg/lit  =D1-D2/P

تعیین bod
تعیین bod

این روش شامل هیچگونه تغییر و اصلاح در نمونه نمیباشد و در نتیجه شرایط کاملا مشابه شرایط زیست محیطی است.

  • روش رقیق سازی تعیین BOD:

در این روش بطری را از آب رقیق کننده ای که از لحاظ اکسیژن‚اشباع شده است و حاوی مواد مغذی مورد نیاز رشد بیولوژیکی است پر میکنند.بطور معمول چند رقّت را برای پوشش تمام مقادیر ممکن در نظر میگیرند.قبل از بستن بطری مقدار اکسیژن آن را تعیین BOD میکنند بعد از گذشت 5 روز غلظت اکسیژن محلول را دوباره میسنجند.

در خلال آزمایش باید دما را ثابت نگه داشت دمای C˚20 دماییست که دسترسی به آن آسان است.به دلیل وابستگی سرعت واکنش های بیوشیمیایی به دما نتایج مختلفی در دماهای مختلف بدست می آید.در استفاده از رقیق کننده مقدار BOD5به روش زیر قابل محاسبه است:

BOD;   mg/lit   =  [(D1-D2)-(B1-B2)]f/P

D1←اکسیژن محلول اولیه mg/lit

D2←اکسیژن محلول نهایی mg/lit

←B1اکسیژن محلول اولیه تغذیه کنترل شده mg/lit

B2←اکسیژن محلول نهایی تغذیه کنترل شده mg/lit

f←نسبت حجم آب رقیق شده به نمونه کل حجم آب

P←نسبت حجم نمونه به حجم کل ترکیب شده

همواره فاضلابهای مختلف مورد آزمایش تعیینBODقرار میگیرند. فاضلابهای صنعتی BOD بالا و احتمالا فاقد میکروارگانیزمها هستند و جهت حفظ شرایط لازم ناشی از محدودیت انحلال اکسیژن تا حد زیادی رقیق سازی میشوند.فاضلابهای خانگی BOD نسبتا پایینتری دارند و غنی از مواد غذایی مثل ازت و فسفر و…میباشند.به دلیل همین تنوع رقیق سازی باید جبران همه ی محدودیتها را بکند و از آنجا که این محدودیتها شناخته شده نیستند برای آماده سازی باید تمام احتمالات را در نظر گرفت.

 

مقالات پیشنهادی

چرخه ازت

چرخه ازت در چرخه ازت ، فرآیند های اکسیداسیون و احیا دخالت مستقیم دارند و مقدار اکسیژن محلول در آب ، تعیین می کند که چرخه، به سمت کدام فرآیند میل می کند. ازت از عناصر بسیار مهم تشکیل دهنده پروتئین هایی است که برای میکروارگانیزم ها مورد نیاز است. نظر به اینکه ازت در منابع […]

شفافیت آب

شفافیت آب شفافیت آب یا كدورت آب، توانايي آب در عبور مستقيم نور است. طيف وسيعي از ذرات، با اندازه ها و ماهيت هاي فيزيكی، شيميايي و بيولوژيك گوناگون، با جذب و يا پراكنده ساختن نور تابيده شده، مانع عبور مستقيم آن از آب می شود.در نتيجـه كـدورت یا شفافیت آب را سبب مي شوند. […]

استانداردهای طراحی آزمایشگاه شیمی

استانداردهای طراحی آزمایشگاه شیمی همانطور که در مطلب قبلی ، استانداردهای طراحی آزمایشگاه شیمی آب تشریح گردید، نکات کلی مربوط به این مسئله بیان گردید که در اینجا و در ادامه به تکمیل مطالب قبلی خواهیم پرداخت. دستگاه های ترازو باید باید بر روی میز توزین جداگانه و استاندارد قرار بگیرند. هر آزمایشگاه باید حتی المقدور دارای 3 […]

اندازه گیری شوری آب

اندازه گیری شوری آب در ابتدا، شوری آب به غلظت کل مواد معدنی آب گفته می شد؛ ار این رو، برای تعیین مقدار شوری، نمونه آب مورد تجزیه شیمیایی کامل قرار می گرفت و مقدارش برحسب قسمت در هزار (ppt، تقریباً g/L) و قسمت در میلیون (ppm، تقریباً mg/L) گزارش می شد. نظر به اینکه […]

آرسنیک در آب شرب

آرسنیک در آب شرب : ارتباط وجود آرسنیک در آب شرب با سرطان پوست در انسان از سال 1898شناخته شده است. مطالعاتی که در دهه 1960و 1970انجام شدند. وابستگی این اثر را به میزان حضور آرسنیک نشان دادند و حتی یکی از تحقیقاتی که  EPA آرسنیک را به عنوان یکی از عناصر غذایی ضروری پیشنهاد داده است. […]

استاندارد BTEX آب

استاندارد BTEX آب : دستورالعمل های بهداشت ملی برای استاندارد BTEX آب آشامیدنی در آیین نامه آب آشامیدنی استرالیا موجود می باشند. ADWG;NHMRC 2004در هوا ، انواع مختلفی از آیین نامه ها برای هوای محیط و محیط های کاری در دسترس هستند. Air Toxics NEPM; EPHC 2004 بنزن یک ماده سرطانزای شناخته شده است( عامل سرطان). طبق آیین […]

محيط کشت باکتری های hpc

محيط کشت باکتری های hpc محيط کشت باکتری های hpc در پلیت هایی به منطور شمارش باکتری های هتروتروف در محیط کشت pca اندازه گیری می گردد. پليت ها براساس تعداد نمونه ها، رقت ها و هرگونه مفروض هاي لازم قبل از آزمايش، بایستی آماده شود. براي حجمي از نمونه يا رقت مورد آزمايش مي […]

آزمایشگاه آب

آزمایشگاه آب در آزمایشگاه آب شرکت آبرام تمامی آنالیزهای مربوط به آب شامل میکروبی، شیمیایی، فیزیکی، فلزات سنگین و بیولوژیکی آزمایش می شود. این آزمایشها برای انواع آب شامل آشامیدنی، آب معدنی، استخر، چاه، بتن، صنعتی، کشاورزی و … اجرا می گردد. در آزمایشگاه آب قبل از انجام هرگونه آزمایشی، لازم است ابتدا نکات ایمنی […]

گندزدائی آب استخر

گندزدائی آب استخر: برای گندزدائی آب استخر های شنا روشهای متعددی مانند استفاده از (UV) کلر، برم، ید، سیانورات های کلره و لامپ های اشعه ماوراء بنفش استفاده م یشود. گرچه گزینۀ مناسب تر که با وسعت بیشتری کاربرد دارد کلر و تا حدودی برم می باشد. سیانورات های کلره توسط بعضی از مراجع اجازه داده نشده است […]

شمارش کل باکتری ها TBC

شمارش کل باکتری ها TBC شمارش کل باکتری ها TBC با تکنیک ها و روش های مختلفی برای تعیین تعداد باکتری های موجود در نمونه های آب و خاک و پساب و نمونه های مواد غذای انجام می گردد. برای میکروارگانیسمهای تک سلولی، مانند باکتری ها ، بازتولید سلول تمام ارگانیزم ها همواره در حال انجام […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 3
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید