اندازه گیری شوری آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

اندازه گیری شوری آب

در ابتدا، شوری آب به غلظت کل مواد معدنی آب گفته می شد؛ ار این رو، برای تعیین مقدار شوری، نمونه آب مورد تجزیه شیمیایی کامل قرار می گرفت و مقدارش برحسب قسمت در هزار (ppt، تقریباً g/L) و قسمت در میلیون (ppm، تقریباً mg/L) گزارش می شد. نظر به اینکه روش مستقیم تعیین مقدار شوری بر مبنای تجزیه شیمیایی کامل آب، وقت گیر، پرهزینه و کم دقت است، به مرور روش های غیر مستقیم مورد توجه قرار گرفته اند. در روش های غیر مستقیمِ اندازه گیری شوری، یکی از پارامترهای کلی یا فیزیکی آب، همچون رسانندگی الکتریکی، TDS، چگالی، سرعت صوت یا ضریب شکست، مبنای اندازه گیری شوری قرار می گیرد.

در اقیانوس شناسی، شوری، به صورت یک پارامتر بی بُعد تعریف می شود که برابر است با نسبت مقدار یکی از خواص فیزیکی نمونۀ آب به مقدار مربوطه در محلول استاندارد. در سال 1978 میلادی، اقیانوس شناس ها، نسبت رسانندگی آب دریا به رسانندگی محلول پتاسیم کلرید (KCl) استاندارد (محلول دارای 32.4356 گرم پتاسیم کلراید در یک کیلوگرم محلول) را مبنای مقدار شوری قرار دادند؛ به طوری که طبق تعریف، آبی که رسانندگی آن در دمای  15 درجه سلسیوس مساوی رسانندگی محلول KCl استاندارد باشد، شوری آن 35 واحد قلمداد می شود.

اندازه گیری شوری آب با اسفاده از دستگاه  Conductivity Meter with USP 27 از برند WTW قایل انجام است.شوری مهمترین و متداولترین معیار تعیین کننده کیفیت آب آبیاری قلمداد میشود. اصطلاح شوری، معرف غلظت کل یونها و مولکولهای محلول در آب میباشد. ترکیباتی که معرف شوری آب هستند غالباً مرکب از کاتیونهای کلسیم، سدیم، منیزیم و آنیونهای کلرید، سولفات و بیکربنات میباشند.

شوری سنج، دستگاهی است که برای اندازه گیری شوری آب طراحی شده است. در واقع، شوری سنجی که رسانندگی را اندازه گیری می کند، یک رسانندگی سنج است و شوری سنجی که ضریب شکست را اندازه گیری می کند، یک شکست سنج است. این شوری سنج ها، با محلول های استاندارد درجه بندی می شوند.

در آب دریا، شوری را می توان با استفاده از رابطۀ تقریبی زیر تخمین زد:

که در آن، S شوری (قسمت در هزار ppt) و  غلظت کلرید (قسمت در هزار، ppt) است.

دستگاه اندازه گیری شوری آب

کیفیت آب یا شوری Ec و سدیمی بودن (SAR) بر نفوذپذیری آن مؤثر است. این تأثیر بیان کننده این مطلب است که تا چه حد ذره های خاک در اثر کیفیتهای مختلف آب به هم چسبیده و یا از هم دور میشوند. چنانچه ذره های خاک به جذب آب تمایل داشته باشند، یا گرایش آنها برای به هم چسبیدن باشد و یا اینکه بر اثر تورم از یکدیگر جدا شوند، کیفیت آب در این زمینه اثر خواهد داشت. تورم سبب میشود که خاکدانه ها شکسته شده و سبب فروپاشی ذرات خاک و نهایتاً سرعت نفوذ آب راه کاهش دهند.
اندازه گیری شوری آب به صورت پیوسته با اهمیت است چراکه شوری خاک بر دسترسی آب خاک توسط گیاهان نیز تأثیر میگذارد. سطوح سدیم بالا سبب تخریب ساختمان خاک شده که نهایتاً منجر به کاهش نفوذپذیری خاک میگردد. سدیم زیاد سبب پراکندگی ذرات و تورم آنها شده و موجب کاهش نفوذپذیری خاک نسبت به آب و هوا می گردد.

در استفاده از آبهای شور و سدیم توجه به این نکته ضروری است که به علت سدیم زیاد موجود در آب آبیاری پراکندگی شیمیایی Chemical dispersion در خاک رخ داده و با ایجاد سله سطحی، درز و ترکها و کاهش منافذ خاک موجبات کاهش نفوذپذیری را فراهم میآورد.

حالت سدیمی در خاک معیاری پیچیده تر از شوری است. شاخص وضعیت سدیمی نسبت جذبی سدیم SAR است که به مقدار سدیم، کلسیم و منیزیم آب آبیاری وابسته است. SARبرای برآورد مقدار سدیم قابل تبادل خاک بکار میرود. هرچه SARآب آبیاری بیشتر باشد به همان نسبت سدیم قابل تبادل خاک هم زیادتر است. محاسبه SARمستلزم اندازه گیری غلظتهای سدیم، کلسیم و منیزیم آب آبیاری میباشد.

نسبت جذب سدیم- اندازه گیری شوری آب

 

نمک کلرور سدیم NaCl یکی از مهمترین نمکهای معمول در آب و خاکهای شور است و وجود آن سبب تغییراتی در خواص فیزیکی خاک و رشد گیاه میشود.هدایت هیدرولیکی خاک با افزایش درصد قابل تبادل ESP کاهش مییابد. پدیده پراکندگی و تورم ذرات رس در خاک با یکدیگر در ارتباط بوده و میتوانند هدایت هیدرولیکی خاک را کاهش دهند. پراکندگی رسها مکانیسم اصلی در کاهش هدایت هیدرولکی و نفوذپذیری خاکها میباشد. درصد سدیم قابل تبادل متداولترین شاخص برای سدیمی بودن، پایداری ساختمان خاک و طبقه بندی آن میباشد.

 

مقالات پیشنهادی

محيط كشت

محيط كشت : محیط کشت ، محيط آگار جامد سترون را با جوشاندن در آب و يا به كمك بخار آب در يك ظرف در بسته ذوب كنيد . از تماس طولاني غير ضروري محيط كشت با دماي زياد در حين ذوب و يا پس از آن اجتناب كنيد. ظروف حاوي محيط كشت را مجددا سترون نكنيد. چنانچه محيط […]

سختی گیر

سختی گیر

سختی گیر: متداولترین روش براي حذف سختی آب، استفاده سختیگیرهاي رزینی(water softner) میباشد . دستگاههاي سختی گیر مورد استفاده در تصفیه آب ، بیشتر به صورت استوانه فلزي هستند, به طوري که در داخل آن، ذرات رزین را قرار میدهند و داخل سطوح آن با اپوکسی پوشش داده شده  است تا از خوردگی آن جلوگیري و باعث […]

باکتری های بیماری زا آب

باکتری های بیماری زا آب باکتری های بیماری زا آب به آن دسته از باکتری های بیماری زا گفته می شود که که در هرمرحله ای در چرخه حیات ممکن است وجود داشته باشند و ایجاد بیماری برای انسان بنمایند. هدف اصلی از تصفیه آب و فاضلاب این است که تعداد قابل ملاحظه ای از باکتری های […]

آزمایشگاه آب و فاضلاب

آزمایشگاه آب و فاضلاب : آزمایشگاه آب و فاضلاب تبریز ، تهران، کرج و تمامی شهر های ایران ملزم به سنجش پارامتری های میکروبی و شیمیایی آب و فاضلاب می باشند. پارامترهاي ميكروبي به ويژه عوامل مدفوعي آلاينده آب از مهمترين شاخصهاي مرتبط با بهداشت و سلامت آن محسوب ميگردند و مولد بيماريهاي متعددي ميباشند. […]

استانداردهای بهداشت آب

استانداردهای بهداشت آب :   با توجه به استانداردهای بهداشت آب   و بر اساس استاندارد هاي ملي به شماره 4208نمونه برداري از آب آشاميدني جهت انجام آزمايشات باكتريولوژي آب انجام و نتايج آزمايش در پرونده آب شهر نگهداري گردد. در صورت مشاهده موارد آلوده ضمن بررسي علت آلودگي نتايج آزمايشها بر اساس محل نمونه […]

اندازه گیری cod با اسپکتروفتومتر

اندازه گیری cod با اسپکتروفتومتر  : برای اندازه گیری cod با اسپکتروفتومتر که یکی از روش های اندازه گیری میزان اکسیژن مورد نیاز شیمیایی می باشد ، به مواد و تجهیزات و و پروسه های زیر نیاز دارد :  ۵ میلی لیتر از نمونه مورد نظر را که بر حسب اینکه نمونه فاضلاب یا پساب چه صنایعی […]

روش آزمایش میکروبی آب

روش آزمایش میکروبی آب شناسایی و تعیین فراوانی باکتری های کلیفرم دو روش استاندارد و متداول برای شناسایی و تعیین فراوانی باکتری های کلیفرم، روش صافی غشایی و روش تخمیر چند لوله ای هستند.روش آزمایش میکروبی آب به طور عمده جهت شناخت وضعیت بهداشت آب صورت می گیرند. روش های متداول در آزمایشگاه تعیین کننده […]

نیترات سازی در آزمایش BOD

نیترات سازی در آزمایش BOD فرآیند نیترات سازی در آزمایش BOD اکسیژن خواهی بیولوژیکی 5 روزه توسط باکتری های نیتریفایر (نیترات ساز) رخ می دهد. اگر در این آزمایش باکتری های نیترات ساز به تعداد کافی وجود داشته باشد ،نیترات سازی در آزمایش BOD رخ می دهد. آن بخش از BOD اکسیژن خواهی بیولوژیکی 5 […]

نماتد در آب

نماتد در آب نماتد در آب آشامیدنی ، آب معدنی ، آب چاه و یا آب های شور یافت می شوند. این آزمایش ها در شرکت آبرام قابل اجرا می باشد. نماتدها ، جانداران آبزی موجود در آب های شیرین، شور و خاک می باشند. نماتد های آب های شیرین، در فیلترهای شنی آهسته و […]

اندازه گیری غلظت سولفید

اندازه گیری غلظت سولفید برای اندازه گیری غلظت سولفید ، باید نمونه کمترین مجاورت با هوا را داشته باشد  و همچنین اینکه باید به محض نمونه گیری مراحل اندازه گیری غلظت سولفید انجام شود یا اینکه نمونه ها با محلول استات روی نگه داری شوند. برای نگه داری یک نمونه برای اندازه گیری غلظت سولفید […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 15
  • در انتظار بررسی: 2
  • انتشار یافته: 8

یونس معظمی گفت:

سلام و عرض اد ب
ممنون بابت مطالب مفیدتون

developer گفت:

خواهش میکنم

کیومرث مهدویان گفت:

با سلام و عرض ادب
مقدار شوری و هدایت الکتریکی مجاز جهت آبهای کشاورزی چه مقدار می باشد

developer گفت:

بهترین مقدار هدایت الکتریکی برای آب کشاورزی مقدار 2000 میکروزیمنس بر سانتی متر می باشد.

سامک گفت:

باسلام ضمن عرض خسته نباشید ..تشکر از مطالب مفیدتون..خواستم ببینم EC:3000برای گلخانه مشکلی پیش نمیاره؟ ممنونم

developer گفت:

سلام بستگی به توع گیاه داره… ولی عموما هدایت الکتریکی باید زیر 2000 باشه

زهرا گفت:

اطلاعات بیشتر از این دسته راجب آب معدنی و انواع اب را از کجا میتونم بدست بیارم و این اطلاعات مربوط به کدام رشته ها است؟

developer گفت:

با سلام و احترام
این اطلاعات رو می تونید از استاندارد های ملی به دست بیاورید.
با تشکر

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید