اندازه گیری بو در آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

اندازه گیری بو در آب

اندازه گیری بو در آب براي نمونه هـایی ماننـد آبهـاي طبیعـی بـی بـو تـا فضولات صنعتی با آستانه بوي بسیار بالا قابل اندازه گیري مـی باشـد. در مـورد نمونـه هـاي شـدیدابـودار مشکلی وجود ندارد چون آن نمونه ها پیش از آنکه بدست آزمایش کننده برسند چندین برابـر کـاهش رقـت می یابند.  نمونه آب بی بو رقیق می شود تا به رقتی برسد که کمترین حساسیت تشخیص را براي هر آزمایش کننده اي باقی بگذارد. افراد حساسیت هاي بسیار متفاوتی نسبت به بوها دارند و حتی یک فرد درتشخیص بـو در ایـام مختلف بطور یکسان حس بویاي اش عمل نمی کند.

 

اندازه-گیری بو در آب یکی از شاخص های مهم در تعیین کیفیت آب آشامیدنی می باشد.

گروهی حدود 5نفر و ترجیحا10نفر یـا بیشـتر بـراي غلبه بر مسئله تغییر پذیري ناشی شده از بو توصیه شده است. برخی از محققین سعی کرده اند بـا اسـتفاده از یک ماده بودارمانند m-cresolیا n-butanolومقایسـه حساسـیت هـاي افـراد مختلـف، بـراي انجـام آزمایش بو کالیبره تهیه نمایند

عامل هایی که در آب آشامیدنی بو تولید می کنند اغلب ماهیـت آلـی دارنـد. بـوي نـامطبوع در آب بـدلایل مختلف ایجاد می شود.  مواد طبیعی موجود در آب، ترکیبات ایجاد شده حین فرآینـد تصـفیه، مانـد طـولانی مدت آب درحین ذخیره سازي و توزیع آن، نشت ترکیبات بکاررفته در شبکه توزیـع بـه تنهـایی یـا متعاقـب واکنش با املاح یا مواد افزوده شده به آب در زمره عامل هاي مسبب بوي نامطبوع در آب به شمار می رونـد.

 

برخلاف طعم که اغلب از مواد معدنی در آب است بوي آب بیشتر موارد از حضور مواد آلی ناشـی مـی شـود و باتوجه به ماهیت خاص ترکیبات آلی و تاثیر آن بر ویژگی هـاي فیزیکـی، شـیمیایی و میکروبـی آب ، بـو بـا هریک از این ویژگی ها ارتباط پیدا می کند. موارد ذیل از جمله بوهـایی هسـتند کـه در آب استشـمام مـی شوند.

روش اندازه گیری بو در آب براي نمونه هـایی ماننـد آبهـاي طبیعـی بـی بـو تـا فضولات صنعتی با آستانه بوي بسیار بالا قابل اندازه گیري مـی باشـد. در مـورد نمونـه هـاي شـدیدابـودار مشکلی وجود ندارد چون آن نمونه ها پیش از آنکه بدست آزمایش کننده برسند چندین برابـر کـاهش رقـت می یابند. اغلب آبهاي لوله کشی و بعضی از فاضلابها کلرزنی شده اند و مطلوب این است که بوي نمونه کلرزنی شـده را همراه با بوي همان نمونه بعد از کلرزدایی مقایسه نمایند.

مقادیر آستانه بو با دما تغییر می کند. براي اغلب آبهاي لوله کشی و منـابع آب خـام ایجـاد دمـاي 60درجـه سانتی گراد براي نمونه، تشخیص بوهائی را که در غیر از این دما ممکن است احساس شوند، امکان پذیر مـی سازد. دماي استاندارد براي نمونه هاي گرم شده جهت آزمایش آستانه بو 60درجه سـانتی گـراد مـی باشـد. براي برخی بوهاي خیلی فرار، گرم نمودن نمونه امکان پذیر نخواهد بود و دراین مواقع دماي تست اسـتاندارد 40درجه سانتی گراد را بکار ببرید. براي مقاصد معینی دماهاي دیگري ممکن است بکـار رود پـس همیشـه دمائی را که در آن آزمایش انجام شده است، گزارش شود. 

شرایط اندازه گیری بو در آب

براي اطمینان از انجام آزمایش آستانه بو و اندازه گیري دقیق، کلیه لوازم شیشـه اي بایـد بـدون بـو باشـند. کمی پیش از استفاده ظروف را با صابون بی بو و محلول شستشوي اسیدي تمیـز کـرده و بـا آب بـدون بـو (تهیه آن در پیوست این دستورعمل است) آبکشی نمائید. ظروف معینی را همیشـه بـراي انجـام آزمـایش بـو اختصاص دهید و فقط بـراي ایـن آزمـایش از آن هـا اسـتفاده شـود. از درهـاي پلاسـتیکی، چـوب پنبـه اي یاکائوچویی استفاده نکنید. براي آزمایش بو ظروف دهانه تنگ بکار نبرید.

تجهیزات آزمایش اندازه گیری بو در آب

  1. بطري هاي نمونه با درب شیشه اي یا درب هاي تفلونی براي نگهداري نمونه هاي اصلی
  2.  حمام با دماي ثابت: یک حمام آبی یا هات پلیت برقی قادر به کنترل دما تا ± 1درجه سـانتی گـراد بـراي تست هاي بویائی در دماهاي بالا.
  3.  ظروف آزمایش بو: ارلن مایر 500میلی لیتر با درب شیشه اي براي نگه داري رقت هـاي نمونـه در خـلال آزمایش با پیپت  200، 100 ، 50، 25  
  4.  پی پت هاي اندازه گیري با دقت 10میلی لیتر
  5.  ترمومتر از صفر تا 110درجه سانتی گراد
  6.  آب بی بو
  7.  افراد واجد شرایط جهت انجام آزمایش بو

نمونه ها را براي اندازه گیری بو در آب در بطري هاي شیشه اي با درب هاي شیشه اي یا تفلونی جمع آوري کنید. بعـد از جمع آوري نمونه، آزمایش ها را تا حد ممکن سریعترانجام دهید. اگر نیاز به ذخیره کردن نمونـه وجـود دارد حداقل 500میلی لیتر نمونه را در یک بطري تا لب آن پرکنید، منجمد نموده و مطمـئن باشـید کـه هـیچ بوي خارجی در خلال سرد شدن آب وارد نمونه نمی شود.

آستانه بو نسبتی است که به آن اندازه نمونه داراي بو با آب بی بو رقیق می شود تا لحظه اي ایجاد گردد کـه بو در آزمایش تعیین بو قابل درك باشدعدد آستانه بوخوانده می شودکه علامت اختصاري آن TONمـی باشد. حجم کل نمونه وآب بدون بو را در هر آزمایش به 200میلی لیتر برسانید. رقـت هـا را ادامـه دهیـد و اعداد آستانه (ترشولد) معادل ارائه شده را یادداشت و ثبت کنید.

اعداد آستانه بو متناسب با رقت های مختلف

اگر حجم کلی غیر از 200میلی لیتر مشخص شده بکار می برید، عدد آستانه (ترشـولد) را بـه ایـن ترتیـب حساب کنید:
در اینجا
Aبرابر با میلی لیتر نمونه و Bبرابر با میلی لیتر آب بدون بو است

TON=A+B/A

در مطالب به بررسی روش آزمایشگاهی اندازه گیری بو در آب پرداخته خواهد شد.

مقالات پیشنهادی

آزمایشات کیفیت آب

آزمایشات کیفیت آب آزمایشات کیفیت آب عبارت است بررسی کیفیت آب از لحاظ  پارامتر های میکروبی آب و همچنین شاخص های شيميايي و فيزيكي آب. پارامتر های آب با توجه به كاربري هاي آشامیدنی ، کشاورزی و یا آبیاری و…  تعیین می گردد. آزمایشات کیفیت آب همواره جهت تعیین نوع آب اجرا می گردد. بر اساس […]

اندازه گیری اسیدیته آب

اندازه گیری اسیدیته آب : اندازه گیری اسیدیته آب  عبارت است از ظرفيت آمي آب براي واآنش با يك باز قوي تا يك pHمعين اسيديته مربوط به خاصيت خورندگی آب می باشد. CO2معمولا ترآيب اسيدي اصلي آبهاي سطحي غير آلوده است ، نگهداري وحمل نمونه هاي جمع آوري شده از چنين منابعي بايد به دقت […]

کیفیت خاک

کیفیت خاک کشاورزی اهميت شاخصهاي کیفیت خاک کشاورزی شامل کیفیت شیمیایی و فیزیکی خاک می شود که بستگي به حساسيت گياهان مورد كشت دارد. اين شاخص ها شامل تخلخل خـاك ، نفوذپذيري هوا و آب در خاك، درجه رطوبت و يا درصد آب و دانه بندي خاك، pH ، شوري  ، هدایت الکتریکی ECe و قلياييـت و ظرفيـت تبـادل […]

چگالی آب

چگالی آب چگالی آب از جمله خواص آب می باشد که برای کسانیکه در زمینه مکانیک سیالات و شیمی آب و کیفیت آب فعالیت دارند مقدار و نوع و درجه آن دارای اهمیت است. چگالی یا جرم مخصوص ، وزن مخصوص ،چگالی نسبی از جمله موارد مهم مربوط در آب است. جرم واحد حجم هر […]

ژیاردیا لامبلیا آب

ژیاردیا لامبلیا آب ژیاردیا لامبلیا آب تک یاخته تاژک داری است که در مدفوع انسان و حیوان و بیشتر به شکل کیست می باشد و ژیاردیا لامبلیا اول بار در دهه 1960 در ارتباط با شیوع بیماری های زایش از آب در ایالات متحده آمریکا شناخته شد.  ژیاردیا لامبلیا باعث بیماری ژیاردیازیس می شود. اگر […]

جذبایی فرابنفش و فلئورسانس

جذبایی فرابنفش و فلئورسانس برخی از ترکیبات آلی آب و فاضلاب، همچون لیگنین، تانن، مواد گیاخاکی و ترکیبات آروماتیک، پرتو فرابنفش (UV) را جذب می­ کنند. در نتیجه، اندازه گیری میزان جذبایی UV هر نمونه آب، می­ تواند شاخصی برای تعیین میزان حضور مواد آلی طبیعی و ترکیبات آروماتیک در آن باشد. در این آزمایش، […]

کلر باقیمانده آب

کلر باقیمانده آب: اثرات کلرزني : کلريناسيون منابع آب و شبكه‌هاي آبرساني اولا سبب از بين بردن يا غير فعال کردن ميكرو ارگانيسم‌هاي بيماريزا مي‌شوند، ثانيا در تصفيه آب آشاميدني بعلت ترکيب کلر باقیمانده آب با آمونياك، آهن ، منگنز ،سولفور سبب بهبود آفيت آب مي‌شود. کلر زني ممكن است بعلت ترکيب با فنل‌ها و […]

آزمایشگاه های آنالیز آب

آزمایشگاه های آنالیز آب هدف از ایجاد آزمایشگاه های آنالیز آب بررسی کیفیت انواع نمونه های آب و فاضلاب می باشد. این آزمایشگاه ها برای انجام آزمایشات مربوط به کیفیت آب باید دارای نیروهای متخصص و مجرب باشند. به علاوه داشتن تجهیرات و دستگاه های مربوط به آزمایشات از ضروریات می باشد. داشتن یکسری از […]

آزمایش کیفیت آب سیستم های آب شیرین کن

آزمایش کیفیت آب سیستم های آب شیرین کن آزمایش کیفیت آب سیستم های آب شیرین کن یک امر ضروری برای آب شیرین کن ها محسوب می‌شود. امروزه تولید آب شیرین به یک دغدغه جهانی تبدیل شده است. با توجه به رشد جمعیت در جوامع، پیش بینی می‌شود که تقاضای آب از منابع موجود بیشتر شود. […]

آزمایش استخر آب گرم

آزمایش استخر آب گرم آزمایش آب استخرهای آبگرم شامل آزمایشات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی می باشد که باید به صورت دوره ای انجام شود. آزمایش فیزیکی شیمیایی آب آن شامل قلیائیت کل، کدورت، pH، سختی کل، کل مواد معلق (TSS)،کل مواد محلول، کلسیم ، منیزیم ، کلراید سولفات ،سدیم، پتاسیم  و میزان شوری آب می […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید